bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2502/3453)

Bułki mieszane z ostropestem i chia 189

Kolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki  na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej  300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania(...)swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min.  Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami 145

podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czyjesz się zachęcona? Polecam!  Składniki: 400 g mąki orkiszowej ( 250 g jasnej(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości  zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia przygotować owoce. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Z każdej figi wyciąć dwa krążki o grubości około 1,5 cm. Cukier wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flammkuchen z cukinią i jagodami 213

Flammkuchen, alzacka lub  niemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej(...)godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia piekarnik nastawić na 250`C igiełki rozmarynu oberwać z gałązek i drobno posiekać. Cukinię pociąć wzdłuż w 2-3 mm plastry. Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Zetrzeć na tarce parmezan

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quiche ze szpinakiem i twarogiem 174

stwierdziłem, że się nadaje. Finalnie okazało się, że miałem rację, twaróg się bardzo bardzo nadaje, quiche wyszło naprawdę pyszne, mieliśmy z Madzią doskonałą kolację. Teraz już przejdę do sedna, bez zbędnego przedłużania, bo dochodzi północ i muszę za moment iść spać. Wspomnę tylko, że za mąkę dziękuję (nie po raz pierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj(...)chowamy na 50 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem nasmarowane olejem foremki do tarty. Wierzch tarty wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego coś w miarę ciężkiego, np. groch, fasolę, czy chociażby ryż (żeby obciążyć ciasto, żeby właściwego kształtu nabrało). Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy ciasto przez

Marder&Marder Manufacture
Blogerze, po co to robisz? 214

pracą (tak, tak moi drodzy, można za pracą tęsknić). Prowadząc bloga mam poczucie spełniania się, wykonywania jakiegoś , misji, obowiązku, zabawy, pracy (zwał jak zwał). I wreszcie po czwarte: Bez blogowania chyba bym zwariowała :). Kocham swoje dzieci i kocham swojego męża.  Jednak jak każdy człowiek potrzebuje robienia czegoś dla siebie, zajęcia się czymś co daje mi radość, satysfakcję(...)mogę zaglądać do Was :)  PS2. Oczywiście blog prowadzę razem z siostrą, ale ona jako szczęśliwy pracownik na pełen etat ma nieco mniej czasu na blogowanie. Czasami ze mną piecze, czy gotuje, często fotografuje, każdy post jest z nią omówiony, a decyzja skonsultowana. Jak tylko ma czas, zajmuje się blogiem z wielką pasją i energią. Życzę jej by go miała

Kolizje Smaków
Mazurek pierrot-lion 171

Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje(...)kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na  obrzeże ciasta miksuję i wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego dookoła ciasta w blaszce  i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Dyńcepcja 182

pochwalić dyniową aparycją. To bardzo efektowny sposób na podanie babeczek- zachwycone ochy i achy gwarantowane. A osoby, które się Halloween'owo bawią, z pewnością unikną psikusa bo jest to bez wątpienia "treat". Zatem na pytanie "trick or treat?" odpowiadam: DYNIOWE DYNIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM:) 175g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 50g cukru(...)dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki i pieczemy 20-30 minut do suchego dźgulca. Zimną czekoladową śmietanę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Wyrośnięte czubki babeczek odcinamy nożem. Dwie babeczki sklejamy za pomocą kremu. Z odciętego czubka wycinamy łodygę

les mirabelles
Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami i ksylitolem 281

długiej przerwie przepis dla tych, którzy na blogu szukają przepisów bez glutenu, bez cukru czy bez dodatku tłuszczu. Biszkopt wyszedł puszysty i za sprawą mrożonych owoców lekko wilgotny. W smaku super, oczywiście jeśli ktoś lubi charakterystyczny posmak mąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii(...)jednym żółtku. Wyłączyć mikser. Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować.  Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra ciasta ładnie się zarumieni. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia

Ze smakiem i z pasją
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 348

Lekkie, słodkie, choć prawie bez cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie? Przygotowuje się je dosłownie chwile, można zrobić je wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?" Składniki :  opakowanie(...)lekko nacinamy, z drugiej układamy około dwóch, trzech łyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienienia. Studzimy. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Aromatyczny bakłażan z sałatką z kaszy bulgur 239

łyżeczka papryki 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki  1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowo sałatka  1 szklanka kaszy bulgur  15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki 1/3 szklanki rodzynek 1/3 filiżanki liści pietruszki płaskim, posiekane 1/3 szklanki świeżej kolendry, posiekanej plus więcej do przybrania(...)pergaminem.  Skropić każdą połówkę 1 łyżką oliwy, poczekać aż się trochę wchłonie. Lekko posypać solą. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie na bakłażanach mieszaninę oliwy i  przypraw. Piec, aż będą bardzo miękkie  - ok 50-60 minut. W międzyczasie przygotować sałatkę.  Bulgur umieścić w garnku i przykryć 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut

Stare Gary
Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 187

użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku. W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia,no i robi się własciwie sam. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki fileta z łososia a 160 g każdy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)wysmarowanego marynatą.Na łososiu rozłożyć płatki imbiru,plasterki cytryny i posiekane chili.Założyć boki papieru na siebie,a boki podwinąć pod spód pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut rozwinąć pakieciki  i podawać  rybę y ulubionymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
21. Słodkie niedzielne popołudnie, czyli bardzo kruche babeczki 219

warstwą ciasta po same brzegi i robimy dziurki widelcem na dnie (aby ciasto nie napuchło i nie zrobiły się bąble) Wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-22 minuty, aż ciasto będzie złociste (trzeba pilnować, aby się nie przypaliło). Przed wyjęciem wystudzić w foremkach i delikatnie wyjmować- babeczki są bardzo kruchutkie! Masa na spód - kajmak(...)serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy. Ewentualnie dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Krem w smaku wychodzi podobny jak w naszym torcie , jest  jedynie mniej delikatny, bo bez dodatku bitej śmietany. Bita śmietana 330 ml śmietanki 30% (jedno opakowanie) 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie śmietan- fixu (użyłam tego , aby utrzymać konsystencje śmietany i aby nie podeszła wodą

Symfonia Smaków
Szparagi i pomarańcza 221

smakują i co można z nich przygotować. Choć zawsze mnie intrygowały, gdy widziałam je na targu. A jak już raz skusiłam się na nie z czystej ciekawości to przepadłam bez reszty. Na szczęście reszta rodziny pokochała je tak jak ja i w ten oto sposób co roku ulegamy szparagowemu szaleństwu. Tym razem jedno z moich ulubionych dań - tarta. Kocham(...)gotowały. Wystudzone szparagi układamy na ciasto. Mieszamy jajko razem ze śmietaną i sokiem w pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy tym szparagi. Na wierzch ścieramy skórkę z pomarańczy. Tartę pieczemy w temperaturze 200°C przez 30-35 minut

Przysmaki Karolki
Wegetariańska panzanella z tofu 131

Wegetariańska panzanella zasmakuje każdemu kto lubi oryginalną wersję tej sycącej sałaty, czyli z pancettą. A może powie, że jest lepsza:) Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe

Niedzielny kucharz
Witajcie po świętach ,nie zdążyłam wrzucić przepisu przed świętami co upiekłam -był to popapraniec ale całkiem inaczej go zrobił 196

Przepis jest już na moim blogu wystarczy upiec ,potem ciasto przeciąć i masę podzielić na dwie części jak już jest gotowa składanie ciasta wygląda tak https://

Moje Wyroby

Proponowane wyszukiwania