bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2605/3453)

Ciasto wegańskie z dynią 211

  Na prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest

Mała Cukierenka
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 180

Spadł śnieg. To już niemal koniec stycznia, a tu nagle Pani Zima przypomniała sobie o bożonarodzeniowej pogodzie. Na spacery więc zakładam wysokie kozaki, owijam się szalem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z masłem orzechowym 561

Muffiny z masłem orzechowym skrywają w swoim wnętrzu mnóstwo drobno posiekanych orzeszków ziemnych, dzięki temu mają mocno orzechowy smak i wielbicielom orzechów ciężko będzie poprzestać na

Smakołyki Bereniki
Drożdżówki z borówkami i serem 148

bułeczek, jakie jadłam. Są super puszyste, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą wanilii i dużą ilością owoców. Możecie posypać je kruszonką jak ja (nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek słodkiego drożdżowego wypieku bez kruszonki) albo po upieczeniu polać cytrynowym lukrem. Oczywiście wersja na bogato, czyli kruszonka + lukier jest również dozwolona 😉 Jaki ser wybrać? W sezonie robię te drożdżówki z borówkami i serem(...)jest, a zwłaszcza w tej kapryśności. Drożdże lubią specyficzne warunki, ale kiedy tylko poznamy ich wymagania, okazuje się, że robienie ciasta drożdżowego to sama przyjemność. Żeby ułatwić Wam pieczenie na drożdżach, przygotowałam specjalny poradnik. Znajdziecie w nim najważniejsze wskazówki potrzebne do upieczenia idealnego ciasta drożdżowego. Polecam wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy robią swoje pierwsze podejście do drożdżowego wypieku 🙂 Poradnik

Na-talerzu.pl
Pierogi z jagodami – przepis 114

mrożonych jagód. Polecamy także inne pomysły na pyszne deser z owocami. Zobacz nasz przepis na proste w przygotowaniu racuchy drożdżowe z truskawkami . Poznaj też propozycję na doskonały sernik pieczony z czereśniami . Polecamy również pyszny deser z serkiem mascarpone i malinami . Jak zrobić dobre pierogi z jagodami? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zostanie jednym z Waszych ulubionych Pierogi(...)ręcznikiem i pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Z tak zaparzonego ciasta pierogi pięknie się sklejają i nie rozpadają w trakcie gotowania. Dobre ciasto na pierogi z jagodami bez jajek jest elastyczne, dzięki czemu pierożki lepiej się przechowują np. jako mrożone. Czyste jagody wymieszaj z kisielem i cukrem. Z przygotowanego ciasta odetnij kawałek. Resztę ponownie zawiń w folię

Kuchnia Na Wypasie
Surówka z czerwonej kapusty – do przechowywania w lodówce lub pasteryzacji 129

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kapusty włoskiej, marchewki i cebuli to bardzo smaczny dodatek do obiadu czy pieczonych mięs. Dodanie włoskiej kapusty nie jest konieczne, można po prostu użyć większej główki czerwonej. Mi po prostu została z poprzedniego obiadu, więc dorzuciłam ją do surówki.   Składniki na surówkę z czerwonej kapusty: mała główka czerwonej kapust y (około(...)wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy lub odstawiamy do lodówki. Bez pasteryzacji surówka będzie dobra przez około 2-3 tygodnie. Ja część odłożyłam do lodówki, a resztę pasteryzowałam „na sucho”. Słoiki przełożyłam na blaszkę, tak by się nie stykały

e-PrzepisyKulinarne
Keto & Paleo Bounty 225

zarówno smaczna, jak i zdrowa! Przejdźmy jednak do rzeczy, bo depresja to jedna z tych kategorii zdarzeń, która nie lubi czekać. Oto przepis na batoniki, które można jeść właściwie bez wyrzutów sumienia, także na diecie Paleo i Keto: Bounty Pyszna Keto & Paleo wersja znanych batoników Bounty, przywodząca na myśl karaibskie plaże, palmy kokosowe i niebieską lagunę. Rewelacyjny poprawiacz humoru(...)olej kokosowy. Przełożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę. W przypadku używania mleka kokosowego zamiast musu, wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować dobrze w malakserze. Wyłożyć na papier do pieczenia i włożyć do zamrażarki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjąć, pokroić lub połamać na mniejsze kawałki. Czekoladę roztopić w rondelku na bardzo małym ogniu. Obtaczać kawałki masy

Modern Cave Girl
Masło czosnkowo-ziołowe 155

mięsa. Zrobione z prawdziwego masła, świeżego czosnku oraz świeżych ziół. Smakuje fantastycznie i stawia kropkę nad „i” wielu daniom. Można je wykorzystać do podania GRILLOWANEGO ŁOSOSIA , czy PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW . Prosta rzecz, a sprawia, że każda potrawa zyska na smaku i aromacie. Wystarczy raz zrobić większą porcję, by później korzystać, kiedy mamy na to ochotę. Składniki 50 g masła 2 ząbki(...)nadać mu ładny kształt wałeczka, najlepiej przełożyć je na kawałek folii spożywczej i ciasno zawinąć i uformować. W tej postaci wkładamy masło do lodówki do całkowitego stężenia. Wtedy bez problemu odwiniemy je z folii. Kiedy nasze masło czosnkowo-ziołowe już stężało, to odwijamy je i przekładamy do pojemniczka. Smacznego! Artykuł Masło czosnkowo-ziołowe pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
CHLEBEK ZE SŁONECZNIKIEM I PESTKAMI DYNI 180

Bardzo lubię zapach świeżo upieczonego domowego chleba ;).Ten niezwykle prosty w przygotowaniu chleb z pestkami dyni i słonecznikiem jest mięciutki,sprężysty i bardzo pyszny. A jego przygotowanie łącznie z pieczeniem wynosi mniej niż 2 godziny. Do wypieku użyłam Mąki Szymanowskiej,Bio Pestek Dyni oraz Bio Słonecznika z Polskich Młynów.Produkty z tej firmy można zobaczyć tutaj < KLIK(...)dużo mi urosło dlatego chlebek wyszedł niski. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.Teraz nastawiamy piekarnik na 180C .Jeśli ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe do włożenia do piekarnika.Pieczemy ok.55-60 minut (bez termoobiegu). Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy chlebek z foremek i zostawiamy do wystudzenia. Zapach w domu nieziemski :D. Chlebek kroimy jak całkowicie wystygnie. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Chlebek jabłkowy 159

ciast, które służy mi zarówno jako śniadanie, przekąska i deser. Lojalnie uprzedzam, że ma jedną sporą wadę – cała foremka znika niepostrzeżenie!  😃 Jak wszystkie moje słodkości chlebek został upieczony bez dodatku cukru oraz białej mąki. O słodycz zadbały tutaj suszone daktyle i jabłka. Do chlebka można wykorzystać zarówno jabłka jak i gruszki. Ciasto nie wychodzi zbyt słodkie(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie połączyć Wylać do formy (u mnie silikonowa, w przypadku innej może być konieczne natłuszczenie formy lub użycie papieru do pieczenia) Piec 50 minut w 180 stopniach, po tym czasie zostawić jeszcze na kilka minut w uchylonym piekarniku

HealthyCreations
Bananowe pancakes 166

Szukacie pomysłu na szybkie śniadanie, bez glutenu i wprost z owoców? Musicie wypróbować bananowe pancakes. Gdy koleżance z pracy powiedziałem, że robię pancakes z bananów i jajek, mocno się zdziwiła. Zapytała: gdzie jest mąka? Odpowiedź mogła być jedna: „w bananach”. To właśnie banany nadają zbitą strukturę całej naszej potrawie po smażeniu. Bananowe pancakes to ciekawa propozycja(...)suflet z jajka . Drugi przepis to poranna kanapka z tuńczykiem i jabłkiem . Zobacz mój film z przygotowania pancakes Składniki – Bananowe pancakes 3 banany 2 jajka łyżka proszku do pieczenia olej w sprayu – tu macie ten produkt Przepis – Bananowe pancakes Banany obieramy i dzielimy je na połowę. Wkładamy do naczynia. Następnie bierzemy się za ubijak do ziemniaków

Kuchennyviral.pl
Chleb z cukinią i pestkami dyni 177

muszę powiedzieć, że wyszedł doskonały. Od siebie dodałam pestki dyni, gdyż lubię pieczywo z ziarnami. Nawet moja córka się nim zachwycała mimo, iż do tej pory jadła tylko chleb bez żadnych dodatków. Bochenek dzięki cukinii jest wilgotny, długo zachowuje świeżość. Świetnie komponuje się ze słonymi i słodkimi dodatkami. Polecam, bo nie ma to jak dom pachnący świeżym pieczywem(...)minut. Chleb posmarować żółtkiem rozmąconym z jajkiem i posypać resztą pestek z dyni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze ok 30 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce

Smakołyki Asi
Gin malinowy – domowa owocowa infuzja 425

tylko te całe i zdrowe, odważamy sobie potrzebną ilość. Malin nie myjemy (nie trzeba, alkohol zrobi swoje a woda tylko rozcieńczy ich smak!). Rozkładamy je na metalowej blaszce do pieczenia, do malin dodajemy pokrojone gałązki mięty – całość mrozimy przez minimum 12, a najlepiej 24 godziny.   Na drugi dzień zamrożone owoce i miętę przekładamy do słoja – delikatnie(...)Gotowy płyn zlewamy znad owoców i dwu lub trzykrotnie filtrujemy – ja zaczynam filtrowanie od filtra do kawy, a kończę na płatku ligniny lub waty, żeby płyn był krystalicznie czysty, bez drobniutkich ‘wąsów’ odpadających z malin. Owoce wyrzucamy.   Jeśli spróbujecie teraz owoce odcisnąć zobaczycie jak działa infuzja – maliny wyglądają jak wilgotne, ale przy wyciskaniu… prawie

Karo in the Kitchen
Jogurtowe bułeczki śniadaniowe 849

Lubicie bułeczki? Ja, choć są niestety tuczące, pozwalam sobie od czasu do czasu na tą rozpustę;) Bułeczki z tego przepisu są niebywale mięciutkie. Smakują nawet i bez żadnych dodatków. A jeśli o dodatki chodzi, to co, jak nie dżem kojarzy nam się w porze śniadaniowej najbardziej? Zapraszam. Bułeczki (około 10-12 sztuk): 425 g mąki pszennej 25 g świeżych(...)podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 10-12 kawałków, którym nadajemy kształt bułeczek (podłużne, okrągłe, jak kto woli). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Po tym czasie blaszkę delikatnie skrapiamy zimną wodą. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym żółtkiem (najlepiej za pomocą pędzelka

Smaki Na Talerzu
Ciasteczkowy jabłecznik na kruchym spodzie kokosowym 311

jabłek – ale tak naprawdę to dowolnie duża ilość jabłek😉 40g dobrej odżywki białkowej – u mnie o smaku ciasteczkowym 2 jajka Cynamon – do smaku Opcjonalnie: odrobina ekstraktu waniliowego (u mnie bez😉 )   Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania jabłek, bo one zajmą nam najwięcej czasu😉 Nie obieramy ich ze skórki tylko dokładnie myjemy i kroimy w nie-za-drobną(...)widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na około 10-15 minut – aż się zarumieni (czas różni się w zależności od piekarnika). W czasie gdy ciacho się piecze, a jabłka pewnie już wystygły, możemy jajka połączyć z odżywką białkową i zmiksować/zblendować na gładką masę. Do tej masy można (ale nie trzeba) dodać ekstrakt waniliowy Masę jajeczno

Jak gotować i nie zwariować

Proponowane wyszukiwania