szparagach jestem zakochana bez pamięci wiecie, trąbię o tym wszem i wobec, a w sezonie trudno mi się powstrzymać, aby w ciągu tygodnia nie kupić minimum trzech pęczków mojego ulubionego bukietu. Tak, wiosną tylko takie bukiety mogę dostawać! Na szparagi mam sposobów milion, lubię je proste z chipsem z szynki parmeńskiej i jajkiem w koszulce ale niesamowicie smakują(...)solą i cukrem, dolewam odrobinę ciepłej wody oraz oliwę z oliwek i wyrabiam długo i żmudnie ciasto, którego ostatecznie konsystencja powinna być dość luźna. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie pizzy to również istotna sprawa, gdyż piekarnik razem z blachą nagrzewam do 250 stopni, po nagrzaniu piekarnika na blaszce umieszczam pizze, którą piekę niespełna 10 minut w tak wysokiej
Mango Papajarąk. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. MASA SEROWA: 600 g twarogu kanapkowego (u mnie serek „Mój ulubiony” z cudownym składem, bez dodatków zupełnie zbędnych konserwantów) 2 łyżki ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Do miski dodać serek i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Wykonanie pączków: W garnku rozgrzać(...)pomarańczy, cukier puder, sól i otartą skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Pączki wyłożyć na kratkę (np. tą od piekarnika), pod spód podłożyć blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Glazurą polewać obficie nasze pączki. Pozostawić do zastygnięcia glazury. Jedynie parę godzin pracy i mamy pyszne, wilgotne, przesmaczne mini pączki pachnące (i smakujące) pomarańczą i kuszące, aby sięgnąć po jeszcze jednego
gutfutpierwszy, więc tym bardziej zależało mi na pysznych daniach. Wiecie, jak to jest – im bardziej się staramy, tym większe prawdopodobieństwo, że coś się nie uda. Na szczęście obyło się bez wpadek i goście byli zadowoleni. Jednym z dań, które podałam dziś na stół była karkówka w cebuli i borowikach. To kolejny już na moim blogu przepis na mięso przygotowane(...)zupy dotarły do każdej warstwy, także na spód. 6. Przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 2 godziny. 7. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami. Powstały sos można zmiksować blenderem. Smacznego
W mojej kuchniniektórym z Was trudności, upiekłam tradycyjny biszkopt rzucany. W kremie zmniejszyłam ilość śmietanki kokosowej, zwiększyłam ilość wiórków kokosowych oraz, co najważniejsze, dodałam cukier puder, gdyż krem był praktycznie bez słodyczy. Ja sama nie gustuję w mocno słodzonych tortach i zawsze staram się, aby słodki smak był odpowiednio wyważony, ale tu najnormalniej w świecie brakowało mi słodyczy. Także polecam(...)składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Nie smaruj niczym jej dna ani boków. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać partiami cukier, łyżka
Słodko-Słony Świat IlonyPyszna, mięciutka, delikatnie pomarańczowa babka drożdżowa bez mleka i białka jaja. Idealna dla naszego alergika, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnej babki na mleku. Musieliśmy się powstrzymywać żeby jej nie zjeść gorącej prosto z foremki. Do dekoracji użyłam lukru (przepis tutaj ) oraz posypki dekoracyjnej. 40 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki(...)margarynę. Wyrabiać jeszcze przez chwilę, a następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i włożyć do formy wcześniej dokładnie wysmarowaną margaryną bezmleczną. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić, udekorować lukrem z cukru pudru (przepis tutaj ) i posypką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby farsz był naprawdę mocno doprawiony, inaczej wypiek będzie nijaki, sam szpinak mdły i bez wyrazu. Rzecz jasna, paszteciki najlepiej smakują ciepłe, choć zimne też są niczego sobie. Kształt pasztecików oczywiście jest dowolny, wybrałam takie ozdobne rogaliki, które szybko się robi i wykorzystuje się całe(...)kształt koła. Dzielimy jak tort na osiem trójkątów- schemat poniżej. U podstawy nakładamy łyżeczkę farszu, zwijamy w kierunku wierzchołka. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Smarujemy rogaliki śmietanką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach
Wrzosowa PolanaUwielbiam pieczywo pod każda postacią ,bez względu z jakiej jest mąki :) tym razem pomyślałam że użyję mąki kukurydzianej i ....wyszły pyszne :) puszyste ,miękkie i pachnące a kolor mają jesienny :) Z podanej porcji wychodzi aż 15 bułeczek o średniej wielkości tak w sam raz ,nie za duże i nie za małe. Skórka nie jest chrupiąca ale na swój sposób(...)każda ,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem ,przykryć ściereczką i odstawić na 30 - 40 minut . Rozgrzać piekarnik do 200 stopni ,bułeczki posmarować rozmąconym białkiem (można roztopionym masłem) i posypać sezamem . Piec 15 minut ,wyjąć na kratkę do ostudzenia. Smacznego
Wypieki Reneporządnie przyprawiony czosnkiem, solą i ostrą papryczką, a ciasto posypane płatkami migdałowymi - pysznie chrupiące. Wygląda i smakuje bosko! Składniki: porcja dla 4 (głodnych) osób 500g łososia norweskiego (filet bez skóry) 300g szpinaku w liściach (może być mrożony) duży ząbek czosnku pół łyżeczki drobno posiekanej ostrej papryczki ciasto francuskie - ja kupiłam gotowe, takie do trzymania w lodówce oliwa(...)sklejamy coś w rodzaju pieroga. Analogicznie postępujemy z każdą porcją. Przed wstawieniem do piekarnika należy ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika jak najniżej i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 30 minut, ciasto powinno być złociste
Kulinarne InspiracjeKokos to mój ulubiony smak. A ciasta, czy desery z jego udziałem to jedne z moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny źle ubitej bezy, nie chciało mi się robić nowej porcji, więc postanowiłam upiec ciasto bezowe, które potem przekroiłam i przełożyłam ubitą śmietaną z galaretkami i owocami. Polecam też inne przepisy na ciasta(...)pianę. Do ubitych białek dodajemy mąkę ziemniaczaną, łączymy miksując. Następnie dodajemy ostudzoną masę kokosową, żółtka, mąkę pszenną i jogurt, szybko mieszamy mikserem. Masę przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem. Studzimy i kroimy na pół. Masa śmietanowa: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię ona taka jak ją pamiętam. Na szczęście się udało. Jadłam jeszcze gorącą i rozpływała się w ustach. Ja ją jem albo z samym masłem, albo bez niczego. Mmm… pyszna Składniki: - 0,5 kg mąka pszenna - ciepłe mleko – 200 ml - 2 jajka -50 g masła – 0,5 łyżeczki soli – 3 łyżki cukru(...)minut. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać kruszonką zrobioną z podanych wyżej składników. 4. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 30-35 minut. W połowie pieczenia położyć folią aluminiową, aby chałka za bardzo się nie spiekła. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
dom-agi.pljednym z numerów gazety TINA. W oryginale bułeczki były z makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto: 2 i 1,2 szklanki mąki 15 g suszonych(...)wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na 20 minut żeby jeszcze podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować je na wierzchu rozmąconym jajkiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu można posypać drożdżówki cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniebrytfanna Florina, do zadań specjalnych. Jedyna ,która do tej pory nie przyżeliła mi potrawy i mogłam ją śmiało zostawić bez opieki nawet na kilka godzin, bez obaw, że coś się tam będzie działo... Toscana -to żadna tajemnica , można o niej śmiało poczytać BRYTFANNA TOSCANA-TUTAJ Ale do dzieła! A raczej jedziemy nad cudny Ocean tym razem(...)skórki i poszatkowanego. Nakryj pokrywką i..do piekarnika na 190 stopni, około 2 godziny. Może być krócej. Musicie sprawdzać marchewkę i seler czy zmiękł. Danie jest proste, niskokaloryczne, pieczone-duszone pod przykryciem, więc wyciśniemy z tej miruny wszystko co w niej drzemie najlepszego! Bo w niej drzemie dużo dobrego! Jest delikatna ,rozpływa się w ustach...jest czysta i zdrowa! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPogoda coraz bardziej zachęca do jedzenia lekkich dań przepełnionych dużą ilością świeżych warzyw:) Taka jest właśnie moja dzisiejsza tortilla. Lekka, dietetyczna, bez mięsa za to z dodatkiem białego sera i świeżych warzyw. Tortille sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie oraz lekki obiad. Przepis dodaję do kolejnej akcji : Majowego Wyzwania Blogerek. Tortille: 350g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli(...)warzywa. Złożyć. Od razu podawać. Wraz ze mną w akcji brali udział: Paulina : Moja pasja smaku Marta : Magiczne życie Marty Agata : Myszka gotuje Alina : Ala piecze i gotuje Anna : Aronia - wiem co jem Beata : Stare gary Danusia : Moje wypieki i nie tylko Ewa : Ewa kuchennie Gosia : Codzienna kuchnia niecodzienna Iwona : Izioni
Z miłości do słodkościMega pyszne danie. Wegetariański kebab smakuje bosko. Ma smak, aromat, konsystencję, które sprawiają, że zjada się go z wielką przyjemnością. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nie
Niedzielny kucharzGrillowane ziemniaki, znakomity przepis na opiekane ziemniaki z grilla. Idealny dodatek do obiadu jak i do grillowanej karkówki czy szaszłyków. Przepis na ziemniaki z grilla jest
Dieta moja pasja