Słodkie wspomnienie lata 177spód 200 g herbatników 200 g masła warstwa malinowa ; 250 g przetartych malin bez ziarenek 250 ml wrzątku 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru warstwa biała 1 op serka Mascarpone 1 cytryna 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny pół szkl wrzątku posypka Delecta posypka o smaku mango posypka czekoladowa Spód; Herbatniki wkładamy do blendera i miksujemy, dodajemy masło(...)jeszcze tam są. Do tego mascarpone, herbatniki i mamy lato na talerzu. Ciasto jest także szybkim wyjściem z opresji kiedy mają wpaść goście na kawkę, nie trzeba tu nic piec tylko kilka chwil na mieszanie produktów. Do tego pyszne posypki Delecty i ciasto wygląda pięknie. Dedykuję je moje rodzinie ponieważ mam urodziny i należy się osłodzić tą sytuację
Gotowanie jest łatwe
SEROWE PĄCZUSIE (LAST MINUTE) 2180twarogu. Jest to propozycja na tzw. pączki last minute, dla tych wszystkich , którzy nie mają czasu lub ochoty przygotować Pączków tradycyjnych , a mimo wszystko nie wyobrażają sobie Tłustego Czwartku bez tych smakowitych kulek :) W internecie krąży mnóstwo przepisów na nie, jedni robią je na serku homogenizowanym, inni na twarogu w kostce. Ja mam swój od lat sprawdzony przepis(...)cytryny 1 cukier wanilinowy (16 g) 5 łyżek cukru 2,5-3 szklanki mąki pszennej tortowej (gdy ciasto będzie zbytnio się kleić) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu szczypta soli DODATKOWO: cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj widelcem lub łyżką w misce, aby powstało jednolite ciasto
Słodko-Słony Świat Ilony
sernik z musem czekoladowym i wiśniami 257strony wymyślenie tysiąca niepowtarzalnych przepisów to tez nie lada sztuka. Ale mam to szczęście, że przepisy same tworzą się w mojej głowie. Jubileuszowym przepisem jest sernik. Mój ulubiony, bo bez spodu, za to z pysznym wierzchem- musem czekoladowym, wiśniami z nalewki i czekoladą. Całość bardzo lekka, niezbyt słodka. Deser idealny na jesienną chandrę. *tortownica 26 cm Składniki: na masę(...)puszystą masę. Ucierając nadal dodawać ser, ostudzone masło, olej i budynie. Zmiksować na gładką masę i delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać to tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około godziny. Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić. Czekoladę połamać i wsypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Slow pizza z cukini 247przyznaję pizza jest dość pracochłonna. Zrobiłam dwie (wszystkie składniki x2) Jedną zjadłam od razu, drugą zostawiłam na noc- powiem wam, że tak jest lepiej. Spód pizzy jest stały i bez problemu można wziąć go w rękę i zajadać jak zwykłą ''prawdziwą'' pizzę. Świeży spód raczej się lekko rozwala, co nie zmienia faktu, że jest pyszny! SKŁADNIKI: Na spód(...)cukinię umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w 240 stopniach
fitolarun.blogspot.com
Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem 434Przepyszna propozycja na obiad lub kolację - kalafior zapiekany pod serowym beszamelem, posypany serem żółtym i płatkami migdałów. Ja z córcią zajadałyśmy się nim bez żadnych dodatków, mężowi dodałam trochę mięska więc też był zadowolony :) Inspiracją był dla mnie przepis Jamiego Olivera z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie". SKŁADNIKI: 1 duży kalafior lub 2 mniejsze Beszamel: 2 ząbki czosnku(...)gotować aż powstanie gęsty, gładki beszamel. Dodać oba sery, sól i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. 3. Różyczki kalafiora zalać sosem, posypać startytm serem żółtym i płatkami migdałowymi. Piec ok 30 min w 180*C aż wierzch się zrumieni
Kto ugości moich gości?
Bażant w miodzie pitnym 175Szalotki obrać, skarmelizować na patelni, na której obsmażaliśmy bażanta, dodając szczyptę soli i cukru. Po około 40 minutach do bażanta dodać szalotki i miód. Piec do miękkości. W trakcie pieczenia kawałki bażanta obracać. zastawa z "29 lipca 2008 r. trójniak wraz z pozostałymi miodami pitnymi uzyskał unijne oznaczenie Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Ponieważ ten typ ochrony produktu nie obejmuje jego(...)być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.” Wszystkie produkty z tymi oznaczeniami można śmiało kupować, są to produkty najwyższej jakości bez zbędnych dodatków. http://www.trzyznakismaku.pl
królestwo garów
Klasyczna wielkanocna baba drozdzowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.82 219Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego kajetu. Mamy już nie ma a i baba w moim wykonaniu smakuje inaczej, nie zmienia to jednak faktu, że jest naprawdę pyszna. Wilgotna, dość zwarta, pełna rodzynek i skórki pomarańczowej. Klasyczna wielkanocna baba(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa, jeśli tradycyjna należy ja posmarować masłem i posypać bułką tartą). Odstawiamy babę do wyrośnięcia na ok godzinę. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po wyjęciu z formy studzimy na kratce. Składniki lukru podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści dokładnie wszystko mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Mini tarty z owocami 200zrobiłam ją głównie z jabłkami, ale dodałam kawałek banana i kilka malin. Słodycz sosu śmietanowo – waniliowego łamie idealnie cierpkość jabłek, czy malin. Efekt końcowy… mogłabym jeść bez końca! Składniki (3 tarty o średnicy 14 cm): Kruche ciasto: - 125 g przesianej mąki - 70g masła - 70 g cukru pudru - 1 jajko Mąkę przesiać na stolnicę lub do misy robota(...)wymieszać. Dodatkowo ulubione owoce, brązowy cukier, cynamon Wykonanie: Na podpieczone tarty układać kawałki owoców. Polać sosem, posypać brązowym cukrem i cynamonem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.pl
Fantany z Nowej Anglii 219bułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia. Składniki na 12 sztuk: 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 35 g świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej(...)kawałki, zlepiać z jednej strony, wkładać do kokilek i rozkładać wachlarz z góry. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić. Rada: Fantany cynamonowe: Dodać 1 łyżkę cynamonu do reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika
Apetyczna babeczka
Calzone. 179szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w talarki, a cebulę i paprykę w kosteczkę. Wrzucamy na gorącą patelnie, bez tłuszczu, gdyż zależy nam tylko, aby warzywa zmiękły oraz odparowały wodę. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Usmażone piersi(...)sklejamy jak pierogi. Łączenie można docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy folię aluminiową, a na niej calzone i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia. Smacznego
Symfonia smakowa
Chleb polski. I historia zakwasu. 194Pane al forno , chleb pieczony w piecu opalanym drewnem. Te słowa zawsze wymawia się tutaj z pewnym nabożeństwem, choć przecież są symbolem najprostszego jedzenia. By upiec chleb, Leana wstaje o czwartej rano. Nawet w najgorętsze dni można dostrzec ją, jak maszeruje przez miasteczko, niosąc wysoko na głowie stos gałęzi potrzebnych do rozpalenia pieca. Piec Leany znajduje się(...)godziny (krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Szybko naciąć. Piec z para w piecu nagrzanym do 260 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec jeszcze 20-25 minut. W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły. Uwaga od Tatter: Należy monitorować ostatnią fermentację
KUCHARNIA
Tort kakaowy z mango 255Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze(...)jeśli się kruszy, dodać Planty lub innego białego tłuszczu. Dodajemy odrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy
sama złodycz
BUŁKI GRAHAMKI W 100% ORKISZOWE 261mąki orkiszowej, tylko otręby są owsiane -z braku orkiszowych. W składzie nie ma cukru (to nie pomyłka) gdyż drożdże do wzrostu go nie potrzebują, potrzebują tylko skrobię czyli mąkę. Bez cukru nawet szybciej wyrastają. :-) Z podanych składników wychodzi ok.9-12 dorodnych bułeczek. Składniki: - 450g mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750) - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( u mnie(...)np.składając na pół i odkładamy. Dłońmi zwilżonymi w oliwie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kule , podwijając ciasto pod spód ( ugniatamy trochę), odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki odstawiamy pod przykryciem do napuszenia , na ok.15-25 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy lekko wodą (pędzelkiem) lub rozbełtanym jajkiem (wówczas ładnie nam się zrumienią). Pieczemy w nagrzanym
Smaczne Zdrowe
Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 194takie jak przed rokiem tylko z innego przepisu, za to zamiast jednego duzego ciasta zrobilam kilka malych ciasteczek i w jedynm z nich ukrylam feve. Korona czeka, choc i bez feve jest na nia juz jedna chetna ;) Ten wypiek jest tez ostatnim jaki zrobilam w mojej kuchni. Za dwa tygodnie czeka mnie wielka przeprowadzka i juz zaczynam pakowanie(...)krazkow. Mase migdalowa wykladamy na polowe krazkow, pozostawiamy okolo 1cm marginesu i przykrywamy drugim krazkiem. Dociskamy dokladnie brzegi np za pomoca wideca by sie nie rozeszly w czasie pieczenia. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym zoltkiem z dodatkiem wody. Mozemy tez porobic nozem wzorki na kazdym ciastku. Przygotowanie do pieczenia ciasteczka pozostawiamy przez 10 minut w lodowce do wyschniecia. Pieczemy
Przysmaki Karolki