bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2634/3453)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym 256

makaronu 🙂 Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół. składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) 2 średnie cukinie 2 cebule 1 ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów bez skórki lub 3 duże mięsiste pomidory 1 opakowanie sera mozzarella mini (150 g) zioła prowansalskie ok. 1 łyżeczki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do farszu sól i pieprz(...)prowansalskimi. Dusimy, aż płyn od pomidorów się zredukuje, dodajemy natkę i mieszamy. Gotowym mięsem nadziewamy wydrążone cukinie, układamy na powierzchni połówki mini mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej oliwą. Wstawiamy blaszkę z cukiniami do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C i zapiekamy około 15-20 minut, aż ser się roztopi. Faszerowane cukinie podajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 282

chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije(...)ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka . Chleby odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia (wysypcie go lekko mąką) lub łączeniem do góry, jeśli wkładacie je do koszyka rozrostowego. Po uformowaniu chleby ponownie muszą odpocząć, ponownie podrosnąć i zwiększyć objętość – posypałam je mocno mąką

Karo in the Kitchen
Vega orientalne calzone pomidorowe 164

wielu miejscach widziałam tamtejszy przysmak Calzone. Nie miałam okazji go spróbować, jednak uznałam, że nic nie stoi mi na drodze przy zrobieniu go w domu. Oczywiście nie obeszło się bez obrócenia przepisu  180 stopni. Czyli wymianie wszystkich typowych składników na własne.. Teraz pytanie, czy udało mi się spróbować calzone? Wątpię, jednak mimo wszystko, moja wersja bardzo przypadła(...)dodajemy mąkę, okarę, pozostałe mleko i przyprawy- całość mieszamy, po czym odstawiamy pod przykryciem do ciepłego miejsca (np. na kaloryfer) po ok 15 min ciasto przekładamy na papier do pieczenia w kształcie koła- pieczemy w 180 stopniach ok 25 min po 25 min wyciągamy ciasto, nadziewamy 1/2 jego powierzchni plastrami pomidora i tofu- całość posypujemy suszonymi pomidorami z czarnuszką

healthy dreams
Schab w warzywach 238

Najpopularniejszy schab, to schab w panierce. My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach.     Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1 duża cebula -duży strąk czerwonej papryki -kawałek pora -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -garść niesolonych orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -1/3 szklanki wody Schab kroimy(...)nakładamy warstwę warzyw, ponownie schab i przykrywamy warstwą warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką, buraczkami lub marynowanymi opieńkami. Smacznego

Maminek kulinarny
Aromatyczny makowiec czekoladowy 194

Tradycyjny makowiec świąteczny w nieco innym wydaniu. Marzyliście kiedyś o cudownym makowcu, bez warstwy ciasta, ze skórką pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco(...)masy maślanej dodać mak i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy, uważając, aby piana nie opadła.  Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać.  Piec 60 minut w 175*C. Wyjąć, wystudzić.    Polewa 50 g gorzkiej czekolady 20 g masła Masło rozpuścić z czekoladą i wymieszać

Chocolate Muffin Blog
Przepiórki na trzy sposoby 260

stopni na 5 minut. Zmniejszacie temperaturę do 160 stopni i pieczecie kolejne 10-12 minut. Potem wkładacie do pieca warzywa, polewacie je wytopionym z przepiórki masłem i pieczecie jeszcze ok. 8 minut. Wykładacie wszystko na talerz, rozwiązujecie przepiórkę i podajecie. Przepiórka flambirowana miodową wódką krupnik z topinamburem i rozmarynem 1 przepiórka 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki zwykłego masła(...)polej masłem. Spróbujcie wydać taką kolację, a każdy będzie Wasz. Każdy, kto je mięso… Warsztaty odbyły się w Studio Smolna 8 dzięki Frisco.pl , gdzie możecie szukać składników bez wychodzenia z domu. Bardzo dziękujemy za zaproszenie! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
MINI PAVLOVA Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I SOLONYM SOSEM KARMELOWYM 223

wyjść na imprezę obżera się lodami przed telewizorem ( tak, tak też tak czasami mam :D ). Przygotowałam nawet z ich użyciem obłędny deser! A nawet 2 desery! Dziś postawiłam na bezę, bo to taka królową deserów! W połączeniu z przepysznymi lodami o smaku Chocolate Brownie oraz solonym sosem karmelowym ( podczas przygotowania sama zjadłam 1/3 michy :D ) i prażonym popcornem nabrała jeszcze(...)studzimy. MINI PAVLOVA: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodając cukier. Wlewamy ocet i dodajemy mąkę ziemniaczaną – ubijamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc okręgi ( brzegi podnosimy do góry ). Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika, i po 2 minutach redukujemy temperaturę do 100C i pieczemy ok. 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach

Ostra na Słodko
Ciasto kawowo-serniczkowe 199

kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek  -ok. 100 ml śmietany 18 % -2 budynie waniliowe bez cukru -125 g miękkiego masła  -200 g drobnego cukru do wypieków - szczypta wanilii z laski wanilii ,u mnie od  SKWORCU -szczypta soli  -pełna łyżeczka gorzkiego kakao(...)Powstałą masę serową podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj kawę z kakao, a do drugiej kawę, trzecia zostaw białą. Blaszkę (31 x 22) wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki. Na herabtniki najpierw wyłóż masę białą, potem kawową a na koniec kakaową. Pieczemy w 160 stopniach około 70 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce. Ten kawowo

Z Kuchni Do Kuchni
Zdrowe święta! 212

pełnego przemiału, płatków owsianych,  puree z fasoli, otrębów.  Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem.          Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii – gwarantuje, że będą smaczniejsze od tych panierowanych. Podobnie z krokietami - zróbmy panierkę z płatków owsianych i upieczmy je w piekarniku(...)Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt!          Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy.          Delektujmy się smakiem, jedzmy powoli , czerpmy z tego radość! WESOŁYCH

Powiedz dietom nie
Sernik dietetyczny z multicookera Redmond 433

Proszek budyniowy 32,55 Podsumowanie: 893,55 kcal na cały sernik bez polewy SKŁADNIKI: 600 g sera twarogowego chudego 150 g jogurtu naturalnego 0% 35 g proszku budyniowego bez cukru 2 jajka 1 łyżka miodu około 15 g 10 tabletek stewii -Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który dodatkowo nie ma kalorii. W związku(...)sernikową wymieszać z pianą. Dodać żurawinę i aromat. Przemieszać delikatnie. Masę przełożyć do wyłożonego papierem multicookera. Ustawić funkcję CAKE i czas 50 minut.  W piekarniku piecz ciasto w temperaturze 180 stopni opcja pieczenia góra i dół przez 40-45 minut.  Do zrobienia ciasta inspirowałam się przepisem TU! TU! TU! Kliknij :) Przepis na tradycyjny sernik z książki kucharskiej

ClauditteMissCooking
Souvlaki, czyli greckie szaszłyki z jagnięciny 280

Mięso pachnie dużą ilością oregano, cytryną i czosnkiem, a podałem je z frytkami, sosem tzatziki i świeżą sałatką.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z udźca jagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych cebul, 6 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 ogórka, 100 gram zielonych oliwek, 500 gram pomidorków koktajlowych, 1 główki sałaty rzymskiej(...)łupinek i pokroiłem w dość grube - około centymetrowe plastry, a następnie delikatnie skropiłem oliwą. Na patyczki do szaszłyków nabijałem naprzemiennie po dwa kawałki mięsa i plasterku cebuli. Blaszkę do pieczenia delikatnie nasmarowałem oliwą, aby mięso do niej nie przywierało i umieściłem na niej szaszłyki. Piekarnik nagrzałem do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim szaszłyki przez

Wyprawy kulinarne
Pasztet wegetariański z pieczarek (ok. 135 kcal / 100g) 262

długiej nieobecności pierwszy świąteczny przepis :) pasztet bez mięsa, w sam raz na Wigilię, a i mojemu tacie zasmakował :) Składniki: 700 g oczyszczonych pieczarek 1 cebula (95 g) 1 marchewka (115 g) 2 małe ząbki czosnku (8 g) 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 50 g bułki tartej (na wszelki wypadek przygotowujemy 100 g) przyprawy: sól, pieprz (według uznania(...)masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy 5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie. Pieczenie: 6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę, że mogłam

Malowane smakiem
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 199

najniższej półce, w fioletowych kubeczkach, przechowuję białka. Zazwyczaj po cztery, choć bywa, że i sześć. Nie wiem już sama, co z nimi robić... Bo ile w końcu można jeść bezy...? Bardzo je lubię, oczywiście, ale nie chcę, żeby się nam znudziły. Szukam więc i kombinuję, jak mogę. Jakiś czas temu na blogu Gotowanie pod gruszą  znalazłam niezwykle obiecujące ciasteczka(...)zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są.  A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 225

przecież stracić zęba. Jaka jest ta mąka? Specyficzna. Ma wyrazisty zapach i smak. Tu jednak nie czuć jej mocno, bo i dodatek niewielki.  Moje drożdżówki były w wersji bez laktozy i pszenicznego glutenu. Smakowały pysznie - wszyscy się nimi zajadali z zachwytem, czy mają alergie, czy nie. A o mące z ciecierzycy jeszcze trochę będzie - spodobała mi się. Orkiszowo(...)cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić na 30 minut do napuszenia. W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort lis . 274

początku stwierdził, że tort wygląda jak dywan kudłacz. Ale wracając do tematu. Masa musi być schłodzona i dość gęsta. Możemy również użyć typowej masy maślanej, masy maślanej na bazie bezy szwajcarskiej. Wszystko zależy od naszych upodobań. Ja tylko na tym przykładzie chciałam pokazać, że istniej inna alternatywa :). Na przykładzie rysunków pokażę Wam w etapach jak przygotować taką właśnie dekorację(...)opcjonalnie alkohol Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodać żółtka dobrze zmiksować. Wsypać przedsiane mąki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp ok 160 stopni. Piec ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka. Kiedy jest gotowy wyjąć i wystudzić. Oddzielić boki

Malinowe Pocałunki