bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2591/3453)

Przepiśniki idą do.... 189

święconce można już próbować;) Kiedy pytałam Babcię, skąd się wzięło te danie, żartowała, że gdy szlachta gotowała na święta szynki poddanym wystawiała wywar, a oni robili z tego „pieczeń”;) Tak czy siak, danie bardzo przyjęło się w naszej rodzinie, na pół kresowej, na pół śląskiej. I kultywowanie tej tradycji nie przeszkadza w kultywowaniu tradycji śląskich. Bo Wielkanoc to obok(...)gotowała mama. Ale tego barszczu nigdy nie chciała jeść jedna z moich dwóch starszych sióstr. I specjalnie dla niej, mama wymyśliła (choć nie tak do końca) inny. Wszystko pozostało bez zmian, oprócz tego, że bazą stał się barszcz czerwony, zabielany śmietaną. Ktoś kto je go po raz pierwszy zupełnie nie wie, że to barszcz czerwony. Każdy jest mocno zdziwiony

bistro mama
Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 256

pisać, nie ma,u mnie świąt, bez tego sernika. Jest pyszny. Mój faworyt. Zawsze wychodzi! Na średnią blachę lub tortownicę 26-28 cm. Składniki muszą mieć pokojową temperaturę. - 1 kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu - 200 g masła miękkiego - 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy - 10 jaj średnich - 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej - 3 łyżki czubate kaszy(...)sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy. Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra

Pasje Jolki
Babeczki z masą budyniową i owocami 268

pszennej  150 g masła (schłodzonego)  3 żółtka  65 g cukru pudru  cukier waniliowy  szczypta soli Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Niestety(...)urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę (fot.2) . Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie nam się na babeczkach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 10 minut.  Dodatkowo można

Świat Ciasta
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 373

samo. Zagniecione, elastyczne ciasto wkładamy do miski, której dno wcześniej posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranej połówki jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto(...)buchty lekko nacinamy nożem do 3/4 głębokości i we wgłębieniach umieszczamy kilka listków tymianku (opcjonalnie) oraz po grubym plastrze kwaśnego jabłka. Naczynie lub formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut - najlepiej na funkcji termoobiegu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i przyozdabiamy gałązkami tymianku (opcjonalnie).  Smacznego! (;   W przepisie zostały wykorzystane przyprawy Kamis - życie ze smakiem, polecamy

Symfonia Smaków
Placki na twarogu 161

Placki na twarogu Uwielbiam twarogowe placuszki. Pamiętam jak kiedyś robiła mi je moja mama. Choć nie jest, to tamten „maminy” przepis, to w smaku

Słodkie okruszki
Dzień Wszystkich Świętych, a bezpieczeństwo na drogach i nie tylko 194

Już niedługo Dzień Wszystkich Świętych. Jest to czas modlitw, wspomnień i rodzinnych spotkań. Większość z nas spędza ten czas w spokoju odwiedzając groby najbliższych, siedząc przy

Słodkie okruszki
Chleb bezglutenowy - jaglany 175

Pierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji

Ze smakiem bez glutenu
Lemoniada Agnieszki 295

Moja koleżanka Agnieszka od lat częstuje mnie najlepszą lemoniadą. Tak… muszę, to przyznać szczerze, że jej lemoniada jest nawet lepsza od mojej Ja zawsze do

Słodkie okruszki
Dehydrator BYZOO DHO2 ze sklepu mocosokow.pl i najlepszy przepis na domową granolę 97

mocsoków.pl wyszedł do mnie z propozycją testowania urządzenia, które nazywa się Dehydrator. Jednym z najbardziej popularnych i flagowych modeli marki BYZOO jest model DHO2 . Dostępny TUTAJ! Zgodziłam się bez zastanowienia, gdyż do tej pory nie miałam nigdy do czynienia z tego typu sprzętem. CZYM WŁAŚCIWIE JEST DEHYDRATOR BYZOO DHO2? Dehydrator to urządzenie, które pozwala na suszenie owoców, warzyw(...)godzin – suszone pomidorki koktajlowe – temp. 70 stopni C, czas 12-14 godzin – suszone pomarańcze – temp. 60 stopni C, czas 7-9 godzin – małe bezy – temp. 70 stopni C, czas 8 godzin – suszone mięso – temp. 70 stopni C, czas 7-9 godzin – zioła – temp. 60 stopni C, czas 3-4 godzin CZYSZCZENIE SPRZĘTU Zdejmowany przód

Ostra na Słodko
Budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami 116

Budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami Dziś mam dla Was przepis na pyszne budyniowe naleśniki z serkiem waniliowym i owocami. Do ciasta nie dodajemy jajek

Słodkie okruszki
Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku 400

mięsem i ryżem zarumienione w piekarniku. To danie na które czekam cały rok. Pyszny farsz z mięsa, ryżu i cebulki zawijam w liściach młodej kapusty, zalewam wywarem i piekę. Podaję polane sosem pomidorowym. Liście młodej kapusty są elastyczne, nie pękają i łatwo się zwijają. Gołąbki z piekarnika są miękkie i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml(...)pieczenia, ale uchronią gołąbki . Możesz także przykryć gołąbki folią aluminiową zamiast liści. Ja preferuję naturalne listki kapusty. Piekę w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut z termoobiegiem. Po tym czasie zdejmuję z wierzchu spalone liście kapusty i piekę jeszcze około 15 – 20 minut, aż gołąbki się zarumienią. Przygotowuję sos pomidorowy Krok 5. W trakcie pieczenia

Ania gotuje
Biała kiełbasa pieczona z ciecierzycą w sosie pomidorowym 96

Świąt, blogowo, nie przeskoczę, nie ma mowy. Zresztą co tam, białą kiełbasę przecież można jeść bez okazji, prawda? Właściwie to wszystko można jeść bez okazji. No. Fajnie sobie ze sobą pogadać, fajnie. Połączenie kiełbasy z ciecierzycą już dawno za mną chodziło. Postanowiłam wykorzystać ten pomysł właśnie parę dni przed świętami, może akurat ktoś się nim zainspiruje – różne(...)pieprzem, majerankiem, dorzucamy liść laurowy. Smażymy 3 minuty, pod koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, nakładamy na niego ponacinaną lekko z obu stron kiełbasę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, do zrumienienia kiełbasy i odparowania sosu. Artykuł Biała kiełbasa pieczona z ciecierzycą w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Luzowane udka kurczaka z pieczarkami wg Aleex 111

apetytów  • 1 kg pieczarek • sól, pieprz, delikat do mięs, czosnek granulowany  • olej  • woda  • sos sojowy (opcjonalnie)  Sposób przygotowania:   1. Udka (większa część bez pałeczek) wyluzować – ostrym nożem pozbyć się kostki i chrząstek. Zostawić skórę. 2. Każde udko lekko rozbić tłuczkiem na płaski, równy płat mięsa ze skórą po jednej stronie. 3. Każdy płat(...)wystarczy je ciasno umieścić w woreczku. Wtedy nie musimy obwiązywać ich nitką. 10. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać 1 szklanką wody, można skropić wierzch roladek olejem. 11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1 godzinę 20 minut. 12. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego. Uwaga! Przed podaniem nie zapomnijcie, jak ja :D do zdjęcia, zdjąć nitek

W mojej kuchni
SMACZNY SERNIK WIEDEŃSKI NA CIASTKACH + FILMIK 129

Sernik wiedeński można przygotować na kilka sposobów bez spodu lub z bakaliami czy po prostu bez. Mój jest wyjątowo smaczny, upiekłam go na spodzie z ciastek, z dodatkiem wanilii i bakali. Smaczny, niecodzienny sernik wszystkim bardzo smakował. Polecam przepis.  SKŁADNIKI :   1 kg sera półtłustego lub tłustego w kostce 1 szklanka cukru  2 cukry waniliowe(...)miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową. Mieszamy, na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie wszystko mieszamy.  Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia,  wylewamy ser.  Ciasto pieczemy 1 godzinę, w temperaturze 180-170 % C. Po upieczeniu ciasto studzimy 1 -2 godziny przy uchylonych drzwiczkach.  Sernik można posypać cukrem pudrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Chałka z kruszonką (bez jajek) 123

zaszkodzi, zwłaszcza teraz gdy odrobinę możemy osłodzić sobie ten trudny czas kawałkiem pysznej chałki na słodkie śniadanie lub deser :)  Mnie najbardziej smakuje z masłem lub powidłami janginizowanymi bez cukru (przepis znajdziecie  TUTAJ, klik! SKŁADNIKI  20 g świeżych drożdży 50 g miękkiego masła 300 g mleka 100 g cukru 550 g mąki pszennej (u mnie tortowa(...)dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy rękami na wałki (ok. 40 kilka cm dł.) Zaplatamy warkocz, podwijamy końce pod spód i kładziemy chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Smarujemy chałkę białkiem jajka i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na około

Moje Kuchenne Rewelacje