bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2609/3453)

Migdałowy wieniec z makiem 178

Pyszne ciasto z mielonymi migdałami i niebieskim makiem. Miękkie, delikatne i dobrze nadziane ;) Idealne na świąteczny podwieczorek, ale też i bez okazji, do kawy, herbaty, wina. Przepis zaczerpnęłam z książki Tadeusza Barowicza, Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne. W oryginale nadzienie składa się z orzechów włoskich, a ciasto wykonane jest z mąki pszennej i cukru. Jednak od dłuższego czasu chodziła(...)długie wałki, rozwałkować je na prostokąty Wymieszać składniki nadzienia i posmarować nim prostokąty ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku. Powstałe roladki zapleść w warkocz, a następnie uformować z niego wieniec. Piec w 180 st. C przez 40-50 minut

Kucharzyca
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 247

grzybowa i myślę, że warto ją spróbować.  Składniki na 10 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 370 g, pęczek natki pietruszki, ok. 25 szt.   całych zielonych oliwek bez pestek, 100 g świeżych kurek, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka sosu Worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,   suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, 1 małe jajko(...)pizzy. Podsmażone kurki nakładamy na każdy kawałek ciasta, który zwijamy w rulonik zaczynając od rogu, po przekątnej. Każdy rulonik z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem zmieszanym z serem. Pieczemy  ok. 15 min w 180 °C , na złoty kolor. Rada: Ser trzemy na najdrobniejszej tarce, a dzięki temu, że zostało z jajkiem zmieszane

Moniki Smakołyki
sernik wiedeński ze śliwkami 200

składniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka kokosowo-serowe 23353

zewnątrz jest delikatne i miękkie dzięki użyciu twarogu, natomiast nadzienie w środku doskonale komponuje się z wiórkami kokosowymi. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub zostawić zupełnie bez niczego. Z podanych składników można uzyskać około 20 sztuk. Składniki na ciasto krucho-serowe: 200 g mąki 200 g zimnego masła 150 g twarogu półtłustego (może być z wiaderka(...)kokosowe i pozostawić na minimum 15 minut. Wiórki w tym czasie wchłoną płyn, a nadzienie stężeje. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkować każdą część na podłużny prostokąt szerokości około 12 cm i grubości około

Świat Ciasta
Quiche ze szpinakiem i serem feta 145

Bezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku w liściach 200 sera feta gotowe ciasto francuskie

wyzwania kuchenne
Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny. 268

lubicie trochę ostrzejszą wersję dodajcie pastę tandoori, będzie bardzo wyrazisty i zniknie szybko ze stołu. Pasztet ten to moja wariacja na temat zdrowych, smacznych świąt, bez zbędnego tłuszczu, bez zbędnych kalorii i pysznie. Mam nadzieję, że spróbujecie. Składniki: 200g ciecierzycy suchej 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 marchewki średnie 4 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego(...)przyprawy. Wymieszać. Foremkę keksową posmarować tłuszczem i oprószyć łyżką mielonego siemienia lnianego (silikonowej formy nie trzeba natłuszczać). Wyłożyć masę, uklepać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Termoobieg. Piec przez 50 minut. Kroić po ostudzeniu

Apetyt na Zielone
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 420

Masa będzie lekko zbita. Poluzować ją odrobiną ubitych białek. Dodać resztę ubitej piany delikatnie, ale dokładnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym wystygnięciu biszkopt przeciąć na 2 blaty. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać(...)krem. Dodać serek mascarpone i jeszcze raz dobrze zmiksować. 1/3 kremu przełożyć na wystudzoną masę jabłkową. Dla ułatwienia krem można wycisnąć pasami z worka cukierniczego. Łatwiej będzie go rozsmarować bez mieszania z jabłkami. Następnie krem przykryć drugim blatem orzechowym. Po naponczowaniu blatu wyłożyć na niego pozostały krem i równo rozsmarować. Wierzch oprószyć kakao i posypać startą białą czekoladą. Ciasto

Trzeci talerz
Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs 194

pomarańczą i imbirem, podane z figami. Po prostu danie doskonałe. Polecam! Scroll down for recipe in English Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami (2 porcje) Składniki: 6 śliwek, bez pestek i pokrojonych w ósemki 2/3 szklanki wody sok z jednej pomarańczy ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków 1 cm kawałek imbiru, starty na tarce 4-6 łyżek miodu sól(...)jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut

karmelowy
Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne 135

Przeglądając ostatnio przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż(...)oprószonej mąką i przykrytej bawełnianą ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz, około 15 minut i formujemy z niego nieduże kulki. Bułeczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat wyszedł :)), posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Moje bułeczki wyszły bardzo

Spektrum Smaku
Sernik na zimno z borówkami 269

również, choć jakiś głos w głowie szeptał mi, że coś jest tutaj nie tak. No bo po co kupować gotowca, skoro takie ciasto na pewno da się zrobić samemu, bez tej całej chemii, z naturalnych, ekologicznych, zdrowych składników. Zakasałam rękawy i wzięłam się do dzieła. Upiekłam niski biszkopt z mąki orkiszowej, pojechałam na wieś położoną na terenie Rudniańskiego Parku(...)sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy

W kuchni Katie
Recenzja patelni Woll Szafir 171

kuchennego asortymentu to zapraszam do recenzji patelni firmy Woll Patelnia to podstawowy sprzęt, który zapewne jest w każdej kuchni, nie wyobrażam sobie przyrządzania potraw bez jej udziału Dzisiaj chciałabym wam zaprezentować moją nową patelnię, którą ostatnio testuje. Jest to wysoka patelnia niemieckiej firmy Woll Szafir o wymiarach 24 cm przeznaczona(...)zewnątrz, a w środku są surowe, co często się zdarza przy zwykłych patelniach). Producent podaje znaczący wpływ na zmniejszenie zużycia energii (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności) dzięki zastosowanym technologiom przewodnictwa ciepła. Patelnia została wyposażona w powłokę „ceramika diamentowa” dzięki czemu jest odporna na ścieranie

Marta Gotuje
Makowiec japoński 179

inaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO(...)rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów. Blachę 30x20 wyłożyć papierem i wylać masę , wyrównać i piec około 50 minut w 175 stopniach. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 229

Witajcie :) Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie(...)Ryż basmati gotujemy według receptury na opakowaniu. W standardzie jest to jedna miarka ryżu na sześć miarek wody. Wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 10 min. bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.  Ryż przelewamy na sito i wkładamy ponownie do garnka i dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy oraz jogurt lub mleczko kokosowe. Odstawiamy

vegetanie
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 245

drewniana łyżka powinna stać prosto. Przełożyć do szprycy i wyciskać maleńkie porcje, o średnicy ok. 3 cm ( w trakcie pieczenia i tak mocno urosną). Blachy skropić wodą, dzięki niej powstanie para, która ułatwi ptysiom rośnięcie. Piec ok. 20-30 minut, aż zbrązowieją i będą wydawać głuchy odgłos po stuknięciu w spód. Wyjąć i w spodzie każdego ptysia zrobić mały(...)szprycy z najcieńszą końcówką i nadziewać nim ptysie (przez dziurki w spodzie zrobione na potrzeby suszenia profiterolek). Nadziane ptysie smarować lukrem jagodowym lub pokryć karmelem. Część ptysi celowo zostawiłam bez "dekoracji".   LUKIER JAGODOWY cukier puder (ilość "na oko":) sok z cytryny kilka kropli soku z jagód Cukier wsypać do miseczki (użyłam ok. 6 łyżek), dodać

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania