mojprzepisna.pl | Golas drożdżowy Ulubione ciasto drożdżowego mojego męża, bez kruszonki, bez owoców, bez żadnych innych dodatków. Nie mogłam, nie zamieścić tego przepisu, jest bardzo, bardzo proste, ma proste składniki i zawsze się udaje. Potrzebujesz tylko mąkę, odrobinę cukru, mleko lub wodę, jajko, masło lub olej i oczywiście drożdże. [:Listonic] Składniki na jedną keksówkę: 15 gr świeżych drożdży(...)się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Posypać płatkami lub kruszonką*. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, tak aby ciasto w dotyku było mięciutkie jak nóżka niemowlaka :). Po tym czasie wstawić do nagrzanego
moj przepis namojprzepisna.pl | Golas drożdżowy Ulubione ciasto drożdżowego mojego męża, bez kruszonki, bez owoców, bez żadnych innych dodatków. Nie mogłam, nie zamieścić tego przepisu, jest bardzo, bardzo proste, ma proste składniki i zawsze się udaje. Potrzebujesz tylko mąkę, odrobinę cukru, mleko lub wodę, jajko, masło lub olej i oczywiście drożdże. [:Listonic] Składniki na jedną keksówkę: 15 gr świeżych drożdży(...)się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Posypać płatkami lub kruszonką*. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min, tak aby ciasto w dotyku było mięciutkie jak nóżka niemowlaka :). Po tym czasie wstawić do nagrzanego
moj przepis naTeraz jest ten czas, w którym bez wątpienia króluje jabłko pod każdą postacią. Każdy z nas kocha szarlotki, bo jest to ciasto proste , pyszne, a w połączeniu z pysznym budyniem i kruchą wierzchnią warstwą ciasta dosłownie rozpływa się w ustach. Moja dzisiejsza propozycja szarlotki nie wymaga podpiekania spodu. Jeśli zrobisz ją zgodnie z przepisem to nie ma takiej(...)krupczatka + pszenna tortowa ( szklanka ma u mnie 250 ml) - około pół szklanki cukru pudru lub bardzo drobnego miałkiego cukru - 200 g masła, czyli 1 kostka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia + szczypta soli - 1 jajo wiejskie Składniki na warstwę z jabłek: -ok. 2 kg jabłek-szara reneta sprawdzi się najlepiej - łyżeczka cynamonu -ewentualnie 1 kisiel u mnie morelowy
Z Kuchni Do KuchniGdy tylko zobaczyłam przepis na te placuszki od razu wiedziałam, że je przygotuję. Wyszły bardzo puszyste i delikatne, a zapach podczas smażenia był po prostu cudny
Smaki Na Talerzudrożdży suchych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej duże śliwki bez pestek, pokrojone w ćwiartki + cukier do posypania śliwek Lukier: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny za pomocą(...)wyszło 16 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta kładziemy 2 suszone śliwki, zwijamy od najszerszej części, przekrojony czubek trójkąta lekko rozchylamy i zwijamy, nadając kształt rogala. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią przygotowane rogaliki. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut, wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy rogaliki na kolejne ok. 5-10 minut, aż się zarumienią mocniej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWytrawne pierożki to świetny pomysł na pyszną przystawkę lub kolację. Rybę przyprawiłam przyprawą VEGETA Natur do ryb i owoców morza, która doskonale wzbogaciła smak łososia. To 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu. Naprawdę polecam bo danie smakowało wyśmienicie. op. ciasta francuskiego por marchew 200 g filetu z łososia łyżka soku z cytryny łyżeczka przyprawy VEGETA Natur(...)kłaść po łyżce farszu, złożyć w trójkąt a brzegi zlepić widelcem. Pierożki naciąć z wierzchu, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 minut do zarumienienia. Pierożki można podawać na ciepło lub zimno, z ulubioną sałatką
Smakołyki Asiroku święta Wielkanocy będą inne niż zawsze, ale nie zmienia to faktu, że muszą być pyszne. Bez babki pewnie się nie obejdzie. Dzisiaj przepis na babkę mocno czekoladową z serem i dodatkiem chilli. Smakuje obłędnie! Jest wilgotna, miękka, niezbyt słodka i kusząco pyszna. Uwielbiam ciasta czekoladowe i to właśnie one są moimi ulubionymi. Do przygotowania ciasta używam czekolady dwóch(...)masła 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 0,5 szklanki cukru 3 jajka ¼ szklanki ciemnego kakao ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki płatków chilli Szczypta soli Masa serowa: 300 g trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu (można użyć też serka kremowego typu philadelphia czy mascarpone) 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka mąki
Kuchnia ŁukaszaCukinia - tak jak obiecałam :) Teraz nadchodzi moment, w którym czuję, że to co robię ma sens. Mogę Wam opowiedzieć gdzie wyrastała cukinia, która była moją kolacją
Gary Bez dnawięc nam utrzymać równowagę psychiczną. Kasza dla diabetyków... Kasza bulgur charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=46), w związku z tym nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. Bez obaw mogą więc sięgać po nią osoby chorujące na cukrzycę. ... ale nie dla osób z celiakią. Niestety kasza bulgur zawiera gluten, a więc osoby chorujące na celiakię nie powinny(...)półplastry, a paprykę - w kostkę. 3. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. 4. Pokrojone warzywa włóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Piecz pod przykryciem 20 minut. 5. Ugotowaną wcześniej kaszę wymieszaj z upieczonymi warzywami. 6. Przygotuj sos - czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. 7. Sałatkę zalej sosem, wymieszaj i gotowe :) Sałatkę
Z notatnika dietetykażółtego sera sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso przez 5 min z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie przekładamy mięso do garnka - bez tłuszczu, który się wytopił z mięsa. Na patelni na której smażyliśmy mięso na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, do momentu zeszklenia jej. Dodajemy starte na tarce warzywa - marchewkę, pietruszkę(...)nakładamy 1/4 mięsa z warzywami, ponownie sos, płaty makaronu oraz część mięsa, czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na końcu ma być makaron posmarowany sosem beszamelowym oraz posypany żółtym serem. Pieczemy ok 35-45 min. w 180st
Gotuj z AgnesPrzyznajcie się jak często zdarza Wam się pomijać śniadania albo chwytać rano cokolwiek byle zagłuszyć głód? Mało kto ma rano czas na przygotowywanie skomplikowanych potraw
HealthyCreationsWyprawka dla dziecka, to temat tak szeroki, że musiałbym mu poświecić o wiele więcej miejsca na blogu. Jak wiecie jestem mamą dwójki wspaniałych maluchów i tak
Słodkie okruszkiwww.skworcu.com.pl ,znajdziecie tam wszystkie przyprawy potrzebne.do tego Dania i nie.tylko ;) Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na FB 😍😍🤗🤗🤗🤗 Składniki na 6 porcji : Mięso: 1 kg karkówki bez kości 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny Skworcu https://www.skworcu.com.pl/256,przyprawa-do-wieprzowiny-do-miesa-wieprzowego-online-gdzie-kupic-sklep-internetowy.html 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Skworcu https://www.skworcu.com.pl/202,czosnek-niedzwiedzi-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 1 łyżka papryki mielonej Skworcu https://www.skworcu.com.pl/316,papryka-mielona-ostra-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Pieprz(...)następnie mieszamy z ziemniakami 4. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy ziemniaki a następnie plastry karkówki. Ja jeszcze wlewam do naczynia ok 1/3 szklanki zimnej wody Zamykam naczynie 5. Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez 60 min a nastepie w 200 stopniach jeszcze ok 20 min . 6.Podaję z ulubionymi sałatkami Smacznego
Gotowanie Patkipyszne i szybkie danie, u nas było na obiad. Ziemniaczki zapiekane z boczkiem, brokułem, suszonym pomidorem i mozzarellą. Wszystko posypane natka pietruszki. Można podać z ulubionym sosem, my zjedliśmy bez :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki dla 3 osób: 6-8 średnich ziemniaków 1/2 brokuła kilka suszonych pomidorów 250 g boczku kulki mozzarelli bądź starta na tarce mozzarella(...)Dodajemy ugotowanego brokuła, pokrojone w paski pomidory i albo posypujemy startą mozzarellą, albo wkładamy kulki mozzarelli. 4. Razem z patelnią wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy około 20 minut + później włączamy opcje grill i pieczemy dodatkowe 8-10 minut :-) Po upieczeniu posypujemy świeżą natką pietruszki :-) Jeśli nie macie patelni, którą można włożyć do piekarnika
kruche babeczkiglutenu -1/2 szkl. mąki ryżowej -1/2 szkl. mąki kokosowej -1/2 – 3/4 szkl. ksylitolu -2 jajka -4 pełne łyżki oleju kokosowego -napój roślinny lub mleko np. bez laktozy (ilość w zależności od chłonności mąk) -cynamon (ilość w zależności od preferencji) Warstwa makowa -100g maku mielonego -250-300ml mleka/napoju roślinnego -50g orzechów włoskich i laskowych(...)było suchej mąki. Odczekać kilka minut by mąki wpiły płyny. Ciasto ma być plastyczne, mokre ale bardziej ma przypominać mokry piasek. 8. Formę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem (trochę zostawić na górę). 9. Na spód wyłożyć mak a na mak pokrojone pomarańcze. BUDYŃ WANILIOWY 10. 300ml mleka wlać do garnka, dodać ksylitol i zagotować
Candy PandasCiasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które wykluczają cukier z diety :) SKŁADNIKI (na tortownicę 24 cm) 400 g mąki pszennej razowej (typ 2000) 250 g miękkiego masła 1 jajko 1.5 kg jabłek 1 szklanka orzechów włoskich przy kwaśnych jabłkach(...)tortownicy na równą warstwę. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół). Na podpieczony spód wykładamy jabłka z orzechami i posypujemy płatkami z miodem. Cisto pieczemy jeszcze w tej samej temperaturze przez około 25 minut. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram
Moje Kuchenne Rewelacjewiększe, ale stwierdziłam, że mniejszych wyjdzie więcej no i chyba fajniejsze są takie małe ciasteczka “na raz” niż walka żeby się nie pobrudzić. Planowałam je tez bez dodatku cukru, ale miałam dośc kwaśne śliwki, więc ostatecznie poslodziłam je odrobine jakimś wynalazkiem który znalazłam w szafce: cukrem cynamonowym. Nie wiem skąd to miałam ale taki sam efekt można(...)łapiemy dwa przeciwległe rogi i sklejamy je ze sobą nad śliwkami, a potem robimy to samo z pozostałymi rogami. staramy się je dość dobrze posklejać żeby koperty w trakcie pieczenia się nie pootwierały. Na końcu pędzelkiem smarujemy każde ciastko roztrzepanym żółtkiem. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
RelaxtimeDorsz z piekarnika, to pomysł na pyszny, lekki i dietetyczny obiad. U mnie wersji z masłem czosnkowym- pychota. Taki obiad sam się robi... ;- U
Smaczne ZdroweJeśli nie możecie pozwolić sobie na upieczenie i zjedzenie pierniczków ze zwykłej mąki to jest to alternatywa dla was. Ciasteczka wychodzą puszyste, mięciutkie i to od
Gotowanie...to proste !Kolejne pyszne ciasteczka owsiane, tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwem orzechów i czekolady. Bez dodatku cukru lub w wersji z cukrem trzcinowym. To najlepsze z dotychczasowych ciastek, potwierdzą to wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować. Mega chrupiące i pyszne w smaku. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych (u mnie górskie) - 200g miękkiego masła - 100g mąki orkiszowej typ750(...)miksera, na końcu dodałam pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i czekoladę. Dokładnie wymieszałam. Z otrzymanego ciasta odrywałam kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę mocno spłaszczałam, ciastka powinny być cieniutkie. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekłam ok.17-20 minut, na termoobiegu. Upieczone ciastka odstawiłam do wystudzenia
Smaczne ZdroweOkrąglakiem pozwoliliśmy sobie na odrobinę finezji i zapiekanka była ze szczypiorkiem i ketchupem – nic nie pomogło. Michał został uraczony zapiekankowym piekłem, serio, nie przesadzamy. Przyniósł coś, co śmierdziało brudnym piecem, przypalonym serem podłej jakości i miało przyczepione coś, co spaliło się chyba 47593 zapiekanek wcześniej. Michał ugryzł i wypluł jak klasyczna Gesslerowa, z tym że on nie robił show(...)stoliki, słoiki z przyprawami, które pamiętają jeszcze insurekcję kościuszkowską, brudne kosze, walające się śmiecie. Spotkaliśmy kilka wycieczek szkolnych, które przewodnicy zaprowadzili na zapiekanki. Więc moi drodzy, jeśli w domu bez glutenu, zdrowo i eko, to wiedzcie, że wasze dziecko na wycieczce w Krakowie właśnie rąbie zapiekankę z Okrąglaka. Ja wiem, że po pijaku wszystko smakuje, ja wiem, że podstawowa
ladykitchenmiska, 2 łyżeczki. Tak, to jeden z moich ulubionych czekoladowców. Szybki i pyszny deser na każdy dzień tygodnia. A do tego nie potrzebujemy ani jajek ani mleka. W sumie bez masła również - użyłam go tylko do polewy. Choć zasadniczo rzeżucha nie komponuje się ze słodkościami tu akurat polecam to połączenie. Smak czekoladowca jest bardzo intensywny, mocno kakaowy z nutą(...)całości dolewamy olej, ocet, wodę i energicznie mieszamy do momentu powstania jedolitej kremowej masy. Przekładamy ciasto do brytfanki lub blaszki na babkę (Ja akurat używam właśnie takiej blaszki) Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, gotujemy. Dodajemy masło, ściągamy z gazu
upichconacukru 50 g masła/ margaryny 5 łyżek miodu cukier waniliowy lub aromat odrobina cynamonu skórka kandyzowana - pomarańczowa lub cytrynowa odrobina rumu - ewentualnie Zagotować wszystkie składniki - bez rumu. Do gotującej się esencji dodawać powoli mak, cały czas mieszając. Na koniec dodać rum. Pogotować chwilę do czasu aż masa zacznie gęstnieć, odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodać(...)papkę i dodać do maku. Dodać jeszcze 1/2 szkl mąki z tapioki. Całość dobrze wymieszać. Przełożyć do dużej blachy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bezglutenową bułką tartą. Piec ok 60-70 minut w 170 stopniach. Z krojeniem należy poczekać do wystygnięcia. Całość polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Ja zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Dodał
Ze smakiem bez glutenuwięcej. Oczywiście im większe miasto, tym większe możliwości i szanse na trafienie na naprawdę przyjemne miejsce ze smacznym jedzeniem i miłą obsługą. Największy wybór tego typu miejsc jest bez wątpienia w Warszawie – gdzie zatem warto się wybrać? Na pierwszym miejscu warto wymienić najbardziej utytułowaną polską restauracje – Atelier Amaro . Restauracja działa od 2013 r, nie ma stałego menu - jest(...)stolicy, ale też w całym kraju. Tym, co przyciąga rzesze gości do tego miejsca, jest kuchnia – taka, jak powinna być kuchnia włoska: prosta i pyszna, pizze wypiekane w piecu opalanym drewnem. Pizza piecze się przez kilkadziesiąt sekund w temperaturze ok 480 stopni. Ta restauracja słynie też z już niemal legendarnego raviolo z płynnym żółtkiem, ricottą, palonym masłem i szałwią. Prosto
upichconatutaj Składniki na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany(...)placek o średnicy większej niż średnica formy - najwygodniej robić to pomiędzy dwiema warstwami folii. Przełożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta) . Obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne
Stare Garymuffinkami! Kolejny już drugi przepis z serii „ pomysł na śniadanie „. Tym razem muffinki jajeczne ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, salami, serem mozzarella z dodatkiem szczypiorku – wersja dietetyczna bez salami i sera mozzarella. Śniadanie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy okazji zdrowe, bogate w białko i smaczne. Jeżeli nie masz zbyt dużo czasu rano na przygotowanie(...)smaż jeszcze przez kilka minut. Nasmaruj formę do muffinek oliwą z oliwek, dodaj usmażone warzywa, salami, zalej masą jajeczną i na koniec wrzuć ser mozzarella. Rozgrzej piekarnik i piecz 7-10 minut. Podawaj na gorąco z dodatkiem świeżego szczypiorku. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 610,1 kcal Białko: 49,8 g Tłuszcze: 42,2 g Węglowodany
ale Pysznienagroda za chwile zwątpienia ;) Szczerze polecam ten przepis. Co mi się w nim najbardziej podoba, to różnorodność zbalansowanych smaków w każdym kęsie. Super :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek 10 suszonych śliwek 8 połówek łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego 1 łyżeczka rozmarynu 8 plastrów szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub podobnej musztarda dijon(...)piersi ze wszystkich stron do zrumienienia szynki (po 1 minucie z każdej strony). Rozpocząć od strony, gdzie wypadła końcówka plastrów. Przenieść piersi do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 minut
zadanie-gotowanieAromatyzowane oliwy mają szerokie zastosowanie w kuchni. Do pieczenia, smażenia, do sałatek.,..te kupowane kusza różnorodnością dodatków, ale i ...są drogie. A zobaczcie jak łatwo możemy przygotować takie oliwy w domu. Zmieniając dodatki możemy mieć takie oliwy smakowe jakie tylko chcemy i lubimy. **DOMOWA OLIWA Z BAZYLIĄ I CZOSNKIEM: Składniki: 250 ml oliwy z oliwek(...)kilka dni żeby oliwa się przegryzła. Pamiętaj!! Przy przygotowywaniu domowej oliwy, warto pamietać o kilku zasadach bezpieczeństwa: *Butelki myjemy, parzymy, dokładnie suszymy *Zioła używamy tylko te zdrowe, bez plam i przebarwień *Oliwę ze świeżymi ziołami przechowuj w lodówce. *Do przygotowania oliwy możemy też użyć suszonych ziół, papryczek chili, czosnku itp. Takie z suszonymi ziołami maja dłuższy termin
Z Majeczką w kuchnizłotych poprosi. Czasem zainteresowanemu młodzieńcowi kilka technik zbieractwa szeptem zdradzi. Zawsze miły, uprzejmy do bólu i nadzwyczajnie spokojny. Nie jestem nigdy w stanie przejść obok NIEGO bez postoju na litr "najświeższych jagódek" - jak to czarująco DZIADEK zachwala. Z zakupem odchodzę w sielankowym nastroju, mimo że chudsza o 10 złotych, kompletnie rozbrojona urokiem JAGODOWEGO STARUSZKA . Jakoś zawsze(...)osób : 2 kostki twarogu (po 200g) - chudy lub półtłusty 4 jaja - duże, lub 5 małych 5 łyżek mąki pszennej - czubate 2 łyżki cukru - płaskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) szczypta soli 2-3 garście świeżych jagód Twaróg rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu
Grunt to przepis!Muffinki są całkowicie bez mąki, z minimum tłuszczu i cukru. W roli tego ostatniego świetnie sprawdza się bardzo dojrzały banan. Babeczki są bardzo miękkie i wilgotne a kwaśne czarne porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą białej czekolady. Kawałki płatków owsianych nadają muffinkom bardzo ciekawą strukturę. Idealne na drugie śniadanie! Składniki na 12 babeczek: 190g płatków owsianych mały jogurt naturalny(...)płatków, wrzucamy porzeczki i dosypujemy sodę oczyszczoną. Można dodać olej, aby babeczki łatwiej odchodziły od papilotek. Całość niezbyt długo mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu muffinki dekorujemy białą czekoladą. Można w tym celu lekko nagrzanym nożem kroić plasterki, zetrzeć na tarce albo po prostu roztopić
Wrzosowa PolanaMięsny wtorek Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych
Codzienne GotowanieZapowiada się intensywny weekend. Najpierw spotkanie, po którym nie do końca wiem, czego się spodziewać, ale może wyniknie z tego coś dobrego. Później wieczór w towarzystwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż jak wolimy granola, to idealna baza zdrowego i energetycznego śniadania. Do jej przygotowania użyłam płatków żytnich, pszennych, jęczmiennych , owsianych i jaglanych. Tym razem zrobiłam granolę bez dodatku suszonych owoców, taka wersja będzie mniej kaloryczna. Ale na blogu znajdziecie też przepisy z ich dodatkiem: musli kokosowo-rabarbarowe(...)blendujemy razem ze skórką. Do dużej miski wsypujemy płatki, dodajemy otręby, nasiona, przyprawy i mokre składniki. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nie granolę i suszymy w piekarniku przez około 60 minut. Raz na 15 minut granolę mieszamy, żeby równomiernie się
Kulinarne przygody Gatitymnie przyjemność. Czy szykuje jakąś kolejną słodkość, czy obiad dla rodziny, zawsze zbieram wtedy siły na resztę dnia. Tak jak wczoraj, wstałam rano i zaczęłam łuskać orzechy. Bez większego sensu, obrałam cały pojemnik i zaczęłam się zastanawiać co z nich przygotuję. Chwila namysłu, poranna toaleta i wylądowałam w kuchni szykując dzisiejsze ciasto. Ledwo co się wyrobiłam na popołudniowe zajęcia(...)Zapraszam. :)" Składniki : 250 g margaryny 90 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią pół laski wanilii 4 żółtka 4 białka 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża pigwa dwie garstki pokruszonych orzechów włoskich łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Na sam początek należy miękką margarynę utrzeć z cukrem
Słodkie PrzyjemnościBardzo polubiłam wypieki z mąki gryczanej ale należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego
Mienta blogZima, zima… Choć za oknami nie ma jeszcze tej wyczekiwanej przeze mnie pięknej bieli, to zima daje o sobie mocno znać. Najbardziej odczuwam to rano
Słodkie okruszkiMoi drodzy, wiem, że każdy z Was teraz jest w trakcie przygotowań świątecznych. Więc tak na szybko… przychodzę do Was z wynikami świątecznego konkursu. Dziękuję
Słodkie okruszkiKolejny produkt ze stajni Marder & Marder Distillery. Nalewka czereśniowa. Czytaliśmy gdzieś, że czereśnie nie są wdzięcznymi owocami do nalewek. Słabo oddają swój smak, nie mają
Marder&Marder Manufacturejest, gdy jesteśmy w Kopenhadze i jako absolutny hit kulinarny pokazuje nam się smørrebrød, czyli takie kanapki na bogato. Takie jak u nas można sobie zrobić na każde śniadanie. Bez kanapek nie ma śniadania ani kolacji. Jeśli znudziły Wam się zwykłe kanapki z serem i szukacie bardziej egzotycznych inspiracji, to zobaczcie moje zestawienie najlepszych kanapek. Przecież śniadanie to najważniejszy(...)fajnej wyszukiwarki rzeczy do kuchni o domu. Składniki: 2 jajka pół kilo mąki 250 g kefiru 50 g cukru 50 g oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt grecki połówka marakui na każdą porcję (lub łyżka kostka gorzkiej czekolady starta na tarce do dekoracji Przepis na gofry z jogurtem greckim i marakują Jajka ubijamy mikserem
Ugotowane pozamiataneświeżą kolendrą i limonką. SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe) 3 ząbki czosnku 1 spora cebula Puszka pomidorów plus 2 łyżki koncentratu Papryczka chili (może być bez pestek-wersja łagodniejsza) Łyżeczka cuminu Łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki Łyżeczka roztartych w moździerzu ziaren kolendry 4-6 tortilli (średnich) Puszka kukurydzy Sól Cukier Olej Świeża kolendra Starty(...)odrobinę sosu pomidorowego posypujemy delikatnie serem, zawijamy z ciasny rulon. Układamy w naczyniu do zapiekania, Całość zalewamy pozostałym sosem i posypujemy serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni), Pieczemy ok. 20 minut. Podajemy posypane świeżą kolendrą i ze śmietaną
Kopystką po garachmasa będzie lekko kleista. Jeżeli lubisz chałwę twardą, nasiona muszą puścić olej, a masa stać się oleista. Wówczas mielenie potrwa dłużej. Naczynie wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Białko dobrze ubij ze szczyptą soli. Cukier wymieszaj z wodą. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut, cały czas mieszając, aż cukier(...)lodówce, ponieważ zawiera dużo tłuszczu i w temperaturze pokojowej szybko jełczeje. Zobacz również inne nasze przepisy na pyszne desery i ciasta . Poznaj również przepis na doskonałe trufle sezamowe bez cukru . Poniżej przeczytasz o właściwościach prozdrowotnych sezamu, a tym samym i chałwy. Polecamy! Życzymy smacznego! Właściwości chałwy sezamowej Sezam do doskonałe źródło wapnia, manganu, cynku oraz magnezu. Bogaty również
Kuchnia Na Wypasiepokazywałam Wam fantastyczną FIT TARTĘ JAGLANĄ Z KREMEM ORZECHOWYM , FIT CIASTKA z kremem NUTLOVE , przepyszne NADZIEWANE PANCAKES. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, dietetyczne ciasto z mąki orkiszowej. Bez dodatku białego cukru oraz białej mąki. Idealne na deser do popołudniowej kawki. Z całą pewnością posmakuje wszystkim – nie tylko dbającym o zawartość swojego talerza! Koniecznie spróbujcie! Ps. Do przygotowania(...)jajkiem, rozpuszczonym olejem kokosowym. Dodajemy mąkę orkiszową, erytrytol, sodę oraz sól. Wszystko razem blendujemy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem, układamy przekrojonego banana oraz porcje kremu NUTLOVE i kawałki czekolady. Pieczemy ok. 45-50 minut w 180C z termoobiegiem. Smacznego! Ps. A Wy na który smak kremu NUTLOVE macie ochotę? Mam nadzieję, że jeszcze bardziej Was nimi zainteresowałam! Zajrzyjcie do sklepu
Ostra na Słodkomożna podać zarówno w święta, jak i na imprezie. Co ważne, są to przekąski odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Barszcz z uszkami to typowo wigilijne danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Jednak gdy nie mamy możliwości na to, by przygotować uszka lub po prostu skończą się za szybko, możemy podać barszcz z innymi(...)tego przepisu . Ciasto przygotowane w ten sposób dzielimy na wałeczki i formujemy paluchy lub zawijamy w warkocz. Wierzch smarujemy olejem, można też posypać czarnuszką, solą gruboziarnistą czy kminkiem. Pieczemy w 180C stopniach przez ok. 30 minut. 2. Białą fasolę To w niektórych regionach Polski (np. na lubelszczyźnie) tradycyjny dodatek do barszczu czerwonego. Biała fasola jest alternatywą do uszek i gwarantuję
Wiszniówkaświąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry i ości płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku mała czerwona cebula 200 g świeżego szpinaku 120 g sera camembert(...)zdjęciu) Na łososia ułóż szpinakowy farsz. Dolne krawędzie ciast załóż na łososia, bocznymi paskami ciasta przeplataj łososia. Jajko roztrzeb widelcem i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto. Piecz w 200 C przez 30 minut. Smacznego! Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły Młynekświąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry i ości płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku mała czerwona cebula 200 g świeżego szpinaku 120 g sera camembert(...)zdjęciu) Na łososia ułóż szpinakowy farsz. Dolne krawędzie ciast załóż na łososia, bocznymi paskami ciasta przeplataj łososia. Jajko roztrzeb widelcem i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto. Piecz w 200 C przez 30 minut. Smacznego! Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych
Niezły Młynekpokażę Wam jak przygotować szybko pyszne, rozpływające się w ustach jagodzianki. Oczywiście podstawą prawdziwych jagodzianek jest ciasto drożdżowe. Spokojnie będzie to wersja dla „leniwych” – bez długiego i czasochłonnego wyrabiania. Przeczytaj: Cytrynowe ciasto drożdżowe Składniki na ciasto 230g mąki 2 żółtka 2 łyżki cukru 25g świeżych drożdży 2 łyżki masła 1/2 szklanki ciepłego mleka Składniki na farsz(...)odrywając po kawałku robimy w ręku placuszki. Na środek układamy farsz jagodowy, sklejamy i zostawiamy na stolnicy na ok. 30 minut, aby jagodzianki ponownie urosły. Bułeczki z jagodami pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostygnięciu możemy jagodzianki polukrować, albo posypać cukrem pudrem. Domowe jagodzianki Smacznego! Artykuł Domowe jagodzianki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!delikatne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Kotlety siekane to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym lub tzatziki. Zobacz też przepis na kotlety siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka(...)drobno siekamy Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem/jogurtem greckim. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, odsączoną kapustkę oraz kawałki kurczaka. Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy
Kuchnia MagdaLenyAmaretti możemy przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, o ile się to uda. Może być to trudne, bo ciastka są bardzo pyszne! Mój przepis na ciastka jest bez dodatku mąki, będzie więc to idealny deser dla bezglutenowców. Ciastka można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju deserów lub podawać do kawy, likieru czy wina deserowego. Print Amaretti - ciasteczka .wprm(...)zmielone migdały połączyć z sodą, dodać w trzech porcjach do ubitej masy z białek, wymieszać szpatułką. Na końcu dodać likier lub olejek migdałowy. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta formować maleńkie kuleczki, najlepiej odmierzać niewielkie porcje łyżeczką, a następnie zwilżonymi dłońmi w wodzie toczyć kuleczki–wielkość kuleczki powinna być mniej więcej taka jak mały orzech włoski
SprawdzonaKuchnia.plDzisiaj znów ciastka w wersji fit, tym razem bardzo kokosowe, bez glutenu z samych przepysznych i zdrowych składników. Ciasteczka słodzone są bananem, przez to są miękkie, ale banan oprócz tego, że dodaje słodyczy jest w nich praktycznie niewyczuwalny. Żeby jeszcze bardziej podkreślić smak kokosa, użyłam mąki kokosowej, ale robiłam również wersję z mąką ryżową i także wyszły przepyszne(...)pewno będzie zachwycony. Składniki (ok. 16 ciastek): 1 duży dojrzały banan lub 2 małe 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mąki kokosowej lub ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao (opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać i połączyć z rozgniecionym bananem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko
Healthy food explorercukru pudru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka wody Nadzienie: 350 g rabarbaru 350 g truskawek 3 białka szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany garść płatków migdałowych WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło. Całość zagnieść i wylepić ciastem formę tortową(...)budyniu, wymieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać, po czym przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Do pozostałych białek pognieść płatki migdałowe i rozprowadzić na wierzchu tarty. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut
Passions hobbies lifeobiad mogę polecić bez obawy że ktoś będzie niezadowolony. Kruche mięsko i pyszny sos. Smacznego. Schab pokroić w plastry o grubości nie więcej jak 1 cm. Obciąć tłuszcz i mocno rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną i ostrą. Ostrej nie za dużo, tylko delikatnie obsypać. Przygotowanie nadzienia – na patelni roztopić masło i wrzucić pokrojony w paseczki(...)wywar, przecier pomidorowy i dodać grzybki suszone. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie zebrać wszystko z dna patelni. To daje dobry smak. Wylać wszystko na roladki. Pieczenia – Nagrzać piekarnik do 200 C . Naczynie z roladkami przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, tak żeby nie było grudek
Kuchnia Pokoleńmigdały – właśnie tak przedstawia się dzisiejszy przepis Inspirowałam się ciastem banoffee, jednak tak naprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur. Banany , jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu – w poprzednim przepisie na dyniowe ciasto również polecałam(...)kokosowego) 2 łyżki erytrolu lub innego słodzika Dodatkowo: 2 banany płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na formę. Ciasto wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzone ciasto posmaruj karmelem – przygotuj go mieszając ze sobą masło orzechowe oraz syrop z daktyli. Jeśli Twoje masło orzechowe jest bardzo gęste
Via GustoCzasami wpadają do nas niezapowiedziani goście. Rzadko, bo mój dom jest miejscem na tyle dla mnie ważnym, że tylko nasi naprawdę dobrzy znajomi mają przywilej odwiedzania nas bez zapowiedzi. Ale ponieważ jest to dość wąskie grono, za każdym razem te odwiedziny bardzo nas cieszą. Tak było i teraz. Naprawdę ucieszyłam się z wizyty, ale z drugiej strony żałowałam(...)kromkę położyć kawałek szynki, plaster surowej pieczarki, kawałek słodkiej papryki, 2-3 talarki szalotki. 5. Oprószyć lekko solą i pieprzem, przykryć plastrami żółtego sera. 6. Zapiekać na papierze do pieczenia przez ok. 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zapiecze. 7. Tartinki wyłożyć na talerz, podawać gorące z ulubionymi dipami. Ja podałam z sosem paprykowym Smacznego
W mojej kuchniBardzo owocowe wydanie tortu, lekko kwaskowaty i świeży bez ciężkich mas. Zainspirowana przepisem Kasi z blogu Gotuję bo lubię, pokusiłam się o jego zrobienie, wprowadziłam kilka zmian, które bardziej odpowiadają moim domownikom. Można go robić cały rok, bo wystarczy mieć mrożone porzeczki, a smak lata bezcenny. Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm. Biszkopt kokosowy(...)żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto zajrzeć na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 C. 2. Budyń przygotowujemy wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, a następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń, pod koniec dodajemy
Apetyczna babeczkaowsiane ciasteczka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składników do ich zrobienia jest dość dużo, ale za to są bardzo zdrowe – bez mąki, cukru i jajek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Będą one na pewno ulubioną przekąską wielu osób dorosłych, jak i dzieci, gdyż(...)zwartą masę. Uformować ciasteczka – im ciasteczka cieńsze tym będą bardziej chrupkie (ja uformowałam ciasteczka o 5 cm średnicy i 1 cm grubości – nam takie najbardziej smakują). Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach przez 25 minut. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Krok po kroku: 1. Obrać orzechy 2. Zmielić orzechy 3. Zmielić płatki
KuchniaWeDwoje.plWymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go sernikiem a nie tofurnikiem, bo absolutnie żaden niewegus nie pozna, że to to cudo jest z tofu- przysięgam. Jest kremowy, aromatyczny, no co tu dużo mówić- c u d o w n y. Składniki(...)cytryny, banana, cukier, mleko kokosowe, chałwę, mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka na dno formy. Przełóż masę „serową” na ciasteczkowy spód. Najlepiej będzie eżeli ubieczesz sernik w kapieli wodnej, czyli włożysz formę do większego naczynia i nalejesz
greenscarfmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam danie jednogarnkowe ” Schab po cygańsku „, które nie pochłania wiele czasu a jest pyszne. Składniki : 4-5 kotletów schabowych(...)Posypać delikatnie solą , pieprzem i vegetą. Całe danie posypać potartym na tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać przez pół godziny , dodając ugotowane ziemniaki. aby lekko się podpiekły . Danie ( oprócz ziemniaków , które
Pysznosci Babci BasiRolady biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie twarożku o bajecznej nucie smakowej - owocu mango. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dlatego jest idealne(...)dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitolu/cukru z cukrem waniliowym. Na końcu wmieszać żółka. Dodać mączkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao wymieszane i przesiane z mąką. Ciasto równomiernie rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec na środkowej szynie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wolnej sobocie lub leniwej niedzieli śmiało możecie wypróbować. Mi smakowało, więc w głowie już mam pomysły na kolejne... Składniki: Dla 3 osób: 3 bułki 10 dkg boczku wędzonego- bez skóry 4 duże pieczarki 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 dkg fasolki szparagowej 1 płaska łyżeczka czubrycy Bella-Bis 1 płaska łyżeczka jarzynki lux Bella(...)mocno dociskając. Na wierzch wbijamy jajko, delikatnie posypujemy solą i pieprzem oraz startym serem. Przygotowane bułki zapiekamy w nagrzanym do 170 st C piekarniku na ok 15 minut- długość pieczenia zależy od tego, jakie jajka lubimy najbardziej: lekko czy bardziej ścięte. Gotowe posypujemy resztą natki pietruszki. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieprzepisów (w końcu stanowią one ważną część mojego codziennego jadłospisu). Jednakże póki co nie zmieniam go na tyle, by całkowicie zrezygnować z pewnych produktów, a przede wszystkim z konwencjonalnego pieczenia. Ale to może kwestia czasu? Na tę chwilę mam dla Was 16 roślinnych przepisów zebranych w zakładce PLANT IS FOOD oraz pod tagiem #plantisfood . Sukcesywnie będę(...)pietruszka, ciecierzyca oraz klasyczny dressing z winnego octu i oliwy. To wszystko tworzy tą niezwykła sałatkę. Idealna do zabrania ze sobą do lunch boxa , by przejść później przez dzień bez strachu, że zgłodniejemy. Zabrałem ją ze sobą na zajęcia już nie raz! :) KOKOSOWA PANNA COTTA Z SOSEM Z GRANATU Zuzanna, znana z poszerzania naszych horyzontów o kuchni śródziemnomorskiej
Food Squareszans. Bo czy można się złościć wybierając z kobiałki najdorodniejsze truskawki? Zagniatając cudownie maślane kruche ciasto? Ubijając słodką śmietanę? Układając na kremie truskawkowe pole? Ha! Zniknęły! Poddały się bez walki! I dobrze im tak! Teraz z radością i uśmiechem odkroję sobie największy kawałek i będę celebrować to najsmaczniejsze zwycięstwo! A Wy jak sobie z nimi dajecie(...)smakowych). Piekarnik rozgrzać do ok. 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, ja użyłam podłużnej (można ją zastąpić dużą keksówką). Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut, aż ładnie zbrązowieje. Wyjąć i wystudzić. Gotowy krem rozprowadzić na wystudzonym spodzie. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ozdobić listkami mięty. Schłodzać w lodówce przez kilka godzin
KUCHARNIAmoże być lepszego od sernika bez sera? Do tej pory wydawało mi się że ten który robiłam dotąd był wręcz idealny .. do czasu, gdy nie upiekłam czekoladowego sernika bez sera. Najbardziej delikatne ciasto jakie kiedykolwiek jadłam a w dodatku o smaku czekoladowym. Dla mnie wręcz idealne, zresztą to nie tylko moje zdanie ;-) Wzorowałam się tak jak poprzednio(...)jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp. 160-170 st. C. , na dole ustawić dużą blachę i napełnić ją gorącą wodą. Tortownicę wstawić na kratkę ponad blachą. Piec ok. 1 godz. i 20 minut. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki
Na słodko lub wytrawniekońca października lądują w kompotach,owsiankach i ciastach owocowych.Tego roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.Drożdżówki sa bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto i owoce,bez dodatku serka cyz budyniu. Składniki: 400 g mąki( 200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej) 190 g mleka 2 zółtka 50 g masła 50 g cukru(...)wgłebienie na owoce.Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut poprawić szklanką wgłebienia .W kazdy dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn.Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem piec w 200`C 20 - 25 minut studzić na kratce roztopic czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rolady to "studnia bez dna", pomysły na nadzienie, podanie i połączenie smaków nie mają końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać je na spotkaniach rodzinnych. Dzisiaj pyszne roladki drobiowo-śródziemnomorskie. Do dzieła! :) Składniki: pierś z kurczaka feta suszone pomidory świeży szpinak oliwki czarne bazylia sól pieprz szynka długo dojrzewająca oliwa z oliwek, wykałaczki(...)Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Przed podaniem kroimy w plastry. Jemy
Taste Of My Day