olej pokrył go z drugiej strony. Przed pieczeniem ponownie odwrócić królika i polać go melasą. Wlać do naczynia piwo (królik powinien być zanurzony w piwie do ok. połowy) i dodać miód, rozmieszczając go w różnych miejscach naczynia. Wstawić do piekarnika pod przykryciem. Ustawić temperaturę na 180 stopni C. Piec 1,5-2 godziny, w połowie czasu(...)odwracając mięso. Po upieczeniu mięso powinno odchodzić od kości. Podawać gorące mięso z dowolnymi sałatkami i surówkami. Polać sosem z naczynia. ----- Podobne: Golonka w piwie i miodzie Królik pieczony w winie Pieczony królik maślany "Jeszcze jeden dzień" to moja pierwsza przeczytana książka Mitcha Alboma . Na pewno nie ostatnia! Gdybym miała porównać ją do innych znanych książek, zestawiłabym ją do "Weronika
Weekendy w domu i ogrodziemożna zrobić pasztet, bez mięsa? Tak skwitował moje kulinarne zmagania, mój mąż ;) Zapewniam Was moi drodzy, że można, o czym świadczy poniższy wpis. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego pasztetu, w tym roku zdecydowanie znajdzie miejsce na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: 400 g białej fasoli (suchej) 250 g pieczarek 1 duże jabłko 200 g cebuli 3 ząbki czosnku(...)drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dusić, aż cebula dobrze się zeszkli. Wszystkie składniki, przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować na gładką masę. Pasztet przełożyć do keksówki i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu, schłodzić w lodówce
Kuchnia w opałachPyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)formuję dwa wałki. Każdy tnę na 6 kawałków, w rękach formuję małe kulki i rozciągam je na kształt bułki. Tak przygotowane porcje układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - na jednej blaszce układam 6 bułek. Przykrywam ręcznikiem kuchennym i przygotowuję farsz. Na patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę
Gotowanie i blogowanieChmury. Ciemno. Gdzie to piękne słońce, które mnie budziło przez ostatnie kilka dni??? Wprawdzie wiosnę można już wyczuć w powietrzu bez żadnego problemu, to jednak znane nam przysłowie "W marcu jak w garncu" przypomina, że zima - niestety - nie daje jeszcze za wygraną. I czasami, aby ją przegonić, nie wystarczą paznokcie w kolorze trawy i nieba czy czupryna(...)margaryny 200 g cukru pudru 2 jajka 3 łyżki miodu (autorka podaje, iż ma to być miód naturalny; ja użyłam sztucznego) 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g masła 100 cukru 3 łyżki miodu (tutaj również użyłam sztucznego) Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 100 g cukru
My simple kitchenInspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach). Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest(...)minut. Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem, ciasto ostatni raz chwilę wymieszałam i przełożyłam do blaszki i odstawiłam do wyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze piekłam 10 minut. Kolejne 35 minut piekłam w 200 stopniach
apetytnapieczeniegrzybowego, więc wieczór z pizzą nie obejdzie się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej(...)objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy
OstryKęswiadomych wzgledow nigdy nie kupuje. Poniewaz od kilku dni byla na dzis zaplanowana ryba,w koszyku wyladowaly pstragi. Zastanawialam sie jak je upiec,zeby to delikatne,dla mnie bez smaku mieso nabralo jakiegos charakteru.Wybor padl na rozmaryn i papryke.Bez wielkiego nakladu pracy wyszlo bardzo smakowite danie.Na pewno do powtorzenia. Skladniki na 2 porcje: 2 srednie pstragi (okolo(...)wierzchu ulozyc kilka wiorkow masla.Zagiac brzegi i gore folii robiac torebke,w ktorej bedzie piekla sie ryba. Piekarnik nagrzac do 200 ° C.Wlozyc ryby do goracego piekarnika i piec okolo 25-35 minut.Czas pieczenia zalezy oczywiscie od wieloksci ryb.10 minut przed koncem rozchylic folie,jesli chcemy rybki troche przypiec,zrumienic.Smacznego! DLACZEGO WARTO JESC RYBY ? Poniewaz jest to pierwszy rybny post
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rösti to kartoflana specjalnosc niemiecko-szwajcarskiej kuchni.Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci.Jedynym skladnikiem jest tutaj tarty ziemniak,bez dodatku jajek i maki,wiaze go jedynie skrobia pochodzaca z ziemniaka.W swojej prostocie zaskakuje wspanialym smakiem i niebywala chrupkoscia.A...sa tutaj dwie szkoly.Szwajcarska sklania sie ku plackom tartym z ziemniakow ugotowanych w mundurkach,niemiecka natomiast preferuje placki z tartych,ale surowych ziemniakow.Klasyczne(...)uformowany placek ulozyc na patelni z mocno rozgrzanym tluszczem.Brzegi placka uformowac lopatka i lekko docisnac.Piec na srednim ogniu 10-12 minut.do zrumienienia.Poniewaz placek jest gruby piecze sie dluzej i wazne jest ,by do pieczenia nie zalowac tluszczu.Podawac z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybowego, więc wieczór z pizzą nie obejdzie się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej(...)objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. Umyte grzyby w całości na 3 minuty wrzucamy
OstryKęsMini burgery drobiowe Dziś zapraszam Was na przepis na mini burgery domowe. Takie mini burgery idealnie sprawdzą się na przyjęciu, spotkaniu z przyjaciółmi, a nawet w
Słodkie okruszkiGotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X ciecierzyca jak gotować ? Ciecierzyca jak gotować - Proste wskazówki na idealną konsystencję. Odkryj przepisy na zdrowe i smaczne dania z ciecierzycą CZYTAJ WIĘCEJ Ciecierzyca - poznaj to wyjątkowe warzywo Ciecierzyca (Cicer arietinum) to roślina strączkowa z rodziny bobowatych (Fabaceae) pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Jest jednym z najstarszych uprawianych warzyw na świecie, co można udowodnić(...)gotową do użycia z puszki lub słoika. Ciecierzyca suszona: Suszona ciecierzyca wymaga namoczenia przed gotowaniem, co pozwala na zmiękczenie nasion i skrócenie czasu gotowania. Warto wybrać ciecierzycę wysokiej jakości, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń czy uszkodzeń. Suszoną ciecierzycę można znaleźć w sklepach spożywczych, na straganach z produktami ekologicznymi lub w sklepach z artykułami orientalnymi. Ciecierzyca z puszki lub słoika: Gotowa
Podstawy GotowaniaWszyscy znamy paprykę faszerowaną - na moim blogu też znajdziecie sposoby na jej przygotowanie (np. na obiad faszerowaną indykiem lub kuskusem , albo na kolację faszerowaną twarogiem ). Niewiele
Z notatnika dietetyka(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Grillowany ser halloumi jest według mnie najlepszym grillowanym serem. Wyprzedza także ser camemebert oraz oscypka. Idealnie nadaje się do sałatek
Kuchnia Bazyliitreningu. Moje dzieci uwielbiają kanapki. Staram się więc im dogodzić. Kanapki są kolorowe, pożywne i bardzo smaczne. Wybieram do nich produkty naturalne, bez konserwantów czy innej chemii. Serek Bieluch przeszedł ten test bez problemu. Przed jego zakupem najpierw skontrolowałam skład składników i bardzo się ucieszyłam, że odpowiada on moim wymogom. Nie zawiódł mnie również pod względem smaku(...)łyżki miodu płynnego masło lub kokosowy olej do smażenia maliny do podania Zgnieć banana widelcem i wymieszaj z serkiem i jajkami. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól, sodę do pieczenia, nasiona i waniliowy ekstrakt. Zmiksuj masę. Masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Smaż małe okrągłe placki. Podaj placki z serkiem, malinami i polej miodem. Smacznego
codojedzeniaJeśli lato, to koniecznie ciasto z rabarbarem. Tym razem, najprostsze chyba, ciasto jogurtowe. Do jego przygotowania nie potrzebujecie nawet miksera, składniki wystarczy wymieszać łyżką. Łatwe, szybkie
babka w formie