Placki twarogowe z truskawkami 211Proste i sycące placki z twarogiem i truskawkami. Przygotowanie:10 minut Koszt: tanie Sezon na truskawki trwa i trzeba korzysta z tych soczystych owoców. Dzisiaj mam
Zdrowie i pysznie na talerzu
Udziec jagnięcy faszerowany kozim serem i jabłkami 183Niebawem Walentynki. Dzień zakochanych. 14 lutego. Czy istnieje drugie tak bardzo skomercjalizowane święto? Na myśl przychodzi nam tylko Boże Narodzenie, które już dawno zatraciło swój religijny
Marder&Marder Manufacture
Shake truskawkowy. Deser na słoneczne dni. 280Dziś zapraszam Was na pyszny shake truskawkowy. Uwielbiam takie desery, szczególnie w piękne słoneczne dni. Jak byłam mała podobne shake przygotowywał mi mój tata. Niestety w
Słodkie okruszki
Sernik mango-dynia na spodzie z bezglutenowych ciasteczek speculoos z polewą daktylowo-kakowo-pomarańczową (bez glutenu , cukru 232Nie będziemy dziś Was zanudzać recenzjami 😉 Przed świętami mamy dla Was ostatnią świąteczną, słodką propozycję. Jeśli jeszcze nie wiecie jaki sernik w tym roku zrobić to
Candy Pandas
Proteinowe pancakes ze śliwkami 196Dziś mamy jeden z tych dni, w których wyjście z łóżka graniczy z cudem. Niby po co wychodzić, skoro za oknem deszcz od samego rana? Takie
365 dni dookoła kuchni
Bezglutenowe kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 262Obiecałam Wam kilka dni temu przepis na zbajerowanie w bardzo prosty sposób zwykłych kruchych ciasteczek. No w sumie nie takich zwykłych, tylko idealnie kruchych, bezglutenowych i
greenscarf
Puszyste placuszki serowe 385Tak, to właśnie ten smak z dzieciństwa - smak placuszków serowych. Dobrze pamiętam, jak będąc w przedszkolu karmiono nas bardzo podobnymi placuszkami na śniadanie. Jak nie dziwnie
Kuchnia Łukasza
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE 224Chleb żytnio-orkiszowy, to kolejny z moich chlebów na zakwasie. Rzec mogę nawet iż to jeden z moich ulubionych chlebów, tuż zaraz za orkiszowo
Smaczne Zdrowe
Makaroniki ananasowo-wiśniowe 207Coś lekkiego na Nowy Rok. Po świętach, chyba mało kto ma ochotę na słodycze. Makaroniki zrobiłam, gdyż kiedyś zalegały u mnie kandyzowane owoce i myślałam jak
Mania Wypiekania
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 228Dziś dalszy ciąg naszych eksperymentów w temacie zdrowego odżywiania. Bardzo tęsknimy za cukrem, ale okazuje się, że da się przygotować zdrowe słodycze. A co najważniejsze: smaczne
W kuchni Katie
Ciasto wegańskie z dynią 310Na prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest
Mała Cukierenka
Ciasto wegańskie z dynią 238Na prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest
Mała Cukierenka
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 207Spadł śnieg. To już niemal koniec stycznia, a tu nagle Pani Zima przypomniała sobie o bożonarodzeniowej pogodzie. Na spacery więc zakładam wysokie kozaki, owijam się szalem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z masłem orzechowym 583Muffiny z masłem orzechowym skrywają w swoim wnętrzu mnóstwo drobno posiekanych orzeszków ziemnych, dzięki temu mają mocno orzechowy smak i wielbicielom orzechów ciężko będzie poprzestać na
Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z borówkami i serem 168bułeczek, jakie jadłam. Są super puszyste, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą wanilii i dużą ilością owoców. Możecie posypać je kruszonką jak ja (nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek słodkiego drożdżowego wypieku bez kruszonki) albo po upieczeniu polać cytrynowym lukrem. Oczywiście wersja na bogato, czyli kruszonka + lukier jest również dozwolona 😉 Jaki ser wybrać? W sezonie robię te drożdżówki z borówkami i serem(...)jest, a zwłaszcza w tej kapryśności. Drożdże lubią specyficzne warunki, ale kiedy tylko poznamy ich wymagania, okazuje się, że robienie ciasta drożdżowego to sama przyjemność. Żeby ułatwić Wam pieczenie na drożdżach, przygotowałam specjalny poradnik. Znajdziecie w nim najważniejsze wskazówki potrzebne do upieczenia idealnego ciasta drożdżowego. Polecam wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy robią swoje pierwsze podejście do drożdżowego wypieku 🙂 Poradnik
Na-talerzu.pl