połączenie, dużo kombinowałam. Cały sekret tkwi w bananie! Tak dobrze czytasz w bananie. Bo możemy robić różne lody- sorbety z owoców, ale one jak nie mamy maszynki do lodów (bez względu na to ile razy je będziesz miksować) i tak mają kryształki lodu, i nie są w smaku kremowe. Sorbet jest dobrym sorbetem wtedy kiedy ma określoną linię organoleptyczną(...)dojrzały. Każdego obierz i zapakuj w osobną folióweczkę i zamroź. Masz gotowe bazy na co najmniej kilkanaście spotkań lodożerców! Zerknij na listę składników i zróbmy wreszcie te lody z pieczonych śliwek! Niebo w gębie! SKŁADNIKI: - 500 g śliwek dużych i dojrzałych - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 1 zamrożony dojrzały banan - 1/2 łyżeczki stewi (możesz też użyć miodu), jeśli śliwki
SMYKWKUCHNITahini - niezastąpiony składnik hummusu oraz doskonały dodatek do różnego rodzaju past. Fantastyczne do podjadania z pieczonymi, gotowanymi lub grillowanymi warzywami. Można je również dodawać do deserów lub przygotować z niego chałwę. Ja przygotowuję moje tahini w dwóch wersjach, w zależności od tego, do czego będzie one przeznaczone - np. do warzyw preferuję tahini gęste, zaś do hummusu wersję bardziej płynną(...)nieco ponad 4 minuty. Co chwilę nią potrząsam, aby ziarna otrzymywały temperaturę jednakowo. Po tym czasie ziarna są już bardzo gorące i delikatnie podprażone, a jednocześnie ich kolor pozostaje bez zmian. Do zrobienia tahini zawsze używam oleju o neutralnym smaku. Najlepiej sprawdza się olej winogronowy, opcjonalnie rumiankowy. Gotowe tahini pakuję do pojemnika hermetycznego lub szklanego słoiczka i przechowuję
Szybko Szybkowarpieczenia a nie drożdży. Smażone na dużej ilości tłuszczu są może kaloryczne, ale grzechem byłoby nie zjeść choćby kilku ;) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka szczypta soli 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób(...)każdej postaci, a jeśli mam przygotować coś z nimi na obiad, to te "racuszki" zawsze są na pierwszym miejscu, pewnie po części dlatego, że sama się nimi zajadam bez opamiętania... Oluś może nie zje ich dużo, ale już sam fakt, że ich nie odrzuca sprawia mi wiele radości. Może po prostu czuje, że robię je dla niego prosto
Kuchnia w czekoladzieciasto np. posypać cukrem pudrem. Polecam i zapraszam na FILM . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na proste ciasto marchewkowe bez glutenu: Ciasto: 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (około 400g) 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 3/4 szklanki oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin) 3 jajka – osobno żółtka(...)szpatułką. 4. Białka ubić na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać je do marchewkowego ciasta ( patrz, FILM ). 5 Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez około 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch
Mała Cukierenkaszklanki gazowanej wody (użyłam ekspresu Sodastream ) 2 duże jabłka olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dolewamy gazowaną wodę i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie ciasto. Powinno ono być gęste. Jabłka obieramy ze skórki i wykrawamy gniazdo nasienne. Robię to przy użyciu(...)niego butelkę, wkręcamy ją, przyciskamy kilkukrotnie przycisk uwalniający bąbelki i gotowe. Co ważne sami możemy regulować jak mocno gazowana ma być nasza woda. Ekspres działa bez zasilania, nie potrzebujemy kontaktu elektrycznego ani baterii. Każdy ekspres SodaStream wyposażony jest w specjalnie zaprojektowaną, bezpieczną butelkę karbonizującą, która może być użytkowana przez
Kulinarne przygody GatitySZNY!" Dodała jeszcze, że gdybym jej wcześniej nie uprzedziła, nigdy nie pomyślałaby, że jest to sernik... z kaszy jaglanej. Rzeczywiście, jest pyszny... taki kremowy, rozpływający się w ustach. Bez ani grama sera! Ja na pewno jeszcze powtórzę ten przepis, a Was zachęcam do wypróbowania! ;) Składniki: na tortownicę o śr. 23 cm spód 100 g herbatników pełnoziarnistych(...)Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować przy użyciu ręcznego blendera. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, tj. : cukier, budyń, jajko i jogurt. Masa powinna mieć gęstą, kremową konsystencję. Wyłożyć na podpieczony spód i piec przez ok. godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Konfiturę wyłożyć na wierzchu ostudzonego sernika
Kuchnia EllieChleb chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz! Chleb samodzielnie i chleb jako dodatek. Każdy potrafi- na pewno- zrobić chleb. Ja dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy. Chleb fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba nasyci nas porządnie. Składniki -300 g mąki z pełnego przemiału -200 g mieszanki prażonych ziaren(...)ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się. Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut. Żółtko roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i posmarować chleb. Na koniec posypać ziarnami. Piec w temperaturze 220 około 10 minut, następnie zmniejszyć temepraturę do 200 stopni i piec jeszcze do godziny. Sprawdzać. Chleb wyjąć z foremki i położyć na specjalnym stojaku lub kilkakrotnie złożonej
Z Kuchni Do Kuchnijeszcze przed ostatecznym podaniem przepisu wspomnę, że niestety konieczne było dodanie nieznacznej ilości drożdży - bałem się, że sam zakwas nie podoła i chleb nie urośnie. W końcu zakwasowce (bez drożdży) rosną po kilka/kilkanaście godzin. W maszynie tyle czasu nie mają. Dlatego też musiałem jakoś ten proces przyspieszyć. 250 g mąki orkiszowej ECCO typ 2000 250 mąki pszennej chlebowej(...)tutaj i zostawiamy ładny komentarz :) A po wystawieniu komentarza, lub przed - to już jak lubicie - klikamy na reklamy na bocznym pasku z prawej strony, tak? :) Mi, niestety, pod koniec pieczenia chleb się troszkę zapadł. Nie bardzo wiem dlaczego :( Ale nie jakoś bardzo, tragedii nie ma. Trochę tylko. I kilka praktycznych porad na koniec: - jak już w maszynie skończy się
Marder&Marder ManufactureNagle naszła mnie ochota na taki zwykły, najprostszy chleb pszenny. Ale taki naprawdę zwykły, ze zwykłej mąki i bez żadnych dodatków. Po prostu mąką pszenna, woda, drożdże sól i cukier. Nic więcej. Nie chciało mi się myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie co? No i nic! Po prostu(...)podwojenia objętości (na mniej więcej godzinę). Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, żeby je odpowietrzyć i przez kilka sekund znowu wyrabiamy. Formujemy bochenek. Przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, lekko oprószamy mąką i znowu zostawiamy pod przykryciem na 1-1,5 godziny, aż porządnie wyrośnie. Piekarnik nagrzany do 200 stopni spryskujemy wodą ze spryskiwacza
Marder&Marder ManufactureSzczęście to piórko na dłoni, co zjawia się, gdy samo chce i gdy się za nim nie goni". Anna Maria Jopek, Na Dłoni Nasz wczorajszy obiad. Jeden z lepszych bez mięsa, jakie jadłam. Paprykę podałam z jajkiem sadzonym i grzankami.Wpałaszowaliśmy ją, aż nam się uszy trzęsły. Jednak ich największym atutem był niewątpliwie farsz. Polecam nie rezygnować z aromatycznego(...)żaroodpornym układając wkoło kilka wiórek masła. Papryki wypełnić farszem, lekko go ugniatając, aby zmieściło się go jak najwięcej. Przykryć odkrojonym wierzchem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny czasu. Gdy minie pół godziny zdjąć górę papryk i zapiekać dalej odkryte. Na patelni usmażyć 2 jajka sadzone oraz zrumienić grzanki. Podawać razem z paprykami
My simple kitchentego wizyta siostry, z którą nie widziałam się od pewnego czasu, wspólne zakupy. Tak, mogę powiedzieć, że sobotę spędziłam bardzo sympatycznie ;) Już zapomniałam ile radości sprawia mi gotowanie, bez presji czasu. Teraz podzielę się z Wami przepisem na lasagne z cukinii, bo to ona chyba smakowała mi najbardziej spośród wszystkiego co wczoraj przygotowałam. Co jeszcze? Dziś czekają mnie(...)pomidory, koncentrat i przyprawimy wg. smaku na spód żaroodpornego naczynia wykładamy plastry cukinii, na to mięso, ponownie plastry cukinii, mięso i znów cukinię wierzch zapiekanki posypujemy odcedzonym serkiem wiejskim pieczemy w temp. 170 stopni prze około 30 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwięta Wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami, mazurkami, domową wędliną... Ale czym byłyby bez doskonałego pasztetu?? Delikatne drobiowe mięso, kremowa konsystencja i aromat pistacji taki właśnie jest MÓJ ulubiony pasztet. Szybki w wykonaniu i urzekający swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia, nawet te dziecięce ;) 2 kg kurczaka (używam udźca premium) 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka(...)kremową do rozsmarowywania to wystarczą 3 łyżki, bardziej zwartą- można dodać nawet 5 :) ) i znów wyrabiamy, by bułka się rozeszła po masie. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180ºC na złoty kolor (ok 40 min) Jeśli jeszcze nie upiekliście domowego pasztetu, zachęcam wypróbować ten przepis
Malinowe Pocałunkiidealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka, a do tych babeczek potrzebujemy dokładnie dwa żółtka, poza tym nie chciałam się napracowa ć i wybór padł na te babeczki właśnie. Dodatkowo(...)można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni. Czas pieczenia......... piekę na tak zwane oko, czyli zwracam uwagę na kolor i stopień wypieczenia sprawdzam wykałaczką. Ciepłe babeczki od razu wyciągam z foremek i ostawiam
Blondynka Gotujeznaczenia czy robisz świąteczne zakupy czy też te na inną okazję – warto przygotować sobie listę zakupów. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której braknie Ci jednego ważnego produktu, bez którego przygotowanie danej potrawy nie będzie możliwe. Wtedy stracisz czas i dodatkowe pieniądze, bo prawdopodobnie przepłacisz za nie w sklepie osiedlowym. Dzięki liście, możesz zoptymalizować wydatki i kupić wyłącznie(...)kupisz? To ważne pytanie, które warto sobie zadać, planując zakupy świąteczne. Wcale nie musisz umieć piec baby wielkanocnej, może więc lepszym rozwiązaniem będzie zamówienie jej w cukierni. Nie zaoszczędzisz być może pieniędzy, jednak czas i nerwy, które musiałabyś poświęcić na pieczenie. Są jednak takie produkty, które możesz przygotować sama i nie potrzebujesz półproduktów. Koszty będą zdecydowanie niższe, a dania
WojnaNaSmaki.plświeżych) - szklanka – 250ml letniego mleka - ½ szklanki -125ml jogurtu naturalnego (dałam grecki) - ½ łyżeczki soli (dałam waniliową ) - 2 łyżki alkoholu (dałam wódkę) Masa budyniowa: - 2 budynie waniliowe bez cukru (1 op. po 40g) - 4 łyżki cukru - 3 i 1/3 szklanki mleka - 50g masła - 2 łyżki alkoholu (dałam wódkę, ale lepszy będzie spirytus) – opcjonalnie Dodatkowo: - tłuszcz do smażenia - lukier(...)mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Rozpuszczamy masło (rozpuszczam w mikrofalówce) i odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek (białka można zużyć, np. na bezy ). Do żółtek dodajemy pozostały cukier (2 łyżki) i ubijamy robotem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do miski – dodajemy sól, ubite żółtka, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko (letnie) oraz alkohol. Wszystko wyrabiamy
mojewypiekiinietylko