bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2655/3453)

Przyczyny wystającego „napompowanego” brzucha – jak się go pozbyć? 144

zgagę, odbijanie się treści pokarmowej. Jedzenie w pośpiechu Zbyt szybkie spożywanie pokarmów, niedokładne przeżuwanie posiłków powodują spowolnienie trawienia oraz puchnięcie żołądka i jelit. Należy spożywać posiłki w spokoju i bez pośpiechu, dzięki czemu trawienie rozpocznie się już w ustach, gdy ślina zmiękczy kawałki spożywanego jedzenia. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w diecie Węglowodany proste a w szczególności słodycze, fast(...)wzdęciom Są to m. in. imbir, rumianek, mięta, szałwia. Spożywaj je w postaci naparów. Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Właściwości lecznicze czosnku – jest to naturalny antybiotyk! Nietypowe zastosowania płynu do mycia naczyń (adsbygoogle

To Musisz Wiedzieć
Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami 212

Sernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł(...)mnie melasa Radix-Bis ) 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie) 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia** Masa serowa: 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego (polecam Piątnicy), ewentualnie zblendowany twaróg 250g jogurtu greckiego 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Fabryka pomysłów
Świąteczna sałatka z halloumi, granatem i orzechami 243

pysznymi dodatkami już dawno należy do mojego do świątecznego repertuaru…Najważniejsze, że są to zdrowe smaki i piękne kolory. W Polsce przyjęło się, że na wigilię gotujemy bez mięsa. Słuchałam kiedyś księdza, który podważył to przekonanie, słusznymi zresztą faktami. U mnie w domu bywa różnie. U rodziny mojego ojca jeśli obchodzono wigilię w niedzielę(...)łyżki balsamicznego octu 1 łyżka miodu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarnika nastawionym na 200ºC. Opłukaj jarmuż, sałatę i osusz. Odetnij liście z twardych łodyg jarmużu, poszarp lub pokrój. Wymieszaj z sałatą i ułóż na półmisku. Rozgrzej

codojedzenia
Rogale z makiem i pigwą 158

się schłodzi. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt 25X45 cm  grubości 0,5 cm. Masło zamrożone ścieram na tarce jarzynowej. Na dwie trzecie ciasta wykładam masło równomiernie, i składam część bez masła na część z masłem i jeszcze raz. Rozwałkowuję, i ponownie składam na trzy. Wstawiam na 30 minut do lodówki ciasto i znowu rozwałkowuję i składam, i tak kilka(...)pigwę i zwijam w rogala. Układam na blaszce do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę około 30 minut do lekkiego przyrumienienia. Rogale lukruje i dekoruje posypką. Z niewielkiej ilości ciasta upiekłam motylki i udekorowałam rogale nimi

wesoła kuchnia
Ciasto baniowe- bezglutynowe (Ciasto dyniowe- bezglutenowe) 195

receptōw 13 na maszkyty 14 . Niy kołżdymu to baje 15 smakować, ale taki, co by kołżdymu dogodziōł, to sie nawet jeszcze niy urodziōł- rymowanki wyszły yno bez cufal 16 Co potrza? 50 dkg ôbranyj 17 bani 1 szklōnka ôleju 1 szklōnka brōnołtnego 18 cukru 4 jajca 2 szklōnki mōnki 19 ze majsu (kukurydzy) 1,5 szklōnki mōnki gryczanyj(...)fertich 36 , to dejcie ôrzechy na chwila na patelnia, żeby sie trocha uprażōły. Jajca ubijcie ze cukrym, potyn wsujcie tam mōnki, ôlyj, soda, mlyko i to fajnie wymiyszejcie. Ôzgrzyjcie piec na 180 stopni, a do ciasta dejcie jeszcze te bakalie i zajś wymiyszejcie. Narychtujcie sie wiynkszoł blacha, dejcie na nia papiōr do pieczynioł, wyłōżcie na niego ciasto i wrojście

Chop w kuchni
ciasteczka z amoniakiem w kształcie łabędzi, amoniaczki PYSZNE :-) 166

trochę przypominają mi w smaku sklepowe biszkopty,ale zdecydowanie lepsze :-)  Przepis jest bardzo prosty i BAAAAARDZO wydajny. Z tej proporcji wychodzi masa ciasteczek. oprócz przepisu,pokażę Wam jak bez użycia foremek można zrobić ciasteczka w kształcie łabędzi. Wyglądają wspaniale i wzbudzają zachwyt,każdego kogo poczęstujecie :-)  Polecam, bo ciasteczka są REWELACYJNE :-)  No to zaczynamy: SKŁADNIKI(...)góry odginamy w lewo -to będzie szyja łabędzia, można palcami zrobić dziobek :-)  Pozostałe paseczki też odginamy tak jak na zdjęciu. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy około 7-10 minut na złoty kolor. * Ja smarowałam ciasteczka białkiem i posypywałam cukrem,ale nie polecam tego robić,najlepsze są saute

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 263

zarówno mięsa, jak i warzyw, a danie pachnie cudnie!  Mmmmm.... mówię Wam, palce lizać! SKŁADNIKI (na dużą blachę, dla 4-6 osób): 1 kg mięsa z udek kurczaka / bez kości (około 11-12 szt.) 5- 6 średnich ziemniaków  2 czerwone cebule 0,5 niewielkiej cukinii 4-5 ząbków czosnku w łupinkach 250 g pomidorków koktajlowych 1 cienka(...)oliwy, zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszaj. Na blasze ułóż kawałki mięsa, pomiędzy nie poukładaj warzywa i piecz całość najpierw 15 minut  pod przykryciem (folia aluminiowa lub pokrywka), a następnie 35-40 minut do miękkości warzyw. 10-15 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu pomidorki koktajlowe. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pomarańczowa tarta z marakują 176

Pâte Sucrée uciera się masło z cukrem i dopiero dodaje resztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)boki formy do tarty o średnicy 21-23 cm. Idealnie by było zostawić ok. 1 cm ciasta wystający ponad brzeg foremki (dzięki temu boki tarty nie obniżą się podczas pieczenia). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub zwykłą fasolą (dzięki temu ciasto zachowa swój kształt i nie zniekształci się

Moja Delicja
Tort wyjątkowo czekoladowy 191

Czekoladowe kropelki można zastąpić posiekaną czekoladą ! SKŁADNIKI NA KREM Z CZEKOLADY: 250 ml. śmietany kremówki 1 tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody(...)bardzo wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. (Zawsze przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Mi się bardzo często zdarza, że jedno jest gotowe do wyjęcia już

Domowe Torty
Pierniki norymberskie 254

takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki w polewie jakoś lepiej się trzymają, są mięciutkie i przepyszne.       Ps. Opłatki do wypieków można kupić na allegro lub zrobić pierniczki bez opłatka. Przepis na skórkę pomarańczową znajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny)  200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki(...)jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko spłaszczamy, pozostawiając pomiędzy pierniczkami pewien odstęp, by podczas pieczenia się nie zlepiły. W przypadku pieczenia pierniczków na opłatkach, postępujemy podobnie. Na opłatek nakładamy uformowaną kulkę ciasta lub nakładamy je łyżeczką i spłaszczamy w kształt koła. Najlepiej od razu

Smakowy Raj
Choinki z piernika 187

cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród najmłodszych.  Moje choinki są z pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie(...)Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Przygotować lukier królewski: Białka przelać przez drobne sitko do większej miski, dodać cukier puder i sok z cytryny. Miksować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort migdałowo- kokosowy z owocami 190

Zbliżała się mała uroczystość i wypadałoby przygotować tort, zaczęłam więc wertować książkę 'Kuchnia Polska' by znaleźć coś ciekawego- bez dodatku mąki pszennej, ponieważ staram się jej unikać-  i wtedy natknęłam się na migdałowy biszkopt. Biszkopt na jajkach i zmielonych migdałach, z dodatkiem kakao zaintrygował mnie na tyle, że musiałam go upiec. I parę słów o tym biszkopcie: jest(...)białek i utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę. Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek. Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Masa kokosowa: Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe

Kraina Miodem Płynąca
Piernikowe choinki 3D 203

jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder biała cukierkowa posypka Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez woni korzennych przypraw, a tym samym bez piernikowych wypieków :). Można je przyrządzać w rozmaitych urokliwych postaciach. Ja w tym roku zdecydowałam się na wyjątkowe podpatrzone w internecie choineczki, które mogą stanowić przepyszny smakołyk, ale również wyjątkową ozdobę(...)wysokości choinki.  Elementy pierniczków najlepiej piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi (fot.2) . Piec około 12 minut w 200°C.  Po upieczeniu wyjąć i przenieść je razem z papierem na deskę. Jeżeli istnieje taka potrzeba, ostrym nożem można dowolnie poprawić kształty, które mogły się lekko zdeformować podczas pieczenia. Sprawdzamy czy wszystkie elementy ładnie

Świat Ciasta
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 234

kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie! Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe(...)godzinę wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą. Piec w 220 st. C. przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I znów weekend... Ja ten czas szybko leci... Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami - z uwagi na Wielkanoc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 176

placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym  z  tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam z bloga Vanesy  Mis recetas mas caseras . Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" Składniki: Ciasto 500 g mąki 200 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży(...)sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około

Kulinarne przygody Gatity