bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2586/3453)

Babka drożdżowa 128

Maślana, puszysta i lekka babka drożdżowa z rodzynkami . Robiłam w ubiegły weekend i musiałam upiec dwie, gdyż jedna musiała być bez rodzynek ponieważ mój mąż za nimi nie przepada. Ja z kolei nie mam nic przeciwko rodzynkom i babka drożdżowa z rodzynkami smakuje pysznie, dlatego chciałam ich użyć. Jak sama nazwa mówi babka drożdżowa, czyli babka przygotowana z ciasta(...)stopni Celsjusza. Dobrze jest od czasu do czasu sprawdzić wyrastające ciasto, gdyż może szybciej wyrosnąć bądź przeciwnie, może potrzebować nieco dłużej czasu. Jeśli chodzi o formę, w której piekę ciasto drożdżowe to zależy. Mam w domu zarówno formy metalowe, silikonowe oraz ceramiczne. W przypadku tejże babki drożdżowej zdecydowałam się na wykorzystanie formy ceramicznej. Jako, iż jest to raczej średniej wielkości

MeCooks
Mini pizza w 4 smakach (wersja II) 126

następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę(...)uformować małe spody. Na 8 spodów wyłożyć sos pomidorowe, następnie wyłożyć wszystkie składniki (na ciasto z sosem wyłożyć składniki na pizze rybną i kebab (oprócz sałaty i sosu czosnkowego) ). Piec 15 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu na 4 pizze kebab wyłożyć sos czosnkowy i poszatkowaną kapustę pekińską. Przepis na domowe “ Pesto bazyliowe ” Krok po kroku: 1. Wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki z oliwkami i czarnuszką 123

stylu śródziemnomorskim Bułeczki z oliwkami i czarnuszką – składniki (15 sztuk): 320g mąki (ja dałam pół na pół owsianą i orkiszową jasną), 7g suchych drożdży, około 100g czarnych oliwek bez pestek, 3/4 szklanki ciepłej wody, łyżka nasion czarnuszki, 5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek (4 do ciasta, 1 do wysmarowania bułeczek), płaska łyżeczka soli i cukru. Bułeczki(...)stole/blacie dwa podłużne wałki. Następnie z każdego z nich odrywam mniejsze kawałki i kulam okrągłe bułeczki. Wielkością przypominają małą mandarynkę. Gotowe bułeczki wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika każdą z nich smaruję oliwą z oliwek za pomocą pędzelka. Bułeczki piekę przez około 30 minut w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja góra-dół

Natka Pietruszki
Muffinki z dżemem / Jam Muffins 176

Muffinki z dżemem Dziś zapraszam na puszyste muffinki z dżemem - fit (z dodatkiem zdrowej mąki i bez cukru ) albo w wersji tradycyjnej (słodkiej, z mąką pszenną). Moje łatwe babeczki z dżemem zawsze się udają. Jeśli lubicie zdrowe desery, do ich wypieku świetnie sprawdzi się mąka orkiszowa (pół na pół jasna z pełnoziarnistą) albo ciecierzycowa. Muffinki z mąką z ciecierzycy(...)muffinki z dżemem, składniki: 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka (krowiego lub napoju roślinnego), 1/2 szklanki cukru (w wersji fit nie dodajemy lub zastępujemy zamiennikami), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (lub pół na pół mąka jasna z pełnoziarnistą albo pół na pół mąką pszenna / orkiszowa z mąką z ciecierzycy), 2 jajka

Lekcje w kuchni
Spaghetti bolońskie z tofu 197

Spaghetti bolońskie z tofu 🍝 Wersja wegańska dla wegan i niewegan (bo ja weganką nie jestem ani moi rodzice, a wcinamy je bez opamiętania 😂) To pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad 🤤 Składniki na 3-4 porcje: 300 g makaronu spaghetti 1 kostka tofu (ja użyłam wędzone) 150 ml soku pomidorowego 1/2 puszki pomidorów krojonych lub 2 sparzone, obrane(...)odparuje. Mieszamy z makaronem. Posypujemy np. płatkami drożdżowymi. Sprawdź również przepis na: Wege "carbonara" z tofu Makaron z kimchi i tofu Pesto z suszonych pomidorów Makaron z twarogiem i pieczonymi rzodkiewkami

Czarnawisienka
Paprykowe placki biszkoptowe z nadzieniem 170

szybkie śniadanie lub kolację. Smakują rewelacyjnie i tak naprawdę możecie przygotować je z dowolnym farszem.  Paprykowe, miękkie oraz puszyste ciasto jest tak smaczne, że u mnie często znika bez jakichkolwiek dodatków. To takie wytrawne biskwity z patelni, z tymże ja robię cieńsze. Polecam. Paprykowe placki biszkoptowe z nadzieniem - składniki: (3 sztuki) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej(...)zdejmując placki z patelni - najlepiej od razu ostrożnie składać je na pół. W przepisie użyłam sałatki z kurczakiem premium gyros Dega . Jest to sałatka z warzywami 45% i z pieczonym mięsem z kurczaka 20%.  Główne składniki to: ziemniaki, mięso z ud kurczaka, olej rzepakowy, kapusta, ogórek, papryka, kukurydza 5%, cebulka oraz przyprawy

Di gotuje
Test patelni WOLL Cookware oraz przepis na szpinakowe szpecle, spätzle… czyli kluski, zapiekane z serem i podane z boczkiem i ce 147

kroimy w krążki. Na rozgrzaną suchą patelnię układamy plasterki boczku i na małym ogniu obsmażamy je z obu stron. To jest ten moment, w którym patelnia do smażenia bez tłuszczu skradła moje serce. Boczek pięknie się przyrumienił, na chrupko, wytopił się z niego tłuszcz, który potem wykorzystałam do obsmażenia cebuli, a następnie szpecli. Zdejmujemy zrumieniony i chrupiący boczek(...)zalety: Do przetestowania wybrałam głęboką patelnię WOLL  Diamond  o średnicy 28 cm i wysokości 7 cm. Patelnia posiada odpinany uchwyt. Dzięki systemowi clik-by-clik na czas pieczenia rączkę możemy wypiąć, a następnie chłodnym uchwytem wyjąć gorącą patelnię z piekarnika. Takie rozwiązanie pozwala nam również zaoszczędzić miejsce w szafkach,  w lodówce czy zmywarce. Szklana pokrywa wykonana

Tajemnice Smaku
Sernik wiedeński na kruchym spodzie 232

Witam w Nowym Roku i zapraszam na pyszny sernik wiedeński po mojemu tzn na kruchym spodzie, bo moi domownicy nie mogą się przekonać do serników bez spodu, a to delikatne kruche ciasto idealnie do sernika pasuje. A sam sernik jest idealnie kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu poezja. Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru 125. g masła(...)delikatnie do połączenia składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, a blaszkę umieszczamy w drugiej większej blaszce napełnionej do połowy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. Pieczemy 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku i najpyszniejszy sernik gotowy

Cynamonowe szczęście
Imbirowe pieczone skrzydełka 158

chce. Pranie, nie chce się rozwiesić, zmywarka czeka na opróżnienie…można toczyć przykłady. Jedzenie też do garnka samo wejść nie chce. W tym przepisie, szybko, prosto i smacznie. Bez zbędnych wygłupów. Składniki: 600 g skrzydełek z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka musztardy imbirowej 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki(...)language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Skrzydełka oczyszczamy. Przygotowujemy marynatę: Oliwę łączymy z miodem, musztardą, startym imbirem, sosem, papryką, brandy, musem kokosowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Pieczemy 45 minut (termo obieg

R'n'G Kitchen
Drożdżówka z rabarbarem i kruszoną 173

cukru pudru 13 dkg margaryny bez soli 2 całe jajka 2 żółtka 200 ml letniego mleka 4 dkg drożdży 1 opakowanie cukru waniliowego Kruszonka: 12 dkg margaryny bez soli 8 łyżek cukru kryształu 14 dkg mąki pszennej Owoce: 40 dkg rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo : margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy. Jak przygotować(...)włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Owoce: rabarbar umyć, pokroić w kawałki długości około 1,5 do 3 centymetrów. Pokrojone kawałki wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć do formy do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć kawałki rabarbaru. Z zamrażalnika wyjąć ciasto na kruszonkę

mecooks
Restaurant Week - Quale 189

naprawdę wyjątkowo! Podczas ambasadorskiego tastingu miałam okazję próbować dań z menu rybnego, ale mięsne danie główne było równie smaczne. Oto jak kształtuje się menu: Przystawka - zupa: 👉 Krem z pieczonej dyni, marynowana dynia & tapioka Zupa była niezwykle aksamitna, co bardzo sobie cenię w przypadku zup kremów. Chyba nikt nie lubi grudek w tego typu daniach. Można było wyczuć wyrazisty smak(...)tłustej ryby jaką jest łosoś z bardzo wyrazistą w smaku gorgonzolą. Ryba była soczysta i świetnie przyprawiona, a skórka usmażona na chrupko - tak jak lubię najbardziej! Risotto aksamitne i bez zarzutu. Całości towarzyszyły także szparagi, których obecność mile mnie zaskoczyła, choć to jeszcze nie czas na szparagi, to wspaniale było ich spróbować pierwszy raz w tym roku! Deser: 👉 Monte

Cooking Monster
Chlebek bananowy z orzechami i gorzką czekoladą. Dlaczego chlebek bananowy opada? 224

swoją puszystość, jeżeli zapamiętacie jedną ważną zasadę: to ciasto nie lubi mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi . Dlatego mieszamy z grubsza, tylko do połączenia jednych z drugimi i bez zbędnego ociągania siup do nagrzanego piekarnika, ponieważ soda od razu zaczyna działać. Gwarantuję, że w ten sposób unikniecie zakalca. Często też słyszę: „A czy te banany na pewno(...)czekolady, który znika zanim zdąży wystygnąć. Course FIT deser Keyword banany, chlebek bananowy, cukier kokosowy, gorzka czekolada, mąka orkiszowa, orkiszowy chlebek bananowy, orzechy laskowe Prep Time 15 minutes Czas pieczenia 45 minutes Total Time 1 hour Servings 10 porcji Ingredients Forma 12 cm x 25 cm Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową! 2 duże (300 g po obraniu) dobrze

Fitsweet.me
SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 220

mgnieniu oka. Nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia w całej okazałości, raptem udało mi się uratować jeden kawałek 😏 Nie zdążyłam też zrobić polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity -  widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest(...)łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki. Polewa: Gorzką

Kuchnia MagdaLeny
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 266

sposób jak ciasto na pizzę, ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy aromat, który jeszcze dość długo utrzymuje się w domu po upieczeniu tych placków. Pysznie smakują same, nawet bez nadzienia. Nadziane biją na głowę wszystkie kanapki świata, nie mówiąc o jakichś kebabach. To dziwne, że w kraju, w którym na każdym rogu ulicy stoi jakiś „kebap” (to pisownia(...)mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka ) lub 1 upieczona pierś z kurczaka Jedna trzecia czerwonej papryki Jedna trzecia żółtej papryki Jedna trzecia zielonej papryki Pół

Niedzielny kucharz
Ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi 215

pyszne, tanie i proste do przygotowania. Na pewno są lepsze od kupnych tego typu słodyczy. Podobnie też robię mleczne cukierki . Do ciasteczek dodatkowo dodaję kakao i płatki kukurydziane, bez płatków smakują jak kakaowe krówki. Z płatkami przyjemnie chrupią. Poza tym, że ciasteczka czekoladowe są smaczne, robi się je błyskawicznie. Czasami zdarza nam się gotową masę na te ciasteczka wyjeść(...)palnika, wsypujemy do masy płatkami kukurydziane i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy to szybko, gdyż masa dosyć szybko tężeje. Układamy masę na ciasteczka czekoladowe w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy masę, zostawiamy aż masa zacznie zastygać, kroimy delikatnie ciasteczka na kawałki (mogą to być prostokąty lub kwadraty) lekko zaznaczając kontury ciasteczek i zostawiamy je do całkowitego zastygnięcia. Gdy ciasteczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię