Faszerowane bataty 160Faszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat mam w lodówce. Najbardziej smakują nam z dodatkiem koziego sera, ale wszystkie inne wariacje warto wypróbować, bo i tak smakują wyśmienicie. Do przygotowania batatów w taki sposób zainspirowała mnie Amber . Od tego czasu(...)Składniki: 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości 200 g jarmużu lub szpinaku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/ oliwa do smażenia i pieczenia Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut aż ziemniaki będą na tyle
UgotujmyTo.pl
Najlepsze drożdżówki z czereśniami 166czereśniami – sernik z czereśniami – Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu – domowy makaron Kokardki z sosem czereśniowym Czereśnie uwielbiamy oboje i najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale że Piotrek ostatnio przynosi ich duże ilości to postanowiłam zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami. Przepis na Najlepsze drożdżówki z czereśniami Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami(...)między czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki, na środku dajemy po 3-4 czereśnie Pieczemy drożdżówki przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Wyjmujemy na kratkę. Gdy drożdżówki przestygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego! The post Najlepsze drożdżówki z czereśniami appeared first on Damsko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHLEB ŻYTNIO- ORKISZOWY NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ TRÓJFAZOWĄ 227Kolejny z pysznych chlebów na zakwasie, prowadzonych metodą trójfazową. Tym razem dostosowałam do tego ulubiony chleb moich domowników. Coraz bardziej zaskakuje mnie ta metoda
Smaczne Zdrowe
Włoskie rogaliki Cornetti 151Puszyste drożdżowe rogaliki Cornetti, które razem z cappuccino tworzą tradycyjne włoskie śniadanie. I choć jest to przepis uproszczony bez laminowania i dużej ilości masła to gwarantuję, że wart wypróbowania. Dla lepszego smaku polecam wstawić ciasto na noc do lodówki. Rogaliki można również upiec od razu z nadzieniem np. dżemem lub kremem czekoladowym. Składniki na 12 rogalików(...)podwoi swoją objętość. Masło roztopić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki okrągły placek. Pierwszy z nich ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować masłem. Przykryć następnym plackiem i powtarzać czynności do wykończenia ciasta. Czwartego placka nie smarować. Przykryć całość kawałkiem papieru do pieczenia i wstawić do lodówki na około
wyzwania kuchenne
Pasta z pieczonym bakłażanem 179dodatkiem sody przez 12 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, płuczemy ciecierzycę i zalewamy świeżą zimna wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka. Odcedzamy. W międzyczasie pieczemy bakłażana w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z opcją "grill". Skórka powinna być mocno przypieczona, a bakłażan w środku miękki. Gdy warzywo lekko przestygnie ściągamy z niego skórkę(...)Podczas warsztatów przygotowaliśmy też: wołowego tatara z ziołowym majonezem na bazie serka Hochland bao z warzywami smażonymi w azjatyckiej paście na bazie serka Hochland mus karmelowy na bazie włoskiej bezy i serka śmietankowego Hochland Wołowy tatar Bao ze smażonymi warzywami Mus karmelowy na bazie włoskiej bezy
Kulinarne przygody Gatity
Raclette z kiełbasą i brokułami 155Przepis na raclette został wymyślony przez szwajcarskich pasterzy w XIX wieku w kantonie Valais. Wtedy danie nie nazywano “raclette”, ale “fromage rôti”, czyli pieczony ser. Sposób przygotowania potrawy polegał na podgrzewaniu połowy krążka serowego bezpośrednio przy ogniu i zeskrobywaniu stopionej części na talerz. Dzisiejsze domowe raclette to elektryczne urządzenie, dostępne w różnych wersjach. Grilla do raclette(...)jest wyśmienicie doprawiona, dzięki czemu nie ma już potrzeby doprawiać całego dania. Kolejną zaletą tej kiełbasy jest to, że nie wymaga chłodzenia, czyli raclette możemy przygotować nawet w ogrodzie bez obawy, że wędlina może nam się zepsuć. Składniki na 10 – 12 porcji 250 g sera w plastrach cheddar 150 g sera w plastrach mozzarella 500 g brokuła, same
Tajemnice Smaku
Szybkie szaszłyki z łososia i ananasa FIT 140Coś mnie ostatnio naszło na szaszłyki. Uwielbiam tę formę podawania dań, gdyż na drewniane patyczki lub szpikulce do szaszłyków możemy nabić co tylko chcemy – od
Be Fit Be Strong
Murzynek z mascarpone i galaretką 202Murzynek to ciasto o wielu twarzach:) Można podawać bez przekładania, można przełożyć dżemem, kremem. Wykorzystać jako podstawę tortu. Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i tylko na 1 jajku. Murzynek z kremem z mascarpone i śmietany z dodatkiem galaretki jest wersją na bogato:)Ciasto wyjątkowo smaczne, znika bardzo szybko. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki 300 g mąki pszennej(...)wody, odstawić do stężenia. Kiedy zastygną, pociąć w kostkę. Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera ,wymieszać. Tortownicę 23 cm lub blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut w 180 stopni . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone, w razie potrzeby czas wydłużyć. Wyjąć, wystudzić przeciąć na 3 części. Śmietanę ubić
gotuj ze mną
Ciasto drożdżowe z budyniem 230jajka 1/4 szklanki cukru 100 g masła 150 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru z wanilią Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru 750 ml mleka 5 - 6 łyżek cukru Kruszonka: 150 g mąki pszennej (u mnie mąka Szymanowska typ 480) 100 g masła (schłodzić) 100 g cukru pudru Do odmierzania używam: szklanka(...)podwoiło objętość. Po wyrośnięciu ciasta zagnieść je posypując dłonie pozostałą mąką. Ciasto podczas zagniatania powinno zacząć odklejać się od dłoni i wtedy przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, aby ciasto podrosło. W tym czasie można ugotować budyń. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe równomiernie rozłożyć wystudzony budyń i posypać kruszonką
Kuchcik gotuje
sernik z pomarańczową pianką 215Sernik to niekwestionowany król Wielkanocy i żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Z racji tego, że serniki robię często to przy większych okazjach staram się wymyślać nowe przepisy, żeby nam się nie znudziło. Ten to szybki do zrobienia i pyszny sernik w optymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty(...)budyniu śmietankowego skórka otarta z cytryny lub pomarańczy 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie blaszki rozłożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek, wlać do wysokiego naczynia i ubić. Żółtka ucierać z cukrem do momentu aż zamienią się w gęstą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczone roladki z indyka nadziane aromatycznym farszem 317każdy plaster fileta położyć mięsnego kotlecika, a następnie zwinąć w roladkę. 5. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do mięs i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. 6. Sałatka: Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać(...)suszonych warzyw i aromatycznych przypraw. Jest idealna do mięsa smażonego, duszonego, gulaszów dań mięsno-warzywnych i potraw z grilla. Idealna do różnych gatunków mięs, Specjalna kompozycja warzyw i przypraw, Bez glutaminianu sodu i sztucznych dodatków
Szalona Kuchnia Eweliny
Pasztet domowy 606marchewki, pietruszkę, selera, grzyby suszone, ziela angielskie, liści laurowe, liście jałowca. Całość zalać ok 1 litrem wody i gotować ok 3 godz. (początkowo pod przykryciem a przez ostatnią godzinę bez przykrycia celem zredukowania wywaru). Ugotowane mięso wystudzić, wyjąć ziela angielskie, liście i kulki jałowca oraz marchewkę, pietruszkę i seler. Odstawić na noc do lodówki (w tym wywarze całość). Następnego(...)smalcem, dno wykładamy cieniutkimi plasterkami słoniny. Boki posypujemy bułka tartą. Masę mięsną dzielimy równo pomiędzy dwie blaszki. Lekko dociskamy pozbywając się pęcherzy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60-70 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu studzimy w blaszce, a następnie w lodówce przez noc. Następnego dnia wyjmujemy z blaszki (odwracamy do góry dnem na desce
KUCHNIA POLSKA
Najlepszy prezent dla 4-latka. Klocki Blocki MUBI 278Najlepszy prezent dla 4-latka. Klocki Blocki MUBI Święta już tuż tuż. Jeśli zastanawiacie się co kupić swojemu dziecku w prezencie, to z serca polecam Wam
Słodkie okruszki
Sernik proteinowy z dynią pod cytrynową kołderką (bez glutenu, cukru białego) 167Mamy już grudzień, więc święta przyjdą praktycznie w mgnieniu oka. Wczoraj u nas na ulicach leżał pierwszy śnieg, dlatego wypieki trzeba dostosować do tej białej aury
Candy Pandas
Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 225Słońce się zmieniło, ma to ciepłe przygaszone światło jesieni. Nie wiem, czy Wy też to widzicie i czujecie, ale ja zawsze o tej porze
Quinoa Raz!
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 227zamykamy dwie połówki ciasta. Pierożki smarujemy jajkiem, posypujemy drobno pokrojonym rozmarynem i nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 170-180st. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy do ładnego zrumienienia, około 20 minut. Farsz do pierożków, ilość około 1kg dowolne mięso z rosołu, młoda odciśnięta kiszona kapusta z marchewką, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku(...)składników tylko strączki groszku blanszujemy około 3 minut w lekko osolonej wodzie. Strączki po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Pomidorki kroimy na pół, melona po obraniu kroimy w kostkę, papryczkę bez pestek siekamy drobniutko. Składniki mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i pieprzem. Na sałatkę kruszymy serek feta
Leśny Zakątek
Greckie Pasteli Sezamowe 183Przysmak ten wywodzi się ze starożytnej Grecji i najczęściej można go spotkać z dodatkiem migdałów. U mnie propozycja bez migdałów która bardzo nam smakowała i postanowiliśmy nic w niej nie zmieniać. Robi się je szybko więc spragnionym słodyczy na pewno się spodobają. Smakiem jak i wyglądem są prawie identyczne z naszymi rodzimymi sezamkami :) Składniki na foremkę(...)wałkując całość wałkiem na odpowiednią grubość. Następnie usuwamy papier, a masę kroimy na nieduże prostokąty. Za pomocą metalowej szpatułki albo noża, gotowe pasteli przenosimy do pudełka wyłożonego papierem do pieczenia. Przechowujemy je w temp. pokojowej lub w lodówce. Smacznego
Gotowanie...to proste !
Tarta szpinakowo jaglana 234Myślę więc, że najwyższa pora próbować przestawiać się trochę na takie wersje, powiedzmy, że "wege" choć nie do końca, bo weganką nie jestem i np z miodu myślę, że bez oporu będę korzystać ;) Póki co zapraszam "do ogrodu" ;) Składniki na formę o wym. 12x30cm Tarta szpinakowa: 200g mąki 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 50g szpinaku(...)lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy na jakiejś małej blaszce, je również będziemy piec. Ciasto dziurkujemy widelcem, a następnie przykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy np. fasolą lub kulkami ceramicznymi środek- tak by w trakcie pieczenia nie wyrósł do góry. Wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika
Kuchnia w czekoladzie
Dal, soczewica z dynią i suszonymi pomidorami 180Dal, czy też dhal, to nic innego jak „groch”. W kuchni indyjskiej oznacza dania przygotowane na bazie strączków. Fasolka po bretońsku to też dal
Kucharzyca
Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami 166Niesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku. Składniki -ok. 450-500 g mąki -1 jajko -1 łyżeczka soli -ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie (użyłam pomidorów suszonych(...)drobno pomidory, oliwki i bazylię. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temp. 200st przez około 20-25 minut. Smacznego
Zielona Kuchnia
Gryczany chlebek bananowy z żurawiną 190Nowy tydzień, nowe plany i marzenia. Niestety poniedziałkowy poranek nie rozpoczął się zbyt dobrze. Co prawda ciężko powiedzieć, że się nie wyspałam (spałam przeszło 8 godzin
365 dni dookoła kuchni
PROJEKT ŚNIADANIE: Tosty Popeye'a 181Ostatnie poranki są tak chłodne, że wkładając na siebie najgrubszą bluzę jaką dysponuję na spacer z psem, gratuluję sobie w głowie wybrania modelu z przedłużonymi rękawami
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pikle z cukinii po belgijsku 296height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Belgowie kochają kanapki , a w nich pikle i inne dodatki , takie jak pasztety , sosy majonezowe , pieczenie itp . Te pikle ,są naprawdę doskonałe , choć narodową potrawą z całą pewnością nie są , jest to raczej lokalny wyrób , a dokładniej patent turka , który prowadzi kebabownię , jakich wiele(...)łyżki musztardy angielskiej – bardzo ostrej ( tu nie ma zamiennika , trzeba poszukać , najczęściej jest w lidlu lub auchan ) pozostałe : 2 ząbki czosnku na słoik kilka małych – młodych, cukinii bez wykształconych , komór nasiennych 2-3 czerwone papryki grubościenne marchewka ( wcześniej ugotowana na półtwardo ) cebula pieprz ziarnisty ( po 10 ziaren na słoik ) gorczyca biała ( łyżeczka na słoik ) ziele angielskie
Ogrodnik w podróży
Herbaciano-owocowe smoothie 239Dziś zapraszam Was na pyszne herbaciano-owocowe smoothie . Doskonałe na drugie śniadanie lub zdrowy deser. Połączenie owoców ze wspaniałym smakiem białej herbaty, to istna radość dla
Słodkie okruszki
czekoladowe ciasto bez jajek,masła,mleka 179Składniki 100gr. maki 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyzki miodu- 4 jesli ktos lubi slodsze 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego tutaj
w mojej kuchni
Młode ziemniaczki zapiekane w boczku 239Młode ziemniaczki rozgościły się już na dobre. Przyznam się Wam, ze ja w ogóle uwielbiam ziemniaki. Mogłabym je jeść bez żadnych dodatków, tylko ugotowane. Odrobina soli i masło to już jest wersja niemal luksusowa. Kiedy byłam dzieckiem, to moja babcia ze strony ojca śmiała się, że wdałam się w ich rodzinę, bo jak wszyscy lubię ziemniaki. Są one wdzięcznym(...)gotować przez kilka minut. Powinny być tylko podgotowane z wierzchu. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby lekko przestudzić. Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfance do zapiekania. Można także takie ziemniaki zgrillować. Należy jednak pamiętać, aby układać ziemniaczki w taki sposób, aby miejsce z końcówką plastra boczku było od spodu
Codzienna kuchnia niecodzienna
BANANOWE MUFFINKI z kremem czekoladowym 228Najszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam
Via Gusto
Gofry drożdżowe 213subiektywnie, a oceniać będzie jak zawsze rodzina. Wiem jedno belgijskie gofry są najlepsze. W Belgii można zejść gofry słodkie podawanie tylko z cukrem perłowym, lub takie prawie bez cukru, ale z dodatkami jak najbardziej słodkimi- od nutelli przez bitą śmietaną i dżem. Dzisiejsze gofry są z tych nie słodkich, więc można serwować je z czym tylko(...)masę i pozostawić na 10 minut. W tym czasie białka ubić na sztywną piane i delikatnie zmieszać z ciastem. Odstawić na około 30 minut, aż ciasto zacznie pracować. Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy ( jakość i siła gofrownicy ma tu duże znaczenie. Najsmaczniejsze wychodzą z tych gofrownic które mają moc powyżej 1000 wat.) Smacznego Przepis z bloga Moje wypieki
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bananowe pączusie 324Już niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta
Ugotować
Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową 231korzystać z najróżniejszych mąk, jakie obecnie możemy kupić w sklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy mąki orzechowe nie są jeszcze tak powszechne, jak gryczana i orkiszowa, to bez problemów można kupić je online i wypróbować. Do chlebów stosuję póki co zbożowe mąki, ale może kiedyś się to zmieni ;) Kolejny mój eksperyment to chleb na żytnim zakwasie(...)oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę
FitKot
Żeberka z sosem śliwkowym – przepis 145się sprzyjać. Co prawda lodowaty wiatr urywał głowę, ale słoneczko świeciło. A poza tym, cóż to dla nas, hardkorów. Tak przynajmniej było jeszcze wtedy, gdy wchodziłam do uczelnianej sali bez okien… Siedziałam jak na szpilkach, żeby wszystko się jak najszybciej skończyło i żebym mogła popędzić do domu, szybciutko ubrać się w jakieś 10 warstw ocieplanych dresów i wełnianych(...)ciemne piwo 1 łyżka miodu kminek sól/pieprz do smaku wg uznania szczypta chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: żeberka układamy w głębokiej blasze do pieczenie i nacieramy kminkiem, solą i pieprzem i podlewamy niewielką ilością piwa. Między kawałkami mięsa umieszczamy przekrojone cebule wraz z łupinkami i kilka suszonych śliwek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni
Kate's Kitchen
Pain perdu - tosty francuskie 192pieczywa i najbardziej do tego nadaje się chałka, przynajmniej dwu dniowa, świeża się nie sprawdza, choć zawsze możecie poddać ją szybkiemu procesowi starzenia zostawiając ją na noc w kuchni bez zabezpieczenia ;) Gdyby tak rozkoszy było mało, możecie polać usmażone tosty miodem, koniecznie szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy do tego ;) Smacznego już nie trzeba ! Składniki na 2 porcje(...)Układamy kromki na rozgrzane masło i na średnim ogniu rumienimy z obydwu stron na złoty kolor, jeśli została nam jeszcze mieszanka jajeczna możemy nałożyć ją łyżką na piekące się już tosty 5. Podajemy na ciepło, z cząstkami pomarańczy, poruszamy cukrem pudrem lub polane miodem
Słodki Kompromis
Paszteciki w cieście francuskim 208urodzinach lub innych imprezach okolicznościowych. Dobrym dodatkiem do pasztecików jest ketchup lub musztarda i ogórki konserwowe lub sałatka. Wpis ten bierze udział w konkursie Braun "Z moim kuchennym pomocnikiem". Bez dwóch zdań użyłabym do zrobienia pasztecików blendera Braun MQ9 ;-) Z podanego poniżej przepisu wychodzi duża porcja. Można zrobić również paszteciki z 1/2 podanych składników. SKŁADNIKI 1,5 kg kiełbasy(...)Dodać cebulkę, majeranek i całość zmiksować blenderem ręcznym. Następnie dodać dwa jajka, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i zagnieść np. dłonią. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego z ciast rozłożyć na długość równomiernie farsz, po czym zawinąć najpierw jedną stronę
Passions hobbies life
Mintaj po włosku z ryżem (na mój sposób) 189mintajem. Istnieją dwie wersje przepisu: dla osób, które kochają surową cebulę i tych, którzy tolerują ją tylko w umiarkowanych ilościach - w dodatku podsmażaną (jak mój tata). Ja zrobiłam bez zastanowienia wersję ekstremalną, ale jestem dumna z tego, że wszyscy (w tym przeciwnicy cebuli!) zjedli :) Ryba wyszła mięciutka, wręcz idealna. Składniki na mintaja po włosku (3 porcje): 6 kostek mintaja(...)Pastę nakładać na rybę do naczynia. Uwaga! Cebula nie wyjdzie usmażona, więc jeśli ktoś nie przepada za jej surową wersją to doradzam ją najpierw podsmażyć przed dodaniem do pasty. Piec w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Mój pomysł na ryż (3 porcje): 2 torebki ryżu (białego) 1/2 pomidora kilka listków świeżej bazylii 1/2 cebuli sól pieprz bazylia
Karola gotuje
Babeczki z pianą 169Kruche babeczki słodko-kwaskowe. W smaku przypominają trochę ciastko warszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje(...)lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Piec w 170 st. C przez 8-10 minut. Nadzienie • Gorzką czekoladę rozpuścić na parze razem ze śmietanką. • Do wystudzonych korpusów babeczek nałożyć po 1 łyżeczce
To co kocham
Świąteczna żurawina z pomarańczami i cynamonem 243goździkami. Taka żurawina będzie idealna do świątecznych mięs, szczególnie do pieczonego indyka lub pasztetu z kaczki. Co prawda u mnie w tym roku pieczonego indyka nie będzie, ale pasztet z kaczki już upiekłam. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • skórka z 2 pomarańczy • sok z 3 pomarańczy • 1 łyżeczka cynamonu(...)zgęstnieje. • Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pod kocyk, do czasu aż wystygną. Ja używam słoiczków umytych w zmywarce, bez wyparzania i gotowania. Nie ma potrzeby pasteryzowania żurawiny
To co kocham
Ciasto z jagodami i kruszonką 257ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g zimnego masła 150 g cukru 4 żółtka 2-3 łyżki wody Na nadzienie: 200 g marmolady wieloowocowej 300 g jagód Na bezę: 4 białka szczypta soli 120 g cukru WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą(...)szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier. Ubite białka wyłożyć na jagodach, zaś na nie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kruche ciasto z lodówki. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut
Passions hobbies life
Sałatka z młodych ziemniaków 221Latem nie gotuję wyszukanych potraw dla mnie to czas prostoty w kuchni. Wystarczy ugotować młode ziemniaki, kalafiora, fasolkę i obiad oraz kolacja gotowe. Na obiad zajadam
Codziennik Kuchenny
Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka 427kolorowa i chrupiąca sałatka, która podbije Twoje podniebienie;) Bez majonezu…no oczywiście jeśli lubisz, możesz go dodać;) Sałatka idealnie nadaje się jako danie obiadowe z grzankami lub bez oraz jako pyszna i lekka kolacja. Jak zwykle u mnie, do sałatki poszło to, co było pod ręką lub trzeba było to zjeść, więc mamy tutaj multi-warzywną eksplozję(...)możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika. Ja dodałam filet z kurczaka marynowany i podsmażany, ale możecie dodać dowolnie przyrządzony kawałek kurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej lodówce. Jeśli nie macie kurczaka, nie dodawajcie go, możecie dodać salami, szynkę lub pominąć wkładkę mięsną Sos oparty jest na jogurcie
Mieszam w Garnku
Meksykańskie pierogi empanadas 404Dodajcie taki jak lubicie W przepisie jak wspomniałam będzie jeden z brokuła i jeden mięsny, ale kusi mnie też farsz jak na pierogi ruskie lub ukraińskie. Wierzch możecie pozostawić bez żadnych dodatków lub też posypać je czarnuszką czy sezamem. Chociaż empanadas to całkiem spore pierogi, na kilka gryzów, jeśli robicie je na imprezę, warto zrobić podwójną porcję i mniejsze(...)zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie sezamem/czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach ok 20 min do zrumienienia. Farsz mięsny Filet oczyszczamy z błonek i chrząstek i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę. Jak cebulka się zeszkli dodajemy
Mieszam w Garnku
Nalewka jabłkowo cytrusowa z dodatkiem mięty 176Kolejna nalewka, bo nalewek nigdy nie jest zbyt dużo :) A jak jest za dużo żeby samemu wypić to woła się znajomych i już robi się zbyt
Marder&Marder Manufacture
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 252Boże Narodzenie bez kruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego(...)najzwyklejszą rurką do napojów wyciąć otwór na wstążeczkę i ozdoba na choinkę gotowa. Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć
Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik ze skrórką pomarańczową 231Świąteczny sernik pachnący kandyzowaną skórką pomarańczową. Pyszny i rozpływający się w ustach. Bez wątpienia głównie dla fanów sera i serników, bo j es t zupełnie b ez ciasta, jedynie z polewą. Bardzo słodki, ale nie mdły . Nie mogłam się pows trzymać i wyjęłam go z formy kilkanaście minut po upieczeniu, przez co na zdjęciach wygląda na rozpadający się. Formę(...)skórkę pomarańczową. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. 2. Masę przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy sernik i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy przez około 1,5 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, po czym wstawiamy na noc do lodówki nie wyciągając ciasta z keksówki. 3. Na patelni rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem
Szefowa kuchni
CIASTECZKA AMARETTI 259ciągnące wewnątrz. Moje Dziecię oszalało na ich punkcie ;-) Ciasteczka bez dodatku tłuszczu, bez mąki, więc bezglutenowe i bez dodatku zarówno laktozy jak i białek mleka. Dodatkowo bez dodatku białego, rafinowanego cukru. Proponuję przygotować od razu z podwójnej porcji, bowiem znikają błyskawicznie... :-) Na bazie tych ciasteczek można również przygotować spód do ciast, u mnie posłużyły jako spód(...)połączenia składników. Z powstałej masy odrywamy małe kawałki, formujemy kulki wielkości mniejszych orzechów włoskich, które obtaczamy dokładnie i dość grubo w pudrze i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy ok.15 minut na termoobiegu. Po wystudzeniu przechowujemy w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Jadalne kwiaty - chaber bławatek 226Charakterystyczne szafirowo niebieskie kwiaty często zdobią łany zbóż. W zależności od odmiany kwiaty mogą być także w kolorze białym, różowym lub czerwonym. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się tylko kwiaty bez kielicha, które zawierają dużo związków chemicznych i soli mineralnych, korzystnie wpływających na nasz organizm. Napar z kwiatów bławatka ma właściwości przeciwzapalne, moczopędne i żółciopędne. Można go stosować przy różnych(...)kwitną od maja do września. Prawie jak wszystkie kwiaty jadalne powinno się je zbierać rano w słoneczne dni, ale po wyschnięciu rosy. Oberwać płatki, rozsypać na papierze do pieczenia lub papierowym obrusie, suszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu. W ten sposób płatki nie zblakną i nie stracą cennych właściwości leczniczych. Suche płatki przesypać do szczelnego pojemnika, przechowywać
SzczyptaSmaQ
Faszerowane bataty 329Faszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat mam w lodówce. Najbardziej smakują nam z dodatkiem koziego sera, ale wszystkie inne wariacje warto wypróbować, bo i tak smakują wyśmienicie. Do przygotowania batatów w taki sposób zainspirowała mnie Amber . Od tego czasu(...)Składniki: 8 słodkich ziemniaków średniej wielkości 200 g jarmużu lub szpinaku 1 cebula 2-3 ząbki czosnku ser -opcjonalnie- dowolny /mozzarela, kozi, żółty lub feta/ oliwa do smażenia i pieczenia Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut aż ziemniaki będą na tyle
UgotujmyTo.pl
Rafaello pełne zdrowia 300Każda mama, która nie podaje dziecku mleka krowiego szuka innego, naturalnego źródła wapnia. Jestem jedną z takich mam i znalazłam świetne rozwiązanie. Niełuskany sezam i mak
IzaGotuje
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 392Witam po kolejnej długiej przerwie. Tym razem bez zbędnych wstępów i tłumaczeń podrzucam pomysł na pyszny obiad. Tym bardziej muszę się streszczać, że Syn odzwyczajony od mojego pisania ciągle coś chce. A to mandarynkę mu obrać, a to upadek przy trenowaniu skoków się zdaży... . Ech każde 5 minut na miarę złota normalnie. Więc póki mandarynki są i obierający(...)Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy
Kuchnia po mojemu
Piwne rożki z żurawinowym dżemem 233Domowego? Moja mama ma całą kolekcję i zawsze powtarza, że to są najlepsze przepisy. Rzeczywiście - potrawy z tych przepisów zawsze się udają. Zainteresował mnie przepis na piwne rożki - ciasto bez cukru, za to z piwem, do tego słodki dżem... Postanowiłam spróbować i mogę polecić z czystym sumieniem. Ciasteczka wyszły super, chociaż w pierwszej partii przesadziłam z dżemem i delikatnie(...)każdego rozsmarować odrobinę dżemu. Kwadraciki nakłuwać widelcem wzdłuż przekątnej. Złożyć ciastka po przekątnej i porządnie ścisnąć rożki (można je nawet trochę zawinąć) żeby się nie rozłożyły podczas pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut (aż leciutko się zrumienią). Po wyjęciu, kiedy lekko przestygną posypać cukrem pudrem. Kilka porad: 1. Zamiast dżemu dobrze może
Kulinarne Inspiracje
Tort z bananami 248podzielić z wami przepisem na tort z bananami na puszystym biszkopcie rzucanym. Tort wykonałam dla mojego męża na urodziny i był nim zachwycony :) Składniki Biszkopt 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka) 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła Krem(...)postaci wstążki Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech turach, mieszając delikatnie. Podczas ostatniego mieszania dodać roztopione i wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy jajecznej). Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć natychmiast z piekarnika i z 30 - 40 cm opuścić go na podłogę
W kuchennej krainie
Fioletowe serce na talerzu 337Z sercem na dłoni... Znacie do powiedzenie z dzieciństwa? Ja bardzo dobrze je pamiętam, choć nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie je usłyszałam po raz pierwszy. Chyba
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki mleczne na Tang Zhongu 336lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz mógł je rozciągnąć bez rozrywania uzyskując cienką membranę. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej(...)ciasto na osiem równych części i daj mu odpocząć około 10 minut. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułkę i umieść na blachę delikatnie przyprószoną mąką, lub na papierze do pieczenia (ja stosuje silikonową podkładkę). Pamiętaj o zachowaniu odstępów, gdyż bułki jeszcze będą rosnąć. Przykryj bułki folią i pozostaw w cieple do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno
Grahamka, weka i kajzerka
Tarta inaczej- z kaszą gryczaną i puree warzywnym 246będzie inna tarta, choćby dlatego, że nie ma w niej grama mąki , jest to tarta bez ciasta,ale... na spodzie z kaszy gryczanej. Taka wersja fit powiedziałabym. No i szybsza zdecydowanie! Składniki -torebka kaszy gryczanej prażonej -ziemniaki -papryka czerwona i żółta -marchewka -cebula -masło -oliwa z oliwek, sól,pieprz -2 jaja -łyżka parmezanu lub grana padano -ziarenka od Ziarenkowo(...)przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz do momentu ,aż jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta” zacznie odchodzić od brzegów. Zanim zaczniesz kroic, poczekaj aż lekko przestygnie. Smacznego! Jeśli potrzebujesz ziarenek
Z Kuchni Do Kuchni
Chleb na zakwasie z ziarnami 226Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki . Troszkę go zmieniłam, do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej(...)proporcji wyjdą nam 2 keksówki. Gdy ciasto już wyrośnie delikatnie malujemy je mlekiem i posypujemy ziarnami. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, uprzednio spryskując go wodą. Pieczemy około 50 minut
Kulinarne przygody Gatity
Chlebek bananowy (bezglutenowy i bez cukru) 266Pyszny i słodki chlebek bananowy, idealny na śniadanie. Chlebek jest bardzo prosty w przyrządzeniu, nie zawiera cukru i jest bezglutenowy. Świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym
Mienta blog
Najprostszy chleb pszenny na drożdżach 273Najprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 300 g wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Do wody dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy(...)Odstawić na kolejne 40 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Po ponownym wyrośnięciu kilkakrotnie naciąć chleb i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika i piec około 45- 50 minut
wyzwania kuchenne
Powrót do klasyki- omlet z pomidorami i łososiem 239Pisałam wczoraj o tym, jaką to wspaniałą i cudowną potrawą jest omlet. Żeby nie pozostać gołosłowną dzisiaj dorzucę drugą połowę do potwierdzenia tego faktu, czyli omlet
peanutbuttermonster
Sernik cytrynowy z polewą lemon curd 202pyszny, że jego smak pamięta się długo po zjedzeniu. Każdy delektuje się jego smakiem i chętnie sięga po kolejny kawałek. Sernik cytrynowy jest wilgotny, ma delikatną strukturę, którą zawdzięcza pieczeniu w dość niskiej temperaturze i parze powstałej z wody wstawionej do piekarnika. Najlepszy przepis na sernik , który ma umiarkowanie słodki i zrównoważony cytrynowy smak i aromat. Do przygotowania polewy(...)partiami dodawać ser i miksować tylko do czasu połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i spód pokryć rozdrobnionymi i wymieszanymi z roztopionym masłem herbatnikami. Spód wyrównać łyżką, aby powstała równa i zwarta powierzchnia. Masę serową przełożyć do formy z herbatnikami i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 165 stopni C przez około 80 minut. Do oddzielnej
Kuchcik gotuje
Przepis na pierniczki 139świąt bez domowych pierniczków, u Was także? Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na najpyszniejsze domowe pierniczki. Te pierniczki trzeba zrobić jakiś czas przed świętami, prawdziwy miód powoduje że pierniczki po upieczeniu będą dość twarde. Najlepiej przechowywać je w metalowych puszkach. Upieczone ciasteczka możecie dowolnie ozdobić lukrem, gotowymi ozdobami czy przygotować do powieszenia na choince. Smacznego! Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych(...)mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu – 1 łyżka sody oczyszczonej – 4 łyżki domowej przyprawy do piernika lub 1 opakowanie dobrej przyprawy do piernika ze sklepu (bez dodatku mąki i cukru) – 100 g cukru – 1 jajko – opcjonalnie 1 łyżka kakao (wtedy pierniczki są nieco ciemniejsze) Przygotowanie: Miód i masło rozpuść w rondelku, podgrzewając na niewielkim ogniu. Uważaj
nietylkopasta.pl
Bakłażan z Paneer w ostrym Curry Faceta w Kuchni 169już w czasach cywilizacji doliny Indusu, kiedy mleko zsiadło się z różnymi kwaśnymi zielonymi liśćmi, korą, jagodami i jogurtem. Starożytne Wedy odnoszą się do dwóch rodzajów sera, z porami i bez bardzo podobny do współczesnego Paneer. Władcy perscy i afgańscy wprowadzili Paneer do północnych Indii w XVI wieku. Sery te, wytwarzane z podpuszczki koziej lub owczej, były poprzednikami współczesnego Paneera(...)chcesz bakłażana obierz, ja tak wolę i pokrój na ok. 1/5-2 cm talarki. 🛠️ Możesz go smażyć na patelni, bakłażan bardzo zasyca olej, więc mój jest lekko pomalowany olejem i pieczony pod grillem w piekarniku. 🛠️ W międzyczasie pieczenia bakłażan, pokrój ser w kostkę, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oliwy i smaż kostki sera, dość mocno z każdej
RafalCook
Serniczek proteinowy - lekki jak chmurka! 145świetnie smakuje z dodatkiem świeżych/mrożonych owoców, polewą (np. czekoladową) i posypką w postaci pokruszonych płatków migdałowych. SKŁADNIKI / tortownica o średnicy 23 cm / 12 kawałków jeden kawałek (bez dodatków) dostarcza średnio: 195 kalorii / 12 g białka / 10 g tłuszczu / 14 g węglowodanów twaróg sernikowy - wiaderko 1 kg jogurt grecki - 400 g słodzik do smaku - ok 20 tabletek(...)być bardzo puszysta i lekka. Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym i posypujemy płatkami owsianymi. Do formy przelewamy masę sernikową i delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki. Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego! 🍰 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellie
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 188pieprzu. Zalewamy wywarem grzybowym i dusimy pod przykryciem przez około 45 min., co jakiś czas mieszając i podlewając kapustę woda. Przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Ostatnie 10 min. gotujemy bez przykrycia, aż cały płyn wyparuje. Ciasto: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu(...)około 35 x 40 cm. Następnie wykładamy połowę przygotowanego nadzienia i zwijamy placek w rulon, sklejając oba końce i zawijając pod spód. Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kminkiem. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Studzimy
Kuchnia MagdaLeny
Biszkopt stracciatella z borówkami w mascarpone. Idealny do kawy. 311tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodaj wodę. Na samym końcu dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, wyrównaj i piecz około 30 minut. Następnie wyjmij biszkopt, odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już chłodny, przekrój na pół , tak aby powstały dwa blaty. Umyj borówki. Do misy miksera wrzuć(...)lekko dociśnij dłońmi. Wierzch posmaruj kremem lub bitą śmietaną. Posyp czekoladą startą na tarce lub czekoladowymi kuleczkami. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto gotowe , idealne do kawy! Bez obaw możecie ukroić sobie większy kawałek , gdyż jest niesamowicie lekkie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku 208wielkości cukinii 40 dag pieczarek 2 pomidorów 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa, ale może być też zwykła) garści oliwek 20 dag ulubionego sera żółtego (ja wybrałam ser bez laktozy) 1 łyżki masła (może być również olej kokosowy) przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, papryka słodka, kurkuma oraz mieszanka bazylii, czosnku i suszonych(...)piekarnik do 180-190 stopni. 6. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i przy pomocy łyżeczki wydrążamy z nich pestki. 7. Tak przygotowane cukinie, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą oraz mieszanką bazylii, czosnku i suszonych pomidorów lub samą bazylią i czosnkiem po czym wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez ok. 15 minut
Okiem Blondynki by McBlondi
Zapiekanki z cukinii – przepis krok po kroku 288wielkości cukinii 40 dag pieczarek 2 pomidorów 1 małej cebuli (u mnie cebula fioletowa, ale może być też zwykła) garści oliwek 20 dag ulubionego sera żółtego (ja wybrałam ser bez laktozy) 1 łyżki masła (może być również olej kokosowy) przypraw – u mnie są to: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, papryka słodka, kurkuma oraz mieszanka bazylii, czosnku i suszonych(...)piekarnik do 180-190 stopni. 6. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i przy pomocy łyżeczki wydrążamy z nich pestki. 7. Tak przygotowane cukinie, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą oraz mieszanką bazylii, czosnku i suszonych pomidorów lub samą bazylią i czosnkiem po czym wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez ok. 15 minut
Okiem Blondynki by McBlondi
Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą 205akcie desperacji otworzyłam po raz dziesiąty lodówkę, zrobiłam przeszukanie i na pierwszy ogień poszły szparagi, mozzarella i boczek. I nie było wyjścia, musiałam coś z nich zrobić. Obyło się bez zbędnego szaleństwa a skończyło na prostych zawijasach. Tak przygotowane szparagi najlepiej sprawdzą się jako przystawka albo przekąska do “wciągnięcia” w trakcie dnia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)wymieszać sok z cytryny, pieprz i oliwę. Ułożyć po trzy do czterech szparagów w kupce, obłożyć każdą kupkę mozzarellą a następnie owinąć boczkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą O czym warto pamiętać przygotowując zawijane szparagi. Plastry boczku, których
mecooks
Proste ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem i kruszonką 577kwaskowatego rabarbaru i słodkich truskawek. Całość zatopiona w pysznym, ucieranym cieście i przykryta kruszonką. Ciasto jest proste do zrobienia i udaje się zawsze. Pasuje doskonale do kawy czy przegryzania bez okazji. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię owocowe ciasta, przykryte warstwą kruszonki. I co z tego, że z jeszcze ciepłego ciasta, mój mąż uwielbia podskubywać kruszonkę(...)wyrastają żadne drożdże. Jeśli masz tak samo, to sięgnij po ten przepis koniecznie i ciesz się pysznym plackiem z dodatkiem owoców. Pamiętajcie, aby blaszkę wyłożyć najlepiej papierem do pieczenia i ciasto w miarę szybko z niej wyjąć. Ciasta z kwaśnymi owocami, lubią szybko ciemnieć i do tego łatwo przechodzą zapachem blaszki. My takie owocowe placki uwielbiamy z zimnym mlekiem
Mieszam w Garnku
Śniadanie do łóżka, czyli bułeczki maślane 157śniadanie Bułka maślana to smakołyk śniadaniowy, który równie dobrze można zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Pasuje też do kawy czy do szklanki mleka. Można ją jeść bez niczego albo posmarować konfiturą własnej roboty czy miodem. Bułki maślane Składniki na 8-9 bułek: 2 ¾ szklanki mąki pszennej (470g) 80g roztopionego masła ( około 6 łyżek) 2/3 szklanki ciepłego mleka(...)dzielimy na 8 (jeśli wolimy większe bułki) lub 9 części (jeśli wolimy mniejsze bułki), i z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię każdej bułki lekko spłaszczamy dłonią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. 10 minut przed końcem wyrastania bułek rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Wyrośnięte
KulinarneImpresje.pl
DOMOWE PALUSZKI GRYCZANO - ORKISZOWE 184Może nie wyglądają jak złociste paluszki "Lajkonik", ale dorównują chrupkością, są zdrowe i pyszne. Inne w smaku niż te z reklamy, bo domowe, bez drożdży, spulchniaczy i nianaturalnych dodatków. Powstały z orkiszu, gryki i ... nudów, bo pogoda nie zapraszała na spacer, a dzieci same się sobą zajmowały. Mama dwójki nie potrafi usiedzieć i cieszyć się takim stanem, musi wyszukać(...)wodą. Dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto. Posypujemy blat mąką. Wałkujemy ciasto na cieniutki prostokąt. Wycinamy prostokąty o wymiarach 2 cm × 7 cm. Formujemy/rolujemy z nich paluszki. Wykładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 min przy użyciu funkcji termoobieg. Kontrolujemy kolor. Moje się troszkę przypaliły na końcach, co nie zubożyło smaku, a nadało większej chrupkości. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu
Mix śniadaniowy: ciasteczka z musli 177wiele czasu, a dodadzą one ulubionej mieszance musli magicznego wyrazu. Ciasteczka są bez glutenu, dlatego możecie wybrać też takie musli. Sięgając po napoje i jogurty roślinne otrzymacie śniadanko bez laktozy i białka krowiego. Jak widać komponować możecie je na wiele sposobów 👌 💙 ciasteczka Składniki: Ciasteczka serduszka -100g mąki kukurydzianej + 80g mąki z ciecierzycy(...)Ciasto wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C kilka minut w zależności od grubości i wielkości ciasteczek (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się lekko rumienią). Wymieszać z ulubioną mieszanką musli
Candy Pandas
Czekoladowo-kawowy torcik z Inką, na Dzień Matki 269Torcik czekoladowo-kawowy to bez wątpienia wypiek na szczególne okazje. Jednym z najważniejszych dni w ciągu roku, które warto świętować i celebrować jest bez wątpienia Dzień Matki. Gdy sama zostałam mamą, jeszcze bardziej doceniam ten dzień i staram się, aby moja mama czuła się wtedy wyjątkowo. Staram się coś przygotować, czy to drobny prezent, czy wypiek od serca(...)Polecam :) ciasto: 300 g mąki tortowej 190 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody łyżka kawy zbożowej Inka z magnezem 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączania: 60 ml wrzątku 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka z magnezem krem: 400 g schłodzonego mleczka kokosowego (1 puszka) 100 g gorzkiej
Mienta blog
Lasagne drobiowa 194mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki(...)makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem
Bullio
Bułeczki na maślance 248bardzo pyszne...mięciutkie, pulchniutkie...polecam..Ja swoich bułeczek niczym nie smarowałam ..no i moje bułeczki są z przedziałkiem..w sumie nie ważne, czy są posmarowane czy z przedziałkiem lub bez ..ważne , że smaczne. 1 opakowanie suszonych drożdży [ około 20 g świeżych] 1/3 szkl. ciepłej wody 1 szkl. ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże(...)układać na wyłożonej pergaminem blasze. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez 15 -18 minut
Moje domowe kucharzenie
Tarta malinowa z miodową pana cottą i jagodami 277tylko trzeba je zbierać i za zdrowych owoców zjadanie się zabierać. A jeśli nie macie w domowym ogródku takich smakołyków to na bazarze, w sklepach jest ich bez liku. Ja tartę z malin i jagód przygotowałam i powiem szczerze, że w jej smaku się rozkochałam. Składniki na formę o średnicy 30 cm: ciasto(...)mąki lub wody, wszystko zależy od wielkości jajka. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: z ciasta robimy kule, układamy ją pomiędzy folię spożywczą, spłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy. Podczas pieczenia ciasto może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia
Moniki Smakołyki
Alfa-odżywiania - sposób na pełnie zdrowa i smukłą sylwetkę :) 241słodzików, polepszaczy smaku, konserwantów, rafinowanych olejów Alfa-odżywianie dopuszcza pewne formy obróbki termicznej i mechanicznej żywności. Są to: rozdrabianie, mieszanie, wyciskanie, wytłaczanie, kiszenie, suszenie, moczenie, mielenie, kruszenie, blendowanie pieczenie, gotowanie, mrożenie, odparowywanie, blanszowanie, wekowanie Efekty, które daje alfa-odżywianie : świeżość energia poprawa stanu zdrowa ustępienie przewlekłych dolegliwości polepszona cera, włosy i paznokcie normalizacja masy ciała samoistne uregulowanie się(...)odżywiania. Każda żywność przed wejściem do oferty sklepu jest dokładnie sprawdzana i testowana. Nie ma tam produktów zawierających gluten, nabiał oraz jaja, nawet w śladowych ilościach! Wszystko jest naturalne, bez zbędnych chemicznych dodatków. Produkty prawidłowe, zgodne ze wszystkimi standardami alfa są sygnowane charakterystycznym, zielono - czerwonym znakiem alfa na srebrnym tle. Jeśli zarejestrujesz się na stronie sklepu lista produktów
Zdrowie na języku :P
Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami 213dania. Warto przygotować Składniki: 4 filety z kurczaka około 4 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża bazylia 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 80 g śmietany kremówki 30 % 5-6 szparagów sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć, odłamać jasne, twarde końce i pokroić na mniejsze kawałki. Piersi z kurczaka oczyścić(...)wlać śmietankę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przygotowany sos wlać do naczynia do zapiekania, na wierzch położyć piersi z kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut. 6 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone szparagi. Smacznego
Oryginalny smak
Bułki śniadaniowe 3745Pysznie pachnące, chrupiące i delikatne w środku, a do tego nasze domowe bez sztucznych dodatków :D Czy potrzeba Nam czegoś lepszego na śniadanie?? Składniki (na 8 bułek): 3 szklanki mąki 15 g drożdży 2/3 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła Przygotowanie(...)zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i na środku tępą stroną noża naciąć bułki prawie do spodu. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200*C. Bułki piec około 20 minut, do ładnego zarumienienia. Studzimy na kratce. SMACZNEGO
Malinowo w kuchni
wegańskie krokiety z soczewicą i grzybami mun 237się do ich zdjęć i uznałam, że pora na publikację przepisu. Lekkie, bo z mąki ryżowej, i pożywne dzięki soczewicy. Do ich przygotowania nie użyłam grama tłuszczu, dzięki czemu bez obaw mogą zajadać się nimi osoby dbające o linię. Kolejnym plusem, jest fakt iż są one bezglutenowe. PRZEPIS: szklanka mąki ryżowej 2 łyżki płatków owsianych bezglutenowych 1/3 szklanki wody(...)cebulką i przyprawami- nadziewamy każdy naleśnik, po czym zwijamy marchewkę obieramy, trzemy na tarce i wypełniamy nią żaroodporne naczynie, następnie układamy krokiety, posypujemy je sezamem i polewamy sosem sojowym pieczemy w 175 stopniach przez
healthy dreams
Piernikowe brownie z karmelem i orzechami 275Mocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :) SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm) 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej(...)całkowitego połączenia składników. Orzechy podprażamy na suchej patelni kilka minut, aż staną się chrupiące. Delikatnie siekamy i dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku, postępujemy tak samo
DefinicjaSmaku
Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu 237Dużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy również formować przy pomocy łyżki do lodów ( patrz FILM ). 4. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenka
Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu 237Dużo osób prosi o przepisy wegańskie i bez glutenu, dlatego dzisiaj dwa w jednym:). Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasteczka dyniowe bez glutenu, wegańskie. Z wierzchu troszkę chrupiące (szczególnie świeże od razu po upieczeniu), a w środku są miękkie i pełne smaku. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony whole new mom ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)poszatkowane orzechy, wymieszać ( patrz FILM , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, proszę dodać jeszcze mąki). 3. Z ciasta formujemy w rękach kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka możemy również formować przy pomocy łyżki do lodów ( patrz FILM ). 4. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenka
Tort Oreo 266względem koloru i konsystencji masy. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .Pieczemy 35 do 45 min, do tak zwanego suchego patyczka. Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawdę(...)Biszkopt przekrajamy na pół. Na dolny, biszkoptowy blat wykładamy całą część kremu z wkruszonymi ciasteczkami. Delikatnie rozprowadzamy krem na całej powierzchni blatu, przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Kremem bez ciasteczek smarujemy górę tortu i wygładzamy boki. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKORUJEMY : Skruszamy 23 ciasteczka, a następnie ich fragmentami obkładamy brzegi tortu. Gdy już nasze boki
Domowe Torty
Różana szarlotka w kratkę 263ciasto w towarzystwie aromatycznej herbaty Lady White Sir William's -to kompozycja wyjątkowej białej herbaty z kawałkami owoców tropikalnych, jej aromat jest bardzo subtelny a serwowana bez dodatków pozwala delektować się pełnią smaku. Składniki: Ciasto: 45 dag mąki pszennej 5 dag mąki kukurydzianej 30 dag masła 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 15 dag cukru 1 łyżka(...)pergaminem. Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia. Całkiem zimne oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Podawać z filiżanką aromatycznej herbaty . Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon
Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem 232Piersi kurczaka nadziałam jarmużem oraz żółtym serem. Gotowe kieszonki można podać polane sosem, u mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów(...)rękach z nadmiaru wody. Następnie włożyć do kieszonek. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej. Oba kawałki folii na środku posmarować masłem i ułożyć tam nadziane mięsko. Zawinąć dokładnie aby podczas pieczenia nie uciekały żadne soki. Zwinięte paczuszki włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać 30 minut. Kaszę bulgur ugotować. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Suszone pomidory pokroić
Monia miesza i gotuje
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 187letniemu synowi, że nie kupi na obiad mięsa z indyka (które on sobie upodobał), bo jest za suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM Składniki: - 2 podudzia indycze(...)lodówki na 7 godzin. Po tym czasie umieszczamy je albo w specjalnym garnku do gotowania na parze, albo urządzeniu, albo pojemniku do mikrofalówki. Zdejmujemy gdy mięso jest mięciutkie i bez problemu odchodzi od kości. Ja dodatkowo zrobiłam sos z pozostałości marynaty. Na łyżce masła podsmażyłam łyżkę mąki. Gdy zrobiła się puszysta dodałam marynatę. Chwilę gotowałam, cały czas mieszając
Życie zamknięte w smaku
Wegańskie kotlety sojowe z białą fasolą i suszonymi pomidorami 211porcje Potrzebujemy: - 50 g (pół opakowania) kotletów sojowych - pół puszki białej fasoli - kilka suszonych pomidorów w oleju - czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez) - łyżka zmielonego siemienia lnianego - odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki) - panierka z mąki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - łyżka oleju/oliwy - łyżeczka czarnuszki - odrobina kurkumy - odrobina pieprzu ziołowego - łyżeczka bazylii (suszona lub żywa) - koperek - natka(...)natkę pietruszki. Wszystko mieszamy łyżką. 7. Na talerz wysypujemy kukurydzianą panierkę (jak ktoś nie ma może ją zastąpić mąką kukurydzianą). Formujemy kotleciki i obtaczamy je w panierce. Smażymy lub pieczemy w piekarniku - wedle uznania. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Pole
Rogale 194jadłem takich od wieków! Nie bardzo mam czas na jakiś długi wpis teraz, bo spiszę się na film :) Właśnie szykuję się do oglądania "Wyspy Tajemnic" z Leosiem DiCaprio. Zatem bez zbędnego przedłużania podaję przepis. A podpatrzyłem go na foodmag.pl . 500 g mąki pszennej 250 ml wody 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli(...)rulon, zaczynając od dłuższego boku do czubka. Czubek zawijamy pod spód żeby się nie odwinął. Lekko formujemy w dłoniach rogala i po kolei układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Rozrabiamy w miseczce 4 łyżki wody i 1 łyżeczkę cukru i tym roztworem smarujemy rogale tuż przed wsadzeniem do piekarnika - dzięki temu skórka
Marder&Marder Manufacture
Lasagne drobiowa 272mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki(...)makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem
Bullio
Sernik cytrynowy na spodzie z płatków owsianych 203którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy. Po za tym - rewelacyjny(...)Tortownicę smaruję tłuszczem, spód posypuję płatkami owsianymi, przekładam masę, wyrównuję wierzch i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł. Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie
Ciasteczkowy Potwór
Zielony pasztet 255pasztecie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sami będziecie zaskoczeni jak łatwo przyrządzić domowy pasztet :) Możecie go modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy. Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" Składniki: 2 brokuły (każdy po 500 g) 500 g filetów z kurczaka 2 średnie marchewki 2 jajka 100 g śmietanki 30% 1 łyżeczka (z górką) lubczyku 1 łyżeczka(...)morską i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 26 cm x 11 cm i przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec pasztet przez 1 godzinę w kąpieli wodnej. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc, a dopiero wyjąć z keksówki. Uwagi: Kąpiel wodna - keksówkę w której jest pasztet wkładamy
Delicious Titbits
Tarta na oleju z białą kiełbasą 178Wariacja na temat tarty. Raczej rzadko zdarza mi się przygotować wypieki w wersji wytrawnej, ale mając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się(...)około 30 minut. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką pszenną. Wyłożyć schłodzone ciasto, wciskając je w formę. Nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut, do zezłocenia. Składniki
dom-agi.pl
Spaeztle alpejskie z warzywami. 264regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie(...)słupki, smażymy na tłuszczu od kurczaka najpierw marchew 3-5 min., dodajemy cukinię, a na końcu por, doprawiamy do smaku, dodajemy szpecle i obiad gotowy!(danie równie dobre bez dodatku kurczaka
Kuchnia Beaty
Lasagne drobiowa 722mielonym mięsem drobiowym, sosem bolońskim i beszamelowym. Składniki na dużą formę, dla około 4-5 osób. 750 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 mała cukinia 2 puszki pomidorów bez skóry pół szklanki białego wina 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 kule mozzarelli 200 g parmezanu płaty makaronu (około 15) Sos beszamelowy: 100 g masła 4 łyżki mąki(...)makaronu. Polać sosem pomidorowym a następnie beszamelowym i posypać serem (mozzarellą oraz utartym parmezanem). Ułożyć tak 2-3 warstwy. Ostatnią warstwę stanowi makaron polany sosem beszamelowym i posypany serem. Piec w temperaturze 175°C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed pokrojeniem
Bullio
Holenderskie ślimaki z gruszkami 307kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd 2 opakowania budyniu waniliowego 80 g cukru 200 ml soku z czarnej porzeczki Przygotowanie: Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować(...)połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo. Pieczemy w 200 C przez 20-25 minut. Smacznego
Niezły Młynek
Pasztet z cukinii 363Pierwsza myśl- jak to pasztet bez mięsa? Druga- z cukinią to może się udać! ;) Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem . Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki(...)pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez pół godziny tak aby wierzch się ładnie zarumienił. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka