placki ziemniaczane upieczone przy jej użyciu. Placki ziemniaczane z gofrownicy są fantastyczne i jak powiedział mój mąż dużo lepsze niż z patelni. Placki są bardzo chrupiące delikatne no i bez tłuszczu ! Jeśli macie tylko gofrownice to nie zwlekajcie i natychmiast przygotujcie porcję chrupiących placków! Do gofrów ziemniaczanych można podać prostą surówkę z kapusty kiszonej lub kiszone ogórki. Polecam również(...)odlać nadmiar płynu, który zbierze się w misce z ziemniakami. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, zioła, jajko oraz mąkę, wymieszać . Rozgrzać gofrownicę, jeśli Wasza gofrownica wymaga natłuszczenia przed pieczeniem, to posmarujcie ją odrobiną oleju. Kiedy gofrownica jest już wystarczająco rozgrzana nałożyć porcję ciasta, zamknąć gofrownicę i piece do uzyskania złotych i chrupiących placko-gofów. Smacznego! Artykuł Gofry ziemniaczane
SprawdzonaKuchnia.plKiedy zobaczyłam w sklepie duże pieczarki, nie mogłam im się oprzeć. Jeszcze tego samego dnia, wypełnione pastą jajeczną, powędrowały do piekarnika. Jeżeli lubicie jajka faszerowane pieczarkami
Smaki Na TalerzuCzas Przygotowania : 4 h Czas Smażenia : 40 min Gotowe w : 4:40 h Liczba porcji : 4 osoby Każda ryba jest smaczna pod warunkiem, że odpowiednio
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyprzesmażonej na złoto na maśle. Co jednak powiecie na surową, startą na tarce cebulę? Jeśli nie próbowaliście, spróbujcie, przy czym, to ważne, do mięsa warto dodać tylko starty miąższ, bez soku, jaki wytworzy się podczas ścierania. Cebula ma wtedy łagodniejszy, nie tak wyrazisty smak. Surowa cebula to jeden ciekawy składnik hamburgera jakim chcemy was zainteresować. Drugim jest sos Worcester(...)łyżki ketchupu, 1 łyżkę sosu Worcester, płaską łyżeczkę soli i pieprzu, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie całość. Uformuj sześć niedużych burgerów. Krok 2 Wyłóż burgery na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-18 minut. Podawaj jak klasyczne burgery w przekrojonej bułce lub, jak my, z pieczonymi pieczarkami, szpinakiem i ryżem. Artykuł Środa: Super prosty patent
Niedzielny kucharzSpodziewacie się gości i nie wiecie co im podać do jedzenia? Postawcie na przekąski. Krem z bakłażana Na waszej liście nie może zabraknąć dipów, kremów i
mecooksFocaccia, czyli ciasto na pizzę bez sosu pomidorowego i sera. Jest fantastyczna jako przekąska lub dodatek do obiadu. Dla mnie niezaprzeczalnie focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami jest najsmaczniejsza Polecam, zwłaszcza fanom pizzy. Focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami Składniki: 3 szklanki mąki 20 g świeżych drożdży 3 łyżko oliwy z oliwek około 250 ml wody łyżka cukru sól(...)obsypany mąką blat, chwilę wyrabiamy i formujemy okrągły placek (grubość około 3-4 cm). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia (ja ułożyłam ją na papierze do pieczenia, żeby później moc ją łatwiej zsunąć na blachę). Kiedy ciasto podrośnie smarujemy je oliwą, w ciasto wciskamy połówki pomidorków i połówki oliwek. Następnie posypujemy rozmarynem i gruboziarnistą solą. Pamiętajcie
PatiGotujeO tym, że domowe pieczywo jest najlepsze, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Zapach domowego chleba jest po prostu nieziemski i uzależniający... Jak co roku
Smaczne ZdroweWszystko w tym roku dzieje się za szybko. Za szybko wiosna stała się latem, za szybko przekwitły bzy. Za szybko zaczęły się truskawki. Za szybko kończą się szparagi... Sezon szparagowy żegnam makaronową zapiekanką z łososiem. Po raz kolejny kombinowałam ze smakami i po raz kolejny intuicja mnie nie zawiodła - wyszło pyszne danie, sycące, ale nie zapychające. Lubię takie obiady. Składniki(...)Śmietankę wymieszać z jajkiem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Zalać zapiekankę. Na wierzchu pokruszyć ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC. Jeśli ser i szparagi będą za mocno się przypiekać, w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową. Smacznego
Obiad gotowyFantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z
Kuchnia MagdaLenysposoby są jednakowo dobre, więc gdzie tkwi różnica? W konsystencji ziemniaków – te upieczone w piekarniku będą bardziej kruche i lekko chrupkie, stracą sporo wody podczas pieczenia, smakują bardzo dobrze od razu po zrobieniu sałatki ale i na drugi dzień, kiedy smaki się „przegryzą”. Sałatka z ziemniaków gotowanych jest smaczna na świeżo, zaraz po przygotowaniu – najlepsza jest jeszcze lekko ciepła(...)majonez. Najszybszy sposób na zrobienie sosu to po prostu zmiksować wszystkie jego składniki razem, za jednym zamachem, w blenderze. Sos naszykowany „na szybko”, a nie mieszany powoli i bez zachowanej kolejności dodawania składników ma jedną ogromną wadę – lubi się rozwarstwiać. Najgorszy z możliwych sposobów na zrobienie sosu to użycie słoika. Osobiście nigdy nie potrafiłam zrozumieć osób trzepiących
Karo in the KitchenDzień Dobry :-) Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie gołąbki, to polecam te bez zawijania. Są pyszne, nie musimy ich zawijać w liście kapusty, bo kapusta jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo, jedliśmy dwa dni :-). Miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki(...)żaroodpornego. 4. W rondelku podgrzewamy passatę, dodajemy wcześniej ugotowany bulion ( odrobinę odlewamy i mieszamy z łyżką mąki), dodajemy mąkę, przyprawy, mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy kotleciki. 5. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut. Smacznego
kruche babeczkipół, chwytamy owoc po obu stronach przekręcamy w przeciwnych kierunkach, wyjmujemy pestkę (wbijając w nią nóż i przekręcając, albo lekko naciskając przepołowiony owoc przy pestce luzujemy ją i bez problemu da się wyjąć). Zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski. Z wyparzonej cytryny obieramy skórkę (specjalą obieraczką), sokiem z ½ cytryny skrapiamy pokrojone awokado (nie będzie ciemniało(...)awokado Sałatka z komosy ryżowej i awokado Spring rolls z awokado i krewetkami Tatar z makreli wędzonej i awokado Sałatka z awokado i kalmarów Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki Tatar z łososia, z mango, na awokado Zupa kokosowa z awokado i porem Pestka z awokado Wydrukuj przepis The post Sałatka z awokado appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkomieć problem z wyjęciem ich z foremki. :) Rozwałkowane ciasto przekładamy na naszą foremkę i jeśli jest dobrze wyrobione, będzie elastyczne, co pozwoli nam na wepchnięcie ciasta do dziurek, bez rwania jego powierzchni. Ja dociskając do otworów pomagałam sobie plastikową rękojeścią łyżki. Do pokrojenia składników jakie znalazły się w środku użyłam uniwersalnego noża z ząbkami Zwilling Pure . Powiem(...)dobrze skleiło. Nadmiar ciasta odcinamy nożem, po czym foremkę odwracamy i powinny wyskoczyć nam małe "lodowe" calzone. Nożem przecinamy je wzdłuż krawędzi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Do podania zrobiłam sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego i świeżego czosnku. Wioleta Gargula
MamaOskarkaTe ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu – bo na talerzu wyglądają pięknie. Przygotujcie ziemniaki Hasselback. Czas: 45 minut Poziom trudności
Niedzielny kucharzsłodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne i cudownie pachnące muffiny(...)purée dyniowym trzepaczką lub widelcem. Do miski dodać żurawinę, wlać składniki mokre, wymieszać łyżką do połączenia. Masę przełożyć do foremek, odrobinę wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 25 (mniejsze) – 35 minut (większe muffiny), aż muffiny wyrosną i będą zrumienione, a wpity w nie patyczek nie będzie nosił śladów surowego ciasta (ciasto tuż po upieczeniu jest dość
Even Better Foodulubione ciasto więc chętnie się zgodziła. To ciasto naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może zrobić samo. A serniczek serio palce lizać! *foremka 23*28 cm Składniki: 24 herbatniki maślane 1 kg sera z wiaderka (użyłyśmy waniliowy) 4 jajka 1 opakowanie(...)żeby wystygło. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Uwaga: można użyć zwykłego sera bez dodatków ale wtedy trzeba dodać więcej cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzięki temu pizzę aż chce się jeść oczami. 2. Brokuły Brokuły to bogactwo cennych składników odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i wzbogacają smak włoskiego dania. 3. Pieczarki (lub inne grzyby) Pizza z pieczarkami to już klasyk nad klasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana(...)dania, zrezygnuj z grubego ciasta w stylu amerykańskim. Ogranicz także ilość sera do minimum – nie jest zatem wskazana pizza serwowana jako „quattro formaggi”. Ponadto jedz pizzę na wzór włoski – bez dodatkowego sosu na wierzchu. A jeśli już musisz mieć sos, wybierz ten na bazie jogurtu, rezygnując z majonezu
W kuchennym oknie EwyUwielbiam połączenie pomidora i mozzarelli. Szczególnie teraz latem gdy pomidory są najpyszniejsze często u mnie gości ten zestaw zarówno na zimno jak i na ciepło. Tymi
Monia miesza i gotujeChleb z tego przepisu bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wymyślnych składników czy różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Jego postawą jest ryż z dodatkiem płatków owsianych i
Pyry na Gazwyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem likieru Advocat i czekolady śmietankowo-kawowej, zwieńczony warstwą bitej śmietany, posypanej delikatnie kakao. Sernik jest w smaku bardzo delikatny i kremowy, a Advocat w nim absolutnie nie dominuje, tylko jest miłym uzupełnieniem. Składniki (na tortownicę(...)ponieważ ciastka zupełnie mi się nie chciały inaczej połączyć. Masa herbatnikowa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, który po wzięciu w dłonie lekko się klei. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz formę szczelnie owinąć folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (fot.1) . Wsypać okruchy ciastek, wyrównać i ugnieść, by utworzyły spód (fot.2) . Schłodzić w lodówce
Świat CiastaPo świątecznym obżarstwie wszelkich słodkości, postanowiłam upiec coś dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki
Różne smaki w kuchniOstatnim czasem byliśmy na chwilowym urlopie we Włoszech, dokładniej w Rzymie. Oprócz wielu zabytków i miejsc wartych odwiedzenie nie obyło się również bez degustacji prawdziwego włoskiego przysmaku – pizzy. Poniżej kilka słów o historii pizzy :) Włoski przebój Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. To chyba najbardziej popularna potrawa kuchni włoskiej. Przez setki lat we Włoszech wypiekano płaskie(...)roku Margarita została uznana za Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność ( STG – Specialita’ Tradizionale Garantita ). Sposób jej przygotowania został jasno określony w unijnej normie UNI 10791:98. Tradycyjną pizzę piecze się w bardzo wysokiej temperaturze, w specjalnym piecu opalanym drewnem dębowym. Inna aniżeli w Polsce Włoska pizza jest znacznie inna aniżeli ta przygotowywana w Polsce. Jej ciasto jest bardzo cienkie, z chrupiącymi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym
Słodkie inspiracjesiebie bardzo zadowolona! FILMIK Składniki: ok. 250 g mąki ryżowej 100 g kaszy jaglanej 40 g proszku budyniowego 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego 1/2 szklanki mleka 1,5% bez laktozy * filiżanka mocnej kawy 3 jajka klasy M 2 banany 2 czubate łyżki naturalnego kakao nikostłuszczowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej cukier wanilinowy szczypta soli + 2 duże/3 mniejsze(...)wsypać kakao. Całość dokładnie przemieszać, wrzucić kawałki gruszek. i bananów, zmiksować. Gdy ciasto będzie zbyt lejące, dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. kokosowa polewa kilka łyżek mleczka kokosowego light* łyżka oleju kokosowego łyżka cukru pudru wiórki kokosowe *możecie użyć
Kuchnia Elliedygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo w formie(...)cheat-mealu . Sam sposób podania był bardzo na czasie i pokazywał, że szef kuchni śledzi bieżące cukiernicze trendy w haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym likierze zapowiadała się bardzo dobrze. Sam sernik był bardzo delikatny o piankowej wręcz
Food Squaremoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam rogaliki drożdżowe na maśle. Produkty : 8 żółtek, 1 szklanka cukru, 2 kostki masła, 10 dag drożdży, 1 kg mąki, pół litra mleka(...)ciasto delikatnie wyrośnie , wykładamy na stolnicę Wykrawamy koło, kładąc odwrotnie talerz ,a następnie wykrawamy trójkąty i nakładamy nadzienie. Zwijamy od szerszej strony i na końcu lekko formujemy kształt rogala. Pieczemy do zrumienienia. Po upieczeniu można jeszcze ciepłe polukrować . Lukier : przesiany cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, możemy też dodać trochę mleka lub śmietany. Smacznego
Pysznosci Babci Basiważnych kwestii, takich jak trzymaniu zaczynu w odpowiedniej temperaturze, to ciasto drożdżowe wyjdzie nam znakomite. Poza tymi tradycyjnymi odmianami ciast z owocami, dzisiaj chciałem zaproponować placek maślany. Co prawda bez owoców, za to wilgotny i z cienką warstwą chrupiącego a’la lukru na wierzchu. Składniki: 25g świeżych drożdży 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mleka(...)pozostawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość i przelewamy je na wysmarowaną blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 35 minut sprawdzając stopień wypieczenia patyczkiem. Na około 5 minut przed końcem pieczenia rozpuszczamy pozostałą ilość masła z dwiema łyżkami cukru i 50ml mleka. Oblewamy tym ciasto i zostawiamy w piecu na 5 minut. Gotową
Jacob TastesZazwyczaj późnym wieczorem, przed zjedzeniem pizzy! Pyszna i chrupiąca grzanka z ciemnego pieczywa , a na niej ...o mamma mia...właśnie! Do dzieła! Składniki żytnio -pszenny chleb Bawarski z kamiennego pieca Dan Cake olio extravergine d'oliva aromatizzato Trufle Olitalia mozzarella zielone oliwki opcjonalnie pomidory bazylia sól himalajska różowa lub morska czosnek lub jak u mnie, koncentrat czosnku(...)szybko jest zjadana. Jest tak dobra, że nikt nie ma czasu się nad nią zastanawiać. A poza tym, pozostawiona sama sobie po prostu zmięknie i będzie już zwykłą kanapką bez tożsamości, a nie chrupiącą grzanką pysznie nadzianą z malowniczych okolic Cetraro czy Diamante. Spróbujcie, to zaledwie kilka składników, dość szybko się robi, niemal na oczach gości. Zawsze się
Z Kuchni Do KuchniPyszne ciasto sezonowe. Składniki: mąka pszenna (tortowa lub mniej oczyszczona) lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można
prawdziwe jedzenieNajczęściej czytanymi postami na tym blogu są przepisy na królika. Znalazło się ich tutaj już kilka. Dziś absolutna moja klasyka. Podejrzewam, że najtrudniejszym krokiem jest znalezienie
Weekendy w domu i ogrodzieByło ciasto marchewkowe, teraz pora na muffinki. Są rewelacyjne, słodziutkie choć nie zawierajaą cukru. Są sycące i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, tak więc spokojnie mozna
pyszne zdrowościdrobnego cukru, 4 łyżki oliwy extra virgin + dodatkowo do posmarowania ciasta, 14 g suchych drożdży, 80 g suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych, 150 g mieszanych oliwek, bez pestek (czarne i zielone), świeży rozmaryn do posypania po wierzchu ciasta ( ja użyłam suszonego), 2 ząbki czosnku, sól morska. Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę z solą i cukrem(...)odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30min. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do rozgrzanego piekarnika włożyć Focaccię i piec ok.20 min. Sprawdzać by się za bardzo nie przypiekła. Gdy Focaccia wystygnie można ją zawinąć w papier do pieczenia, folię spożywczą i zamrozić. W zamrażarce można przechowywać ok 3 miesięcy. Smacznego
W kuchni u MonikiCygara drobiowe z pieczarkami Piersi z kurczaka i nie tylko , to jak powszechnie wiadomo ulubiony element facetów , zarówno tych dużych , jak i tych małych , a moi
Ogrodnik w podróżyW końcu, po szalonym i wypełnionym po brzegi tygodniu, nastał dzień wolny. Można więc było odkurzyć, posprzątać łazienkę... Tak, tak, nie ma lekko. Szczególnie, że do
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduże okazy, a to właśnie one są odpowiedzialne za przedłużanie populacji. W sprzedaży jest zarówno dorsz świeży jak i mrożony. Najczęściej w formie tusz lub filetów (ze skórą lub bez).Świeże ryby najlepiej jest kupować w dużych sklepach licznie odwiedzanych przez kupujących. Powinny być ułożone na lodzie, mieć błyszczącą skórę i jasnoczerwone lub czerwone skrzela pozbawione białego nalotu. Mrożone(...)dietetyczne mięso o zwartej tkance praktycznie nie ma ości (z wyjątkiem żeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny w wielu kuchniach europejskich. Dorsz smażony w bułce tartej z frytkami doprawiony octem słodowym cieszy się dużym powodzeniem na Wyspach Brytyjskich. W Brazylii i Chorwacji podaję się
Wiem co jemGinger. Nawet w moim wiejskim sklepie delikatesowym jest na co dzień. Kupujemy kłącze niezbyt wysuszone ,bez uszkodzeń . Ś wieży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach, przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy(...)imbirowe. Są delikatne ,aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimową porę. Składniki. 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników
Kulinarny karnet Christopheradomowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być za to z bakaliami 100 g gorzkiej czekolady 100 ml płynnej śmietanki 30-36% (może być także słodka śmietanka 12/18(...)mieszamy, rozcierając i ugniatając składniki. Odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie z ciasta formujemy spore kulki, które układamy na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką i lekko studzimy. (Powinna trochę zgęstnieć, ale nie za bardzo.) Bajaderki możemy całe zanurzyć w czekoladzie i z powrotem odłożyć
Ratunku obiadwykwintnego charakteru. Pamiętajcie o jednej kwestii, osoby chore na celiakię powinny używać certyfikowanej mąki owsianej! Natomiast osoby z nietolerancją powinny skonsultować się ze swoim lekarzem, czy mąka owsiana bez certyfikatu jest dopuszczona w ich diecie. Gorąco polecam nie tylko dla bezglutenowców! Print Tarta z kremem truskawkowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Deser idealny(...)Ceramiczną formę do tatr (23 - 24 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ciasto przed wstawieniem do piekarnika nakłuć widelcem. Spód piec przez 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika. Truskawki zmiksować na gładki mus. Żółtka i cukier ubić na gęstą masę. Śmietanę ubić na sztywno. Żółtka i cukier ubić na gęstą
SprawdzonaKuchnia.plLubicie bułki z chrupiącą skórką, a puszyste w środku? Mam dla Was prosty przepis na takie domowe pieczywo, zupełnie bez konieczności wyrabiania ciasta. Bułeczki te pysznie smakują solo, a z domowym dżemem i ciepłym kakao dostają laur Najpyszniejszej Kolacji Koniecznie je wypróbujcie! Składniki (na 8 bułek): 2 1/2 szklanki (600 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki(...)wyrabiamy ciasta, ale każdy kawałek formujemy w okrągłą bułeczkę – robimy to palcami oprószonymi mąką tak jakbyśmy boki zwijali do środka. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo mata silikonową. Odstawiamy na ok. 30 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C. Bardzo ważne, żeby piekarnik był dobrze nagrzany, bo wysoka temperatura gwarantuje, że bułeczki
Lamarida.plDomowe frytki z żółtym serem to propozycja na ciekawą przekąskę na wieczór albo na spotkanie ze znajomymi. Trzeba przyznać, że do zbyt dietetycznych ona nie należy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami przypominają czasy z dzieciństwa, gdy w trakcie przerwy w podróży posilało się taką ciepłą i szybką kanapką. Bez wysiłku można je zrobić samemu w domu, trwa to zaledwie chwilę, a cała rodzina może zajadać się kolorowymi i sycącymi zapiekankami z kiełbasą i pieczarkami na bułce . Jest to również dobra propozycja na zimowe wieczory, kiedy(...)żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wykonanie Bułki przekroić wzdłuż na pół. Na każdej części ułożyć podsmażone składniki, posypać żółtym serem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec ok. 5 minut , aż ser się rozpuści. Zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami podawać na gorąco z dodatkiem ketchupu
niecodziennikparyRogaliki z marcepanem półfrancuskie drożdżowe bez wyrastania z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego Rogaliki z ciasta półfrancuskiego, szybkie w przygotowaniu, w sam raz dla niespodziewanych gości, proste dla każdego beztalencia kulinarnego, który tym przepisem może zabłysnąć wśród znajomych i rodziny! Wystarczą tylko 3 składniki do przygotowania tych rewelacyjnych rogalików: marcepan, oraz blaty gotowego ciasta francuskiego i drożdżowego(...)razie w…, gdy Piotrka najdzie ochota na coś słodkiego, gdy przyjdą niespodziewani goście, albo gdy 11 listopada, oprócz Święta Niepodległości są imieniny Marcina i w naszej Wielkopolsce piecze się z tej okazji rogale marcińskie takie jak w tym przepisie na blogu. Nie miałam białego maku, marcińskie rogale w Niemczech nie do kupienia, więc z tej okazji przygotowałam taki mały słodki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKażdemu z nas zależy na tym, aby nasza dieta była jak najlepsza, jak najbogatsza w substancje odżywcze i jak najzdrowsza. To z tego powodu wybieramy mięso pieczone zamiast smażonego, gotujemy warzywa na parze zamiast w osolonej wodzie, a pomiędzy posiłkami chrupiemy warzywno-orzechowo-owocowe przekąski zamiast batonów, czipsów i innych nieszczególnie zdrowych produktów. Kupując wyciskarkę wolnoobrotową możemy nie tylko odświeżyć(...)naturalnej, stałej formie. Wyciskarki do soków wolnoobrotowe sprawiają, żę możemy w łatwy i całkiem szybki sposób znacząco zwiększyć realizację codziennego zapotrzebowania na witaminy i inne mikroskładniki w naszej diecie, bez konieczności dokładania kolejnego stałego posiłku, a także będąc w stanie „przemycić” w soku te owoce czy warzywa, których na co dzień nie do końca lubimy – wystarczy
Słodkie okruszkiJerozolimy przybyli Żydzi po prześladowaniach cesarza Tytusa. Będąc tu koniecznie trzeba zobaczyć Synagogę El Ghriba ( Synagoga Al-Ghariba ) – można do niej wejść ( oczywiście w odpowiednim ubraniu i bez butów ) , by podziwiać bogato zdobione wnętrze, wyróżniające się niebieskimi kolumnami, ciemnymi okładzinami ścian oraz biało-błękitnymi płytkami i kolorowymi witrażami. Można ją zwiedzać codziennie, oprócz popołudniowego piątku i całej soboty(...)ulicy, która otoczona jest sklepami z mnóstwem tych kolorowych wyrobów (na potrzeby turystów przedmioty są glazurowane, choć tradycyjnie powinny być matowe. Zobaczyć tu można kilka pracowni garncarzy, a także pieców do wypalania gliny. W jaskini Ali Berbera można zobaczyć starożytną pracownię garncarską i wiekową tłocznię do oliwy. Warto jest przejść się w kierunku plaży, gdzie znajduje się meczet Guellala
Ostra na Słodkodokładniej z przecierem paprykowym, który miałam w słoiczku i na który przepis też już macie na blogu. Myślę, że ketchup czy sos czosnkowy też będzie ok. Chłopaki jedli bez niczego, bo akurat ten sos taki pikantniejszy, więc nawet nie chcieli. Przepis dodaję do akcji #myAmbition organizowanym na portalu Durszlak, dlatego pierożki podałam na talerzu z serii Palette . Składniki(...)każdy krążek i zlepiamy dokładnie. Pierożki: Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodą i wyciągamy tuż po wypłynięciu na wierzch. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190⁰C przez ok 15 minut. Już teraz macie szansę zyskać 10% rabatu na produkty Ambition
Kuchnia w czekoladziewszyscy, pomyślałem, że może by tak połączyć sezon na dynię z pierogami. I to był bardzo dobry pomysł. Pieróg ma w sobie ten plus, że przyjmuje praktycznie każde nadzienie. Bez względu na to, czy chcemy je zrobić w wersji wytrawnej czy słodkiej. Zwłaszcza teraz, kiedy częściej po przepisy sięgamy do internetu niż do książek kucharskich, okazuje się, że znane(...)bardzo ciężko jest dobrać odpowiednią proporcję wody do mąki, gdyż każda mąka ma inną chłonność płynów Dynię obieramy ze skóry, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Miękką dynię studzimy i rozgniatamy na puree. Śliwki wędzone drobno kroimy i dodajemy do dyni. Na koniec dokładamy ugotowaną białą kaszę gryczaną
Jacob TastesLubię piec, ale kiedy robię ciasto i nie zamrożę od razu połowy, to część zawsze mi się marnuje. Dlatego postanowiłam zrobić sobie pasztet warzywny. Można go zjeść na obiad, zabrać do pracy i zrobić z niego zdrową przekąskę, więc na pewno nam się nie zeschnie. Z tych samych składników można upiec duży pasztet w keksówce, ale ja wolę indywidualne porcje(...)Marchewkę i kalafiorą misujemy. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew z kalafiorem, kaszkę, surowe jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Mieszamy mikserem. Następnie dodajemy dynię i groszek z puszki. Mieszamy bez miksowania. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem keksówki. Bardzo dobrze sprawdzą się też indywidualne porcje upieczone w foremkach do muffinów lub foremkach do tartaletek. Po upieczeniu smarujemy chrzanem
Ugotowane pozamiatanepachnące muffinki bananowe. Dietetyczne muffinki z masłem orzechowym, olejem kokosowym i mąką pełnoziarnistą. Bez cukru, bo słodki smak zawdzięczają bananom i miodowi. Jeśli jesteś na diecie, to możesz bez większych wyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne(...)serka śmietankowego, wymieszanego z miodem. Drukuj Fit Muffinki bananowe z masłem orzechowym Składniki Składniki suche 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki mokre 2 duże dojrzałe banany 3 czubate łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego (można wcześniej rozpuścić) 1 jajko kilka kropel aromatu
Mieszam w GarnkuBez takiego makowca nie wyobrażamy sobie Świąt. Klasyczny smak masy makowej wzbogaciłam dużą ilością rodzynek namoczonych wcześniej w rumie. Oprócz tych dodatków, których ja użyłam można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo jest świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły . Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej(...)lekko mąką. Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 45 minut. Po upieczeniu wyjąc od razu z papieru i wystudzić. Rum wymieszać z cukrem pudrem i posmarować ciasto, posypać makiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaspotami, debatami, wiecami i agresywną agitacją pełną populizmu. Mam nadzieję, że Polacy, którzy mają swoją mądrość, nie dadzą się omamić hasłami i dokonają demokratycznego, rozsądnego wyboru. Ale dzisiejszy dzień, bez względu na wynik głosowania, to prawdziwe święto demokracji. Zawsze uczestniczę w wyborach, bo to mój obywatelski obowiązek i przywilej. Korzystam z niego i szanuję decyzję większości społeczeństwa. Dzisiaj także(...)Składniki: • 200 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 3 duże roztrzepane jajka • 150 g deserowej lub gorzkiej czekolady • 280 g mąki • 1 łyżeczka sody • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki mleka • 3 duże śliwki • cukier puder Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z kominem o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać tartą
W mojej kuchnizróbcie dziura, a w nia wciepujcie drożdże, cuker, i wlywejcie leko podgrzōne mlyko. Tera trza to łodstawić na chwila (10-15min), żeby te drożdże zaczły robić. Mogecie sie bez tyn czas pokrajać we kosteczka ta wyndzōnka i leko jōm podpiyc na patelni, żeby nōm te szołdry jeszcze lepi wōniały. 11 Szinka i wōszt tyż pokrejcie we kosteczka(...)fajnie wyrosnōm- dejcie im i nawet wiyncyj niż pó 16 godziny, a Wy zajś mocie trocha wolnego. Jak już wyrosnōm, to posmarujcie je rozfyrlanym 17 biołkym i dejcie do pieca rozgrzōnego na 180 stopni tak na 30 min- pod kōniec dejcie pozōr 18 , żeby sie niy przipołlōły 19 . I tak po prołwdzie 20 , to już mōmy po robocie. Kebyjście chcieli
Chop w kuchniChleb bez mąki czyli dietetyczna propozycja dla odchudzających się :) i unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi. Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek(...)Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane zmiksuj 20 s/obr.5. Dodaj pokruszone drożdże i pozostałe składniki, zmiksuj 25s/obr.6 (nie powinno być grudek). Nagrzej piekarnik do 180'C , piecz chleby 40 minut. Przestudź, wyjmij z foremek na kratkę
SzczyptaSmaQpierniczki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej typ 720 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka(...)zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania
Gotowanie i blogowanieprzykład...). No to zaczynamy! Danie, które chce Wam przedstawić jest bajecznie proste, pyszne i całkiem zdrowe - czyli coś co nasze tygryski lubią najbardziej :) Łosoś z brokułami łosoś (najlepiej bez soli) bazylia cytryna (do skropienia) kilka różyczek brokułów (~300gr) żółty ser My podajemy z podpiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym mały jogurt naturalny ząbek czosnku pieprz 2 łyżki śmietany (opcjonalnie(...)podgotowane. Wyznacznikiem gotowego dania są ziemniaczki - jak bardzo zarumienione lubimy. Smacznego - koniecznie dajcie znać co o tym myślicie, bo nie ma lepszej motywacji :) A może macie swoją domową wariację pieczonego łososia
Przepysznik - BLW i nie tylkoWspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST PYSZNA (mimo, że bez kremu)! TARTA BAKEWELL GORDONA RAMSAYA Składniki na spód: - 125 gram masła - 90 gram drobnego cukru - 1 jajko - 250 gram mąki Przygotowanie spodu: Masło i cukier miksujemy razem. Następnie dodajemy(...)Spód wyrównujemy - ucinając upieczone, dodatkowe ciasto i wykładamy na niego (spód) dżem truskawkowy (cienką warstwę). Na konfiturze lokujemy migdałową masę. Jeżeli pozostawiliśmy kawałki ciasta na kratownicę - teraz ją układamy. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy trochę przestygnie, smarujemy ją dżemem morelowym rozmieszanym z wrzącą wodą w stosunku 1:1 (2 łyżki dżemu na 2 łyżki wody
Życie zamknięte w smakuWybaczcie mi proszę, że mam tak mało zdjęć. W zasadzie tylko jedno. Suflet jest jednak tak delikatną sprawą, że obawiałam się, iż pozostawienie go bez opieki na czas fotografii, sprawiłaby, że by nie wyszedł. Niezależnie od ilości zdjęć, zapewniam, że to serowe cudo jest niezwykle pyszne ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)dodajemy resztę masła, a potem pojedynczo żółtka (cały czas mieszamy). Dodajemy resztę sera. Białka ubijamy na sztywno i także łączymy z masą serową. Kokilki napełniamy masą do połowy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10-12 minut. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakusoczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą. Myślę, że każdy(...)Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Cebulę obierz, przekrój na ćwiartki i pooddzielaj poszczególne warstwy. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno paprykę, mięso, cebulę i ananasa. Szaszłyki piecz na grillu przez 20-30 minut na rozgrzanym grillu, obracając je do czasu, do czasu. Możesz je również przygotować w piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200 °C i piecz
Food Squareszparagami i dresingiem. b) szparagi zielone , szparagi myjemy, obieramy i kroimy i grillujemy c) dresing z kwiatów czarnego bzu ( kwiaty czarnego bzu ,syrop z czarnego bzu , ocet z czarnego bzu , oliwa ,cytryna ,chilli ,sól ) ; wiaty obieramy do miski, zalewamy octem na 5 minut, po czym dodajemy syrop, oliwę, sok z cytryny, drobno posiekane chilli, mieszamy, lekko doprawiamy solą i pieprzem(...)bryndzą i orzechami ziemnymi (nasturcja, bryndza ,orzechy ziemne ,czosnek, pesto ) Orzechy , nasturcję i czosnek siekamy, wrzucamy do miski i łączymy z bryndzą i pesto z czosnku niedźwiedziego . g) Cykoria pieczona z miodem i cytryną (cykoria ,miód ,cytryna, oliwa z oliwek ,sól, pieprz) Cykorię oczyszczamy z wierzchnich listków, kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny i miodem, doprawiamy solą
upichconazdjęcia, przechodził obok mnie pan od liczników. Nie mógł się nadziwić czemu to robię? "Przecież to jedzenie.To się je a nie fotografuje!" Emotikon tongue jest to wersja risotto bez wina Składniki: 400 g ryżu arborio 2 ugotowane i obrane buraki (średniej wielkości) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 200 g tartego parmezanu(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i odstawiamy na 10 minut. Plastry koziego sera chwilkę smażymy na patelni grillowej. A listki jarmużu skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 150 stopniach przez 5 minut (uwaga szybko się palą). Risotto wykładamy na półmisek, podajemy z grillowanym kozim serem i chipsami jarmużu
Bon Appetit Małgorzatywszystko wiruje, łączy się i chwyta w objęcia. W takcie na 3/4, niespiesznie wyrabiam ciasto drożdżowe. Myśli i ruchy ponownie układają się do tańca. To walc angielski. Bez pośpiechu. Wszystko jest wyważone, umiarkowane. Pozwala myślom unosić się swobodnie i gładko. Delikatne piruety dłoni. Ciasto oddycha cichutko, miarowo. Powoli dosypuję mąkę, obracam, pozwalam odpocząć. A w myślach(...)piekł chleb. Zostało mu trochę ciasta, więc postanowił zrobić z niego przekąskę dla dzieci, które nauczyły się nowej modlitwy. Ciasto uformował na kształt rąk złożonych do modlitwy (w tamtych czasach modlono się z rękami skrzyżowanymi na piersi), stąd charakterystyczny wygląd precli. Stworzone przez mnicha precle były miękkie. Historia tzw. precli twardych jest o wiele młodsza. Ponoć podczas pieczenia
KUCHARNIAwytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :) Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego garść dodatków, zalać czymś i do pieca. Obiad w zasadzie robi się sam ;) Składniki: makaron - dowolny ulubiony, szynka - użyłam szynki zrazowej NATURA ZMNove , duży kubek gęstej, kwaśnej śmietana , 2-3 keczupu , mała łyżeczka mąki pszennej , mała cebula(...)lekkiego zrumienienia sera. Można włączyć termoobieg lub zwiększyć temperaturę. Podawać z sałatą, dużą ilością natki pietruszki lub tylko z keczupem :) Zapiekanka jest prosta, ale smaczna i pożywna. Bez sztucznych dodatków w postaci błyskawicznych sosów czy mieszanek przypraw naszpikowanych glutaminianem sodu. Szynka, jakiej użyłam do przygotowania zapiekanki, pochodzi z Zakładów Mięsnych NOVE . Jest to kolejna propozycja
Codzienna kuchnia niecodziennakonsystencja nie stanie się kleista. Jest to nasze spoiwo, zastępuje jajko. Dodajemy je (razem z siemieniem, nie odcedzamy) do fasoli. Mieszamy. Następnie dorzucamy pozostałe składniki: kakao, cukier, olej, proszek do pieczenia, aromat śmietankowy, szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Nadszedł czas na miksowanie. Masę możemy podzielić na trzy porcje i trzy razy osobno miksować lub wszystko tylko raz - to zależy(...)ułatwi to pracę waszej maszyny miksującej, również możecie tak zrobić. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na wysmarowaną niewielką ilością oleju brytfannę i pieczemy ok. 20-30 minut, dopóki włożony do środka patyczek nie wyjdzie suchy. Wierzch ciasta powinien być twardszy, środek bardzo miękki. Po upieczeniu odstawiamy je na ok. 30 minut, aby ostygło
Weganizm infantylnybłękit Babka drożdżowa z dżemem borowkowym Babka mleczna z kolorową posypką Muffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka w wielkim mieście Wilgotna babka czekoladowa bez jajek Babka piaskowa z polewą Dziewczyna do zjedzenia Proste ciasto z krakersów i żurawiną Jasne ciasto z winogronami Gospodyni Miejska Babeczki-majonezowe do wielkanocnego koszyczka Gotuj się do gotowania(...)koszyczka Kuchnia-takie proste Muffinki z kiwi Kulinarne szaleństwa Maniusi Baba drożdżowa Kulinarne Wariacje Babka z ajerkoniakiem z polewą z białej czekolady Kulinarny lans Szybka babka na majonezie Kurczę pieczone Babka wielkanocna Kurpinka gotuje Babka gryczana z ricottą Latosiowy dom Babeczki drożdżowe pani kaczuszki Babeczka cytrynowa pana zająca Lejdi of the house Chocolate chip cupcakes Bananowe fairy cakes Bananella
Moje domowe kucharzenie