tego nie rozumieją? Dziś 100. rocznica urodzin Władysława Bartoszewskiego, który twierdził, że „warto być przyzwoitym”. Przyzwoitość to wartość sama w sobie. Powinna być podstawą wszystkiego, wszelkiego działania. Bez przyzwoitości nie ma niczego. Albo inaczej, to co jest, jest pełne byjelakości. Wielu ludzi wciąż wie, że warto być przyzwoitym i tacy właśnie są. Ale w dzisiejszym świecie dominuje chyba(...)Dłuższe paski podzielić na pół. Na środku każdego zrobić nacięcie. 6. Uformować faworki, przeplatając przez nacięcie jeden koniec paska. 7. Gotowe faworki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piec ok. 10 minut, pilnując stopnia zarumienienia się ciasta. 9. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem z wanilią. Można użyć domowego cukru waniliowego. Smacznego
W mojej kuchnisłodkie ciasto na bazie płatków owsianych. Nie ma w nim cukru, ale za to są słodkie borówki, serek i miód, a to znaczy tylko jedno - możemy wcinać bezkarnie i bez wyrzutów sumienia :D nawet mój Smakosz, który nie przepada za tak zwanymi "fit podróbkami słodyczy", stwierdził, że pyszne i trzeba powtórzyć :) więc powtórzymy! Zapraszam Was do próbowania, a jeśli się(...)delikatnie mieszamy. 4) Tak przygotowane ciasto wykładamy na spód formy (moja miała 22x22 cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut aż spód się zrumieni. 2. Nadzienie: 1) Do miseczki przekładamy serek, śmietanę, miód i jajko i wszystko
Na kulinarnym poligoniewłoszczyznę, cukinię, pomidory pozbawione pestek i co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Pierś z kurczaka pod pierzynką to zawsze dobry pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, który bez problemu przygotujecie w środku tygodnia. Polecam smacznego :) Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną, składniki: 500 g piersi z kurczaka, przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka(...)zgęstnienia. Dodatkowo zagęścić sos startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Każdy płat kurczaka posmarować beszamelem. Nałożyć paprykę z cebulą i znów polać sosem beszamelowym. Posypać serem. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków mięsa). Chcesz być na bieżąco
Lekcje w kuchniTort z alkoholowym posmakiem, ale bez procentów. Wyraźny aromat kawy dla wielbicieli filiżanki małej czarnej. Czekoladowy spód dla czekoladoholików. Kwaskowata żelka z powideł dla doceniających akcenty owocowe. Nuta smakowa cukierków kukułek, dla uzależnionych od .. no właśnie. Jak więc powstrzymać zapędy stworzenia ciasta, będącego jedną wielką używką? Humanitarnie, by ulgę przynieść tym, którym nic co ludzkie obce nie jest, dzielę(...)biszkopt ( ten sam wykorzystuję w torcie czekoladowo - kawowym z nutą powideł ), lub postawcie na swój sprawdzony przepis na biszkopt. W awaryjnej sytuacji można oczywiście skorzystać z gotowej mieszanki do pieczenia ciasta czekoladowego. Czasem wykorzystuję tą firmy Delecta. Ciasto wymaga wówczas 5 minut miksowania, jest pyszne, wilgotne i zawsze się udaje. Biszkpot: składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1 pełna szklanka
Kronika Piekarnikasuszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 duży pęczek natki pietruszki posiekany sól do smaku pieprz do smaku 40 g tartej bułki Składnik na sos 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 100 ml czerwonego wina woda jeśli sos za bardzo zgęstnieje 1 łyżka cukru trzcinowego oliwa do smażenia sól do smaku pieprz do smaku Instructions Na patelni rozgrzać oliwę(...)czasie dodać pulpety, zmniejszyć ogień, całość dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać ciepłe. Smacznego! Notes Pulpety najlepiej smakują ze świeżym domowym pieczywem, ale można podać do nich ryż lub pieczone ziemniaki. Artykuł Pulpety – najlepsze! pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plCiężko byłoby policzyć tych, którzy od cukru są uzależnieni. Nie umiałabym też określić ile razy dziennie ludzie mają ochotę na "cokolwiek" i sięgają po batoniki, wafle - w czekoladzie lub bez niej... Ale czy nie można zdrowiej? Otóż można! Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce! :) Zdrowe, bo zbożowe! Batoniki przepełnione są płatkami owsianymi, żytnimi i otrębami, które równomiernie rozkładają się(...)orzechów ziemnych garść migdałów 2 garście suszonej żurawiny 2 łyżki ziaren sezamu 100 g masła 170 g miodu 3 łyżki cukru Batoniki zbożowe - przygotowanie: Rozgrzej piec do 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp płatki i otręby, wymieszaj, rozłóż równomiernie i podpiecz przez ok 15 minut. Orzechy i nasiona upraż na patelni i odstaw. Do garnka włóż
Gary Bez dnaczęścią mojej codzienności. Chciałabym by jeszcze przez wiele lat był to mój sposób na życie. Przy okazji chciałabym podziękować Wam, moi drodzy Czytelnicy. Ten blog nie byłby taki sam bez Was <3 To Wy dajecie mi kopa do dalszych działań, to Wy mnie napędzacie. Cieszę się ogromnie, że odwiedza mnie Was tak dużo. Jest to mój mały osobisty(...)Polewa: 100 g białej czekolady 1-2 łyżki słodkiej śmietanki Masło roztapiamy na małym ogniu. Łączymy z pokruszonymi drobno ciastkami. Powstałą masą ciasteczkową wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm) i lekko ubijamy łyżką. Do misy miksera przekładamy twaróg, mascarpone, skórkę otartą z cytryny, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy jajka oraz żółtka, miksujemy
Smaki Na TalerzuKruche i bardzo chrupiące ciasteczka z sezamem to pyszny dodatek do kawy lub przekąska na podwieczorek dla dziecka. Domowe niezbyt słodkie ciasteczka bez konserwantów i poprawiaczy smaku. Według mnie domowe ciasteczka mają same zalety, gdyż nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze wiadomo, z czego są wykonane. Nie ma w nich konserwantów, poprawiaczy smaku czy też wyglądu, a przede(...)Składniki na ciasteczka z sezamem: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła (zimne) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 2 łyżki cukru 1 białko ziarno sezamu (szklanka to 250 ml, łyżka to 15 ml, łyżeczka to 5 ml) Jak zrobić ciasteczka z sezamem
Gotuj w domuwspomnę. W tym przepisie bardziej chcę zachęcić do upieczenia biszkoptu z sokiem ze szpinaku. Można upiec tradycyjny biszkopt, wykorzystując go do tortu. Piękny, oryginalny kolor i co ważne bez dodatku sztucznych barwników. Smak biszkoptu? Jak dla mnie rewelacyjny! Nie czuje się zupełnie szpinaku a smak orzeźwiający, taki typowo letni. Biszkopt do rolady 6 jajek, 1 szklanka mąki pszennej / pół(...)miksera na najmniejsze, dodajemy stopniowo wymieszane mąki z budyniem, dolewamy stopniowo sok ze szpinaku wymieszany z octem, za każdą porcją mąki. Na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 12 - 18 minut, do suchego patyczka. Dość duża rozpiętość czasu w pieczeniu jak na cienki biszkopt, fakt. Chodzi
Leśny Zakątekmalutkim kawałku i tak ma się dość, bo jest bardzo sycące), delikatnie słodkie. Kakaowy spód z masą migdałowo-kokosową pasuje idelanie, tworząc przepyszny i zgrany duet - wegański, bezglutenowy, bez cukru białego. Przy okazji bardzo polecam wszystkie ekologiczne masła orzechowe marki Terrasana . Są bajecznie przepyszne, a w środku znajdziecie tylko orzechy. Masła tej marki należą do moich najulubieńszych(...)podgrzej całość, aby wszystko się upłynniło i powstała jednolita masa. Teraz przelej masę z rondelka do mąki i dokładnie wymieszaj. Gotowy spód przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i dokładnie ugnieć spód ciasta. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę "serową". Do rondelka przełóż pastę kokosową i podgrzewaj ją do momentu rozpuszczenia
Zdrowie na języku :PPrzygotowałam pyszne roladki z podudzi indyka. Najwięcej pracy jest przy usuwaniu kości, ale można w sklepach kupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone(...)ogniu około 30 minut. Dodać resztę ogórka, doprawić sos solą i pieprzem W razie potrzeby uzupełniać wodę i dusić jeszcze około 10 minut. Roladki z podudzi indyka Polecam indyk pieczony schab w sosie brokułowym roladki z indyka rolada z pieczarkami
O kuchni z uczuciemspożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć razem z papierem na spód formy o wymiarach 23cm x 33 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piec około 15 minut na jasno złoty kolor. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać(...)uzyskania gładkiej i lśniącej piany. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić. Składniki na mus malinowy: 1 kg malin świeżych lub mrożonych; 1 galaretka malinowa; 2 łyżeczki żelatyny; 1/3 szklanki cukru kryształu; Maliny zmiksować przy pomocy blendera, wsypać cukier
In my kitchensuszonymi pomidorami, zapiekaną dodatkowo w aromatycznym sosie pomidorowym. Myślę, że obok takiego pomysłu na obiad nie można przejść obojętnie. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Roladki: 8 podudzi z kurczaka bez kości 16 plastrów surowego boczku 1 kulka mozzarelli kilka suszonych pomidorów z zalewy świeżo mielony pieprz odrobina masła klarowanego Dodatkowo: kilka gałązek pomidorów koktajlowych Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów(...)rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła. Ułóż je następnie na sosie pomidorowym i połóż kilka gałązek pomidorów oraz tymianku. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut
Food SquareŚwiąt Bożego Narodzenia bez pierników. Zazwyczaj kupowaliśmy już gotowe wypieki, ale w tym roku postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co prawda wcześniej, ale tylko żeby przetestować przepis, sprawdzić smak ciasta i jeżeli nam „przypasi” to upiekę go na Wigilię. prezentuję Wam ciacho w wersji takiej jak wyszło z piekarnika, tylko przełożone powidłami i nutellą(...)tygodni. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Piec na 5 – 7 dni przed świętami. Pieczenie Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć
Szybko Tanio Smacznie