Do przygotowania strips’ów zabierałam się dość długo. Wydawało mi się, że dużo z tym roboty i byłam trochę leniwa. Ostatecznie, podjęłam się ich przygotowania
Be Fit Be StrongFaszerowane warzywa (i pieczarki) to coś, co mogłabym jeść bardzo często! Nie wiedząc czemu, mam do nich słabość. Na moim blogu znajdziecie warzywa faszerowane aromatycznym risotto
Be Fit Be StrongDzisiaj zaprezentuję Wam moją wersje Kopca Kreta :) Przepisów jest mnóstwo, gotowców też nie brakuje. Ja robię wszystkie dania po swojemu, dzięki czemu nie mam tego samego
Zdrowie i pysznie na talerzuDzień dobry moi drodzy czytelnicy🙋Powiem Wam, że wczoraj miałam strasznie pechowy dzień 😔 Odebrałam auto od autoryzowanego serwisu gdzie robili blacharkę po kolizji ( nie z mojej
Zdrowie i pysznie na talerzuKochani, dziś ciasto dla osłody nie w niedziele lecz w sobotę, ponieważ już teraz chcemy życzyć Wam: wszystkiego najsłodszego, pysznego Wielkanocnego śniadanka oraz samych szczęśliwych chwil
Candy PandasOstatnio sporo u mnie dań doprawianych na wschodnią modłę, więc postanowiłam upiec królika w podobnych smakach. Wyszedł świetnie 😋 , więc na pewno powtórzę nie jeden raz. A
Weekendy w domu i ogrodzieTorcik ziemniaczano-szpinakowy otulony plastrami wędzonego łososia. Kolorystycznie i smakowo wyśmienity. W sam raz na końcówkę karnawału. Składniki: • 300 g łososia wędzonego
To co kochamSezon na śliwki dopiero się zaczyna, więc także i ja próbuję różnych nowości z ich wykorzystaniem. Dzisiaj placki ze śliwkami i sosem śliwkowy na mące owsianej
Humanistka w kuchniJak ja lubię te deserki z quinoą i kruszonką, wystarczy zmieniać owoce na sezonowe, zimą można dać nawet takie z kompotu i zawsze wychodzi pysznie. Tym
Quinoa Raz!Druga, jeszcze lepsza wersja uwielbianych przez dzieci biszkoptów. Dzisiejsze są z ksylitolem z prawdziwą wanilią i dodatkiem mąki ryżowej (wyszły bardziej chrupiące niż z samą
Smaczne Zdrowesuszyć grzyby - robię przetwory, ale także szykuję różne dania ze świeżych grzybów. Zawsze z ogromną przyjemnością wracam do klasycznej tarty z grzybami. Kruche ciasto, grzyby, cebula, śmietana i jajka. Bez zbędnych kombinacji. Zapraszam po przepis i mam nadzieję, że ta tarta z grzybami też Wam posmakuje i wejdzie na stałe do Waszego jesiennego menu. Tarta z grzybami Tarta(...)dodajemy grzyby i smażymy razem przez 10 minut. Solimy i pieprzymy. W misce mieszamy jajka, śmietanę, grzyby z cebulą i przyprawy. Masę wylewamy na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni. Po upieczeniu posypujemy listkami świeżego tymianku
Kulinarne przygody GatityJeśli znacie to miejsce, to pewnie widzieliście już przepis na ciasto jogurtowe , które jest hitem. W każdym razie dzisiaj nowy przepis, który powstał na szybko i bez większego przemyślenia. Trochę z lenistwa i musu wykorzystania zleżałych owoców. Wypróbowany kilka razy i za każdym razem taki sam – prosty i pyszny. Ma jedną wadę, ciasto jest lekko słodkie przez(...)jajka mieli w temperaturze pokojowej – nie prosto z lodówki. Dokładnie mieszam tak naprawdę czymkolwiek. Kiedy robię to ciasto, nie używam miksera . Na koniec dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę i mieszam. Przygotujcie ulubione owoce, najlepiej sezonowe. Wcześniej robiłam z rabarbarem, z jagodami a tym razem z truskawkami. Truskawki pokroiłam na połówki a te większe na ćwiartki. Owoce
Słodkie Gotowaniepyszny... :-) Czym ciemniejsze żółtka jajek, tym bardziej intensywny żółty kolor sera. Składniki: - 1 litr tłustego mleka 3,2% (można wykorzystać bez laktozy) - 450g dobrej kwaśnej śmietany 18% (najlepiej bez zagęstników, itp.) - 6-7 jajek (dałam 7, miałam wiejskie, niezbyt duże) - 10-15g soli himalajskiej Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i solą. Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko(...)Następnie przykładamy talerzyk, sito odwracamy, zdejmujemy gazę z sera i odstawiamy go pod przykryciem do lodówki. Najlepiej do drugiego dnia. Otrzymaną serwatkę można wykorzystać do pieczenia chleba, bułek lub do wypić... Smacznego
Smaczne Zdrowewarsztatów kulinarnych, które poprowadziłam, przygotowałam przepis na pyszne ciasto inspirowane znanym i bardzo lubianym batonikiem. Nie jest to jednak zwykłe ciasto! Chrupiący, całkowicie bezglutenowy spód przykryty słodkim ( a bez białego cukru! ) kremem daktylowym z chrupiącymi orzechami i kremową czekoladą to prawdziwy raj dla podniebienia! Ciasto jest zdecydowanie zdrowsze, a smakuje równie wyśmienicie ( a może nawet lepiej! ) co znany batonik(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do misy robota, szybko miksujemy, aż składniki się połączą, zagniatamy ciasto. Wylepiamy formę ( najlepsza z wyjmowanym dnem ), nakłuwamy, pieczemy ok. 13-15 minut w 180C. KREM DAKTYLOWY Z ORZECHAMI: Daktyle namaczamy dzień wcześniej, odsączamy wodę. Dodajemy masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy i 3/4 orzechów – ucieramy na gładką masę. Dodajemy resztę orzechów
Ostra na Słodkoswój wypiek. Takie najbardziej smakuje przynajmniej mi i mojej rodzinie Tym razem zrobiłam nie z jabłkami a z pomarańczą kandyzowaną. Fajny, delikatny drożdżowy kołacz. Można go jeść bez dodatków albo z dżemem. Kubek mleka tylko podkreśli jego smak. Powinnam wspomnieć jeszcze o filiżance kawy – jak kto lubi. To ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Potrzeba tylko trochę czasu(...)zrobiłam trzy długie wałeczki. Podczas rolowania podsypywałam dodatkowo mąką. Zaplotłam z tych wałków warkocz i zwinęłam. Wyłożyłam do okrągłej blachy. Odstawiłam na pół godziny by znów wyrosło. Posmarowałam przed pieczeniem rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam w 180 stopniach w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 30 minut. Kołacz jest delikatny w smaku i aromatyczny. Pyszny! Do pieczenia użyłam ponownie papieru
Pieprzyć z Fantazją