bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2505/3453)

Gryczany chlebek bananowy z żurawiną 190

Nowy tydzień, nowe plany i marzenia. Niestety poniedziałkowy poranek nie rozpoczął się zbyt dobrze. Co prawda ciężko powiedzieć, że się nie wyspałam (spałam przeszło 8 godzin

365 dni dookoła kuchni
PROJEKT ŚNIADANIE: Tosty Popeye'a 181

Ostatnie poranki są tak chłodne, że wkładając na siebie najgrubszą bluzę jaką dysponuję na spacer z psem, gratuluję sobie w głowie wybrania modelu z przedłużonymi rękawami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pikle z cukinii po belgijsku 296

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Belgowie kochają kanapki , a w nich pikle i inne dodatki , takie jak pasztety , sosy majonezowe , pieczenie itp . Te pikle ,są naprawdę doskonałe , choć narodową potrawą z całą pewnością nie są , jest to raczej lokalny wyrób , a dokładniej patent turka , który prowadzi kebabownię , jakich wiele(...)łyżki musztardy angielskiej – bardzo ostrej ( tu nie ma zamiennika , trzeba poszukać , najczęściej jest w lidlu lub auchan ) pozostałe : 2 ząbki czosnku na słoik kilka małych – młodych, cukinii bez wykształconych , komór nasiennych 2-3 czerwone papryki grubościenne marchewka ( wcześniej ugotowana na półtwardo ) cebula pieprz ziarnisty ( po 10 ziaren na słoik ) gorczyca biała ( łyżeczka na słoik ) ziele angielskie

Ogrodnik w podróży
Herbaciano-owocowe smoothie 239

Dziś zapraszam Was na pyszne herbaciano-owocowe smoothie . Doskonałe na drugie śniadanie lub zdrowy deser. Połączenie owoców ze wspaniałym smakiem białej herbaty, to istna radość dla

Słodkie okruszki
czekoladowe ciasto bez jajek,masła,mleka 179

Składniki 100gr. maki 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyzki miodu- 4 jesli ktos lubi slodsze 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego tutaj

w mojej kuchni
Młode ziemniaczki zapiekane w boczku 239

Młode ziemniaczki rozgościły się już na dobre. Przyznam się Wam, ze ja w ogóle uwielbiam ziemniaki. Mogłabym je jeść bez żadnych dodatków, tylko ugotowane. Odrobina soli i masło to już jest wersja niemal luksusowa. Kiedy byłam dzieckiem, to moja babcia ze strony ojca śmiała się, że wdałam się w ich rodzinę, bo jak wszyscy lubię ziemniaki. Są one wdzięcznym(...)gotować przez kilka minut. Powinny być tylko podgotowane z wierzchu. Odcedzić, przelać zimną wodą, aby lekko przestudzić. Każdy ziemniak owinąć plastrem boczku i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfance do zapiekania. Można także takie ziemniaki zgrillować. Należy jednak pamiętać, aby układać ziemniaczki w taki sposób, aby miejsce z końcówką plastra boczku było od spodu

Codzienna kuchnia niecodzienna
BANANOWE MUFFINKI z kremem czekoladowym 228

Najszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam

Via Gusto
Gofry drożdżowe 213

subiektywnie, a oceniać będzie jak zawsze rodzina.  Wiem jedno belgijskie gofry są najlepsze. W Belgii można zejść gofry słodkie podawanie tylko z cukrem perłowym, lub takie prawie bez cukru, ale z dodatkami jak najbardziej słodkimi- od  nutelli przez bitą śmietaną i dżem. Dzisiejsze gofry są z tych nie słodkich, więc można serwować je z czym tylko(...)masę i pozostawić na 10 minut. W tym czasie białka ubić na sztywną piane i delikatnie zmieszać z ciastem. Odstawić na około 30 minut, aż ciasto zacznie pracować.  Piec w dobrze rozgrzanej gofrownicy ( jakość i siła gofrownicy ma tu duże znaczenie. Najsmaczniejsze wychodzą z tych gofrownic które mają moc powyżej 1000 wat.) Smacznego Przepis z bloga Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bananowe pączusie 324

Już niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki  smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta

Ugotować
Razowy chleb na zakwasie żytnim z mąką jaglaną i ryżową 231

korzystać z najróżniejszych mąk, jakie obecnie możemy kupić w sklepach. Co prawda mąka dyniowa, kasztanowa, kokosowa czy mąki orzechowe nie są jeszcze tak powszechne, jak gryczana i orkiszowa, to bez problemów można kupić je online i wypróbować. Do chlebów stosuję póki co zbożowe mąki, ale może kiedyś się to zmieni ;) Kolejny mój eksperyment to chleb na żytnim zakwasie(...)oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
Żeberka z sosem śliwkowym – przepis 145

się sprzyjać. Co prawda lodowaty wiatr urywał głowę, ale słoneczko świeciło. A poza tym, cóż to dla nas, hardkorów. Tak przynajmniej było jeszcze wtedy, gdy wchodziłam do uczelnianej sali bez okien… Siedziałam jak na szpilkach, żeby wszystko się jak najszybciej skończyło i żebym mogła popędzić do domu, szybciutko ubrać się w jakieś 10 warstw ocieplanych dresów i wełnianych(...)ciemne piwo 1 łyżka miodu kminek sól/pieprz do smaku wg uznania szczypta chili ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: żeberka układamy w głębokiej blasze do pieczenie i nacieramy kminkiem, solą i pieprzem i podlewamy niewielką ilością piwa. Między kawałkami mięsa umieszczamy przekrojone cebule wraz z łupinkami i kilka suszonych śliwek. Pieczemy w temperaturze 170 stopni

Kate's Kitchen
Pain perdu - tosty francuskie 192

pieczywa i najbardziej do tego nadaje się chałka, przynajmniej dwu dniowa, świeża się nie sprawdza, choć zawsze możecie poddać ją szybkiemu procesowi starzenia zostawiając ją na noc w kuchni bez zabezpieczenia ;) Gdyby tak rozkoszy było mało, możecie polać usmażone tosty miodem, koniecznie szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy do tego ;) Smacznego już nie trzeba !  Składniki na 2 porcje(...)Układamy kromki na rozgrzane masło i na średnim ogniu  rumienimy z obydwu stron  na złoty kolor, jeśli została nam jeszcze mieszanka jajeczna możemy nałożyć ją łyżką na piekące się już tosty 5. Podajemy na ciepło, z cząstkami pomarańczy, poruszamy cukrem pudrem lub polane miodem

Słodki Kompromis
Paszteciki w cieście francuskim 208

urodzinach lub innych imprezach okolicznościowych. Dobrym dodatkiem do pasztecików jest ketchup lub musztarda i ogórki konserwowe lub sałatka. Wpis ten bierze udział w konkursie Braun "Z moim kuchennym pomocnikiem". Bez dwóch zdań użyłabym do zrobienia pasztecików blendera Braun MQ9 ;-) Z podanego poniżej przepisu wychodzi duża porcja. Można zrobić również paszteciki z 1/2 podanych składników. SKŁADNIKI 1,5 kg kiełbasy(...)Dodać cebulkę, majeranek i całość zmiksować blenderem ręcznym. Następnie dodać dwa jajka, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i zagnieść np. dłonią.  Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego z ciast rozłożyć na długość równomiernie farsz, po czym zawinąć najpierw jedną stronę

Passions hobbies life
Mintaj po włosku z ryżem (na mój sposób) 189

mintajem. Istnieją dwie wersje przepisu: dla osób, które kochają surową cebulę i tych, którzy tolerują ją tylko w umiarkowanych ilościach - w dodatku podsmażaną (jak mój tata). Ja zrobiłam bez zastanowienia wersję ekstremalną, ale jestem dumna z tego, że wszyscy (w tym przeciwnicy cebuli!) zjedli :) Ryba wyszła mięciutka, wręcz idealna. Składniki na mintaja po włosku (3 porcje): 6 kostek mintaja(...)Pastę nakładać na rybę do naczynia. Uwaga! Cebula nie wyjdzie usmażona, więc jeśli ktoś nie przepada za jej surową wersją to doradzam ją najpierw podsmażyć przed dodaniem do pasty. Piec w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Mój pomysł na ryż (3 porcje): 2 torebki ryżu (białego) 1/2 pomidora kilka listków świeżej bazylii 1/2 cebuli sól pieprz bazylia

Karola gotuje
Babeczki z pianą 169

Kruche babeczki słodko-kwaskowe. W smaku przypominają trochę ciastko warszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje(...)lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Piec w 170 st. C przez 8-10 minut. Nadzienie • Gorzką czekoladę rozpuścić na parze razem ze śmietanką. • Do wystudzonych korpusów babeczek nałożyć po 1 łyżeczce

To co kocham