bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2582/3453)

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 261

różnym skutkiem. Udział w Akademii Gotowania znacznie skraca czas poszukiwania "idealnych" proporcji, odpowiedniego czasu gotowania i kompozycji dodatków. Bardzo szybko można opanować techniki "zwijania" lub "lepienia" smakowitych kąsków. Nie bez znaczenia jest sam prowadzący warsztaty, który nie tylko jest mistrzem w tym co robi ale również posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę(...)limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik na zimno z konfiturą rabarbarową * "Przyjemność jedzenia jest

SzczyptaSmaQ
Super prosta i szybka babka z kefirem 350

najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak, wszystko zależy od tego jakie dodamy bakalie i dżem. Bez bakalii również smakuje świetnie. Poza prostotą wykonania, dodatkowym atutem tej babki jest to, że ma fajną konsystencję, jest taka delikatna, mięciutka i lekko wilgotna, przez co babka utrzymuje dość(...)następnie oprószamy mąką, by nam się nie utopiły w babce. Całość jeszcze raz mieszamy łyżką, przelewamy do dwóch podłużnych, średnich foremek na babki ( długości 25cm), wysmarowanych tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Około 10 minut po upieczeniu wyjmujemy babki z foremek i pozostawiamy by wystygły i odparowały. Na zimne babki robimy polewę z czekolady. Tabliczkę

Smakowy Raj
Hot Chocolate Cake. Moja odpowiedź. 218

premii.  Tylko dla zaawansowanych graczy. Tu nie musi paść ani jedno pytanie, a gracz i tak zna odpowiedź. Ten etap toczy się w świecie, którego uczestnicy rozumieją się bez słów. Pytanie, odpowiedź - to wszystko jest zbędne, jeśli tylko wcześniej zadawaliśmy właściwe pytania i zawsze do końca wysłuchali odpowiedzi.   Tu filiżanka kawy trafi w nasze ręce zawsze(...)znając z góry odpowiedź.  Lubię indywidualnie pakowane desery. W nich od brzegu naczynia po samo dno wszystko należy do mnie!  Dawno miałam ochotę na deser ze słoika, pieczony w słoiku i zjadany wprost z niego.  To nic, że każdy słoik był inny - nie było nudno:)  Liczyło się wnętrze - intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem mocnego espresso

KUCHARNIA
Bułki żytnie z siemieniem lnianym i pestkami dyni na niedzielne śniadanie. 166

zrobię z jej kilograma potrzebuję tylko 300 gram. Do tego 150 gram zwykłej mąki, 3 łyżki oleju i woda. Ile wyniesie koszt 10 bułek wraz ze zużyciem prądu? No bez przesady, liczyć tego nie będę. Wiem jednak, że taniej niż w piekarni, no i mam wiedzę na temat co w nich jest, a sama przyjemność robienia ich jest bezcenna(...)już na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Wyrabiamy ponownie, formujemy bułki, nacinamy wg upodobania i posypujemy, uklepując lekko siemieniem lnianym.  Wykładamy na papier do pieczenia, zostawiamy na 10-15 minut, spryskujemy delikatnie wodą, lub mlekiem i pieczemy w 200 stopniach 20 minut. Pychota

BaRepas
Puszyste ciasto drożdżowe z żurawinami i kruszonką 258

keksówka, początkowo myślałam że będzie za duża, ale ciasto tak wyrosło , że było o wiele wyższe niż keksówka. Polecam, naprawdę jest wspaniałe :-) Wprawdzie na zdjęciu ukroił mi się kawałek bez żurawin, ale uwierzcie mi na słowo, że naprawdę dałam żurawiny ;-) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 45 g cukru 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suchych drożdży(...)ponownego wyrośnięcia na  40 minut. Przygotować kruszonkę: Masło, mąkę, cukry szybko zagnieść a następnie rozkruszyć ręką. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzić na kratce Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chleb z samych ziaren, bez mąki i drożdży 209

Targu śniadaniowym i od razu się zakochałam! ;-)  Kupiłam go oczywiście, ale od razu w głowie pojawił się pomysł, żeby spróbować samodzielnie go wykonać. Okazało się, że w sieci bez problemowo znalazłam przepis na " chleb który odmienia życie". Po wypróbowaniu przepisu stwierdzam ,że nie jest taki sam jak na targu, ale i tak smakuje genialnie :) I przy okazji odkryłam(...)ugniecie to po wyjęciu z formy może wam się rozlecieć). Formę przykryj folią i zostaw na minimum 2h a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzej do 175 stopni, piecz przez 20 minut. Następnie chleb wyjmij z formy i przełóż na blasze do góry nogami i piecz przez następne 40minut. Na początku piekłam go na funkcji góra - dół, a później żeby

Cukier&Puder
Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami 212

jesienny obiad. Ziemniaki mi się rozgotowały nadając gęstości gulaszowi, dzięki temu nie trzeba już dodawać ani grama mąki. Przedstawiam danie jednogarnkowe. Możemy tę potrawę także zapiec w piecu, albo dodać do niej wino. Wszystko wg własnego uznania :)  składniki: 0,5 kg wołowiny (u mnie antrykot) ok. 40 dag obranej dyni piżmowej 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)rozmaryn. (Całość gotujemy około 3 h). Dekorujemy natką pietruszki.  Przy okazji zachęcam do zakupów internetowych na stronie:  Edmir-Pol  w asortymencie mają naturalne przyprawy i zioła, bez sztucznych dodatków, sama natura! http://edmir-pol.com.pl

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z galaretkami 550

lubi… Mam jakieś 15 zaległych przepisów do wprowadzenia z czego kilka z Wigili. Zastanawiałam się czy nie poczekać i wprowadzić je przed następnymi świętami ale stwierdziłam, że to bez sensu bo przecież trzeba będzie przygotować inne potrawy. I tak przez najbliższe kilka tygodni na blogu pojawi się kilka zaległych przepisów ale będą się przeplatać z innymi więc(...)galaretkami – składniki i przygotowanie: Biszkopt: 4 jajka (białka i żółtka oddzielone) 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia), mąkę zwykle przesiewam przez sitko. 1. Ubijać białka z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku a na końcu po trochu mąkę. 2. Wysmarować dużą blachę masłem i wysypać

UgotujmyTo.pl
Placki na tortille 227

Potem próbowałam robić je w domu używając kupionych gotowych placków. To jednak również mnie mnie zachwyciło, gdyż placki rwały się i nijak nie dało się ich porządnie zawinąć bez rozrywania. Smak też jakoś nie powalał na kolana. Nie poddawałam się jednak, bo skoro tyle osób zachwyca się tortillą, to coś musi w niej być :) No i szukałam, dopytywałam(...)żeby się nie kleiło. Grubość ciasta powinna być również podobna do ciasta pierogowego :) Wielkość placków dostosowujemy do wielkości patelni, którą nagrzewamy dość mocno i nie używając tłuszczu pieczemy kolejno placki. Kiedy położony placek zacznie "puchnąć" wtedy odwracamy go i dopiekamy z drugiej strony.  Tak upieczone placki trzymamy owinięte bawełnianą ściereczka  żeby nie wyschły. Po kilku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czym są puste kalorie i gdzie można je znaleźć? 121

spowodują ogromny brak równowagi między energią, którą przyjmujemy, a energią, którą wydatkujemy. W rezultacie nasz organizm będzie gromadził je w postaci tłuszczu, tłuszczu trzewnego i tłuszczu tętniczego. Wszystko to bez dostarczania nam jakichkolwiek innych składników odżywczych, które mogłyby być przydatne dla naszego organizmu. Konsekwencje, jak wyjaśniliśmy na początku tej sekcji: nadciśnienie, cukrzyca, otyłość i zwiększone ryzyko chorób układu krążenia(...)prawidłowo usuwamy olej po ugotowaniu, najlepiej jest ograniczyć je z naszej diety tak bardzo, jak to możliwe i wybrać inny zdrowszy rodzaj gotowania, taki jak grillowanie lub pieczenie. Słodkie i słone przekąski. Ogólnie rzecz biorąc, mówiąc o produktach przemysłowych i przetworzonych, żywność ta opiera się prawie wyłącznie na skrobiach lub mąkach, soli i tłuszczach. Dlatego powinniśmy je jeść tylko

ProstePesto.pl
Chleb tostowy 141

dzieci. Bo kto ich nie lubi?! Najlepsze oczywiście są te na domowym chlebie. Potwierdzi to każdy, kto choć raz przestudiował skład na opakowaniu gotowego chleba tostowego. Trudno znaleźć taki bez spulchniaczy i konserwantów itp. Dlatego postanowiłam upiec swój własny. A mój sposób na idealne tosty to kromki chleba po zewnętrznej stronie muszą być posmarowane lekko masłem, to odpowiada(...)ponownego wyrastania na kolejne 60 minut. Ciasto powinno wypełnić foremkę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wierzch chleba możemy posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką wody. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Najprostsza chałka z kruszonką 98

zachłannie radość z pochwał i wyrazów uznania. Spróbujcie więc, bez względu na to, do której z kategorii należycie.  Spróbujcie nawet, jeśli o cieście drożdżowym wiecie wszystko,  zjedliście na nim zęby i wyrobiliście sobie mięśnie.   Przepis ten, w związku z powyższym Was nie zaskoczy, ale to bez znaczenia.  Spróbujcie - po prostu jest pyszny. Składniki(...)mąki (możemy dodać w tym momencie garść bakalii ). Mieszamy łyżką, do powstania jednolitego, gładkiego ciasta. Przelewamy masę do keksówki o wymiarach około 30 cm /11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika,  nastawiamy na 180 stopni, pieczemy 30 minut. Zdarzyło mi się ostatnio, przez nieuwagę nagrzać wcześniej piekarnik. Odstawiłam wówczas ciasto wyłożone już

Kronika Piekarnika
Zapiekanki parmeńskie 121

Bagietki „nadziane” serem z akcentem z szynki, czyli zapiekanki parmeńskie. Jest to propozycja na nieco inne wykorzystanie tej klasycznej bułki. To bez wątpienia świetny pomysł na dość szybką przekąskę bez dużego nakładu pracy. Najlepiej podać ją przekrojoną na pół i lekko posmarować masłem . Masełko się rozpuści i wręcz idealnie połączy aromat przypieczonej szynki oraz stopionego sera(...)każdego kawałka bagietki wkładamy po pasku sera, wciskając go nieco głębiej. Tak, aby zostało nieco miejsca dla szynki. 4. Układamy pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 200 stopni. Przez pierwsze 10 minut tylko dolna grzałka. Następnie przez 5 minut góra/dół. 5. Następnie zapiekanki wyjmujemy. Na każdą bagietkę nakładamy plasterek szynki i palcem

Kuchnia Na Wypasie
Ciasteczka śmietankowo-kakaowe 143

Ciasteczka śmietankowo-kakaowe są modyfikacją przepisu na ciastka śmietankowe z cukrem . W smaku przypominają ciasto francuskie, z zewnątrz chrupiące, w środku się rozwarstwiają. Co więcej, nie

WegePrzepis
Błyskawiczna pizza na spodzie z tortilli 154

składniki, dlatego częściej zdarza mi się przygotować ekspresowe pizze np taką z patelni (bez dodatku drożdży, bez konieczności wyrastania) czy właśnie pizzę na spodzie z tortilli. Nie bez znaczenia ma tutaj wybór dodatków. Mam wrażenie, że np papryka miejscami „rozmiękcza” tortillę. Nie znaczy to, że z jej dodatkiem smakuje źle(...)mozzarelli w zalewie xl Sos: ketchup czosnek granulowany szczypta ostrej papryki oregano bazylia sól, pieprz W garnuszku mieszamy kilka łyżek ketchupu z przyprawami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy tortillę. Smarujemy ją niezbyt dużą ilością ketchupu. Rozkładamy wędlinę (szynkę lub salami). Można dodać niewielką ilość pokrojonej na mniejsze kawałki papryki lub surowe pieczarki pokrojone na plasterki. Na wierzchu

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania