bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2514/3453)

Poniedziałek: Pęczotto z grzybami, warzywami i szpinakiem 212

Kasza i grzyby to duet doskonały, jak para kochanków. W pojedynkę smakują dobrze, ale dopiero połączeni w tym pęczotto pokazują na co ich stać. Pyszny lunch

Niedzielny kucharz
Chipsy z jabłek 177

Ojczyzną jabłek jest Azja Środkowa. Stamtąd trafiły do starożytnej Grecji i Rzymu. Stamtąd jabłka szybko rozprzestrzeniły się po całej Europie. Obecnie na świecie istnieje około 8

My Chcemy Jeść
MARCHEWKOWE CIASTKA z orzechami włoskimi w karmelu (wegańskie, orkiszowe) 234

W czasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty. Do przygotowania ciastek użyłam własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt

Via Gusto
Sernik czekoladowy z owocami lata 251

Sernik tradycyjny czy może innowacyjny: czekoladowy, cytrynowy lub toffi. Okazuje się, że jednak dla większości z was jeżeli ma być sernik to raczej tradycyjny (oczywiście z

Relaxtime
Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami 167

Zdrowa pizza z mąki orkiszowej z batatami, nerkowcami i domowym sosem pomidorowym to nasza druga ulubiona fit pizza (obok Pizzy orkiszowej z mozzarellą i pomidorami ), w

Moja Delicja
Bezglutenowe ciasto migdałowe 163

  Super szybkie ciacho na weekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania

Szybko Tanio Smacznie
PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PLASTRAMI BOCZKU, ZAPIEKANE Z PORAMI 204

   Piersi z kurczaka otulone plastrami boczku, to danie, które zauroczyło nas najpierw swym wyglądem a następnie również smakiem. Dzięki plastrom boczku, delikatne piersi nabierają

Smaczne Zdrowe
Papryki faszerowane kaszą gryczaną i kalafiorem 156

W tunelu i gruncie nadal dojrzewają papryki. Tym razem postanowiłam je nafaszerować kaszą gryczaną z dodatkami. To kolejne (chyba czwarte) wydanie wegańskie. Składniki : 5 papryk (użyłam

Weekendy w domu i ogrodzie
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 302

   Dla mojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na ol eju  i wyszła bardzo smaczna i baaardzo

Smaczne Zdrowe
Tort "Trzy sery" - bez pieczenia 59

niedługo,  dziś sesja foto jeszcze nie dokończona :)  Ale pierwszeństwo ma ten tort - serniczek,  już troszkę się niecierpliwił w wersji roboczej  w Kronikowej poczekalni. Dlatego szybko, bez dodatkowych ochów i achów.  Torcik zasługuje na wszystkie pochwały, ochy, achy  i.. chciałam napisać na szybkie upieczenie, ale to tort na zimno :). Pyszny, chmurka serowo(...)gram serka ricotta 200 gram śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan - fixu dodatkowo -   Ciasteczka korzenne - u mnie "Lotus" Wykonanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia,  na dnie układamy ściśle ciasteczka korzenne. Miękkie masło wkładamy do miski, wsypujemy cukier puder,  cukier z wanilią i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy serek mascarpone - miksujemy

Kronika Piekarnika
Napoleonka 125

Przepis na napoleonkę dostałam od koleżanki. Długo zastanawiałam się czy ją zrobić. Nie przemawiało do mnie ciasto bez dodatku cukru i jajek. Jednak gdy zrobiłam ją po raz pierwszy nie mogłam oprzeć się kolejnemu kawałkowi tego pysznego deseru. Jedyny mankament podczas wykonywania to to, że blaty ciasta są naprawdę mocno kruche i trzeba się z nimi obchodzić delikatniej niż(...)owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut (na złoty kolor). Tak samo pieczemy 2 pozostałe części ciasta. 2 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem

Fascynacje Ani
Napoleonka 111

Przepis na napoleonkę dostałam od koleżanki. Długo zastanawiałam się czy ją zrobić. Nie przemawiało do mnie ciasto bez dodatku cukru i jajek. Jednak gdy zrobiłam ją po raz pierwszy nie mogłam oprzeć się kolejnemu kawałkowi tego pysznego deseru. Jedyny mankament podczas wykonywania to to, że blaty ciasta są naprawdę mocno kruche i trzeba się z nimi obchodzić delikatniej niż(...)owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut (na złoty kolor). Tak samo pieczemy 2 pozostałe części ciasta. 2 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem

Fascynacje Ani
Zapiekanka makaronowa z wędliną, szpinakiem i pomidorkami 142

zapiekanki. Dzisiejsza powstała z tego co było w lodówce. Wyszła bardzo smaczna, kolorowa i prosta w przygotowaniu. Ja do swojej dodałam wędlinę, ale jeśli chcecie możecie ją pominąć i bez niej będzie pyszna. Polecam :) Składniki Składniki ( dla 3-4 osób ) - 200 gram makaronu ( u mnie  świderki ) - 200 gram wędliny ( u mnie drobiowe kiełbaski i kilka plastrów szynki ) - garść(...)delikatnie olejem. Wsypuję do niego surowy makaron, na makaron wykładam wędlinę, szpinak i pomidorki, mieszam. Całość równomiernie zalewam sosem. Wierzch posypuję gęsto serem. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę z termoobiegiem w 170 stopniach około 30-40 minut do zrumienienia sera. Gotową zapiekankę wyjmuję z piekarnika i daję jej chwilkę ( ok.3 minuty ) odpocząć aby lepiej się ją dało nakładać

Kuchnia z widokiem na ogród
Pełnoziarnisty chleb z ziołami / Whole Wheat Bread with Herbs 137

ciastem drożdżowym, upieczenie dzisiejszego chlebka nie powinno przysporzyć Wam problemu. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb :)  Gorąco polecam również mój błyskawiczny chleb mieszany bez wyrabiania : Pełnoziarnisty chleb z ziołami składniki: na blaszki o wymiarach 10x20 cm (lub trochę większe): na 2 bochenki: 600 g mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej), 400 mąki pszennej lub orkiszowej(...)tyle, by dało się zagnieść w gładką kulę. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużne bochenki i przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Posmarować mlekiem i opcjonalnie posypać ziarnami. Piec w 200 C około 40-50 minut.  Chcesz być na bieżąco

Lekcje w kuchni
Dlaczego śniadaniownia to świetny biznes? 116

czas na poranne smażenie czy gotowanie, a szybkie zjedzenie kanapki z nieświeżego pieczywa raczej nie zadowala większości ludzi. Właśnie dlatego spora część osób po prostu rezygnuje ze śniadania. Nie bez powodu mawiamy, że to najważniejszy posiłek dnia. Kiedy o nim zapomnimy, dopadną nas bóle głowy, osłabienie, nudności czy uciążliwy brak koncentracji. Jak temu zaradzić? Świetną pomocą mogą oczywiście być(...)konieczną energię oraz oczywiście już od samego rana wprawić w dobry humor za sprawą pozytywnych doznań smakowych. Co należy serwować swoim klientom? Gusta kulinarne są bardzo różne, jednak bez większego problemu możemy przytoczyć kilka potraw, które zasmakują większości ludzi. Podstawą jest oczywiście kawa, która powinna być dostępna w kilku określonych wariantach. Mimo tego część Polaków za nią nie przepada

ProstePesto.pl