Tort gołąbkowy 202Jako setny przepis na moim blogu prezentuje Wam tort gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/s(...)piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha
Na moim talerzu
Muszle faszerowane boczkiem z sosem pomidorowym 239cukinie, pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki serka śmietankowego sól i pieprz do smaku Sos: 1 średnia cebula, poszatkowana po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 łyżka cukru 300ml bulionu warzywnego sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Następnie mielimy usmażone(...)200º. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy ciepły sos. Każdą z muszli faszerujemy mięsem i układamy w naszymi lekko zanurzając w sosie. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut aż sos zabulgocze. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy jeszcze przez 10 minut, aby makaron był chrupiący na wierzchu. Powrót na górę
Smaczna Strona
Zapiekanka z zielonego grochu i ziemniaków z lubczykiem ogrodowym 242dań. Po przygotowaniu kroję ją w plastry i obsmażam na maśle. Na osobnej patelni podsmażam na maśle sporą ilość cebuli, którą finalnie okraszam plastry zapiekanki. Mniam! Zapiekankę można serwować bez podsmażania, najlepiej zaraz po upieczeniu, póki gorąca. Składniki (Porcji: 3 - 4) 200 g zielonego grochu łuskanego (suchego) 5 średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki roztopionego masła masy na zapiekankę(...)masy dodaj roztopione masło, sól, czarny pieprz i suszony lubczyk ogrodowy, dokładnie wymieszaj natłuść żaroodporną foremkę roztopionym masłem i wyłóż do niej gotową masę wierzch masy posmaruj roztopionym masłem piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C tak długo, aż zapiekanka zarumieni się i jej brzegi zaczną odchodzić od foremki (ok. 40 min) upieczoną zapiekankę wyjmij delikatnie
Szybko Szybkowar
LASAGNE BOLOGNESE - miesne inspiracje z Pudliszkami 155przez sito. Krok 3. Przygotowujemy sos pomidorowy : drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie z oliwek, obsypujemy cukrem brązowym, mieszamy, kiedy cukier rozpuści się, dodajemy obrane pomidory wraz z sokiem (bez pestek), smażymy razem, aż pomidory się zrumienią, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę zasmażamy. Krok 4. Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki. Krok 5. Przygotowujemy sos serowy : na patelni rozpuszczamy(...)sosu pomidorowego, 1/3 plasterków mozzarelli i 1/3 pozostałego sosu serowego i tak dalej, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos serowy. Posypujemy całość pozostałym startym serem, pieczemy 25 minut w 180-200 stopniach. Podajemy na wygrzanych i udekorowanych talerzach. Smacznego
Moja Książka Kucharska
Najsmaczniejsze Pączki Pieczone 230łyżki cukru z wanilią około 50-80 gr masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta ) parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 350 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru Posypka do obtaczania pączków: 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego cukier puder do obsypania pączków (ewentualnie ) 1. Drożdże rozkruszamy(...)wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 5. Wyrośnięte pączki pieczemy w 180 stopniach przez około
Gotowanie...to proste !
Tort chałwowo - wiśniowy 234przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci i blask choinki, popatrzeć sobie w oczy - bez słów - tak po prostu, zjeść kawałek przygotowanego od serca tortu... Taki magiczny czas ogromnego szczęścia... Święta powinny być przynajmniej cztery razy w roku! Za to, że tak kocham(...)pszenną, ziemniaczana i kakao przesiewamy przez sitko. Partiami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gotową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160*C do tzw. suchego patyczka (około 25-30 minut). Po upieczeniu tortownicę upuszczamy na podłogę z wysokości około
VioletoweKucharzenie
Pizza włoska 236wody – 20 g soli – 17 g oleju – 5 g cukru – 3 g drożdży suszonych, ok. 1/4 torebki Sos pomidorowy: – 2 puszki pomidorów pelati bez skóry – 100 g koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka suszonego oregano – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego – 1 łyżka oliwy Dodatki(...)pasowały. – Tak przygotowaną pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C – u mnie to maksymalna temperatura, ale może być wyższa. – Piec ok. 7-8 minut każdą pizzę
To co kocham
Zapiekanka z zielonego grochu i ziemniaków z lubczykiem ogrodowym 222dań. Po przygotowaniu kroję ją w plastry i obsmażam na maśle. Na osobnej patelni podsmażam na maśle sporą ilość cebuli, którą finalnie okraszam plastry zapiekanki. Mniam! Zapiekankę można serwować bez podsmażania, najlepiej zaraz po upieczeniu, póki gorąca. Składniki (Porcji: 3 - 4) 200 g zielonego grochu łuskanego (suchego) 5 średniej wielkości ziemniaków 3 łyżki roztopionego masła masy na zapiekankę(...)masy dodaj roztopione masło, sól, czarny pieprz i suszony lubczyk ogrodowy, dokładnie wymieszaj natłuść żaroodporną foremkę roztopionym masłem i wyłóż do niej gotową masę wierzch masy posmaruj roztopionym masłem piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C tak długo, aż zapiekanka zarumieni się i jej brzegi zaczną odchodzić od foremki (ok. 40 min) upieczoną zapiekankę wyjmij delikatnie
Szybko Szybkowar
Serniczki z rabarbarem 309łatwiej zaserwować je na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi, a i prezentują się ładniej niż nie zawsze równej wielkości kawałki klasycznego sernika. Serniczki należy upiec w formie na muffiny bez użycia papilotek. "Miseczką" dla masy serowej jest ciasto kruche. Smak serniczków to klasyk - waniliowa masa serowa wzbogacona o kawałki kwaskowatego rabarbaru. Całość po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, doda(...)wylepić wgłębienie w formie na muffiny - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone kruche babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy MASA SEROWA - składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej - piekarnik rozgrzać do temperatury
Smakołyki Bereniki
Rogalsy 259utrzymać prostokątny kształt. Podsypujemy mąką jeśli się klei. Następnie smarujemy 2/3 powierzchni drugą kostką miękkiej margaryny. Teraz czas na zabawę. Składamy ciasto jak kartkę papieru. Do środka najpierw część bez margaryny, a później jak już nam pasuje. Jak już poskładamy do małych rozmiarów prostokąta, to owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Masa makowa, to niezbyt(...)nakładać masę. Zwijać od podstawy. Można nacinać podstawę na długości ok 2 cm, by formować bardziej wygięte rogale. Masa powinna trochę wychodzić spod ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać rogaliki i odstawić na godzinę/dwie do wyrośnięcia. Przed wsadzeniem do piekarnika nagrzanego do 180/200 stopni(góra-dół) posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy
Karczma Honorietty
Tort gołąbkowy 319Jako setny przepis na moim blogu prezentuje Wam tort gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/s(...)piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU
Bakaliowy mazurek 236Zapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym(...)około 20 minut, aż płatki napęcznieją. Do naczynia żaroodpornego (ja mam akurat takie w kształcie owalnym, ale może być również tortownica czy kwadratowa blaszka), wyłożonego folią aluminiową, przelać masę. Piec przez 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie to całkowitego wystudzenia. Wierzch posmarować konfiturą różaną i ozdobić. Smacznego! :) wpis zawiera lokowanie produktu: * mikro krople truskawkowe
Kraina Miodem Płynąca
Domowe masło orzechowe i z OpenCard w DaVinci 283pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż orzechy na blaszce do pieczenia. Praż 8 minut, mieszając co 2 minuty. Umieść w blenderze, dodaj olej i sól. Blenduj dość długo (około 5-7 minut lub nawet dłużej), aż masa będzie gładka. Przepis dodaję(...)font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Z OpenCard w Da Vinci Po raz kolejny – pyszne jedzenie, choć porcje małe. Dużo dań wege, ale bez OpenCard dość drogo. Tortiglioni alla provinciale Gnocchi verdi Nadziewane conchiglioni Ravioli sardi di rocotta Karolina Tomek Julietta Homemade peanut butter Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Qlinarnie i Qlinarnie
Konczi i Szpileczka w programie Ewy Wachowicz 241Wachowicz jeden przepis. Jeden dosłownie! A dlaczego właśnie ten? Już się tłumaczymy, tym przepisem były "piernikowe choinki" i jest to jedyny na blogu Nasz wspólny przepis. Pierniczki razem piekłyśmy, sklejałyśmy i razem opisałyśmy przepis. Ku Naszemu zaskoczeniu, bo już zupełnie o fakcie wysłania przepisu zapomniałyśmy zadzwoniła do Nas sympatyczna Pani Ania i poinformowała, że Nasz(...)dzionek na Naszą wycieczkę. Po przyjeździe do Krakowa wybrałyśmy się do jego centrum i tam spędziłyśmy praktycznie cały dzień. Nie obyło się oczywiście bez drobnych zakupów i wizycie w Krakowskiej Manufakturze Czekolady, która była odkryciem tej wyprawy. Następnego dnia też miałyśmy sporo czasu, gdyż na nagranie byłyśmy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 412gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn(...)objętość). Rozgrzewamy piekarnik do 225º C wraz z kamieniem do pizzy, kiedy ciasto rośnie a piekarnik się rozgrzewa robimy sos. Zamiast kamienia do pizzy można użyć zwykłej blachy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku ciasto układamy na papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy
OstryKęs