Bezglutenowe pierniczki 173wyobrażam sobie świąt bez pierników! Zawsze są oczywiście tradycyjne pierniki, które razem z mamą ręcznie ozdabiamy. Ale u nas w domu zawsze kombinuje się w kuchni. I nie byłabym sobą, gdybym nie pokombinowała też trochę z piernikami 😄 W ten sposób powstały bezglutenowe ciastka korzenne, do których wykorzystałam mąkę owsianą i kukurydzianą. Miejsce miodu zajął ksylitol, więc dodatkowo ograniczyłam trochę(...)warto go podsypać delikatnie mąką. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Gdy już rozwałkujesz ciasto użyj wybranych foremek i za ich pomocą wytnij ciasteczka. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na nim połóż pierniczki i piecz w piekarniku 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek - im grubsze, tym więcej czasu będą potrzebowały w piekarniku
Z notatnika dietetyka
Świąteczny czekoladowy sernik! 173Sernik, bez tego ciasta nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam sernik w każdej postaci, ale mam kilku swoich faworytów. Prawdziwy sernik powinien być przygotowany na białym serze tzw. twarogu, jakość sera jest bardzo istotna. Zamarzył mi się sernik z czekoladą, lekko wilgotny i kremowy, delikatny i mocno czekoladowy. Idealny do kawy, do świętowania ważnych okoliczności, sprawdzi się wyśmienicie(...)serowej, dodaj esencję i całość dokładnie wymieszaj. spód do sernika: - 70 g masła - 150 g mąki pszennej - 1 jajo - 2 łyżki cukru pudru DIAMANT - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagnieć na miękkie ciasto. Ciastem wylep średnią tortownicę o wysokim brzegu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 160 stopni C i piecz przez 13 -15 minut
SMYKWKUCHNI
Sernik z mlekiem w proszku 204Witam Was w majowy poranek. Nieco senny, ale słoneczny. Z wielkim bukietem fioletowego bzu, filiżanką herbaty oraz kawałkiem pysznego sernika. Ów bukiet zrobił ponoć niezłą furorę wśród naszych znajomych, gdyż mój cudowny M zrywając, a następnie niosąc do domu dla mnie bzowe gałązki, stał się obiektem obserwacji naszego osiedla. I tym samym zasłynął jako niesłychanie romantyczny gość :D Przejdźmy jednak(...)Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady Spód: Herbatniki bardzo drobno pokruszyć (najlepiej za pomocą blendera), dodać kakao i wymieszać dokładnie z masłem. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową i równomiernie ją rozprowadzić dociskając dłońmi. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13 minut. Wystudzić. Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić
My simple kitchen
ROZBRATEL W CZERWONYM WINIE Z WARZYWAMI 187czym wybierać, do tego świeże owoce - po prostu raj! Unikam nabiału, więc chłodnik niestety odpada. Botwinka - tak, ale z mikroskopijną ilością śmietany. Za to chłodnik z awokado i ogórka bez jogurtu? Czemu nie? Tylko Wężowi lub gościom ostatnio gotuję mięso. Co nie oznacza, że na zawsze mam zamiar przejśc na wegetarianizm. O nie, dobrym stekiem nigdy nie pogardzę. Mój(...)trochę to może dziwnie brzmi, ale w ten sposób usuwam różne kawałki kostek. Mięso układamy w brytfannie na obranych warzywach, na wierzch układamy zioła, zalewamy bulionem i winem i pieczemy pod przykryciem około 2,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Albo na oko - jak ktoś woli. Sprawdzam od czasu do czasu, czy jest miękkie i czy się nie przypaliło
Cytryna&Co.
Świąteczne ciasto – orzechowiec z masą kawową 206świąt Bożego Narodzenia bez ciasta z orzechami, które ona i jej synek po prostu uwielbiają. Ciasto z karmelem, pachnące miodem i orzechami wpasuje się w nastrój świąteczny. Ze względu na piękny wygląd i stabilną formę zaprezentuje się ono przepięknie na naszym stole. Babeczki-prezenciki Na święta Bożego Narodzenia Agata zawsze przygotowuje także babeczki z bezą i orzechowym karmelem, którymi(...)nożem, dodajemy cukier oraz miód i sodę rozpuszczone w mleku, zagniatamy ciasto rękoma. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Z papieru do pieczenia wycinamy 2 prostokąty, dokładnie odpowiadające spodowi naszej blaszki do pieczenia (u Agaty 22cmx34cm). Na środku wyciętego papieru umieszczamy nasze ciasto, które posypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy na całą
KulinarneImpresje.pl
Bezglutenowe muffinki sernikobrownie 200Sernikobrownie w wersji muffinkowej, bez białego cukru, mąki i glutenu. Spód to popularne brownie z fasoli, a góra to oczywiście sernik z dodatkiem wanilii. Połączenie mocno czekoladowego ciasta i sernika jest naprawdę rewelacyjne. Takie muffinki można zabrać ze sobą na przekąskę, doskonale zaspokajają apetyt na coś słodkiego,a przy okazji są bardzo pożywne. Świetnie sprawdzą się też przy(...)dodać jajko oraz ksylitol i miksować przez chwilę. Następnie wsypać budyń i wanilię i jeszcze przez chwilę miksować, do dokładnego połączenia się składników. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. Piec 30-35 minut
Healthy food explorer
Pierniczki mięciutkie. 2523wyjdą bo przepis jest sprawdzony i jak dla mnie do tej pory najlepszy. Tym razem postanowiłam wypróbować coś innego. Mięciutkie pierniczki a'la alpejskie. Mogą być z nadzieniem lub bez. Ja zrobiłam mieszane. Część zwykłych, a część z nadzieniem. Nadziewałam powidłami z czarnej porzeczki i nutellą. Składniki: 1 kg maki pszennej 400 g. miodu 250 g. masła lub margaryny(...)nadziewać odznaczając na części ciasta wzór, na to ułożyć nadzienie i przykryć wykrojonym kawałkiem ciasta. Skleić i jeszcze raz wyciąć foremką. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10-12 minut. Gotowe pierniczki można polukrować lub polać polewą czekoladową. Ja zrobiłam część z polewą, a część z lukrem. Polewa czekoladowa
Agusiowe smakołyki
Pasztet z królika z żurkiem 190olej rzepakowym glazura: 1 opakowanie zupy żurek 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki żelatyny natka pietruszki 2 jajka ugotowane Warzywa wszystkie obieram i dokładnie myję. Do garnka przekładam umyte mięso bez wątróbki, dodaje warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, łyżeczkę soli i wlewam wody tyle żeby przykryła mięso. Gotuje na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie około półtorej godziny(...)majeranek rozprowadzam w 500 ml wody zimnej i zagotowuję. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w gorącym żurku. Odstawiam do schłodzenia. Do keksówki w której piekł się pasztet wylewam 1/4 żurku i wstawiam do lodówki do stężenia. Na galaretkę żurkową wysypuję pokrojoną natkę, wlewam kilka łyżek płynnej zupy i wkładam pasztet do formy. Resztę zupy wylewam
wesoła kuchnia
KOTLETY MIELONE Z INDYKA I KASZY JAGLANEJ 366mielone w wersji fit . Z dodatkiem chudego, mielonego mięsa z indyka, ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej oraz tartej cebuli. Krótko smażone na patelni, a następnie 15-20 minut pieczone w piekarniku. Dzięki temu zyskujemy czas na przygotowanie dodatków w postaci ziemniaczków i surówki. Możecie zrobić je z kaszy pozostałej z obiadu lub ugotować kaszę dzień przed planowanym przyrządzeniem kotletów(...)dodajemy mielone mięso, jajko i startą na tarce o dużych oczkach cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy dłońmi. Piekarnik rozgrzewamy do 150℃ bez termoobiegu. Łyżką nabieramy czubate porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy zgrabne kotlety. Obtaczamy w bułce wymieszanej ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju
cool and minty
Jesienne spaghetti w cieście francuskim 194energii. Postawiłam na kolory jesieni! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Sos: 250 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego(...)wierzchu rozkładamy kolejną warstwę sera. Drugą połową ciasta przykrywamy spaghetti, tak aby wszystkie boki się łączyły. Boki dogniatamy widelcem, na wierzch każdej koperty robimy nacięcia. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-20 minut w temperaturze 190-200*C. Podajemy ciepłe
VioletoweKucharzenie
Tort ananasowo- kokosowy 207Niedziela nie może obejść się bez pysznego ciasta, a dzisiaj na moim stole gości jeden z moich ulubionych tortów, a mianowicie tort ananasowo- kokosowy. Tort składa się z dwóch płatów biszkopta, ciasta kokosowego i masy budyniowej o smaku ananasa. Tort obłożyłam lukrem plastycznym, ale możecie go również obsypać wiórkami kokosowymi i będzie również pięknie wyglądał i pysznie smakował. Moja(...)temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy równomiernie do blaszki i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na ścierkę z wysokości 30 cm i odstawiamy w blaszce
kulinarne odsłony pati
Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i fetą 201szparagach jestem zakochana bez pamięci wiecie, trąbię o tym wszem i wobec, a w sezonie trudno mi się powstrzymać, aby w ciągu tygodnia nie kupić minimum trzech pęczków mojego ulubionego bukietu. Tak, wiosną tylko takie bukiety mogę dostawać! Na szparagi mam sposobów milion, lubię je proste z chipsem z szynki parmeńskiej i jajkiem w koszulce ale niesamowicie smakują(...)solą i cukrem, dolewam odrobinę ciepłej wody oraz oliwę z oliwek i wyrabiam długo i żmudnie ciasto, którego ostatecznie konsystencja powinna być dość luźna. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie pizzy to również istotna sprawa, gdyż piekarnik razem z blachą nagrzewam do 250 stopni, po nagrzaniu piekarnika na blaszce umieszczam pizze, którą piekę niespełna 10 minut w tak wysokiej
Mango Papaja
Bardzo pomarańczowe pączki z serowym nadzieniem 228rąk. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. MASA SEROWA: 600 g twarogu kanapkowego (u mnie serek „Mój ulubiony” z cudownym składem, bez dodatków zupełnie zbędnych konserwantów) 2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Do miski dodać serek i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Wykonanie pączków: W garnku rozgrzać(...)pomarańczy, cukier puder, sól i otartą skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Pączki wyłożyć na kratkę (np. tą od piekarnika), pod spód podłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Glazurą polewać obficie nasze pączki. Pozostawić do zastygnięcia glazury. Jedynie parę godzin pracy i mamy pyszne, wilgotne, przesmaczne mini pączki pachnące (i smakujące) pomarańczą i kuszące, aby sięgnąć po jeszcze jednego
gutfut
Karkówka w cebuli i borowikach wg Aleex 201pierwszy, więc tym bardziej zależało mi na pysznych daniach. Wiecie, jak to jest – im bardziej się staramy, tym większe prawdopodobieństwo, że coś się nie uda. Na szczęście obyło się bez wpadek i goście byli zadowoleni. Jednym z dań, które podałam dziś na stół była karkówka w cebuli i borowikach. To kolejny już na moim blogu przepis na mięso przygotowane(...)zupy dotarły do każdej warstwy, także na spód. 6. Przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 2 godziny. 7. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Powstały sos można zmiksować blenderem. Smacznego
W mojej kuchni
TORT RAFAELLO 604niektórym z Was trudności, upiekłam tradycyjny biszkopt rzucany. W kremie zmniejszyłam ilość śmietanki kokosowej, zwiększyłam ilość wiórków kokosowych oraz, co najważniejsze, dodałam cukier puder, gdyż krem był praktycznie bez słodyczy. Ja sama nie gustuję w mocno słodzonych tortach i zawsze staram się, aby słodki smak był odpowiednio wyważony, ale tu najnormalniej w świecie brakowało mi słodyczy. Także polecam(...)składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka
Słodko-Słony Świat Ilony