bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2521/3453)

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 246

   Pyszna, sycąca, idealna jako danie na obiad, ale może być także na kolację. Zapiekanka z ziemniaków świetnie sprawdzi się również na imprezie (wystarczy dla

Smaczne Zdrowe
Orzechowy bulgur z jabłkiem i truskawkami 154

Ten przepis przypadnie do gustu, tym którzy szukają nowych pomysłów na śniadanie. To bardzo ciekawy zamiennik owsianki, który doda energii. Doskonały smak i prosty przepis - to

My Chcemy Jeść
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 208

pozytywne. W ciągu tego roku blog był wyświetlony na Waszych komputerach aż 180 tys. razy!!! Bardzo się tym cieszę i dziękuję, że jesteście!  Jakie urodziny bez tortu? Pyszny tort makowy z kremem kajmakowym . Jest po prostu idealny w smaku, nie za słodki, bardzo wilgotny, mięciutki . Taki jak każdy dobry domowy tort ! Także może idealnie prezentować się na stole(...)misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy mak, dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i odstawiamy na całą noc, dzięki czemu będzie się lepiej kroił

Kuchnia Łukasza
Bezowy placek z czerwonymi porzeczkami 155

Kruchy, częściowo migdałowy spód, wewnątrz którego znajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki(...)żółtka i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które następnie formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a jej brzegi natłuszczamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i równomiernie wylepiamy nim dno o raz boki formy tworząc dość wysoki rant (jednak nie na całą wysokość tortownicy

MyCookBook.pl
Chleb z żurawiną i orzechami włoskimi 157

chleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam!   Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki(...)czasie, gdy ciasto wyrośnie znów je zagniatamy i dodajemy orzechy włoskie (pokrojone i podprażone). Z ciasta formujemy kulę, którą mocno posypujemy mąką i wkładamy do formy, w której będziemy piekli chleb (u mnie keksówka a długości 20cm). Odstawiamy na godzinę.  Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 200stopni i pieczemy ok.20 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 220stopni i pieczemy jeszcze

Mania Wypiekania
Puszysty biszkopt cytrynowy 171

rozpływające się w ustach. Ten biszkopt taki właśnie jest z nutką  smakową i aromatem cytryny stanowi idealny podkład pod masę. Z tortownicy o średnicy 24 i 26 cm bez trudu wychodzi wysoki tak, aby można go było przeciąć na trzy blaty. Ważne! Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a mąka przesiana. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej(...)ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka. Po kilku minutach do formy przykładamy deskę, odwracamy ją razem z ciastem i rzucamy biszkopt na ziemię z ok 30 cm, aby ładnie nam odszedł

ChilliJemy
Chłodnik z buraków 167

W ramach współpracy z platformą LokalnyRolnik.pl przygotowujemy przepisy korzystając ze świeżych, ekologicznych produktów prosto od rolników. Przepisy najpierw pojawią się na „Lokalnym”, a po

Szybko Tanio Smacznie
Chleb toskański 146

toskański...bo jest ze zwykłej mąki a nie mąki typu 00..ja w  sumie nawet w sklepach takiej nie szukałam..no i ja dałam sól..u mnie chleb bez soli jednak nie miałby "wzięcia" ..a tak został zjedzony ze smakiem. Przepis z tej strony –  klik  [ ja zrobiłam z połowy porcji] 1000 g mąki typu 00 [ dałam(...)blacie podsypanym mąką, a następnie podzielić je na dwie lub więcej części, uformować bochenki, przykryć ponownie wilgotną ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę. Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje. Uwaga! Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi

Moje domowe kucharzenie
Mój pierwszy raz z See Bloggers 190

wprowadziły nas w prawdziwy błogostan. Na przygotowanie deseru niestety czasu zabrakło, ale nasi kulinarni mentorzy byli na to przygotowani i zawczasu upiekli dla nas dwa pyszne i zdrowe (bo bez dodatku mąki, nabiału i cukru ciacha): czekoladowe z bananami i kokosowe z truskawkami. Oba na spodzie z kaszy jaglanej i wiórków kokosowych. Po warsztatach z Feed My Soul wyszedłem(...)zabawne. Gotowaliśmy z uśmiechem na ustach, poznawaliśmy nowe smaki i uczyliśmy się jak doceniać każdy składnik. Joseph wprowadził nas w prawdziwą ekstazę kulinarną i przygotował razem z nami dorsza pieczonego z kolendrą, suszonymi pomidorami i oliwkami, młode ziemniaki smażone z jadalnymi kasztanami na klarowanym maśle oraz blanszowany szpinak z mlekiem kokosowym. Wszystko idealnie wyważone, doskonałe i pyszne. W czasie gotowania

Food Square
Mini serniczki z dżemem 203

nocy, aż się odpowiednia schłodzą w lodówce. Jednak po tym czasie możemy delektować się wykwintnym, smakowitym deserem :) Przepis pochodzi z gazety GoodFood Polska. Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 12 Składniki: Na spód: 12 pełnoziarnistych herbatników 90g masła Masa sernikowa: 250s sera ricotta 50g cukru pudru Skórka z jednej cytryny Sok z ½ cytryny 2 jajka Niecała(...)pianę. Następnie szpatułką delikatnie łączymy zawartość obu misek. Powstałą masę sernikowa wykładamy na herbatnikowy spód.  Masy nakładamy nieco poniżej wysokości papierków. Wstawiamy do nagrzanego na 150 stopni piekarnika ( bez termoobiegu) na 30-35 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki wewnątrz, aby ostygły. Kiedy ostygną wstawiamy je na całą noc do lodówki. Następnego dnia dekorujemy je łyżeczką dżemu

Kolizje Smaków
Murzynek (bez jajek) 161

Pyszne wilgotne ciasto do popołudniowej kawy albo herbatki idealne. Jego zaletą jet również to ,że jest łatwe,szybkie i tanie. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1

magiczna kuchnia Kasi
Biszkopt z galaretką, pomarańczami i musem czekoladowym 319

będzie smakowało również w wersji wiśniowej i malinowej, można też pokombinować z musem i zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest bez liku :)  SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm) biszkopt 2 jajka 70g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 50g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej galaretka(...)masy na tym etapie).  Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przelewamy masę do tortownicy (ja użyłam silikonowej ze szklanym dnem, jeśli korzystanie z metalowych spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok 25 min, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika upuszczamy biszkopt z wysokości 40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie stabilniejszy i nie opadnie

DefinicjaSmaku
Pasztet/wątrobianka na kanapki bez pieczenia 154

Zaczytując się ostatnio " Hotelem Pastis " Petera Mayle'a , nie mogłam pozbyć się myśli na temat foie gras, bo główny bohater jadał ją dość często. Wątróbki z

Weekendy w domu i ogrodzie
Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 156

zawierające kofeiny, można również użyć kakao 250 ml mleka, ja użyłam 3,2 % opcjonalnie: 2-4 łyżeczki cukru najlepiej brązowego bądź 1-2 łyżeczki miodu- jeśli pijacie normalnie kawę bez cukru- nie dodajcie go i tutaj będzie zdrowiej :) dla wersji dla dorosłych 1- 1,5 łyżki likieru Sheridan's opcjonalnie łyżeczka likieru śmietankowego i 1 łyżeczka likieru kahlua Sorbet(...)Przygotowanie: Sorbet kawa z mlekiem: 1. Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier/miód oraz likier, całość ostudzić w temperaturze pokojowej 2. Przelać do pojemniczka- może być to blaszka do pieczenia, pojemnik śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie 2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka Mrozić

KreatywnePiny
Kuchnia skandynawska i sandacz z burakami 207

Zdaniem przewodnika Michelin nie zasłużyła jeszcze na 3 gwiazdki. Jej nazwa to symboliczny skrót oznaczający nordyckie jedzenie, czyli nordic mad. W Polsce dużą sensację wzbudziła  Marysia Przybyszewska , która bez większego doświadczenia zawodowego w pracy w kuchni, trochę przez przypadek, została zaproszona na 3,5-miesięczny staż do Nomy. Swoje wrażenia relacjonowała na łamach magazynu  USTA . Prostota dań(...)łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blachę wysypać sól i położyć na niej buraki z odciętymi spodami. Piec godzinę. Po tym czasie, kiedy buraki lekko ostygną obrać je i podzielić każdy na 6 części. Wymieszać w misce z garścią szczypiorku, koperku, pokrojoną w piórka czerwoną cebulą, solą, pieprzem

W kuchni wieczorem