bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2658/3453)

Czekodżem śliwkowy 90

wykonania czekodżemu ze śliwek potrzebować będziemy przede wszystkim szerokiego garnka o grubym dnie, aby śliwki nie przywierały. Ja ostatnio użyłam wolnowaru :-), dzięki czemu śliwki ładnie zamieniły się w powidła bez mojego doglądania. Dodatkowo przyda się nóż do przekrawania śliwek, łyżka drewniana oraz mikser lub blender. Łączny czas gotowania 3,5 – 4 godziny. Możesz oczywiście rozłożyć(...)małym ogniu i co 5 minut mieszam. Śliwki puszczają dużo soku, a cukier się rozpuszcza. W szerokim garnku śliwki równomiernie się zagotowują, a grube dno zapobiega przypalaniu. Gotuję oczywiście bez przykrycia na małym ogniu przez 3 godziny od czasu zagotowania. Po pierwszej godzinie owoce ładnie się rozpadną. Cały czas kontroluję stan śliwek i mieszam powidła dużą, drewnianą łyżką

Ania gotuje
Migdałowe brownie z malinami 92

Migdałowe brownie to ulepszona wersja klasycznego brownie. Czyli dużo czekolady i w tym przypadku dodatek mielonych migdałów. Maliny dla fajnego przełamania smaku. Poprzez dodatek migdałów, które

Relaxtime
Jagodzianki 109

Jagodzianki to bułeczki drożdżowe nadziane jagodami i najczęściej dopieszczone lukrem. Bywa też,że są obsypane kruszonką,jednak ja moje udekorowałam płatkami migdał. Nie ma lata bez tego ciastka, ale jeśli jesteś całorocznym fanem tych bułeczek, równie dobrze możesz do nadziewania użyć dżemu,jagód mrożonych, lub takich z kompotu. Zapraszam po przepis na lato zamknięte w pieczywie:) Składniki: 500g mąki(...)skrobią ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdego kawałeczka tworzymy placek-ważne aby był równej grubości. W miejscu gdzie jest zbyt cienki,jagodzianka może pęknąć podczas pieczenia. Na placek nakładamy łyżkę jagód i dobrze zaklejamy. Formujemy dowolny kształt, u mnie owal, a następnie układamy na blaszce łączeniem do dołu. Jagodzianki smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy

Do Garów!
Chałka. 115

coś pysznego. Do tego tylko masło i swojski dżem,  lub miód. Nic więcej nie trzeba. Będziecie w raju :) Na blogu jest już przepis na chałkę,  ale taką bez mleka i jajek.  Zajrzyjcie tu . Tamta chałka jest też inaczej pleciona.  Zaplatałam ją z pięciu części. Ta z kolei, jest zapleciona jak zwykły warkocz(...)Zlepić końce wałków z jednej strony  i zapleść warkocz. Ponownie zlepić końce. Obydwa końce włożyć pod spód chałki.  Tak przygotowaną chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Z masła mąki i cukru zagnieść kruszonkę.  Wierzch chałki posmarować mlekiem i posypać obficie kruszonką. Gotową chałkę zostawić na około 20 minut do napuszenia.  Piec

Agusiowe smakołyki
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką 104

sezonowych owoców i warzyw. W tym roku na pierwszy ogień idzie piękna i fioletowa węgierka. Można z niej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą . A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła nawet jeszcze(...)nieco większej niż forma. Przenosimy je na formę i wyklejamy także jej boki na wysokość ok. 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką, układamy śliwki posypujemy kruszonką.  Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle pełnoziarniste. 155

się historii i emigracji ludności. Około 1950 roku zaczęto ręcznie je wypiekać przez żydowskich piekarzy w Nowym Jorku na Manhattanie. Amerykanie pokochali bajgle na zabój! Nie ma dobrego śniadania bez dobrego bajgla! Jak podaje Wikipedia w 1927 polski piekarz pochodzący spod Chełma wyemigrował do USA i założył pierwszą maszynową piekarnię w Connecticut, co spowodowało, że bajgle rozprzestrzeniły się(...)atrakcyjnej cenie razem  z e-bookiem " "Domowe Wypiekanie". Obydwa e-booki to kompendium wiedzy o wypiekach takich jak chleby na zakwasie, te wypiekane w foremkach, jak i te pieczone w postaci bochenków z długim procesem fermentacji. Takie, jakich nigdzie nie kupisz.  To kompendium wiedzy o zakwasie, przepisy na zakwas, przepisy na wiele rodzajów bułeczek, bagietek i wiele wiele

SMYKWKUCHNI
Papryka faszerowana mięsem drobiowym oraz miksem kasz z jogurtowym sosem cytrynowo-miętowym 160

Wychodzi smacznie i sycąco. Zimny sos jogurtowy o cytrynowo-miętowym posmaku bardzo fajnie komponuje się z ciepłą papryką. 4 papryki około 300 g mielonego mięsa drobiowego (polecam z udek bez skóry i kości) 1 cebula 2 pomidory malinowe 100 g miksu kasz: Fit Lunch niebieski SONKO bulion lub woda garść tartego sera (u mnie mozzarella) 25 g orzeszków pinii(...)patelnię dodajemy orzeszki pinii oraz ugotowaną mieszankę kasz. Mieszamy. Gdy nadzienie lekko przestygnie dodajemy garść tartego sera, mieszamy. Oczyszczone, pozbawione gniazd nasiennych papryki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Środek wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40-45 minut (do miękkości papryki). Listki mięty drobno siekamy. W garnuszku umieszczamy jogurt naturalny. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Kuchnia włoska – Pecorino Romano 130

Smaków Magdy Gessler. Ser sprowadzany jest bezpośrednio z Włoch, a kupując go macie gwarancję jakości. Oficjalny sklep Spiżarnia Schronisko Smaków w swojej ofercie ma też inne doskonałe, naturalne produkty bez chemii i sztucznych dodatków. Bardzo polecam! Spaghetti z boczkiem i szparagami w sosie szafranowym z Pecorino Romano Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1/2 dużego pęczka zielonych szparagów(...)posypać startym serem. Smacznego « Powyższy artykuł jest sponsorowany » (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem → Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym → Maccheroni al ferretto w sosie śmietanowo – serowym z truflami → Spaghetti z pesto (pesto alla genovese) → Szparagi w makaronie na pesto z groszku

Oryginalny smak
Chleb pszenny na drożdżach 192

przetrwaniu trudnego czasu, ale nic na to nie poradzę. Jedyny chleb na jaki jeszcze mogłabym się skusić, to ten od razu pakowany i sprzedawany w woreczkach, taki wiecie... bez dostępu do "pomacania" gołą ręką... Zdecydowanie pewniej czuję się jedząc, jak wiem że to ja upiekłam i bynajmniej nie dlatego, że takie dobre, choć to też ;), ale właśnie ze względu(...)Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, formujemy kształt bochenka i przekładamy- bezpośrednio na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub do dokładnie wysypanego mąką koszyczka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie do piekarnika wstawiamy na sam spód naczynie żaroodporne wypełnione ok 700ml

Kuchnia w czekoladzie
Pączki ptysiowe 112

Pączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi , rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków

niecodziennikpary
Jakie soki owocowe warto pić? 150

Soki owocowe są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego powinny stanowić składnik zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety. Lekarze i dietetycy podkreślają jednocześnie, że najzdrowsze są

Słodkie okruszki
Sałatka ze śledziem solonym i kaszą gryczaną 150

“Food is for eating, and good food is to be enjoyed… I think food is, actually, very beautiful in itself.” – Delia Smith W Waszym sałatkowym menu

HealthyCreations
Przepyszna kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami i masłem migdałowym (bez pieczenia) 149

ciasto niesamowicie kusi i wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ps. Możecie też zrobić wersję ciasta z masłem orzechowym, które powinno być dobrej jakości i bez zbędnych dodatków.  Będzie także smaczne, lecz dla mnie bardziej smakuje opcja migdałowa. (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) Krem budyniowo-migdałowy: 1,5 szklanki mleka(...)schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone. Na końcu nie przerywając miksowania dodać masło migdałowe. Całość. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej. Polewa. Czekoladę należy

Di gotuje
Chleb gryczany na drożdżach 153

które nawet ciężko nam wypowiedzieć nigdy nie będzie dobrą opcją. Kupując pieczywo trzeba szukać takiego, który składa się z samych naturalnych składników. Niestety nie ma co wierzyć wzrokowi – bez czytania etykiet się nie obędzie. Choć, w sumie nie musicie czytać etykiety pieczywa, które przygotujecie sobie sami Tę opcję polecam Wam najbardziej, ponieważ nie dość, że nie musicie szukać(...)Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch i posyp pestkami dyni. Ponownie odstaw na ok. 15 minut. Chleb piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Chleb gryczany na drożdżach pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Pizza orkiszowa - prosty przepis na pizzę z mąki orkiszowej 163

3NAJ PIZZA 😂❤️ NAJPROSTSZA. NAJLEPSZA. NAJPYSZNIEJSZA. Już nigdy więcej nie zrobię pizzy inaczej. Najprostszy przepis na spód jaki się da, a w smaku jest GENIALNA. Zaraz popadnę

Czarnawisienka
Ciasto dyniowe z solonym karmelem - bez glutenu 233

  Przepyszne, wilgotne, ciasto dyniowe przełożone puszystym śmietankowym kremem i polane wybornym karmelem ze słoną nutką to prawdziwa gratka dla fanów jesiennych ciast. Ciasto nie wymaga

maniapieczenia
Rogaliki drożdżowe z jagodami 205

śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na drożdżowe rogaliki z jagodami. 5 dkg drożdży 20 dkg jogurtu naturalnego (bez laktozy) 15 dkg margaryny (bez laktozy) szczypta soli 10 dkg cukru pudru 45 dkg mąki 3 jajka 25 dkg jagód 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Rogaliki drożdżowe(...)trójkąta. Na środek każdego trójkąta, od szerszej strony (podstawy trójkąta), wykładać jagody. Delikatnie zawijać rogaliki, kierując się w kierunku czubka trójkąta. Gotowe rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepnanym jajkiem. Rogale odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 miut. Piec rogale w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na złoty kolor. Upieczone posypać cukrem

mecooks
Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów 249

Tym daniem z pewnością zaskoczysz swoich gości. Jest inne, jest pysznie kremowe i delikatne. Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów Lekka rolada szpinakowa

mecooks
BEZGLUTENOWE BROWNIE 154

Zdrowe brownie! Bez białej mąki, masła i dodatku cukru. Coś wspaniałego...móc rozkoszować się obłędnym smakiem ciasta bez wyrzutów sumienia. Biała mąka została wymieniona na mąkę migdałową oraz ryżową, masło na olej rzepakowy, a cukier na ksylitol lub ertyrol. Efekt wyszedł zaskakująco pyszny! Ciasto jest mocno czekoladowe i dużo lżejsze od tradycyjnego brownie. Jedyny minus jest taki(...)olejem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy, aż masa będzie gładka. Gotową masę wylewamy do formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy. Polewa: Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej, a następnie łączymy z olejem rzepakowym. Gotową polewę rozsmarowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Frankfurterki W Szlafroczkach Na Jeden Kęs 190

Przekąska na imprezę lub na oglądanie filmu przed Tv. Smaczna, prosta, jedynie troszkę czekania wymaga, ale za to bardzo smaczna. Frankfurterki, delikatesowe, bez glutenu od Dudy są tak smacznie przyprawione, że tym mini przekąską już prawie nic nie brakuje no może musztarda albo ketchup do maczania. Ja ze zbyt małego przekonania do nich, wcisnęłam jeszcze ser żółty(...)wałek który następnie rozwałkowujemy. Następnie środek ciasta smarujemy ketchupem i układamy wzdłuż kiełbaski. Ciasto zalepiamy i kroimy na około 3-4 cm kawałki. Gotowe układamy na blaszce i pieczemy w 180-190 stop przez około 15-20 minut

Gotowanie...to proste !
Orzeszki - ciasteczka z PRL-u 147

moim domu nie były robione. Ostatnio pożyczyłam od koleżanki patelnię do przygotowania orzeszków i muuusiałam znaleźć odpowiedni przepis , który wynagrodziłby mi czas poświęcony na ich "produkcję". Ale orzeszki bez orzechów? Nie! Obowiązkowo dodałam je do nadzienia. Wyszła mi pokaźna ilość ciastek, ale zniknęła zanim pomyślałam kiedy my to wszystko zjemy? Zresztą sami spróbujcie! Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej(...)posiekane orzechy i odczekać aż krem lekko zgęstnieje. Połówki orzeszków napełnić nadzieniem i złożyć.    Ciastka można przygotować na patelni lub przy pomocy specjalnej maszynki, ale wtedy czas pieczenia będzie zależny od mocy sprzętu. Do pieczenia w foremkach - ciasto zalecam schłodzić, aby było twarde i nadawało się do wylepiania foremek

Di gotuje
50 słodkich świątecznych przepisów 293

Święta już tuż tuż. Dlatego dziś postanowiłam podzielić się z Wami zestawieniem pysznych, słodkich świątecznych przepisów. W zestawieniu znajdziecie ponad 50 słodkich inspiracji na Boże Narodzenie

Słodkie okruszki
Deser pełen zdrowia z chia i suszonym jabłkiem. Poznajcie świat Amkez. 234

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam desery i przekąski. Ale odkąd mam dzieci staram się, aby były one jak najzdrowsze. Oczywiście zawsze jest też miejsce i czas

Słodkie okruszki
Sernik z czarną porzeczką 142

Uwielbiam serniki! Ale pisałam już o tym wielokrotnie. Uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny

To co kocham
Dietetyczna szarlotka bez mąki, cukru i jajek! 323

przygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane jeszcze ciepłe(...)Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie.  Ciasto w wersji nie fit, możesz podać

SMYKWKUCHNI
Batony musli bez dodatku mąki i cukru, czyli pomysł na drugie śniadanie 173

Dzisiaj przedstawiam przepis na batony musli bez dodatku mąki i cukru, a za to z dużą ilością płatków owsianych, pestek i orzechów, jednym słowem superfood. Chyba nie muszę ich za bardzo reklamować. :) Wspomnę tylko, że będą one idealne jako przekąska czy drugie śniadanie, gdyż są naprawdę syte. Prawdę powiedziawszy, są to jedne z moich ulubionych słodkich przekąsek, po których(...)miodu 4 duże łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj.  Dużą  blachę ( u mnie ok. 25x40) wyłóż papierem do pieczenia, wysyp mieszankę i łyżką wciskaj mocno w dno.  Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-20 minut.  Batoniki krój po dokładnym wystudzeniu.  Smacznego

Smiling Shrimp
Muffiny czekoladowe 166

Gdzie czekolada, tam zawsze smacznie! Muffiny czekoladowe, to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. W smaku są po prostu idealne: w miarę słodkie, mięciutkie, wilgotne, pachnące

Kuchnia Łukasza
Pasztet z czerwonej soczewicy 161

Pasztetu i to  własnoręcznie zrobionego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest bardzo łatwy do zrobienia i na pewno będzie wszystkim smakował. Choć jest bez udziału mięsa zachwyci nie tylko wegeterian. Próba wypadła pomyślnie, także na pewno zagości u mnie na świątecznym stole. Możesz zrobić go sama, a satysfakcja murowana. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy(...)wlej ją do formy. Konsystencja pesztetu przed upieczeniem powinna przypominać masę na placki ziemniaczane. Postukaj blaszką o blat, by ze środka wypchnąć powietrze piekarnki nagrzej do 180` C i piecz 45 minut. Krój po całkowitym wystygnięciu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciastka Madzi, bez glutenu 178

  Składniki     3 szklanki cukru pudru     ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku,lub karob*     ¼ łyżeczki

w mojej kuchni
Razowa tarta rustykalna – galette z rabarbarem FIT 139

Wydaje mi się, że prościej się już nie da! Pełnoziarnisty spód, erytrol zamiast cukru, minimum składników, a maksimum smaku. W dodatku nie potrzebujecie żadnej formy na

Be Fit Be Strong
Aromatyczny piernik bezglutenowy 161

Pachnący aromatyczną mieszanką przypraw korzennych, miękki i słodki wypiek na Boże Narodzenie.  Oczywiście może być też zwykłym ciastem weekendowym 😊  No i nie trzeba czekać

Ze smakiem bez glutenu
Owsianko-serniczek z malinami 82

mojej cioci Właściwie, można napisać, że to ona odpowiada za jego recepturę. Owsianko-serniczek z malinami to pyszna propozycja zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów. Ciasto jest bez dodatku cukru i słodzików, delikatnie słodkie tylko dzięki dodanemu bananowi. Ma niski ładunek glikemiczny, a to oznacza, że sprawdzi się w diecie u osób z insulinoopornością . Aby przygotować to ciasto(...)około 118kcal Białko: 9,2g Węglowodany: 12,4g Tłuszcz: 3,8g Błonnik pokarmowy: 1,5g Ładunek glikemiczny: 4,9 Spróbuj także: – serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami, – pieczona owsianka z owocami leśnymi. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Owsianko-serniczek

Natka Pietruszki
Babeczki Wielkanocne z budyniem 103

porcja na 12-14 sztuk) 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 4 żółtka szczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 400 ml mleka 3 łyżki cukru 125 g miękkiego masła (82% tłuszczu) Dodatkowo: cukier puder do posypania Zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Z 400 ml zimnego mleka odlać(...)około 0,5 cm od brzegu. Na koniec każdą babeczkę przykryć plasterkiem ciasta, wyciętym za pomocą wolnej foremki - tak żeby idealnie pasowała do kształtu. Każdą babeczkę nakłuć delikatnie widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, do momentu, kiedy babeczki nabiorą ładnego złotego koloru. Wystudzić, wyjąć z foremek i oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu na ciasto do babeczek

Świat Ciasta
Miodownik z jabłkami - kuchnia podkarpacka 212

oczyszczonej 1 jajko 120 g margaryny lub masła Biszkopt: 2/3 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki wody 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 150 g cukru 2 cukry wanilinowe 500 ml mleka 125 g masła lub margaryny Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek (np. szara reneta) 2 galaretki(...)proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut. Składniki na placki miodowe siekamy, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie cieniutkie

Trzeci talerz
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 183

kcal / W: 81g / B: 13 g/ T: 19 g] 160 g jogurtu kokosowego lub sojowego 1 średniej wielkości banan 80 g jagód lub borówkami 20 g musli (najlepiej bez cukru) 10 g migdałów 10 g nasion chia Do miski wlej jogurt i przykryj go pokrojonym bananem i jagodami. Następnie w misce ułóż banana pokrojonego w plastry oraz musli. Całość(...)puszki. Dolej trochę wody. Całość posyp przyprawami i sosem sojowym. Gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj ciecierzycę z puszki. Smacznego J Kolacja: Pieczone warzywa z sosem orzechowym [606 kcal / W: 90 / B: 20 g/ T: 23 g] 1 ziemniak marchewka pietruszka 1/2 selera burak papryka 10 g oliwy sól, pieprz 20 g masła

365 dni dookoła kuchni
Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem / Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread 156

przez noc w lodówce (jak nocna drożdżówka ) lub tradycyjnie, w ciepłym miejscu około godziny. Może być wyrabiane mikserem (jak na filmie) lub ręcznie. Możecie je upiec w keksówce lub bez formy i wypełnić nie tylko cynamonem (spróbujcie wersji z gęstym dżemem, Nutellą czy owocami) Jak widzicie, to bardzo uniwersalny przepis na maślaną drożdżówkę inaczej niż zwykle. Ten łatwy przepis(...)ciepłego mleka,  duże jajko,  60 g roztopionego masła 2- 3 łyżki rozpuszczonego masła 1/4 szklanki brązowego lub białego cukru, 2 łyżki cynamonu mleko do posmarowania ciasta przed pieczeniem Przepis na drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem, przygotowanie: Przygotowujemy tangzhong: zagotować mąkę z wodą i mlekiem do konsystencji pasty/zasmażki - jak na filmie (ważne, by cały czas mieszać). Wystudzić

Lekcje w kuchni
Pulpety z pora i kaszy jaglanej 121

zaczęłam czytać przepis i postanowiłam skorzystać trochę zmodyfikowałam. Co wyszło, moje dzieci to bardzo dobre testery, wiele już jadły i zazwyczaj jak nie dobre, nie jedzą i wydają werdykt bez ściemniania. Pulpety zostały ocenione jako pyszne, nietypowe ale warte zainteresowania:) Zapraszam więc do przepisu. Składniki 2 pory marchewka, pietruszka 1/2 czerwonej świeżej papryki 2 ząbki 50 g groszku konserwowanego(...)groszek, przyprawy, włożyć do miksera, zmielić. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gdyby masa była za gęsta dolać trochę grzybowego bulionu. Piekarnik rozgrzać na 160 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Formować pulpety układać na blaszce i piec około 30 minut. W tym czasie na patelni zrumienić płatki i migdały, dodać pokrojone pomidory i posiekany czosnek, zrumienić. Przełożyć do miksera

gotuj ze mną
Pełnoziarnista tarta z cukinią i szpinakiem 139

Przepis na lekką, wytrawną tartę wypełnioną po brzegi warzywami. Sprawdzi się doskonale zarówno na lekki obiad jak i pożywną kolację. Spód tarty zrobiony jest z mąk pełnoziarnistych, bez dodatku masła. Jest to zdrowsza alternatywa dla klasycznego ciasta kruchego. Wypełnienie tarty to cukinia, szpinak oraz masa serowo-jajeczna.   Tarta jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno(...)oregano, bazylią, pieprzem, solą Blachę do tarty posmarować lekko olejem i wyłożyć ciastem Spód podpiec 6-8 minut Po tym czasie na spód wylać przygotowany farsz, udekorować plastrami pomidorów Piec 30-40 minut aż nadzienie się zetnie

HealthyCreations
Pieczone klopsiki z ciecierzycy oraz recenzja ksiązki - Roślinny Lunchbox dla każdego. 132

Roślinny lunchbox dla każdego ,  to najnowsza książka Eryka Wałkowicza. Znajdziemy w niej tylko i wyłącznie przepisy wegańskie. Więc jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez mięsa - ta książka nie jest niestety dla Ciebie.  Po przejrzeniu książki potrawy wyglądają mega apetycznie, są różnorodne, kolorowe i jak się też okazało smaczne! Przetestowałam póki co jeden z przepisów i myślę(...)formujemy małe kotleciki zwilżonymi dłońmi. Można je usmażyć na rumiano z każdej strony na patelni, ja jednak upiekłam je w piekarniku.  Kotleciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 min w temp. 200C.  Zawarte przepisy w książce są bardzo proste do wykonania, są to typowe propozycje które możemy spakować do lunchboxa i zabrać

Radość kipiąca uśmiechem.
drożdżowe rogaliki 178

Cześć :D Niedziela bez czegoś słodkiego? Nie raczej nie...musi być słodkie tak samo jak rosół :D Coś innego niż tradycyjne ciasto, placek - rogaliki. Zawsze jakaś odmiana mile widziana :D Nie będę się dziś mocno rozpisywać, bo na podwórku czekają moje psiaki. Wypadałoby troszkę poganiać z nimi. Koty pospały się w domu i na jakąkolwiek reakcję z ich strony(...)ciasto ładnie wyrosło. Wyrobiłam raz jeszcze i podzieliłam na 4 części. Z każdej formowałam kółko jak na pizzę i dzieliłam na 8 części. Nakładałam powidła i zawijałam w rogaliki. Piekłam 20 minut w 180 stopniach. Jak wystygły posypałam cukrem pudrem. Włala! Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Mazurek daktylowo-chałwowy 197

tradycyjnego kajmakowego. Pyszny, słodki jak na mazurek przystało, ale zdrową słodyczą płynącą z daktyli. Smak chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta(...)cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek i ułożyć na brzegu wokół ciasta. Nie sposób zrolować jeden długi rulonik, najlepiej wykonać go w kilku kawałkach, następnie połączyć. Piec w 180`C 15 -20 minut do zrumienienia. Studzić na kratce mazurek posmarować kwaśnym dżemem (niekoniecznie, choć wzbogaci smak), następnie rozsmarować przygotowany krem daktylowo-chałwowy. Udekorować płatkamimi gdałowymi wg własnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka Mojej Mamy 161

dzieci, odpoczywających piesków, dyskutujących rodziców, często z grupą znajomych, spacerujących ludzi spożywających ze smakiem kupione przed chwilą potrawy, dzielących się spostrzeżeniami na ich temat. Wszystko jakby w spowolnionym tempie, bez pośpiechu, jakby smakując te chwile, jakby się chciało je zatrzymać, żeby trwały jak najdłużej. Wiem, że teraz jest moda na takie "spowalnianie" życia zwłaszcza wśród wielu młodych ludzi. Nuży(...)cukru (można więcej ale jak dla mnie ilość jest wystarczająca) 4 żółtka 2 łyżki jogurtu greckiego(może być też śmietana) 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej ekologicznego) Sposób przygotowania: • Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, masło i posiekać razem z mąką. Następnie dodać żółtka , jogurt lub śmietanę, cukier i dokładnie zagnieść ciasto.Podzielić na dwie

Moja Mama Gotuje
Zimowe Babeczki z Lukrowymi Płatkami Śniegu z Delikatnym Kremem Mascarpone 172

mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Silikonowe foremki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (możemy również użyć formy do pieczenia muffinków, wtedy wyścielamy je papilotkami i wykładamy ciasto również do ok. 3/4 wysokości). Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy(...)otwór tym precyzyjniejsze zdobienia. Na gładkiej folii aluminiowej "malujemy" lukrem płatki śniegowe o różnej wielkości (ozdoby powinny być do ść grube , aby łatwiej je było później zdjąć z folii bez uszkodzenia ) . Płatki śniegu odkładamy na minimum 4 godziny , a najlepiej całą noc do zastygnięcia. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie odrywamy dekoracj e z folii . Gotowymi lukrowymi płatkami dekorujemy wierzch

Słodka Strona
Udzce z kurczaka w dymnym sosie 160

będzie to podwędzany kurczak, ale bez potrzeby posiadania wędzarni. Fajne, prawda ? A wszystko to za sprawą naturalnego dymu wędzarniczego w płynie. Bez konserwantów, bez chemii, bez dodatków "E" w roli głównej, ponieważ został on produkowany w kontrolowanym procesie pyrolizy, czyli suchej destylacji. Następnie został skondensowany w płynnej postaci(...)przyprawami i układamy w żaroodpornym naczyniu, Cebule obieramy i kroimy w grube piórka, układamy na mięsie i skrapiamy dymnym olejem.  Mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni rzez 50 minut. Na 15 minut przed końcem zdejmujemy folię, aby mięso się ładnie przyrumieniło

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą 224

Sernik o korzennej delikatnej  nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty wypróbowania! Składniki: Tortownica o wym 22 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek(...)budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Śniegowa czapa: Schłodzoną śmietanę połączyć z zimnym serkiem mascarpone

Wanilia i Kardamon
Dietetyczny obiad. Faszerowana papryka: kaszą jaglaną, pomidorami i serem feta 367

znacie przepis na faszerowaną paprykę kaszą jaglaną, pomidorami i cukinią? Pewnie nie, dlatego szybko przedstawiamy Wam to smaczne danie. Potrawa jest bez mięsa ale dla chętnych jak najbardziej można do farszu dodać podsmażone mięso mielone.  W ostatnim czasie kasza jaglana dość często gości na naszym stole. To samo zdrowie, więc korzystamy z tego dobrodziejstwa. Składniki: - puszka pomidorów(...)łyżeczki ostrej czerwonej papryki, po łyżeczce suszonych ziół i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Papryki myjemy, usuwamy pestki i nakładamy nasz farsz. Na wierzch nakładamy cienkie plastry fety. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 - 40 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Szaszłyki z łososia 235

Sezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula(...)papryka czerwona, boczek, łosoś, papryka żółta, cebula różowa, papryka zielona, cebula biała – i zaczynamy od początku. Kolejność możemy sobie oczywiście zmienić, według uznania. Przygotowane szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy na grillu ok. 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką

mojewypiekiinietylko
Tort Amaretti 140

niektórzy z Was wiedzą w ostatnią sobotę obchodziłam urodziny. U mnie urodziny nie obywają się bez tortu także przez cały rok szukam różnych przepisów a potem w połowie lutego zaczynam się zastanawiać, co wybrać z tej długiej listy. W tym roku wybór padł na Tort Amaretti.  Tort jest boski! Przepis znalazłam na Kwestii Smaku i martwiłam się(...)jajka 7 łyżek cukru pudru 950g serka mascarpone Dekoracja: 70g gorzkiej czekolady (startej) kakao do posypania wierzchu kilka sztuk ciasteczek amaretti Wykonanie biszkoptu: Dno tortownicy pokryć papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 26cm). Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać dwa rodzaje mąki. Dodać kawę i wymieszać. Ciasteczka Amaretii pokruszyć zostawiając kilka sztuk ciasteczek do dekoracji. Ja kruszyłam

Mania Wypiekania
Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy 183

Mimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek. Ciasto  kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany,  lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała zabawa(...)wkładamy formę z ciastem do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i nakłuwamy się widelcem.  Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do  200 stopni i pieczemy 20-25 minut. W niedużym garnku wlewamy trochę wody i zagotowujemy - przygotowujemy w ten sposób kąpiel wodną do stworzenia masy.  Na garnku stawiamy metalową miseczkę i wkładamy do niej

Taste Therapy
Chlebki do żurku i nie tylko 156

się bardzo dobrze. Żeby chlebki miały identyczny kształt, można upiec je w naczyniach żaroodpornych. Innym sposobem jest odważenie takich samych porcji ciasta. Ja upiekłam 2 w naczyniach i dwa bez. Jeżeli nie jesteście pewni, czy chcecie je zrobić, to zapewniam, że mogą być nie lada atrakcją. Najbardziej pamiętna dla mnie historia, to ślub koleżanki. Jej wybrankiem był Włoch(...)każdej uformować kulę, lekko spłaszczyć. Można również, przed formowaniem, z każdej porcji oderwać mały kawałeczek i doczepić uchwyt. Chlebki przykryć ściereczką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 25 minut. Piec ok. 35-40 minut w 210°C (grzanie góra/dół). Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.* Odciąć górną część, środki ostrożnie wydrążyć. Żeby chleb nie nasiąkał zupą - wnętrze posmarować roztrzepanym

Pełny talerz