bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2653/3453)

Czekodżem śliwkowy 147

wykonania czekodżemu ze śliwek potrzebować będziemy przede wszystkim szerokiego garnka o grubym dnie, aby śliwki nie przywierały. Ja ostatnio użyłam wolnowaru :-), dzięki czemu śliwki ładnie zamieniły się w powidła bez mojego doglądania. Dodatkowo przyda się nóż do przekrawania śliwek, łyżka drewniana oraz mikser lub blender. Łączny czas gotowania 3,5 – 4 godziny. Możesz oczywiście rozłożyć(...)małym ogniu i co 5 minut mieszam. Śliwki puszczają dużo soku, a cukier się rozpuszcza. W szerokim garnku śliwki równomiernie się zagotowują, a grube dno zapobiega przypalaniu. Gotuję oczywiście bez przykrycia na małym ogniu przez 3 godziny od czasu zagotowania. Po pierwszej godzinie owoce ładnie się rozpadną. Cały czas kontroluję stan śliwek i mieszam powidła dużą, drewnianą łyżką

Ania gotuje
Migdałowe brownie z malinami 119

Migdałowe brownie to ulepszona wersja klasycznego brownie. Czyli dużo czekolady i w tym przypadku dodatek mielonych migdałów. Maliny dla fajnego przełamania smaku. Poprzez dodatek migdałów, które

Relaxtime
Jagodzianki 150

Jagodzianki to bułeczki drożdżowe nadziane jagodami i najczęściej dopieszczone lukrem. Bywa też,że są obsypane kruszonką,jednak ja moje udekorowałam płatkami migdał. Nie ma lata bez tego ciastka, ale jeśli jesteś całorocznym fanem tych bułeczek, równie dobrze możesz do nadziewania użyć dżemu,jagód mrożonych, lub takich z kompotu. Zapraszam po przepis na lato zamknięte w pieczywie:) Składniki: 500g mąki(...)skrobią ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdego kawałeczka tworzymy placek-ważne aby był równej grubości. W miejscu gdzie jest zbyt cienki,jagodzianka może pęknąć podczas pieczenia. Na placek nakładamy łyżkę jagód i dobrze zaklejamy. Formujemy dowolny kształt, u mnie owal, a następnie układamy na blaszce łączeniem do dołu. Jagodzianki smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy

Do Garów!
Chałka. 155

coś pysznego. Do tego tylko masło i swojski dżem,  lub miód. Nic więcej nie trzeba. Będziecie w raju :) Na blogu jest już przepis na chałkę,  ale taką bez mleka i jajek.  Zajrzyjcie tu . Tamta chałka jest też inaczej pleciona.  Zaplatałam ją z pięciu części. Ta z kolei, jest zapleciona jak zwykły warkocz(...)Zlepić końce wałków z jednej strony  i zapleść warkocz. Ponownie zlepić końce. Obydwa końce włożyć pod spód chałki.  Tak przygotowaną chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Z masła mąki i cukru zagnieść kruszonkę.  Wierzch chałki posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką. Gotową chałkę zostawić na około 20 minut do napuszenia.  Piec

Agusiowe smakołyki
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką 190

sezonowych owoców i warzyw. W tym roku na pierwszy ogień idzie piękna i fioletowa węgierka. Można z niej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą . A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła nawet jeszcze(...)nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką, układamy śliwki posypujemy kruszonką.  Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle pełnoziarniste. 210

się historii i emigracji ludności. Około 1950 roku zaczęto ręcznie je wypiekać przez żydowskich piekarzy w Nowym Jorku na Manhattanie. Amerykanie pokochali bajgle na zabój! Nie ma dobrego śniadania bez dobrego bajgla! Jak podaje Wikipedia w 1927 polski piekarz pochodzący spod Chełma wyemigrował do USA i założył pierwszą maszynową piekarnię w Connecticut, co spowodowało, że bajgle rozprzestrzeniły się(...)atrakcyjnej cenie razem  z e-bookiem " "Domowe Wypiekanie". Obydwa e-booki to kompendium wiedzy o wypiekach takich jak chleby na zakwasie, te wypiekane w foremkach, jak i te pieczone w postaci bochenków z długim procesem fermentacji. Takie, jakich nigdzie nie kupisz.  To kompendium wiedzy o zakwasie, przepisy na zakwas, przepisy na wiele rodzajów bułeczek, bagietek i wiele wiele

SMYKWKUCHNI
Papryka faszerowana mięsem drobiowym oraz miksem kasz z jogurtowym sosem cytrynowo-miętowym 192

Wychodzi smacznie i sycąco. Zimny sos jogurtowy o cytrynowo-miętowym posmaku bardzo fajnie komponuje się z ciepłą papryką. 4 papryki około 300 g mielonego mięsa drobiowego (polecam z udek bez skóry i kości) 1 cebula 2 pomidory malinowe 100 g miksu kasz: Fit Lunch niebieski SONKO bulion lub woda garść tartego sera (u mnie mozzarella) 25 g orzeszków pinii(...)patelnię dodajemy orzeszki pinii oraz ugotowaną mieszankę kasz. Mieszamy. Gdy nadzienie lekko przestygnie dodajemy garść tartego sera, mieszamy. Oczyszczone, pozbawione gniazd nasiennych papryki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Środek wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40-45 minut (do miękkości papryki). Listki mięty drobno siekamy. W garnuszku umieszczamy jogurt naturalny. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Kuchnia włoska – Pecorino Romano 170

Smaków Magdy Gessler. Ser sprowadzany jest bezpośrednio z Włoch, a kupując go macie gwarancję jakości. Oficjalny sklep Spiżarnia Schronisko Smaków w swojej ofercie ma też inne doskonałe, naturalne produkty bez chemii i sztucznych dodatków. Bardzo polecam! Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1/2 dużego pęczka zielonych szparagów(...)posypać startym serem. Smacznego « Powyższy artykuł jest sponsorowany » (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem → Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym → Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami → Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) → Szparagi w makaronie na pesto z groszku

Oryginalny smak
Chleb pszenny na drożdżach 219

przetrwaniu trudnego czasu, ale nic na to nie poradzę. Jedyny chleb na jaki jeszcze mogłabym się skusić, to ten od razu pakowany i sprzedawany w woreczkach, taki wiecie... bez dostępu do "pomacania" gołą ręką... Zdecydowanie pewniej czuję się jedząc, jak wiem że to ja upiekłam i bynajmniej nie dlatego, że takie dobre, choć to też ;), ale właśnie ze względu(...)Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, formujemy kształt bochenka i przekładamy- bezpośrednio na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub do dokładnie wysypanego mąką koszyczka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie do piekarnika wstawiamy na sam spód naczynie żaroodporne wypełnione ok 700ml

Kuchnia w czekoladzie
Pączki ptysiowe 145

Pączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi , rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków

niecodziennikpary
Jakie soki owocowe warto pić? 213

Soki owocowe są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego powinny stanowić składnik zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety. Lekarze i dietetycy podkreślają jednocześnie, że najzdrowsze są

Słodkie okruszki
Sałatka ze śledziem solonym i kaszą gryczaną 218

“Food is for eating, and good food is to be enjoyed… I think food is, actually, very beautiful in itself.” – Delia Smith W Waszym sałatkowym menu

HealthyCreations
Przepyszna kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami i masłem migdałowym (bez pieczenia) 195

ciasto niesamowicie kusi i wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ps. Możecie też zrobić wersję ciasta z masłem orzechowym, które powinno być dobrej jakości i bez zbędnych dodatków.  Będzie także smaczne, lecz dla mnie bardziej smakuje opcja migdałowa. (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) Krem budyniowo-migdałowy: 1,5 szklanki mleka(...)schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone. Na końcu nie przerywając miksowania dodać masło migdałowe. Całość. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. Polewa. Czekoladę należy

Di gotuje
Chleb gryczany na drożdżach 192

które nawet ciężko nam wypowiedzieć nigdy nie będzie dobrą opcją. Kupując pieczywo trzeba szukać takiego, który składa się z samych naturalnych składników. Niestety nie ma co wierzyć wzrokowi – bez czytania etykiet się nie obędzie. Choć, w sumie nie musicie czytać etykiety pieczywa, które przygotujecie sobie sami Tę opcję polecam Wam najbardziej, ponieważ nie dość, że nie musicie szukać(...)Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch i posyp pestkami dyni. Ponownie odstaw na ok. 15 minut. Chleb piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Chleb gryczany na drożdżach pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni