prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania się receptur. Sabrina uczy nas o przyprawach i produktach typowych dla Iranu, żebyśmy wiedzieli jak z nich korzystać, ale czasami zastępuję składniki łatwiejszymi do dostania. Dzięki tej wiedzy(...)dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem
Ugotowane pozamiataneWitam serdecznie Propozycja na babkę Wielkanocną dla osób które nie mogą spożywać glutenu. Babka jest bardzo puszysta i smaczna a do tego prosta i tania w
Uwaga Babcia GotujeWiem, że ciasta Nigelli są tłuste i słodkie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś właśnie takiego. Lepkie, wilgotne, z kawałkami czekolady (która trochę mi się
Słodkie inspiracjeskórka i sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki kaparów sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2-3 filety z łososia pacyficznego (bez skóry) 3 pory (łącznie ok. 250-300 g) 2 czubate łyżki mascarpone 1 mały pęczek koperku skórka i sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki kaparów sól morska, świeżo(...)łyżkę posiekanego koperku. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na blacie rozkładamy dwa (lub trzy, jeśli przygotowujemy 3 porcje) duże kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które nadadzą rybie wyrazistego smaku. Zwijamy krawędzie papieru
Poezja smakuWiosna już blisko. To ostatni moment na porządne łasuchowanie ! Spisujcie szybko przepis i róbcie te nieziemsko pyszne herbaciane babeczki z kremem miodowym . Są rewelacyjne. Bez kremu też smakują wybornie, a wszystko dzięki dodanej do ciasta herbacie. Wybrałam intensywną i bogatą w smaku herbatę Irish Cream od Teekanne . Aromatyzowana czarna herbata o smaku Irish Cream, czyli połączenie irlandzkiej whisky(...)temperaturze pokojowej 100 g cukru trzcinowego ( może być tez zwykły cukier ) 2 jajka 2 torebki herbaty Irish Cream Teekanne 50 ml wrzątku 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem miodowy: ( porcja na połowę babeczek ) 250 g serka mascarpone 2 pełne łyżki miodu Karmelowy sos miodowy: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka masła Wykonanie: Herbatę zalać
kolorowotorcikowoCiastka Kasztanki - kuchnia podkarpacka Ciastka Kasztanki to dwa delikatne kruche ciasteczka z bezą, przełożone maślano-orzechowym kremem. Boki ciastek obtoczone są mielonymi orzechami. Całość jest lekka, krucha i bardzo smaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej 500 g margaryny (lub masła(...)grubość około 3 mm i wykrawamy kółka literatką (albo okrągłą foremką o średnicy około 4 cm) . Ubijamy białka z cukrem pudrem, smarujemy nimi jedną stronę wykrojonych krążków i pieczemy w gorącym piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 20 minut. Zmielone orzechy zaparzamy gorącym mlekiem i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na parze (miskę
Trzeci talerzrazem z ciecierzycy. Są wyjątkowo lekkie i delikatne, o lekko cytrynowym aromacie, a odrobina czekolady wybornie dopełnia ich smak. Miśka znów mnie zaskoczyła, bo o ile Misiek słyszy bez glutenu to omija łukiem (naprawdę nie mam pojęcia skąd ta panika) to ona jest wielką fanką , a te zasmakowały jej na tyle, że zostawiła sobie „miejsce” na zjedzenie(...)idealnie gładką masę. Dodaj mąkę i ponownie zblenduj. Gotowa masa na ciastka jest gęsta, ale nie na tyle by formować ją dłońmi. Ciasto nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch łyżek (jedną nabierasz ciasto, a drugą zsuwasz na blachę), lub za pomocą takiego wihajsterka do ciastek jak mam ja, które przypomina łyżkę do lodów. Piecz
greenscarfBardzo aromatyczny, trochę już świąteczny sernik. Tym razem bez żadnego spodu, mas czy udziwnianego wierzchu. Prosty do wykonania, tani ale bardzo smaczny:lekki i nie zamulający.`Zależało mi na tym, żeby był niski, dlatego upiekłam go w dużej blaszce. Jeśli zależy Wam na wysokim serniku podwójcie proporcje lub zróbcie go w mniejszej foremce. Aby sernik się nie zapiekł(...)białek, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, nadal ucierając dodać ser, kasze mannę, skórkę i olej. Dokładnie ale krótko zmiksować. Foremkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać masę serową. Na wierzchu ułożyć plasterki pomarańczy. Piekarnik nagrzać do 170*C, na najniższym poziomie położyć miseczkę lub foremkę z wodą. Wstawić sernik, piec około 30 minut, następnie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZnacie to uczucie, kiedy człowiek ma ochotę na jakiś „fast food”? Frytki na przykład. Przecież one w cale nie muszą pływać w tłuszczu
Szybko Tanio Smaczniekiedy pierwszy raz w sezonie odpalamy kozę (czyli taki wolnostojący kominek). Lubię, kiedy fajny rodzinny film w telewizji się trafi, taki Mikołajek na przykład albo Asterix. Mogę je oglądać bez końca. Lubię upiec coś dobrego w sobotę i lubię kiedy zapachy jesieni (czyli jabłek, cynamonu, imbiru...) rozchodzą się po wszystkich kątach. Lubię ciepłe skarpety i książkę tuż przy kanapie(...)mnie ugryzł....... Aaaaaa ale i tak lubię jesień i weekendy, kiedy nigdzie nie trzeba się spieszyć. Bo taka jesienna sobota na przykład to czas idealny na wspólne pieczenie. Tu powinnam zacytować kolejną listę pt. mamooo a ona... ale daruję sobie ;) Foremki do tych ciastek kupiłam kilka lat temu, nie wiem czy są gdzieś jeszcze dostępne. To 9-częściowy komplet
bistro mamamnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :) Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba nie ostatni :) Składniki na 1 bochenek: 500 g mąki bezglutenowej* 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego(...)wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja. Piec w temperaturze 230 *C przez 50 - 60 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce. Użyłam mąkę * Mehl Farine - Schar przepis pochodzi z Moich Wypieków
Proste Potrawytarty z łososiem i szpinakiem. To jedna z moich ulubionych. Wprawdzie nie należy do małych przekąsek, ale jak upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!! Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy(...)kawałki podsmażonego łososia. W misce wymieszać składniki na masę jajeczną: jajka, śmietanę, ser, 1/2 łyżeczki soli i pieprz. Zalać nadzienie masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym
zadanie-gotowaniewłaśnie w tej zapiekance nam zależy. Cała reszta to już kwestia naszej inwencji twórczej, naszych smaków i upodobań. A serki dopełniają całości smaku ...:) Składniki: 300 g szynki wieprzowej bez kości 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 3 szklanki kolorowego makaronu puszka groszku konserwowego 200 g. śmietany 18% 125 g. mozzarelli 200 g. sera typu feta w kostkach 1 pomidor(...)groszek. na wierzch zapiekanki układamy pokrojoną w półplasterki mozzarelle oraz rozrzucamy kostki fety. Na górze rozkładamy pokrojonego w plastry w pomidora i posypujemy całość ziołami prowansalskimi. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Taste Therapylekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta resztki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić(...)glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Naturalnie owocowe to aż 70% owoców i tylko 26% cukru - Naturalnie owocowe to nie jest zwykły dżem, tylko owoce w delikatnym żelu bez konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Wybierz ulubione owocowe połączenie! #NaturalnieOwocowe #Stovit
W Mojej Kuchni Lubię