Szybka shakshuka z jarmużu i cieciorki jest daniem faktycznie szybki i bardzo mało kłopotliwym w przygotowaniu, bo większość roboty bierze na siebie piekarnik. Czas : 20 minut
Niedzielny kucharzWielkanoc już za rogiem, zatem i blaty w słonecznej kuchni zaczynają wypełniać się wielkanocnymi przepisami, produktami i pysznościami :) Zapraszam dzisiaj na przepyszny i aromatyczny pasztet jajeczny
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMałe smażone placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub
Tajemnice SmakuPrzepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami) W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :) Składniki: - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 25 g
W kuchni bez szafekUwielbiamy to danie. Wykonanie jego jest proste a smak jest rewelacyjny. Najbardziej nam smakuje z
Pan i Pani Smith w kuchniBezglutenowa wersja klasycznej szarlotki. Równie pyszna i pachnąca :) Dzięki mące z pestek arbuza, ciasto ma przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nigdy nie dosładzam jabłek, bo dla mnie
Mienta blogskładniki: 320 g mąki niepełna szkl cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaLubicie sięgać ręką do miseczki i zajadać różne chrupiące pyszności? Np kiedy pracujecie przed komputerem, kiedy czytacie książkę? Jeżeli na oba pytania odpowiedzieliście tak, to
Szybko Tanio SmacznieDla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz
Smaczne ZdroweJak wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś
Ostra na SłodkoBabcia zawsze robiła drożdżówki których ja.. nigdy nawet nie widziałam. Ciężko powtórzyć coś na co ma się tylko przepis, nigdy wcześniej tego nie widząc.
W kuchni bez szafekProste do zrobienia..Na początku pomyślałam , że będzie 1 duża tarta ..no, ale mam foremki do tartaletek ..więc są tartaletki.. 2 szkl. mąki 2-3
Moje domowe kucharzenieKrzyś, mój "pracowy" kolega, który przynosi nie banalne drugie śniadania i przekąski przygotowane przez uzdolnioną kulinarnie małżonkę, zajadał się ostatnio pysznymi ciastkami. A że miałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałażyciu:) I nie żałuję, bo są pyszne! I chociaż w Poznaniu nie mieszkam, to będę je piekła, a co! Żałuję tylko, że przez prawie 10 lat miałam ochotę je piec i tylko na ochocie się kończyło:) Bo rogale pychotka są! Przepis od Arabeski . Zaglądnij do niej koniecznie, bo znajdziesz tam dokładną instrukcję przygotowania tych cudownych delicji!!:) Składniki na masę(...)mąki pszennej; 60 g cukru; 60 g masła (do ciasta); 1 duże jajko; 1/4 łyżeczki soli; 10 g świeżych drożdży; 150 g masła (zamrozić); Dodatkowo: posiekane orzechy lub migdały (bez skórki) do posypania; Masło (150g) włożyć do zamrażalnika. Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Około 50-70 ml wlać do małej miseczki, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, czubatą łyżeczkę
In my kitchen