bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2578/3453)

Chałwa przepis – jak zrobić domową chałwę? 122

masa będzie lekko kleista. Jeżeli lubisz chałwę twardą, nasiona muszą puścić olej, a masa stać się oleista. Wówczas mielenie potrwa dłużej. Naczynie wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Białko dobrze ubij ze szczyptą soli. Cukier wymieszaj z wodą. Podgrzewaj na średniej mocy palnika, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut, cały czas mieszając, aż cukier(...)lodówce, ponieważ zawiera dużo tłuszczu i w temperaturze pokojowej szybko jełczeje. Zobacz również inne nasze przepisy na pyszne desery i ciasta . Poznaj również przepis na doskonałe trufle sezamowe bez cukru . Poniżej przeczytasz o właściwościach prozdrowotnych sezamu, a tym samym i chałwy. Polecamy! Życzymy smacznego! Właściwości chałwy sezamowej Sezam do doskonałe źródło wapnia, manganu, cynku oraz magnezu. Bogaty również

Kuchnia Na Wypasie
FIT ORKISZOWE Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM Z ORZECHAMI NUTLOVE 111

pokazywałam Wam fantastyczną FIT TARTĘ JAGLANĄ Z KREMEM ORZECHOWYM , FIT CIASTKA z kremem NUTLOVE , przepyszne NADZIEWANE PANCAKES. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, dietetyczne ciasto z mąki orkiszowej. Bez dodatku białego cukru oraz białej mąki. Idealne na deser do popołudniowej kawki. Z całą pewnością posmakuje wszystkim – nie tylko dbającym o zawartość swojego talerza! Koniecznie spróbujcie! Ps. Do przygotowania(...)jajkiem, rozpuszczonym olejem kokosowym. Dodajemy mąkę orkiszową, erytrytol, sodę oraz sól. Wszystko razem blendujemy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem, układamy przekrojonego banana oraz porcje kremu NUTLOVE i kawałki czekolady. Pieczemy ok. 45-50 minut w 180C z termoobiegiem. Smacznego! Ps. A Wy na który smak kremu NUTLOVE macie ochotę? Mam nadzieję, że jeszcze bardziej Was nimi zainteresowałam! Zajrzyjcie do sklepu

Ostra na Słodko
Z czym podać barszcz czerwony? – 5 pomysłów na dodatki do barszczu 186

można podać zarówno w święta, jak i na imprezie. Co ważne, są to przekąski odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Barszcz z uszkami to typowo wigilijne danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Jednak gdy nie mamy możliwości na to, by przygotować uszka lub po prostu skończą się za szybko, możemy podać barszcz z innymi(...)tego przepisu . Ciasto przygotowane w ten sposób dzielimy na wałeczki i formujemy paluchy lub zawijamy w warkocz. Wierzch smarujemy olejem, można też posypać czarnuszką, solą gruboziarnistą czy kminkiem. Pieczemy w 180C stopniach przez ok. 30 minut. 2. Białą fasolę To w niektórych regionach Polski (np. na lubelszczyźnie) tradycyjny dodatek do barszczu czerwonego. Biała fasola jest alternatywą do uszek i gwarantuję

Wiszniówka
Pieczony łosoś z orzechami, szpinakiem i serem camembertem w cieście francuskim 100

świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki:  500 g świeżego łososia bez skóry i ości  płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku  mała czerwona cebula  200  g świeżego  szpinaku 120 g sera camembert(...)zdjęciu)  Na łososia ułóż szpinakowy farsz. Dolne krawędzie ciast załóż na łososia, bocznymi paskami ciasta przeplataj łososia. Jajko roztrzeb widelcem i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto. Piecz w 200 C przez 30 minut. Smacznego! Zaglądajcie na mój ->   Instagram  <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Niezły Młynek
Pieczony łosoś z orzechami, szpinakiem i serem camembertem w cieście francuskim 132

świąteczne. Aromatyczny łosoś ze szpinakiem i camembertem zawijany w ciasto francuskie. Pachnący obłędnie i mimo, że wygląda skomplikowanie, to bardzo proste danie. Składniki:  500 g świeżego łososia bez skóry i ości  płat ciasta francuskiego (użyłam gotowego) łyżka klarowanegol masła ząbek czosnku  mała czerwona cebula  200  g świeżego  szpinaku 120 g sera camembert(...)zdjęciu)  Na łososia ułóż szpinakowy farsz. Dolne krawędzie ciast załóż na łososia, bocznymi paskami ciasta przeplataj łososia. Jajko roztrzeb widelcem i za pomocą pędzelka posmaruj ciasto. Piecz w 200 C przez 30 minut. Smacznego! Zaglądajcie na mój ->   Instagram  <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych

Niezły Młynek
Domowe jagodzianki 126

pokażę Wam jak przygotować szybko pyszne, rozpływające się w ustach jagodzianki. Oczywiście podstawą prawdziwych jagodzianek jest ciasto drożdżowe. Spokojnie będzie to wersja dla „leniwych” – bez długiego i czasochłonnego wyrabiania. Przeczytaj: Cytrynowe ciasto drożdżowe Składniki na ciasto 230g mąki 2 żółtka 2 łyżki cukru 25g świeżych drożdży 2 łyżki masła 1/2 szklanki ciepłego mleka Składniki na farsz(...)odrywając po kawałku robimy w ręku placuszki. Na środek układamy farsz jagodowy, sklejamy i zostawiamy na stolnicy na ok. 30 minut, aby jagodzianki ponownie urosły. Bułeczki z jagodami pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostygnięciu możemy jagodzianki polukrować, albo posypać cukrem pudrem. Domowe jagodzianki Smacznego! Artykuł Domowe jagodzianki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty 210

delikatne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu.  Kotlety siekane to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym lub tzatziki.  Zobacz też przepis na kotlety siekane z botwinki i kurczaka lub placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią . Składniki: 2 filety z kurczaka(...)drobno siekamy Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem/jogurtem greckim. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek.  Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, odsączoną kapustkę oraz kawałki kurczaka.  Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy

Kuchnia MagdaLeny
Amaretti-ciasteczka 103

Amaretti możemy przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku, o ile się to uda. Może być to trudne, bo ciastka są bardzo pyszne! Mój przepis na ciastka jest bez dodatku mąki, będzie więc to idealny deser dla bezglutenowców. Ciastka można wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju deserów lub podawać do kawy, likieru czy wina deserowego. Print Amaretti - ciasteczka .wprm(...)zmielone migdały połączyć z sodą, dodać w trzech porcjach do ubitej masy z białek, wymieszać szpatułką. Na końcu dodać likier lub olejek migdałowy. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta formować maleńkie kuleczki, najlepiej odmierzać niewielkie porcje łyżeczką, a następnie zwilżonymi dłońmi w wodzie toczyć kuleczki–wielkość kuleczki powinna być mniej więcej taka jak mały orzech włoski

SprawdzonaKuchnia.pl
Fit ciastka kokosowe 151

Dzisiaj znów ciastka w wersji fit, tym razem bardzo kokosowe, bez glutenu z samych przepysznych i zdrowych składników. Ciasteczka słodzone są bananem, przez to są miękkie, ale banan oprócz tego, że dodaje słodyczy jest w nich praktycznie niewyczuwalny. Żeby jeszcze bardziej podkreślić smak kokosa, użyłam mąki kokosowej, ale robiłam również wersję z mąką ryżową i także wyszły przepyszne(...)pewno będzie zachwycony. Składniki (ok. 16 ciastek): 1 duży dojrzały banan lub 2 małe 2 jajka 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mąki kokosowej lub ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao (opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Jajka roztrzepać i połączyć z rozgniecionym bananem. Dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia.  Wszystko

Healthy food explorer
Tarta truskawkowo-rabarbarowa z budyniem 186

cukru pudru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka wody Nadzienie: 350 g rabarbaru 350 g truskawek 3 białka szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany garść płatków migdałowych WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło. Całość zagnieść i wylepić ciastem formę tortową(...)budyniu, wymieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać, po czym przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Do pozostałych białek pognieść płatki migdałowe i rozprowadzić na wierzchu tarty. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut

Passions hobbies life
Roladki ze schabu z pysznym nadzieniem 200

obiad mogę polecić bez obawy że ktoś będzie niezadowolony. Kruche mięsko i pyszny sos. Smacznego. Schab pokroić w plastry o grubości nie więcej jak 1 cm. Obciąć tłuszcz i mocno rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną i ostrą. Ostrej nie za dużo, tylko delikatnie obsypać. Przygotowanie nadzienia – na patelni roztopić masło i wrzucić pokrojony w paseczki(...)wywar, przecier pomidorowy i dodać grzybki suszone. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie zebrać wszystko z dna patelni. To daje dobry smak. Wylać wszystko na roladki. Pieczenia – Nagrzać piekarnik do 200 C . Naczynie z roladkami przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, tak żeby nie było grudek

Kuchnia Pokoleń
BANANOWE CIASTO wegańskie i bezglutenowe 198

migdały – właśnie tak przedstawia się dzisiejszy przepis Inspirowałam się ciastem banoffee, jednak tak naprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur. Banany , jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu – w poprzednim przepisie na dyniowe ciasto również polecałam(...)kokosowego) 2 łyżki erytrolu lub innego słodzika Dodatkowo: 2 banany płatki migdałowe do posypania Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na formę. Ciasto wyrównaj i piecz około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ostudzone ciasto posmaruj karmelem – przygotuj go mieszając ze sobą masło orzechowe oraz syrop z daktyli. Jeśli Twoje masło orzechowe jest bardzo gęste

Via Gusto
Zapiekane tartinki wg Aleex 206

Czasami wpadają do nas niezapowiedziani goście. Rzadko, bo mój dom jest miejscem na tyle dla mnie ważnym, że tylko nasi naprawdę dobrzy znajomi mają przywilej odwiedzania nas bez zapowiedzi. Ale ponieważ jest to dość wąskie grono, za każdym razem te odwiedziny bardzo nas cieszą. Tak było i teraz. Naprawdę ucieszyłam się z wizyty, ale z drugiej strony żałowałam(...)kromkę położyć kawałek szynki, plaster surowej pieczarki, kawałek słodkiej papryki, 2-3 talarki szalotki. 5. Oprószyć lekko solą i pieprzem, przykryć plastrami żółtego sera. 6. Zapiekać na papierze do pieczenia przez ok. 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zapiecze. 7. Tartinki wyłożyć na talerz, podawać gorące z ulubionymi dipami. Ja podałam z sosem paprykowym Smacznego

W mojej kuchni
Tort porzeczkowy 346

Bardzo owocowe wydanie tortu, lekko kwaskowaty i świeży bez ciężkich mas. Zainspirowana przepisem Kasi z blogu Gotuję bo lubię, pokusiłam się o jego zrobienie, wprowadziłam kilka zmian, które bardziej odpowiadają moim domownikom. Można go robić cały rok, bo wystarczy mieć mrożone porzeczki, a smak lata bezcenny. Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm. Biszkopt kokosowy(...)żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto zajrzeć na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 C.  2. Budyń przygotowujemy wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem, a następnie porcjami dodajemy wystudzony budyń, pod koniec dodajemy

Apetyczna babeczka
Ciasteczka owsiane z sezamem i żurawiną 187

owsiane ciasteczka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składników do ich zrobienia jest dość dużo, ale za to są bardzo zdrowe – bez mąki, cukru i jajek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Będą one na pewno ulubioną przekąską wielu osób dorosłych, jak i dzieci, gdyż(...)zwartą masę. Uformować ciasteczka – im ciasteczka cieńsze tym będą bardziej chrupkie (ja uformowałam ciasteczka o 5 cm średnicy i 1 cm grubości – nam takie najbardziej smakują). Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach przez 25 minut. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Krok po kroku: 1. Obrać orzechy 2. Zmielić orzechy 3. Zmielić płatki

KuchniaWeDwoje.pl