tego jeszcze kieliszek białego wina z lodem…mniam .. Może jakoś da się przetrwać te upały Składniki na około 5-6 osób: 1 kg filetów z udek drobiowych ( udka bez skóry i kości ) 5-6 pieczarek 1 kartonik passaty pomidorowej( b.pełna szklanka ) 1/2 szklanki białego wina półsłodkiego 1 biała papryka , jak macie małe to dwie 3 szalotki , można(...)solą do smaku . Dusimy tak długo , aż sos się zagęści . Zazwyczaj około 10-15 minut . W międzyczasie przyrządzamy grzanki . Chleb kroimy w średniej wielkości kostkę , układamy na papierze do pieczenia , sypiemy ziołami prowansalskimi, czosnkiem , solą do smaku i skrapiamy oliwą . Pieczemy w piekarniku , do momentu aż się zrumienią .Raz przemieszać ,żeby się obróciły . 200 C z termoobiegiem , na około
Ogrodnik w podróżyBakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu ! Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin ... Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia ! SKŁADNIKI: ZACZYNKA DROŻDŻOWA: 10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać ( ma być konsystencja śmietany(...)cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu). 7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut
Marcepanowa kuchniabardzo prosta do wykonania, składniki na spód wystarczy zagnieść i zapiec, a krem to jedynie dwa składniki. W taki sposób uzyskujemy maksimum smaku przy minimum pracy. Tartę możecie przygotować bez okazji jako weekendowe ciasto, lub jako wersję wielkanocnego czekoladowego mazurka. Jeżeli nie masz formy do tarty, możesz ją przygotować w tortownicy. Składniki na foremkę ok. 20 cm Spód(...)masło/olej kokosowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć w wysmarowanej i obsypanej mąką owsianą formie do tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleczko (gęstą część) i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć na wyłożyć na ostudzony spód i wstawić
Fabryka pomysłówEnglish Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 400 g ulubionego makaronu, najlepiej krótkiego 2 garści szpinaku baby, lub klasycznego posiekanego 1 łyżka oleju roślinnego 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki białego wina(...)smaku. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i wmieszaj śmietankę. Wmieszaj do sosu ugotowany makaron, przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i posyp równomiernie z mozzarellą. Piecz w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 40 minut do ładnego zarumienienia. Smacznego! English version Chicken and mushroom pasta bake (6 servings) Ingredients: 400 g favorite pasta 2 handfuls baby spinach
karmelowypieczywem "Przyślij przepis" natrafiłam na chleb z mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość. ETAP 3 Boki keksówek o długości 25 cm natłuszczamy i obsypujemy mąką lub otrębami. Spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, wylewamy do blaszek a wierzch wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. Przykrywamy do wyrośnięcia ok. 2 - 2,5 godziny. Gdy ciasto wyjdzie poza blachę jest
Pani na deserschabu bez kości (w plastrach), 20 dag mrożonej żółtej fasolki , 8 cienkich plastrów szynki długodojrzewającej, 8 plastrów żółtego sera, 2 łyżki masła, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Dodatkowo: wykałaczki lub patyczki, 1/3 szklanki oleju do smażenia. Jeżeli mamy do dyspozycji solidną porcję schabu na obiad, a już przejadły nam się zwykłe schabowe - proponuję zapiekane roladki nadziewane(...)wszystkich stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać przez 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby roladki ładnie się przyrumieniły. Podawać zaraz po upieczeniu. Źródło: mniammniam.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniChlebek z ziaren, bez mąki zrobiłam na podstawie przepisu My New Roots . Przepis tej wspaniałej blogerki Sarah Britton jest jak objawienie:) Widziałam już wiele delikatnie zmodyfikowanych wersji i każda kolejna jest zaskakująca. Ja również przepis zmodyfikowałam, adekwatnie do naszych potrzeb. Sposób przyrządzania tego cuda jest bardzo prosty, dodatkowo można wykorzystać swoje preferencje smakowe:) Chleb jest bardzo smaczny(...)składnikami. Masę przełożyłam do keksówki (ja używam silikonowej, która nie wymaga dodatkowego smarowania) i odstawiłam na 2 h. Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 ° C i wstawiłam keksówkę. Chlebek piekłam 50 min. Po ok. 2 h wyjęłam chlebek z keksówki i pozostawiłam do ostygnięcia (najlepiej odczekać całą
nietadietałma 10 pikła we wielochu 11 w kołżdo sobota 5 pecynōw 12 chleba i on bez cołki tydziyń bōł dobry. A dzisiej to już na trzeci dziyń je bez smaku i idzie sie z niego yno zrobić bratsznita 13 abo wodziōnka. Tyn recept- co go sam niżyj mołcie- to je na takoł brōłtzupa, jako sie robiōł mōj(...)baje ajnfachowe Smacznego 1 bardziej prostego 2 przygotowania 3 jajecznica 4 kromka ze smalcem 5 dawniej 6 nikt 7 wyrzucić 8 mówiła 9 domu 10 babcia 11 piec chlebowy 12 bochenków 13 grzanka 14 dziadek 15 rocznik 16 najmniej 17 rewolucji 18 pół 19 laurowy 20 pokrójcie
Chop w kuchnijajek - 270 g cukru - 220 g margaryny Kasia - 1 duża łyżka śmietany 18 % - 2 duże łyżki kakao - ok 9 g - kilka kropel olejku waniliowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa : - 800 ml mleka - 270 g masła - 60 g mąki pszennej - 65 g mąki ziemniaczanej - 130 g cukru - kilka kropel olejku waniliowego Polewa czekoladowa - 120 ml mleka(...)kakao i wymieszać ,blaszki wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą ,białe ciasto dać do jednej blaszki a ciemne do drugiej. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 50 minut ,do "suchego patyczka". Wyciągamy i po 10 minutach wyciągamy z blaszek na kratkę ,mi bardzo wyrosły w górę dlatego musiałam ściąć wierzchy aby po pokrojeniu ładnie wyglądało ciasto
Wypieki Reneciepło z kwaśną śmietaną. Na zimno też jest bardzo smaczny. Można go jeść na obiad, ale można też posmarować masłem i zajadać z wędliną. Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa” ale oczywiście można upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, warto poprzedniego dnia na obiad(...)kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę przykryć deską do krojenia
moj przepis nawiem, jak mogłam tak długo zwlekać ze zrobieniem domowej granoli. Jest rewelacyjna! Chrupiaca, słodka, pożywna, bez tony cukru - pyszna i zdrowa. A najlepsze jest w niej to, że mogę dodać do niej to co chcę, pełna dowolność. Pod tym względem sklepowa nie ma z nią szans. A takiej mieszanki jak ta na pewno nie znajdziecie na sklepowych półkach :) Już(...)ekstrakt waniliowy oraz dosypujemy cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby miód i jabłka obkleiły wszystkie płatki, a cynamon równomiernie się rozprowadził. Gotową masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkładamy dość cienko na całej blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy, mieszamy (dzięki temu granola upiecze się
DefinicjaSmakumigdałów (150 g) 4 szklanki wody (źródlanej lub przegotowanej kranówki) Przygotowanie: 1. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i usunąć łupinki (powinny bez problemu odchodzić). Dla niecierpliwych: czynność usuwania łupinek można pominąć. 2. Migdały ponownie zalać dwiema szklankami przegotowanej, ostudzonej wody. Odstawić na noc. 3. Na drugi dzień migdały zmiksować z wodą(...)też zrobić z niej m. in.: - masę marcepanową, - ekstrakt migdałowy, - serek - dodając kilka łyżek mleka i miodu, - panierkę lub mąkę migdałową - na blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, na nim równomiernie rozłożyć papkę migdałową, wysuszyć przez ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 95 ° C. Panierka gotowa. Jeśli chcemy uzyskać mąkę - po ostygnięciu zmielić migdały
Domowa Cookierenka Agiszedł. Murzynek znaczy się. Spojrzałem na Madzię z wiele mówiącą miną: "WTF?!". Więc ona znowu: "No murzynek będzie". Ja zdumiawszy się jeszcze bardziej pytam: "Zaprosiłaś kogoś?" A ona bez słowa po prostu poszła do kuchni. No dobra, jak poszła to poszła. Zwykle mam dostatecznie dużo swoich spraw na głowie żeby nie musieć się zastanawiać po co Madzia idzie(...)Składniki na ok. 20 sztuk 250 g masła 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 100 g kandyzowanych wiśni (lub ulubionych bakali) Masło, cukier, kakao i 6 łyżek wody mieszamy w garnku na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy
Marder&Marder Manufacturerobi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś słodkiego. Postanowiłam przygotować przepis na ciasto z mango i truskawkami. Aby to ciasto jeszcze(...)miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu podwojenia objętości. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dolewamy masło na przemian z suchymi składnikami. Tak przygotowane ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy wcześniej pokrojone owoce
Słodkie Przyjemności