dodałam przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy(...)Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje. Nie byłoby wykończenia bez chociażby tradycyjnego przyozdobienia polewą. Składniki: * 1 tabliczka czekolady mlecznej albo deserowej * 1 tabliczka czekolady białej * śmietanka 30% Do rondelka wlałam 3 łyżki wody i zagrzałam. Dodałam pokruszoną czekoladę mleczną
Pieprzyć z Fantazjądodałam przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy(...)Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje. Nie byłoby wykończenia bez chociażby tradycyjnego przyozdobienia polewą. Składniki: * 1 tabliczka czekolady mlecznej albo deserowej * 1 tabliczka czekolady białej * śmietanka 30% Do rondelka wlałam 3 łyżki wody i zagrzałam. Dodałam pokruszoną czekoladę mleczną
Pieprzyć z Fantazjącukru). Całość komponuje się naprawdę świetnie i stanowi idealną przystawkę na świąteczny stół... P.S. Bez galarety również świetnie prezentuje się na stole! Składniki: 1 -1,2 kg schabu bez kości 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka(...)żurawinę, lekko dociskając. Schab zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz majerankiem. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia, rękaw szczelnie związujemy i całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy
Kuchnia MagdaLenycukru). Całość komponuje się naprawdę świetnie i stanowi idealną przystawkę na świąteczny stół... P.S. Bez galarety również świetnie prezentuje się na stole! Składniki: 1 -1,2 kg schabu bez kości 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka(...)żurawinę, lekko dociskając. Schab zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym lub nitką. Z wierzchu nacieramy go papryką słodką mieloną oraz majerankiem. Roladę umieszczamy w rękawie do pieczenia, rękaw szczelnie związujemy i całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 min. Po tym czasie, rękaw przecinamy, a temperaturę zmniejszamy
Kuchnia MagdaLenypachnące. Możecie posypać je kruszonką lub polukrować. Dla każdego coś dobrego:) Doskonale smakują z samym serem/budyniem ale również z owockami sezonowymi. Budyń polecam robić samemu, ale dzisiaj, przyznaję się bez bicia, nie było na to czasu i popełniłam budyń torebkowy. Raz na jakiś czas to nie grzech Jedyna różnica taka, że używam o 100 ml mleka mniej do wyrobienia(...)drożdżówek Przepis na domowy budyń Kruszonka do drożdżówek: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła Wszystkie składniki rozetrzeć razem w palcach na wiórki, którymi posypać bułeczki przed pieczeniem. Artykuł Drożdżówki z budyniem, truskawkami i rabarbarem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudodałam przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni....tak w mojej ulubionej temperaturze :D Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek(...)Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje. Nie byłoby wykończenia bez chociażby tradycyjnego przyozdobienia polewą. Składniki: * 1 tabliczka czekolady mlecznej albo deserowej * 1 tabliczka czekolady białej * 30 ml mleka Rozgrzałam połowę porcji mleka i dodałam pokruszoną czekoladę ciemną
Pieprzyć z Fantazjąpewno pięknie prezentował na stole ze swoją minimalistyczną, wiosenną dekoracją... Blaty tortu są wilgotne, a krem to nic innego jak słynny "swiss meringue buttercream", czyli krem maślany na bezie szwajcarskiej. Jeśli go nie znacie, to nie bójcie się nazwy, bo gdy będziecie trzymać się dokładnie przepisu, krem na pewno Wam się uda :) Mnie osobiście ten krem przypomina pyszne(...)pewno z nim krem będzie lepszy :) SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej): 3 szklanki mąki pszennej 1,75 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g bardzo miękkiego masła 4 jajka (rozm. L) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego sok z 1 dużej cytryny skórka
Słodko-Słony Świat Ilonymojprzepisna.pl | Rogaliki 3 składnikowe – wegańskie Genialne w swojej prostocie, pyszne, kruchutkie, bez dodatkowego cukru, bez jajek, bez laktozy i białek mleka krowiego. Wszystkie składniki są pochodzenia roślinnego. Inspiracja Składniki na 48 malutkich rogalików lub 24 większych. 3 szklanki mąki pszennej u mnie chlebowa 1 szklanka mleka kokosowego, powyżej 20 % tłuszczu * 250 g oleju kokosowego, w postaci(...)trójkątow. Na każdą podsrtawę trójkąta położyć łyżeczkę twardego dżemu, u mnie z aronii. Zwijać ragaliki zaczynająć od podstawy di wierzchołka, lekko naciągając wierzchołek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25-30 min w 180 st. do złotego koloru. Wyjąć lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem, opcjonalnie. *można użyć śmietany 18% **można użyć zimnego masła Smacznego! Rogaliki 3 składnikowe
moj przepis nadolna 5 cm, górna 8 cm. Moje zdanie... Papilotki naprawdę prezentują się bardzo ładnie i... elegancko. Na uznanie zasługuje też praktyczne pudełeczko, które od razu przykuło moją uwagę. Piekłam w nich muffinki, które idealnie odchodziły od papierka i absolutnie do niego nie przywierały. Jestem z nich całkowicie zadowolona. Przepis na babeczki znajdziecie tu - klik . 3. Zestaw wykrawaczy - liście(...)brat. No cóż, może to i niezbyt przyjemny obowiązek, ale... jednak obowiązek. W mieszkaniu mam szafy z ogromnymi lustrami i trzeba naprawdę wiele "zachodu", aby lustra były lśniące i bez smug. Tym razem zaoszczędziłam na czasie, bo lustra wypolerowałam szybciej niż zazwyczaj. Jednakże najbardziej chodziło mi o łazienkę, gdzie lustro jest pod wpływem ciągłego działania pary wodnej i wymaga
Di gotujeniepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa(...)wytrawnego wina 1 duża łyżka (ok.30 g) masła z nerkowców (lub migdałów) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki wody Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty obierz i pokrój w cienkie plasterki, bakłażany natomiast w 1cm plastry. W małej kokilce wymieszaj 2 łyżki oliwy oraz ½ łyżeczki soli i za pomocą pędzelka równomiernie rozprowadź mieszaninę
Roślinna - blog wegańskiZdrowe bułeczki z mieszanych mąk z dodatkiem maślanki i bez tłuszczu . Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :) Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki : - 250 g mąki pszennej typ 550 - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 - 160 g maślanki temperatura pokojowa - 200 ml letniego mleka(...)ciasto, powinno być elastyczne i dzielimy na 12 równych kawałków ( u mnie po 76 g każda ) i formujemy okrągłe bułeczki ,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut . W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni , wyrośnięte bułki smarujemy maślanką i posypujemy ziarnami , wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut
Wypieki Renezakupy się opóźnia, no bo przecież wszystkiego mi nie wykupią... Mogła bym tak jeszcze długo wyliczać, ale po co i tak się mój misterny plan posypał ;) Dlatego dzisiaj bez planowania, bardzo smaczne kruche babeczki, a później kino też z całkiem fajną babeczką :) SKŁADNIKI: ciasto 300 g mąki 50 g cukru pudru 3 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki(...)krążki (powinno ich wyjść około 40 szt). Połową krążków wykleić foremki, do środka nałożyć budyń i zakryć pozostałymi krążkami ciasta. Brzegi bardzo dobrze skleić, choć zdarza się, że podczas pieczenia babeczki się rozklejają. Po przestudzeniu wszystko wróci na swoje miejsce. Babeczki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć z foremek po przestudzeniu. Przed podaniem oprószyć cukrem
Kuchnia w opałachprostokątnej blaszce, bardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić(...)rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg. 5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie
Mała CukierenkaUpały nie odpuszczają, mało kto ma więc ochotę stać przy piekarniku. Nawet mi się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem(...)ułożyć biszkopty. Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość. Zapraszam, Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej(...)10x15cm. Nacinamy paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie się nie wydostało i zwijamy. Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Razem ze mna wypiekaly: Bożena - Moje
Mia Cucina Sofieta