Prosta i szybka w wykonaniu rolada szpinakowa z łososiem. Do przepisu wykorzystujemy szpinak mrożony, a do serka można dołożyć trochę tartego chrzanu, żeby podkręcić smak rolady
CookYourselfGnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora ( ekonomiczne gotowanie ). Gnocchi kalafiorowe są delikatne
WegePrzepisZdrowe pulpety z cieciorki, bardzo smaczne i bardzo sycące. Można je podać z mujadarą, czyli ryżem i soczewicą, ale też ze spaghetti z cukinii, albo, w
Niedzielny kucharzSzybkie wegańskie ciasto z owocami to ciasto, które urzekło mnie już przed spróbowaniem. Przepis pochodzi z niezastąpionej Jadłonomi , jednak ja dopasowałam go troszkę do swoich potrzeb
365 dni dookoła kuchniTakie ciasteczka ostanio sobie upiekłam, są proste i szybkie do przygotowania. Zachęcam Was dlatego do upieczenia, bo po co siedzieć w kuchni gdy za oknem tak
Gotowanie...to proste !Klasyczne połączenie sernika i brownie zawiera sporą ilość cukru i masła. Fit wersja jest dużo mniej kaloryczna. Spód został przygotowany na bazie czerwonej fasoli i posłodzony
Fabryka pomysłówPo 3 pierwszych trudnych miesiącach życia z Bejbikiem, wypełnionych nauką, troską, strachem, niepewnością i miłością, powoli wracamy do normalności, a więc i do gotowania Mam nadzieje
Ania i Marcin gotująAnglia dała nam nie tylko piłkę nożną i najlepszy klub piłkarski na świecie FC Liverpool. Dała nam też możliwość skonfrontowania się z typowym angielskim śniadaniem. Zdajemy
Ania i Marcin gotująDziś przedstawiam pomysł na szybki i bardzo smaczny, a jednocześnie efektowny obiad - są to roladki drobiowe ze szparagami. Pyszne, zdrowe i lekkie danie, które z pewnością
Codzienne GotowanieProsta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku
wyzwania kuchenneMaślana, puszysta i lekka babka drożdżowa z rodzynkami . Robiłam w ubiegły weekend i musiałam upiec dwie, gdyż jedna musiała być bez rodzynek ponieważ mój mąż za nimi nie przepada. Ja z kolei nie mam nic przeciwko rodzynkom i babka drożdżowa z rodzynkami smakuje pysznie, dlatego chciałam ich użyć. Jak sama nazwa mówi babka drożdżowa, czyli babka przygotowana z ciasta(...)stopni Celsjusza. Dobrze jest od czasu do czasu sprawdzić wyrastające ciasto, gdyż może szybciej wyrosnąć bądź przeciwnie, może potrzebować nieco dłużej czasu. Jeśli chodzi o formę, w której piekę ciasto drożdżowe to zależy. Mam w domu zarówno formy metalowe, silikonowe oraz ceramiczne. W przypadku tejże babki drożdżowej zdecydowałam się na wykorzystanie formy ceramicznej. Jako, iż jest to raczej średniej wielkości
MeCooksnastępnie przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę(...)uformować małe spody. Na 8 spodów wyłożyć sos pomidorowe, następnie wyłożyć wszystkie składniki (na ciasto z sosem wyłożyć składniki na pizze rybną i kebab (oprócz sałaty i sosu czosnkowego) ). Piec 15 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu na 4 pizze kebab wyłożyć sos czosnkowy i poszatkowaną kapustę pekińską. Przepis na domowe “ Pesto bazyliowe ” Krok po kroku: 1. Wymieszać
KuchniaWeDwoje.plstylu śródziemnomorskim Bułeczki z oliwkami i czarnuszką – składniki (15 sztuk): 320g mąki (ja dałam pół na pół owsianą i orkiszową jasną), 7g suchych drożdży, około 100g czarnych oliwek bez pestek, 3/4 szklanki ciepłej wody, łyżka nasion czarnuszki, 5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek (4 do ciasta, 1 do wysmarowania bułeczek), płaska łyżeczka soli i cukru. Bułeczki(...)stole/blacie dwa podłużne wałki. Następnie z każdego z nich odrywam mniejsze kawałki i kulam okrągłe bułeczki. Wielkością przypominają małą mandarynkę. Gotowe bułeczki wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia. Przed włożeniem bułeczek do piekarnika każdą z nich smaruję oliwą z oliwek za pomocą pędzelka. Bułeczki piekę przez około 30 minut w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja góra-dół
Natka PietruszkiMuffinki z dżemem Dziś zapraszam na puszyste muffinki z dżemem - fit (z dodatkiem zdrowej mąki i bez cukru ) albo w wersji tradycyjnej (słodkiej, z mąką pszenną). Moje łatwe babeczki z dżemem zawsze się udają. Jeśli lubicie zdrowe desery, do ich wypieku świetnie sprawdzi się mąka orkiszowa (pół na pół jasna z pełnoziarnistą) albo ciecierzycowa. Muffinki z mąką z ciecierzycy(...)muffinki z dżemem, składniki: 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka (krowiego lub napoju roślinnego), 1/2 szklanki cukru (w wersji fit nie dodajemy lub zastępujemy zamiennikami), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (lub pół na pół mąka jasna z pełnoziarnistą albo pół na pół mąką pszenna / orkiszowa z mąką z ciecierzycy), 2 jajka
Lekcje w kuchniSpaghetti bolońskie z tofu 🍝 Wersja wegańska dla wegan i niewegan (bo ja weganką nie jestem ani moi rodzice, a wcinamy je bez opamiętania 😂) To pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad 🤤 Składniki na 3-4 porcje: 300 g makaronu spaghetti 1 kostka tofu (ja użyłam wędzone) 150 ml soku pomidorowego 1/2 puszki pomidorów krojonych lub 2 sparzone, obrane(...)odparuje. Mieszamy z makaronem. Posypujemy np. płatkami drożdżowymi. Sprawdź również przepis na: Wege "carbonara" z tofu Makaron z kimchi i tofu Pesto z suszonych pomidorów Makaron z twarogiem i pieczonymi rzodkiewkami
Czarnawisienkaszybkie śniadanie lub kolację. Smakują rewelacyjnie i tak naprawdę możecie przygotować je z dowolnym farszem. Paprykowe, miękkie oraz puszyste ciasto jest tak smaczne, że u mnie często znika bez jakichkolwiek dodatków. To takie wytrawne biskwity z patelni, z tymże ja robię cieńsze. Polecam. Paprykowe placki biszkoptowe z nadzieniem - składniki: (3 sztuki) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej/orkiszowej(...)zdejmując placki z patelni - najlepiej od razu ostrożnie składać je na pół. W przepisie użyłam sałatki z kurczakiem premium gyros Dega . Jest to sałatka z warzywami 45% i z pieczonym mięsem z kurczaka 20%. Główne składniki to: ziemniaki, mięso z ud kurczaka, olej rzepakowy, kapusta, ogórek, papryka, kukurydza 5%, cebulka oraz przyprawy
Di gotujekroimy w krążki. Na rozgrzaną suchą patelnię układamy plasterki boczku i na małym ogniu obsmażamy je z obu stron. To jest ten moment, w którym patelnia do smażenia bez tłuszczu skradła moje serce. Boczek pięknie się przyrumienił, na chrupko, wytopił się z niego tłuszcz, który potem wykorzystałam do obsmażenia cebuli, a następnie szpecli. Zdejmujemy zrumieniony i chrupiący boczek(...)zalety: Do przetestowania wybrałam głęboką patelnię WOLL Diamond o średnicy 28 cm i wysokości 7 cm. Patelnia posiada odpinany uchwyt. Dzięki systemowi clik-by-clik na czas pieczenia rączkę możemy wypiąć, a następnie chłodnym uchwytem wyjąć gorącą patelnię z piekarnika. Takie rozwiązanie pozwala nam również zaoszczędzić miejsce w szafkach, w lodówce czy zmywarce. Szklana pokrywa wykonana
Tajemnice SmakuWitam w Nowym Roku i zapraszam na pyszny sernik wiedeński po mojemu tzn na kruchym spodzie, bo moi domownicy nie mogą się przekonać do serników bez spodu, a to delikatne kruche ciasto idealnie do sernika pasuje. A sam sernik jest idealnie kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu poezja. Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru 125. g masła(...)delikatnie do połączenia składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, a blaszkę umieszczamy w drugiej większej blaszce napełnionej do połowy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. Pieczemy 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku i najpyszniejszy sernik gotowy
Cynamonowe szczęściechce. Pranie, nie chce się rozwiesić, zmywarka czeka na opróżnienie…można toczyć przykłady. Jedzenie też do garnka samo wejść nie chce. W tym przepisie, szybko, prosto i smacznie. Bez zbędnych wygłupów. Składniki: 600 g skrzydełek z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka musztardy imbirowej 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki(...)language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Skrzydełka oczyszczamy. Przygotowujemy marynatę: Oliwę łączymy z miodem, musztardą, startym imbirem, sosem, papryką, brandy, musem kokosowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Pieczemy 45 minut (termo obieg
R'n'G Kitchencukru pudru 13 dkg margaryny bez soli 2 całe jajka 2 żółtka 200 ml letniego mleka 4 dkg drożdży 1 opakowanie cukru waniliowego Kruszonka: 12 dkg margaryny bez soli 8 łyżek cukru kryształu 14 dkg mąki pszennej Owoce: 40 dkg rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo : margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy. Jak przygotować(...)włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Owoce: rabarbar umyć, pokroić w kawałki długości około 1,5 do 3 centymetrów. Pokrojone kawałki wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przełożyć do formy do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć kawałki rabarbaru. Z zamrażalnika wyjąć ciasto na kruszonkę
mecooksnaprawdę wyjątkowo! Podczas ambasadorskiego tastingu miałam okazję próbować dań z menu rybnego, ale mięsne danie główne było równie smaczne. Oto jak kształtuje się menu: Przystawka - zupa: 👉 Krem z pieczonej dyni, marynowana dynia & tapioka Zupa była niezwykle aksamitna, co bardzo sobie cenię w przypadku zup kremów. Chyba nikt nie lubi grudek w tego typu daniach. Można było wyczuć wyrazisty smak(...)tłustej ryby jaką jest łosoś z bardzo wyrazistą w smaku gorgonzolą. Ryba była soczysta i świetnie przyprawiona, a skórka usmażona na chrupko - tak jak lubię najbardziej! Risotto aksamitne i bez zarzutu. Całości towarzyszyły także szparagi, których obecność mile mnie zaskoczyła, choć to jeszcze nie czas na szparagi, to wspaniale było ich spróbować pierwszy raz w tym roku! Deser: 👉 Monte
Cooking Monsterswoją puszystość, jeżeli zapamiętacie jedną ważną zasadę: to ciasto nie lubi mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi . Dlatego mieszamy z grubsza, tylko do połączenia jednych z drugimi i bez zbędnego ociągania siup do nagrzanego piekarnika, ponieważ soda od razu zaczyna działać. Gwarantuję, że w ten sposób unikniecie zakalca. Często też słyszę: „A czy te banany na pewno(...)czekolady, który znika zanim zdąży wystygnąć. Course FIT deser Keyword banany, chlebek bananowy, cukier kokosowy, gorzka czekolada, mąka orkiszowa, orkiszowy chlebek bananowy, orzechy laskowe Prep Time 15 minutes Czas pieczenia 45 minutes Total Time 1 hour Servings 10 porcji Ingredients Forma 12 cm x 25 cm Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową! 2 duże (300 g po obraniu) dobrze
Fitsweet.memgnieniu oka. Nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia w całej okazałości, raptem udało mi się uratować jeden kawałek 😏 Nie zdążyłam też zrobić polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity - widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest(...)łyżki). Po każdym dodanym składniku masę dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy porcjami mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 65-75 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki. Polewa: Gorzką
Kuchnia MagdaLenysposób jak ciasto na pizzę, ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy aromat, który jeszcze dość długo utrzymuje się w domu po upieczeniu tych placków. Pysznie smakują same, nawet bez nadzienia. Nadziane biją na głowę wszystkie kanapki świata, nie mówiąc o jakichś kebabach. To dziwne, że w kraju, w którym na każdym rogu ulicy stoi jakiś „kebap” (to pisownia(...)mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka ) lub 1 upieczona pierś z kurczaka Jedna trzecia czerwonej papryki Jedna trzecia żółtej papryki Jedna trzecia zielonej papryki Pół
Niedzielny kucharzpyszne, tanie i proste do przygotowania. Na pewno są lepsze od kupnych tego typu słodyczy. Podobnie też robię mleczne cukierki . Do ciasteczek dodatkowo dodaję kakao i płatki kukurydziane, bez płatków smakują jak kakaowe krówki. Z płatkami przyjemnie chrupią. Poza tym, że ciasteczka czekoladowe są smaczne, robi się je błyskawicznie. Czasami zdarza nam się gotową masę na te ciasteczka wyjeść(...)palnika, wsypujemy do masy płatkami kukurydziane i dokładnie wszystko mieszamy. Robimy to szybko, gdyż masa dosyć szybko tężeje. Układamy masę na ciasteczka czekoladowe w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy masę, zostawiamy aż masa zacznie zastygać, kroimy delikatnie ciasteczka na kawałki (mogą to być prostokąty lub kwadraty) lekko zaznaczając kontury ciasteczek i zostawiamy je do całkowitego zastygnięcia. Gdy ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzaangażować w tworzenie tego dzieła i upiekł mi bezglutenowy biszkopt. Muszę przyznać, że byłam w szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał się doskonale, w dodatku bez sztucznych miksów, na naturalnych mąkach. Ja przygotowałam do przełożenia tortu krem na mleku kokosowym z quinoy i świeżych daktyli, galaretkę winogronową i kremową śmietankę do dekoracji. Napracowaliśmy się(...)naturalnych mąk bezglutenowych* 3 jajka 150g cukru 1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki BG kakao 1 łyżkaka octu winnego 1 łyzeczka BG proszku do pieczenia Wykonanie: Biszkopt - jajka dokładnie ucieramy z cukrem za pomocą robota (na możliwe jak najgęstszą masę). Dolewamy ocet, następnie stopniowo dosypujemy, dokładnie mieszając łyżką, suche składniki, czyli mieszankę mąk
Quinoa Raz!zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar. Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno bezbłędnie będzie smakować z gałką lodów, tak jak crumble z jabłkami , bitą śmietaną czy odrobiną mascarpone... SKŁADNIKI NA NADZIENIE(...)jedno większe naczynie do zapiekania. KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie palcami, aż powstanie odpowiedniej grubości kruszonka. Posyp nią nadzienie, wsadź kokilki do piekarnika i piecz crumble około 35 minut do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyjednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 10-15 minut w 160 st. C. Wystudzić. Mus cytrynowy: Sok z cytryny zagotować z połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą(...)żelatynę. Wymieszać. Wylać na mus czekoladowy, odstawić na noc do lodówki. Tort przed podaniem udekorować ziarenkami granatu, kandyzowanymi kumkwatami i pokruszonymi amaretti. Smacznego! Taką piękną różę dostałam od C. Bez okazji; ot, tak sobie . Bardzo było mi miło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeFarsz jest Wam zapewne znany z pieczonych papryk z nadzieniem, ale tym razem podajemy go w towarzystwie chrupiących tacos. Można oczywiście przygotować tacos domowej roboty, natomiast jeśli zależy nam na czasie sprawdzą się również te kupne. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi :) Całość jest dość ostra, ale wielbiciele takiej kuchni na pewno będą zadowoleni :) Składniki: 10 gotowych tacos kukurydzianych(...)mięso i dokładnie oblepić marynatą. Pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, w lodówce. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać odsączoną kukurydzę,fasolę bez zalewy i pomidory. Gotując na średnim ogniu, mieszać do zagotowania, zmniejszyć ogień i dusić ok 20 minut. Dodać mięso i ryż. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki można
Chocolate Muffin BlogJesień bez szarlotki to jak… niebo bez gwiazd albo… uczeń bez jedynki ;) Nie wyobrażam sobie, żeby podczas jesiennych miesięcy nie upiec szarlotki. Chociaż raz… Wręcz nie wypada nie skorzystać z bogactwa jabłkowych odmian, właśnie teraz, gdy są najbardziej aromatyczne i pełne smaku :) A jak wiadomo z takich właśnie jabłuszek szarlotki są najlepsze :D Zachęcam więc, abyście(...)www.mojewypieki.com Składniki: Ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła (schłodzonego) 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie
MyCookBook.plzakwasie pszennym też jest naprawdę dobry. Zwolennicy zakwasowców z całą pewnością będą zadowoleni. Do tego chleba, tak samo jak do jego pierwowzoru, potrzebny będzie garnek żeliwny, bez niego ani rusz. W środku takiego garnka wytwarza się bardzo wysoka temperatura i to ona właśnie buduje całą strukturę i smak tego chleba. Zaczyn: 100 g zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej(...)użyjcie, w miarę możliwości, koszyka wzrostowego. Taki koszyk pomoże utrzymać należyty kształt. Jeżeli nie będziecie używać koszyka wzrostowego to ulepiony bochenek połóżcie na posypanym mąką papierze do pieczenia. Tak uformowany chleb zostawiamy na kilka godzin. W zależności od warunków (głównie od temperatury) będzie to 3-6 godzin. Aż bochenek urośnie dwukrotnie. Naczynie żeliwne z pokrywką wstawiamy do piekarnika
Marder&Marder Manufactureciasto: - 500 gram mąki - 25 gram ghee (zastąpiłam masłem klarowanym) - 4 łyżki jogurtu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli Przygotowanie ciasta: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy roztopione, przestudzone masło (ghee) oraz jogurt. Wyrabiamy gładkie ciasto, z którego formujemy kulki o średnicy około 2 centymetrów. Podsypujemy powierzchnie mąką i wałkujemy kulki na placki(...)ciasta zwilżamy wodą, ciasto składamy na pół i zlepiamy, formując pierożki. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z chutneyem albo bez ;) Oryginalny przepis pochodzi z książki: "Encyklopedia sztuki kulinarnej. Kuchnia indyjska." Marka Łebkowskiego Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakułyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ pitayi miksujemy na gładkie puree. Czosnek drobno siekamy albo przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree(...)mięso zaczynając od obu boków. Następnie brązowimy im biusty. W niewielkim żaroodpornym naczyniu umieszczamy podsmażone przepiórki. Przed polaniem sosem możemy przyprawić je solą i pieprzem- my pominęliśmy ten krok. Pieczemy 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, aż sos jest ładnie przypieczony a soki wypływające z przepiórki nie są krwiste. W międzyczasie przygotowujemy kuskus według przepisu na opakowaniu. Podajemy na ciepło
les mirabellesdzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. ” Dla tych co znają ją tylko pod postacją surówki – kapusta pekińska na ciepło. Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - 250g boczku (wędzony, pieczony, parzony) - 2 duże cebule - kawałek młodego pora - duży pęczek kopru - sól morska - świeżo mielony czarny pieprz Boczek kroimy w paski, przesmażamy na patelni wytapiając tłuszcz. Cebule kroimy(...)być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż ten proces wydobywa z niej naturalną słodycz. Kto jadł, ten wie, kto jeszcze nie próbował – polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kapusta
mojewypiekiinietylkoświęconce można już próbować;) Kiedy pytałam Babcię, skąd się wzięło te danie, żartowała, że gdy szlachta gotowała na święta szynki poddanym wystawiała wywar, a oni robili z tego „pieczeń”;) Tak czy siak, danie bardzo przyjęło się w naszej rodzinie, na pół kresowej, na pół śląskiej. I kultywowanie tej tradycji nie przeszkadza w kultywowaniu tradycji śląskich. Bo Wielkanoc to obok(...)gotowała mama. Ale tego barszczu nigdy nie chciała jeść jedna z moich dwóch starszych sióstr. I specjalnie dla niej, mama wymyśliła (choć nie tak do końca) inny. Wszystko pozostało bez zmian, oprócz tego, że bazą stał się barszcz czerwony, zabielany śmietaną. Ktoś kto je go po raz pierwszy zupełnie nie wie, że to barszcz czerwony. Każdy jest mocno zdziwiony
bistro mamapisać, nie ma,u mnie świąt, bez tego sernika. Jest pyszny. Mój faworyt. Zawsze wychodzi! Na średnią blachę lub tortownicę 26-28 cm. Składniki muszą mieć pokojową temperaturę. - 1 kilo zmielonego 2-3 krotnie twarogu - 200 g masła miękkiego - 150 g cukru pudru i jeden cukier wanilinowy - 10 jaj średnich - 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej - 3 łyżki czubate kaszy(...)sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy. Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki. Gdy przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra
Pasje Jolkipszennej 150 g masła (schłodzonego) 3 żółtka 65 g cukru pudru cukier waniliowy szczypta soli Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy Dodatkowo: ok. 300 g dowolnych owoców: np. brzoskwinie, maliny, truskawki, jagody, borówki, winogrona itp. Niestety(...)urosną w środku - to możemy wsypać do nich groch lub fasolę (fot.2) . Należy jedynie pamiętać, że przed wsypaniem grochu na dno babeczek należy położyć krążki powycinane z papieru do pieczenia. W przeciwnym razie groch odciśnie nam się na babeczkach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Spody babeczek piec do momentu zrumienienia brzegów przez około 10 minut. Dodatkowo można
Świat Ciasta