bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2633/3453)

Jabłecznik z orzechową kruszonką 466

prostokątnej blaszce, bardzo polecam…     Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić(...)rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg.     5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie

Mała Cukierenka
Faszerowane bakłażany z mięsem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą 158

Bardzo lubimy faszerowane warzywa. Z mięsem lub bez, z kaszą czy z ryżem. Dlatego, póki sezon wciąż obfituje w nie obfituje, często sięgamy po takie na obiad. Dzisiaj postawiliśmy na bakłażany. Z mięsem, (które miało wylądować w mielonych), z ryżem, z aromatycznymi suszonymi pomidorami i równie wyrazistą gorgonzolą. Brzmi ciekawie? Smakuje także dobrze :) Składniki: 2 bakłażany 1 torebka ryżu(...)naczynia żaroodpornego lub blaszki rozłożyć wiórki masła. Ułożyć w nim bakłażany. Na wierzch każdego z nich rozłożyć małe kawałki gorgonzoli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć bakłażany i piec przez około 20 minut. Następnie na dno naczynia wlać kilka łyżek wody i przykryć całość folią aluminiową. Zapiekać kolejne 15 - 20 minut aż bakłażan będzie miękki

My simple kitchen
Makowiec świąteczny. 246

niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny(...)dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Jak smażyć boczek? 102

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X jak smażyć boczek ? Jak smażyć boczek - Proste wskazówki na chrupkość i smak. Odkryj najlepsze techniki smażenia boczku i ciesz się aromatem CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do Smażenia Boczku Smażony boczek – przysmak wielu kulinarnych entuzjastów, to danie, które potrafi skusić swoim aromatem i chrupkością. W tym rozdziale przyjrzymy się bliżej fenomenowi smażonego boczku, zrozumiemy(...)się delektować na śniadanie, w kanapkach lub jako dodatek do innych dań: Składniki: 200 g boczku w plasterkach Sól i pieprz do smaku Instrukcje: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu. Umieść plastry boczku na rozgrzanej patelni, pozostawiając trochę miejsca między nimi. Smaż boczek przez 3-4 minuty z każdej strony, aż stanie się chrupiący i złotobrązowy. Przełóż

Podstawy Gotowania
Mój Lifestyle Blog – miejsce pełne ciepła i inspiracji 108

Są takie dni, w które i ja buszuje po internecie w poszukiwaniu ciekawych miejsc. I są takie miejsca, które wręcz proszę się o to, by pokazać

Słodkie okruszki
Papryka nadziewana gryką z dodatkami 112

Druga połowa sierpnia to istne szaleństwo paprykowo-pomidorowo-cukiniowe. Te owoce wyjątkowo w tym roku obradzają. Dlatego posiłki przygotowuję na ich bazie, delektując się ich najlepszym

Weekendy w domu i ogrodzie
Nie rezygnuj Maja Drożdż – recenzja 101

Znacie książkę ”Nie uciekaj” Mai Drożdż? Jeśli nie, to naprawdę warto to nadrobić. Ja dziś chciałabym wam napisać kilka słów o kontynuacji tej historii

Słodkie okruszki
Placuszki gryczane ze szpinakiem 151

Wytrawne placuszki gryczane z dodatkiem szpinaku i wędzonego sera. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10

Mrs. Endorfina
Bezglutenowa i bez laktozy zapiekanka 177

zimno. U mnie miała być na dwa dni ale wcześniej została zjedzona. Osoby które jedzą gluten nie zorientują się że zapiekanka jest inna. Można zrobić naprawdę dobrą bez sera, śmietany. 150 g makaronu z soczewicy trzy kolory 1 por biała część 400 ml mleczka kokosowego 2 jajka 8 pomidorków koktajlowych 1 brokuła 1 pierś z kurczaka sól, pieprz(...)mieszam w naczyniu. Na makaron układam połowę kurczaka, połowę brokuła, znowu kurczak i brokuł. Układam pomidorki koktajlowe, pokrojoną chili. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę 30 minut

wesoła kuchnia
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 127

proporcji wyszło 32 sztuki małych rogalików, których nie ważyłam … po prostu nie zdążyłam… Składniki * NADZIENIE 400 g białego maku 100 g blanszowanych migdałów 50 g orzechów włoskich bez skórki 30 g rodzynek 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 2 łyżki śmietany CIASTO 25 g drożdży 80 g cukru 1 jajko 300 ml mleka(...)około 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, kroimy na trójkąty, nakładamy na nie nadzienie, zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego boku. Układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiły objętość. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor przez około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Tajemnice Smaku
Orzechowy pasztet z fasoli z gruszkami 189

Dziś nie będę rozwodzić się o tym, jak jest zaoknami, chociaż uważam, że jedzenie może mocno zweryfikować nasze podejście do tego, co dzieje się na dworze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Lazania ze szpinakiem, ricottą i gorgonzolą (lasagne agli spinaci, ricotta e gorgonzola) 125

Wasze serca. Miłośnicy szpinaku i serów będą zachwyceni Lazanię przygotowałam z gotowych płatów makaronu, których nie trzeba wstępnie gotować. Koniecznie sprawdźcie na opakowaniu! Składniki: około 15 płatów makaronu lasagne (bez konieczności wstępnego gotowania!) 100 g startej mozzarelli 1 łyżka startego parmezanu Farsz: 600 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 350 g ricotty 200 g gorgonzoli 4 ząbki czosnku sól pieprz(...)sposób ułożyć cztery warstwy. Następnie rozłożyć piątą warstwę makaronu i nałożyć sos beszamelowy. Należy pamiętać aby płaty makaronu były dokładnie przykryte sosem. Wierzch posypać startą mozzarellą i parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 45 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lazania z sosem bolońskim (lasagne bolognese) → Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami

Oryginalny smak
Proteinowy sernik truskawkowy (bez glutenu, cukru białego) 150

Serników ciąg dalszy!!! Tym razem jest to bomba proteinowa z ostatnim podrygiem truskawek. Sernik jest delikatny, owocowy, nie ma spodu ale za to jest w nim

Candy Pandas