długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki: 700 g oczyszczonych pieczarek 1 cebula (95 g) 1 marchewka (115 g) 2 małe ząbki czosnku (8 g) 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g) przyprawy: sól, pieprz (według uznania(...)masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy 5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Pieczenie: 6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam
Malowane smakiemnajniższej półce, w fioletowych kubeczkach, przechowuję białka. Zazwyczaj po cztery, choć bywa, że i sześć. Nie wiem już sama, co z nimi robić... Bo ile w końcu można jeść bezy...? Bardzo je lubię, oczywiście, ale nie chcę, żeby się nam znudziły. Szukam więc i kombinuję, jak mogę. Jakiś czas temu na blogu Gotowanie pod gruszą znalazłam niezwykle obiecujące ciasteczka(...)zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzecież stracić zęba. Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek niewielki. Moje drożdżówki były w wersji bez laktozy i pszenicznego glutenu. Smakowały pysznie - wszyscy się nimi zajadali z zachwytem, czy mają alergie, czy nie. A o mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała mi się. Orkiszowo(...)cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 30 minut do napuszenia. W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoczątku stwierdził, że tort wygląda jak dywan kudłacz. Ale wracając do tematu. Masa musi być schłodzona i dość gęsta. Możemy również użyć typowej masy maślanej, masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej. Wszystko zależy od naszych upodobań. Ja tylko na tym przykładzie chciałam pokazać, że istniej inna alternatywa :). Na przykładzie rysunków pokażę Wam w etapach jak przygotować taką właśnie dekorację(...)opcjonalnie alkohol Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka dobrze zmiksować. Wsypać przedsiane mąki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp ok 160 stopni. Piec ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka. Kiedy jest gotowy wyjąć i wystudzić. Oddzielić boki
Malinowe PocałunkiProsty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940 roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 300 ml ciepłej wody olej roślinny 2-3 łyżki mleka(...)chleb uzyska chrupiącą skórkę. Zdjąć folię z ciasta i nożem zrobić kilka nacięć na chlebie, za pomocą pędzelka posmarować go mlekiem i oprószyć odłożonymi otrębami. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut Wyjąć i wystudzić na kratce
wyzwania kuchenneDzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez smacznego jedzenia, dlatego pomyślałam, że w kolejnych postach podrzucę Wam kilka pomysłów na dania, które dobrze sprawdzą się na imprezie - takich do jedzenia rękoma, w porcjach na jeden kęs. Postaram się(...)które umożliwią gościom łatwe sięganie po smakowite kąski. Proste, prawda? I przy tym trochę zdrowsze , bo tortilla nie wchłania tłuszczu ze smażenia. A gdy tortilla się piecze, Wy możecie naszykować pozostałe jedzonko. Tortilla jest również smaczna na zimno, choć uważam, że fajnie jest zjeść na imprezie coś ciepłego i konkretnego . Myślę, że Wasi goście się ze mną
Chilli Czosnek i OliwaCoraz częściej sięgam po świeże makarony, które można ostatnimi czasy łatwo dostać w każdym z marketów. Takie makarony szalenie bardzo różnią się od tych, które kupujemy
Be Fit Be StrongPancakes z gotowanych ziemniaków to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Niestety często zdarza mi się ugotować za dużo ziemniaków. Nigdy ich jednak
365 dni dookoła kuchniZapiekane obiady to jedne z moich ulubionych dań, które przygotowuję w weekendy. Kiedyś nie przepadałam za szpinakową lasagne, uważałam, że tylko mięsna wersja jest dobra. Jednak
Be Fit Be StrongPo przepięknym, słonecznym i prawie wiosennym weekendzie, przyszedł poniedziałek, a wraz z nim wiatr, który nie zwracając uwagi na misternie uczesane i upięte włosy przechodniów, próbuje
Kuchnia w Słońcu SkąpanaW tych muffinkach totalnie się zakochacie – to zdecydowanie najlepsze, co mogę powiedzieć o nich na początek! Obłędnie czekoladowe! Bardzo wilgotne! Ciężkie, ale zarazem cały czas
Ostra na SłodkoProsty i szybki obiad zawierający dużo Omega-3. Przygotowanie: 25 minut Koszt: Średni Dzisiaj zaprezentuję Wam szybkie danie obiadowe, które wykonacie w
zdrowo i aktywnieJest w śród Was na pewno kilka osób, które nie przepadają za tortami ze względu na kremy czy biszkopty. Mimo to takie osoby chciałaby obchodzić swoje
Candy PandasNa te ciasteczka czaiłam się od dłuższego czasu, bo są bardzo szybkie do zrobienia. Jedyny problem był z tym, że nie miałam w domu odpowiedniej ilości
Mania WypiekaniaSuper fit krakersy i do tego nieziemsko zdrowe. Krakersy z siemienia lnianego, nie licząc dodatku wody, praktycznie są z jednego składnika. Idealne solo, lub do pochrupania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!