bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2496/3453)

Szczupak smażony sauté 115

chcieliby ją chociaż raz złowić. Z tego drapieżnika można przygotować pyszne potrawy. Szczupak powinien zostać sprawiony. Należy obciąć mu ogon i płetwy, dokładnie umyć i wypatroszyć. Do faszerowania i pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, zaś przygotowania w galarecie czy do smażenia wykorzystujemy szczupaka pokrojonego w dzwonka. Na resztkach można ugotować wywar rybny, który można wykorzystać do zupy . Polecam też(...)smażony sauté , składniki dla 2 osób: 1 szczupak, mąka, do smaku sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia Jak zrobić szczupaka smażonego na patelni . Oprawionego szczupaka ( oskrobanego z łusek, bez wnętrzności, ogona, płetw i głowy) płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w dzwonka. Rybę doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Mąkę wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki waniliowo – truskawkowe 198

pokroić na grubsze półplasterki. Przełożyć do niedużego garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum, następnie gotować około 45 minut (lub dłużej), bez przykrycia (żeby odparowało nam jak najwięcej płynu). Gdy objętość nadzienia/dżemu zmniejszy się o więcej niż połowę, zdjąć z palnika i przestudzić. Gdyby dżem był w dalszym ciągu mocno(...)przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto, przełożyć na blat lub stolnicę i krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta, które należy rozwałkować na wymiar formy (będzie to spodnia warstwa naszych bułeczek, by nie wyciekał z nich dżem). Resztę ciasta rozwałkować

Świat Ciasta
Szybka babka serowa 208

Dzisiaj wszystko już jest, nawet niemiecki twaróg dostaniemy w każdym większym mieście, w aldiku. Jest bardzo neutralny w smaku i jeśli chcecie go podać na kolację, nie obejdzie się bez drobno krojonej cebulki, soli i pieprzu. Za to idealnie nadaje się do wielu wypieków typu twarogowe bułeczki, czy babki( przepisy na blogu).  Serek wystarczy krótko rozmieszać kuchenną rózgą(...)masła 250 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 5 jajek 250 g serka homogenizowanego, kremowego lub twarogu 20% 270 g mąki 30 g skrobi kukurydzianej 1 proszek do pieczenia= 15 g szczypta soli 2 3 łyżki kakao 1- 2 łyżki mleka tłuszcz do wysmarowania foremki bułka tarta Wykonanie: Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masło

dolcevitainmykitchen
tort czekoladowo orzechowo kokosowy 173

łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy(...)mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórek kokosowych wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczny piernik + film 119

ustach ciasto, które zawsze się udaje i które będzie idealną propozycją na świątecznym stole. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zachwyci nie jedno podniebienie. Bez piernika, bez jego aromatu nie ma tego specyficznego, magicznego świątecznego klimatu, zatem zachecam do wypróbowania tego niezwykle prostego przepisu.   składniki na formę 30 cm x 12 cm 4 jajka(...)piernika, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy maślankę, oraz rozpuszczone masło i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i starannie je rozprowadzamy. Piernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 50-60 minut, po czym studzimy w piekarniku. Wystudzony piernik przekrawamy na pół, dolną część

Smakowite Dania
Gruszki marynowane słodko-kwaśne 163

mogą przydać się nam tak zamarynowane gruszki po otwarciu słoika? Zakres zastosowań jest bardzo szeroki – od zjedzenia ich “tak po prostu, bo lubimy”, poprzez dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, aż po składnik rozmaitych sałatek. Gruszki marynowane słodko-kwaśne 2020-09-30 14:11:44 Marynowane gruszki w słodko-kwaśnej zalewie z przyprawami - kolejny wspaniały sposób(...)również ocet i ponownie zagotować. Obrane gruszki wyjąć z zakwaszonej wody, włożyć do zalewy, doprowadzić do wrzenia i od razu wyjmować. Owoce powkładać do słoików, zalać gorącą zalewą (ale bez goździków, gdyż gruszki zmienią wówczas kolor). Słoiki zakręcić, ustawić do góry dnem, przykryć i zostawić do ostygnięcia. Przez Brygida Kulinarna Pokusa Post Gruszki marynowane słodko-kwaśne pojawił się poraz

Kulinarna Pokusa
Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia 170

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i nasionami chia jest pyszny, łatwy i szybki. Świetnie smakuje na słodkie śniadanie z miodem lub dżemem. Równie dobry jest sam

My Chcemy Jeść
Jak wybrać obrączki ślubne? 198

Wybór obrączki ślubnej naprawdę nie jest łatwy. A w końcu, to jeden z ważniejszych wyborów związanych z przygotowaniami do ślubu. Obrączki powinny być nie tylko eleganckie

Słodkie okruszki
Domowe lubisie z gruszką 179

  Popularne ciasteczko dla dzieci ma zdecydowanie zbyt długi skład i stanowczo zbyt dużo w nim cukru. Dlatego ja przygotowałam swoją wersję, słodzoną odrobiną miodu i

Cynamonowe szczęście
Sernik z mascarpone i musem morelowym 196

przesiałam i dodałam do ubitych jajek. Wlałam olej i zmiksowałam na gładką masę.   Przelałam ciasto do foremki 24 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.   Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.   Serek mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.   śmietanę razem ze śmietan - fixem ubiłam na sztywno(...)owoców dosypałam odrobinkę kwasku cytrynowego, żeby morele bardzo nie ściemniały * cukru pudru do serka można dodać wedle własnego smaku * zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać cukier wanilinowy bez dodatków i otartą skórkę z cytryny * jeśli jajka będą mniejsze niż L, proponuję zważyć te co akurat mamy i dodać mąki i cukru tyle samo co ważą całe jajka

Pieprzyć z Fantazją
Dżem z brzoskwiń 217

Czasem warto zadać sobie pytanie czy warto robić domowe przetwory w tym na przykład dżem z brzoskwiń? Nie ma chyba jednej dobrej odpowiedzi – są plusy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty omlet ze szpinakiem 320

Dziś zapraszam Was na prosty omlet ze szpinakiem . Pyszne, szybkie, łatwe danie. Taki omlet najczęściej przygotowuje na śniadanie. Prostota i smak. A kiedyś – przyznam Wam

Słodkie okruszki
Dodatki na święta 186

zawartość węglowodanów to 21, 27 a nawet 49%... Ketchup      Najgorzej jest z ketchupem...      Ketchup jest neutralny, o ile zrobiony jest w domu, bez cukru jako wypełniacza - zagęszczacza. Te ze sklepu zazwyczaj są węglowodanowe, zawierają nawet 25 g cukru - a rekordowy, który znalazłem miał 35g /100g - czyli 35% cukru. Majonez(...)już nasi przodkowie wiedzieli, że chrzan nie tylko podkreśla smak wędliny jako ostra przyprawa, lecz także neutralizuje tłuszcze i dlatego od wieków gościł na stole wielkanocnym... Oby pieczona biała kiełbaska i boczek nie poszedł nam w boki... 😁 RANKING dodatków neutralnych, pod kątem świątecznego zdrowia:  Chrzan (1g B/ 11g W / 0,7g Tł) Buraczki z chrzanem (podobnie jw.) Musztarda

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
CIASTECZKA POCAŁUNKI WAMPIRA :[ 164

masła ½ szklanki drobnego cukru 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu wanilii lub ziarenka z ½ laski wanilii kilka kropli aromatu migdałowego ( pominęłam) 1 ½ szklanki mąki pszennej szczypta soli około ½ słoika dżemu malinowego bez   pestek   ,które trzeba przetrzeć go przez sito ( ja użyłam dżemu truskawkowego którego nie przecierałam) 1 roztrzepane jajko do posmarowania brzegów ciastek Wykonanie:   masło ucieramy z cukrem(...)przykrywamy je drugim pustym kółkiem, które dokładnie ze sobą sklejamy,   na każdym ciasteczku wykałaczką robimy dwie dziurki tak aby dżem mógł z nich wypłynąć   podczas   pieczenia ( nie we wszystkich ciasteczkach dżem wypłynął, więc jeszcze na ciepłych   dżemem domalowałam krwiste ślady ) ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Półfrancuskie rożki z serem i malinami. 194

Dzisiaj mam dla Was pyszne półfrancuskie ciastka z pysznym nadzieniem...mniam. Może znajdzie się ktoś chętny to poczęstuję. Ser i maliny to bardzo pyszne połączenie. Kwaśne maliny i ciasto bez cukru sprawiają, że rożki nie są zbyt słodkie, dlatego warto obficie oprószyć je cukrem pudrem i zrobić bardziej słodki serek do nadzienia. Takie rożki polecam na podwieczorek. Zapraszam :) Składniki(...)cukier do smaku miksujemy przez kilka minut blenderem, następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia, po tym czasie dodajemy wcześniej umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy. 3. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy kwadrat nakładamy porcję sera z malinami, składamy

Izabelawkuchni
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 221

jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh(...)prażenie mieszanki na suchej patelni. Orzechy grubo kroję – zależy mi na tym, żeby miały w miarę równe kawałki – to pozwala im na równomierne ogrzewanie się i prawidłowe prażenie, bez przypiekania, palenia i nabierania goryczy. Prażymy orzechy na patelni o grubym dnie, na małym ogniu, co jakiś czas zawartość patelni mieszając lub potrząsając patelnią. Nerkowce są dla mnie doskonałym wskaźnikiem

Karo in the Kitchen
CYNAMONOWO-ORZECHOWO-GRYCZANY PLACEK Z BORÓWKAMI 250

Na początek proponuję deserek :) Sezon owoców już ruszył na dobre a w sklepach możemy dostać pyszne boróweczki które są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów

Zdrowie i pysznie na talerzu
Owsiane koszyczki z truskawkowym kremem 225

tych babeczek. 😉 Muszę przyznać, że jestem baaardzo zadowolona i usatysfakcjonowana z tego małego, kulinarnego eksperymentu. Owsiane spody z lekkim, słodkim kremem o smaku prawdziwych lodów truskawkowych - bez cukru, bez "słodyczowych" wyrzeczeń! Dla takiego łasucha jak ja idealne! Co więcej - dla mojej mamy też idealne, więc tym bardziej się cieszę. ❤ A Wy, co planujecie podarować swoim mamom? Koniecznie wypróbujcie(...)minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, a następnie wylepić nim foremki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru do pieczenia, a potem zaczęłam wylepiać dno i boki foremek by uformować ,,koszyczki" z wgłębieniem na krem. Spody podpiekać przez ok. 10 minut w temp.220 stopni.  truskawkowy krem

Kuchnia Ellie
Proste kokosowe ciasteczka bez glutenu i jajek 252

Wykorzystując wspaniały majówkowy weekend z wątpliwie przyjazna pogodą trochę szalejemy w kuchni. Dziś na prośbę dzieci przeszukałam przepisy na ciasteczka tak jak prosiły dzieci, ale chciałam

Państwo Wojtczuk gotują
Masło orzechowe 288

szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy lub miód Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy (a właściwie prażymy, co jakiś czas mieszając) przez ok. 15 minut. Jeszcze gorące przekładamy na ściereczkę i pocierając zdejmujemy skórki (nie przejmujemy się jeżeli(...)słodkimi, pikantnymi czy łagodnymi. Jego wyjątkowość polega nie tylko na wartościach odżywczych w nim zawartych, ale również wszechstronności zastosowania. Indeks glikemiczny orzechów laskowych wynosi 15. W związku z tym bez obaw mogą po nie sięgać również cukrzycy, a dodatkowym atutem jest to, że orzechy laskowe, obniżają poziom cukru we krwi . Szybko, smacznie i do tego zdrowo – czegóż chcieć więcej

mojewypiekiinietylko
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries 230

tematyce kulinarnej były dołączane małe książeczki z przepisami Doroty Świątkowskiej z bloga Moje wypieki . Przeglądając ją wpadł mi w oko przepis na szarlotkę na cieście z orzechami, z bezą i żurawiną i nie mogłam jej się oprzeć. Akurat miałam pod ręką piękne jabłka, które wymagały już jakiejś obróbki, więc postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem. Musiałam niestety zamienić orzeszki laskowe(...)Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych/włoskich, uprażonych na suchej patelni i porządnie zmiksowanych w blenderze 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże żółtka 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki

karmelowy
Babka kukurydziana | bezglutenowa, bez laktozy | 245

Za 2 tygodnie Wielkanoc więc zaczynam powoli testować nowe przepisy dla Was. Tego weekendu padło na babkę kukurydzianą. Lekką niczym biszkopt! Delikatną, prostą, nieprzekombinowaną. Możemy dodać

Czarnawisienka
Tort CAPPUCCINO,  moja wersja... na czwarte urodziny bloga 241

odpowiadam na Wasze pytania i staram się rozwiać Wasze wątpliwości. Jest mi niezmiernie miło, że jesteście tutaj ze mną, no bo cóż byłby wart blog Kuchnia u Krysi bez Was? Dlatego ja upiekłam ten tort specjalnie dla Was. (tortownica 26 cm): Składniki na biszkopt: 7 jajek (temperatura pokojowa) 160 g mąki pszennej tortowej 55 g mąki ziemniaczanej(...)kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy. Na koniec wsypałam obie mąki. Wymieszałam wszystko za pomącą szpatułki. Piekarnik ustawiłam na temp. 180 °C. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na   około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, zostawiłam biszkopt do wystudzenia w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wykonanie kremu

Kuchnia u Krysi
Biszkoptowy FIT omlet pomarańczowy z piekarnika - bezglutenowy, najlepszy! :) 294

Definitywnie mogę napisać, że to najlepszy i najpyszniejszy omlet! Nie spodziewałam się, że tak proste dodatki jak owoce cytrusowe mogą dać tak niesamowity efekt. Aromat pomarańczy

Zdrowie na języku :P
ODWRÓCONA KOSTKA KRÓWKOWA BEZ PIECZENIA 322

zrobić szybko.  Jest to ciasto z budyniem krówkowym, kremem krówkowym przełożone herbatnikami i krakersami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste i pyszne !  Składniki: Blacha kwadratowa: krakersy słone 1 opakowanie ( 200 gram ) herbatniki maślane 1 opakowanie (200 gram ) Masa I: budyń(...)mleka. Mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć na puszysto z masą krówkową. Stopniowo po łyżce dodawać budyń, ciągle miksując. Masa powinna być bez grudek i puszysta. Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki. Na to ułożyć krakersy. 3.  Masa II: Do miski wlać mleko. Dodać krem tortowy i zmiksować na najwyższych obrotach przez

Kuchnia Paulettes
Bezglutenowe czekoladowo-cynamonowe ciasteczka z mąki migdałowo-kokosowej 186

  Dzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy. Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej

Szybko Tanio Smacznie
Kruche ciasteczka herbaciane 204

spotkały się w jednym herbatniku. Aromatycznie, chrupiące, takie och... ach... Na jednym nie poprzestaniecie. Ba nawet jedna filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Te ciasteczka chce się chrupać nieustannie i bez końca. Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 150 g cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 150 g zimnego masła 2 żółtka 3 łyżki herbaty liściastej ( wybrałam Assam Lord Nelson(...)owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać kształty. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-12 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kiełbasa biała pieczona. Polska klasyka obiadowa na co dzień i od święta 258

pięknie wyglądała, że stwierdziłam, że nie warto czekać z przepisem na przyszły rok. Zdjęcia się zapodzieją, a kiełbasę może upieczemy jeszcze inaczej. Poza tym - kto powiedział, że pieczoną białą kiełbasę można jeść tylko na Wielkanoc. Na obiad imieninowy, chrzcinowy, komunijny i na zwykły niedzielny też się nada biała kiełbaska. A co tam, może Wam się przyda: Składniki: biała kiełbasa (oczywiście(...)gości nie nasmrodzić w domu - upieczoną wstępnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wytopionym sosem. W dzień podania odpiekamy kiełbasę w przykrytym naczyniu z dodatkiem pokrojonego w ćwiartki jabłka (bez obierania). Wychodzi pysznie, aromatycznie soczyście z pyszną polewą ziołowo - jabłkową. Mmmm... było pysznie. I pewnie dlatego publikuję przepis - by nie poszedł w zapomnienie. A może na wszelki wypadek ... jakby

Kuchnia po mojemu
CIASTO KOKOSOWA ROZKOSZ 235

   Błyskawiczne, baaardzo kokosowe ciasto ze śliwkami. Dla wszystkich wielbicieli kokosu, ale nie tylko. Nas bardzo zauroczyło swym smakiem. Idealne zarówno na świeżo (u nas

Smaczne Zdrowe
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem 209

usianym płatkami migdałowymi. Inspiarację znalazłam  tutaj . Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki(...)małe kawałki. Truskawki i rabarbar wymieszać z cukrem i mączką ziemniaczaną przesiana przez sitko ciasto przed rozwałkowaniem wyjąć kilka minut wcześniej z lodówki. Rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia pod folią spożywczą na dowolny kształt. Rozwałkowałam na okrąg o promieniu 32-34 cm. Ciasto rozwałkować w miarę równomiernie, bo za cienkie brzegi połamią sie przy zakładaniu. Ciasto z papierem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka orzechowo-czekoladowe z ciecierzycy. Wegańskie, bezglutenowe 250

Ciasteczka wymyślone na szybko, a smakują super. W połączeniu z mlekiem migdałowym lub kokosowym mają naprawdę niezłą moc (testowałam!) i właśnie w takiej postaci proponuję Wam

Czarnawisienka
Sałatka z ośmiornicą i warzywami 236

samą myśl o owocach morza i odmawia współpracy, to nakarmcie go tą sałatką. Jak okaże się nieczuły i karze wam iść won? Trudno! Więcej dla was. Przed Państwem, bez wątpienia najpiękniejsza i najlepsza sałatka z ośmiornicą i warzywami. Zanim przejdziemy do przepisu, kilka wskazówek: 1. Cała ośmiornica wymaga żmudnego procesu tłuczenia, zmiękczenia, gotowania długiego i upierdliwego. Do sałatki potrzebujecie(...)szarej zrobi się lekko różowa. 2. Do sałatki użyłam warzyw mini, bo ładnie wyglądają, też kupione w Makro. Jeśli użyjecie warzyw regularnej wielkości, pokrojonych na mniejsze kawałki, to piekło się nie otworzy, a też będzie smacznie. Proces przygotowywania się niczym nie różni. 3. Ośmiornicę marynowałam w zakwasie z buraków. Jeśli nie macie, nic się nie stanie. Zakwas służy tylko

ladykitchen
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 273

jakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej(...)Powinna być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy

SMYKWKUCHNI
Ciasto marchewkowe 313

nadaje mu też specyficzny, marchewkowy kolor. W przypadku tego wypieku nie jest to tak widoczne, gdyż obecny w przepisie cynamon również rzutuje na barwę ciasta. Ciasto marchewkowe można przygotować bez dodatku orzechów czy bakalii, jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco(...)drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę) 150g cukru 110g (1/2 szklanki) oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 100g bakalii lub orzechów (u mnie po 25g orzechów włoskich, nerkowców, rodzynek i suszonych daktyli) FROSTING 60ml śmietanki 30% 20g białej czekolady

Smakołyki Bereniki
NAJLEPSZE MUFFINKI - DYNIOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 261

Bez wątpienia to najlepsze muffiny jakie jedliśmy, pyszne, aromatyczne, baaardzo wilgotne, super zdrowe i meeega smakujące. Moje Dzieci są nimi zauroczone i chyba nie tylko moje, i nie tylko one, bo my również. Gdy mamy gotowe puree z dyni, są błyskawiczne do przygotowania. Puree warto przygotować sobie od razu więcej i przechowywać w lodówce lub nawet zawekować. Ja upiekłam(...)użytej mąki. Z podanych ilości wychodzi 12 sztuk. Składniki suche: - 270g mąki orkiszowej typ750     (typ700 dałabym ok.245g) - 135g cukru trzcinowego lub ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody - 3/4 łyżeczki cynamonu - szczypta soli Składniki mokre: - 300g puree z dyni* - 50g oleju, np. rzepakowy, słonecznikowy - 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie ryżowe) - 3 łyżki soku

Smaczne Zdrowe
wafle z mlekiem w proszku i bakaliami 252

mąż za nimi przepada a ja bardzo lubię je robić. Dlatego, że są ekspresowe i można z nimi kombinować na milion sposobów. Świetnie nadają się na wycieczki i pikniki, bez problemu przetrwają podróż. Te przełożyłam masą z mleka w proszku, galaretki i mnóstwa bakalii. Wyszły wiele lepsze niż sklepowe.  Składniki: 4 wafle słoiczek powideł śliwkowych 200 g mleka(...)Następnie do mocno ciepłej masy dodać przesiane mleko w proszku i zmiksować lub wymieszać na jednolitą masę. Kiedy zacznie tężeć dodać bakalie i pokrojoną zieloną galaretkę. Niewielką blaszkę do pieczenia (moja miała 23*28 cm) wyłożyć folią, jeśli trzeba to dociąć wafle na wielkość blaszki i jeden ułożyć na dnie. Wylać mocno tężejącą masę (zbyt rzadka namoczy wafle), rozsmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dietetyczny wegański jabłecznik „bez” 343

Upiekłam jabłecznik dla którego wymyśliłam nazwę „bez” bo jest absolutnie bez dodatku tłuszczu, cukru dałam symbolicznie, mąki użyte do jego wypieku to też samo dobro, tak więc dla wszystkich wiecznie odchudzających się (łącznie ze mną) ideał, no i smaczny, żeby nie było wątpliwości Składniki: Składniki: ciasto 450 g mąki (3 szklanki, u mnie była(...)zblendować i wraz z pozostałymi składnikami na ciasto dokładnie wyrobić aż powstanie gładka masa nie trzymająca się całości. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną częścią wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej najlepiej papierem. Można oczywiście tez rozwałkować ciasto, ale po co się męczyć;-). Na warstwę ciasta wyłożyć obrane ze skórki i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka wypukłą częścią

greenscarf
Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem 214

jednym jajku. Następnie do masy powoli wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto(...)Jamie'go Olivera :) 5. Glutenowiec czy bezglutenowiec? Glutenowiec. 6. Jaki jest twój ulubiony gadżet kuchenny? Hm...myślę i myślę....i nic nie wymyślę:) Nie mam :) 7. Jako, że ja bez śniadań nie wychodzę z domu, ciekawa jestem, jakie jest Wasze ulubione? To zależy. Jak wybieram się biegać to lubię zjeść owsiankę z sezonowymi owocami. A tak standardowo to chyba

My simple kitchen
Jaglano-owsiane crumble z truskawkami | dietetyczne, bez laktozy 211

Jaglano-owsiana kruszonka jest według mnie o niebo lepsza od tej tradycyjnej. W tym wydaniu przykryła truskawki, co okazało się niesamowicie smaczne. Crumble świetnie sprawdzi się

Czarnawisienka
Bułki maślankowe z miodem 276

miękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki(...)piekarnika. Po dwudziestu minutach w piekarniku mamy pyszne bułki na śniadanie. Zaskakujące jest to, że w przepisie jest bardzo mało drożdży, a i tak świetnie wyrastają, również podczas pieczenia. To dzięki podmłodzie. Czas pieczenia 15 minut jest wystarczający do tego, aby skórka nabrała rumieńców, ale jest jednocześnie bardzo delikatna, i tuż po upieczeniu delikatnie chrupiąca. Jeśli jednak lubisz

Grahamka, weka i kajzerka
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 171

duży prostokąt, - zmrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, - na 2/3 części rozwałkowanego ciasta wyłożyć masło (należy pozostawić 1-2 cm marginesu bez masła!), - następnie zwinąć; część bez masła złożyć do środka, następnie na to złożyć część z masłem; rozwałkować i ponownie złożyć, - powyższą czynność powtórzyć jeszcze 2-3 razy ale przed każdym ponownym rozwałkowaniem ciasto musi(...)lekko zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa).  Przygotowane rogaliki przykryć ściereczką i poczekać, aż lekko podrosną. Następnie każdy rogal posmarować roztrzepanym jajkiem. Rogale piec w 180 °C  przez 35-45 minut (w zależności od wielkości rogalików; najlepiej piec do momentu, aż rogale uzyskają lekko złoty kolor). 4. Gdy rogale ostygną posmarować je lukrem

Ugotować
Ciasteczka orzechowo-owsiane ze słonecznikiem bez mąki i cukru 201

Ciasteczka, które lubię i którymi zaraziłam już paru znajomych, czyli ciasteczka owsiane ze słonecznikiem w trochę innej odsłonie, nabierają innego smaku. Zastąpienie cukru miodem a mąki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Łosoś pod kołderką ze szpinaku 304

tygodnie po sesji, odpoczywam w domu, ale moje gotowanie do tej pory sprowadzało się do standardowych dań, które często goszczą w moim domu. Dzisiaj na przykład obowiązkowo coś bez mięska! Pościmy! Zupa ogórkowa i naleśnik z serem - na to miałam dzisiaj ochotę. To było do przewidzenia, że zupa ogórkowa pojawi się kiedy nie mam pomysłu na pierwsze danie. Każdy(...)smarujemy lekko spód naczynia żaroodpornego masłem, a następnie układamy tam łososia, polewamy lekko oliwą i dobrze skrapiamy sokiem z cytryny. Naczynie z łososiem przykrywamy wiekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy go przez 20-25 minut. A teraz czas na szpinak! W mojej zamrażarce był rozdrobniony szpinak, ale możemy dać świeże liście lub mrożone.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną

Kuchnia moimi oczami
"Piękno w smaku" - Warsztaty QAFP 268

wieprzowe oraz wędliny.  Żeby firma otrzymała taki certyfikat musi się ostro nagimnastykować, spełnić tysiące warunków i norm.  Dzięki temu my otrzymujemy na nasz stół mięso najwyższej jakości, bez tłumu hormonów, antybiotyków czy solanki. Dla producenta zabawa na tym się nie kończy, bo aby utrzymać certyfikat, jest on poddawany wciąż na nowo ścisłym kontrolom. Także w przypadku wędlin(...)jako Gospodarz imprezy Mistrz kuchni, chef Daniel Olas we własnej osobie:) Fotograf Joanna van Fenema i tajniki fotografii Stanowiska przygotowane do gotowania Olivier i ja :))) Razem szykujemy schab do pieczenia. Olivier radził sobie znacznie lepiej niż ja...:D Ciekawe dlaczego???:-PPP A to schab na wagę złota: z odrobiną soli i pieprzu i całą masą tymianku, zrobiony naszymi ręcyma

Słodko-Słony Świat Ilony
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 239

kradną smaki!  Wszystkie! Kasują i wymazują! Nic nie smakuje tak jak powinno, tak jak się lubi, tak jak się pamięta, tak jak wygląda i pachnie.  Dwa tygodnie bez kawy, której nawet daleki zapach przyprawia o mdłości, dla mnie, żyjącej na kawie od prawie 20 lat, oznacza prawdziwą torturę! Niełatwo żywić się biszkoptami, gdy te smakują jak miękki(...)choć niezbyt im się spieszy...Od kilku dni znów zaczynam dzień od kawy, choć ona wciąż smakuje inaczej niż przedtem. Zaczynają też nareszcie kiełkować wytęsknione myśli o gotowaniu i pieczeniu. Choć pierwszeństwo przypadło porządkom - zapomniana kuchnia powoli zaczyna wracać do życia.  Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna duża

KUCHARNIA
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 251

Czas chyba zaopatrzyć się w kilka książek Hanny Szymanderskiej i Piotra Adamczewskiego.  A może Wy możecie polecić jakieś książki o kuchni polskiej, które nie są tylko zbiorami przepisów, bez szerszego kontekstu, ale zawierają też trochę informacji o historii, obyczajach, kulturze polskiego stołu? Byłabym bardzo wdzięczna za wskazówki.   Składniki: pierś z gęsi marynata do gęsi 2 łyżki majeranku(...)lodówki na 2 godziny. Ziemniaki obieramy, kroimy i myjemy. Wkładamy do brytfanki, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Podczas pieczenia 2 razy mieszamy ziemniaki, żeby się równo upiekły. W dużym żaroodpornym naczyniu, które następnie wstawimy do piekarnika podsmażamy piersi z obu stron zaczynając od skóry. Wytapiamy

W kuchni wieczorem
Racuszki brzoskwiniowe na kisielu 206

Racuchy , naleśniki i wszelkiego rodzaju placuszki to coś co gości u mnie najczęściej! Przyrządzam je tak naprawdę ze wszystkiego co znajdę w lodówce – i wtedy

Ostra na Słodko
Letni tort na urodziny C. 240

takich historii, no i teraz mnie dopadło. Cóż... Przyjechał miły pan, fachowo obsunął szybę i wyjął nieszczęsną kurtkę. Wniosek - jeśli jesteś złodziejem samochodów, a chciałbyś znaleźć legalną pracę, bez problemu zatrudnią Cię w Falcku. Pełen profesjonalizm, patrzyłam na pana z nieukrywanym podziwem. Pocieszył nas, że jest to jego główne zajęcie, a C. współczuł, że jest ze mną, bo jakby(...)Rewelacyjna zabawa! Później razem z naszymi gośćmi, sztuk sześć, wróciliśmy do domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezowe maleństwa 211

ciasto - i to nie byle jakie. Muszę przyznać, że to najbardziej efektowny sernik na zimno, jaki zdarzyło mi się zrobić. Teraz jednak chciałabym pokazać Wam jeden z elementów dekoracyjnych - bezy. Nie są skomplikowane w przygotowaniu, a prezentują się wyjątkowo. Mały Dominik był zachwycony faktem, że to cukierki i można je jeść - na początku nie bardzo mi wierzył i lekko zdziwiony(...)dodać barwnik, wymieszać. Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiadzki nałożyć białą masę przy jednej ściance, a różową z drugiej. Wyciskać małe beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPiec w 120 st. C. przez 1,5-2 godziny, aż beziki całkowicie się wysuszą. Wystudzić. Smacznego! Za dokładnie cztery tygodnie o tej porze będę już w Niemczech

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Galette pomidorowo - bazyliowe 242

jedna z najładniejszych potraw, jakie przygotowałam:) Galette bazuje na łatwym w przygotowaniu kruchym cieście, w którym funkcję spajającą pełni nie jajko, lecz maślanka. Wcześniej nie przypuszczałam, że kruche ciasto bez jajka może się udać, więc jest to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ciasto jest bardzo kruche i doskonale utrzymuje nadzienie. Wskazówki do przepisu: Two Peas & Their Pod to blog(...)temperaturze pokojowej . Zrobi się wtedy ciut miększe i wałkowanie będzie wymagało mniej siły. Plasterki pomidora będą wyglądały ładniej, jeżeli pomidora pokroicie w poprzek .  W oryginale brzegi ciasta przed pieczeniem smarowane są jajkiem. Ale pomyślałam sobie - skoro nie używam jajka do ciasta, to po co mam je marnować na smarowanie brzegów? I tu wpadłam na przewrotny pomysł posmarowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Proste ciasto cynamonowe z rodzynkami 238

Takie ciasto [ tzn.podobne] robiłam już  jakiś czas temu..a przepis oryginalny pochodzi z  Małej Cukierenki . 520 g mąki 170 g cukru 2 łyżeczki sody

Moje domowe kucharzenie
Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie 273

trochę obawiałem się, iż chleb nie wyrośnie tak puszysty, jak we wzorcowych przepisach, więc cichcem dodałem 5 g świeżych drożdży. Ale mam wrażenie, że niepotrzebnie. Następnym razem spróbuję bez nich. W przepisie jest miód, jest dużo cukru, jest sporo rodzynek. No i cynamon. To są składniki, które właściwie dodaje się do słodkich ciast, a nie do chlebów - jednak moim(...)podwoi objętości - około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 190 °C. Wstaw foremki z chlebem do piekarnika i piecz około 50 minut. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy chleb nie zaczyna się zbyt mocno przypiekać, przykryj go wtedy folią aluminiową. Na czas ostatnich 4 - 5 minut pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i brązowy ryż 252

szansę na rozmrożenia lodówki. Okazało się, że specjalna chlebowa półka w zamrażarniku jest pusta - piec zacząć czas. I znów nie wiadomo skąd pojawiła się kartka z wiadomym przepisem!!! Pieczenie zaplanowałem na rano, a wcześniejszego wieczoru przygotowałem Tang Zhong i ugotowałem brązowy ryż na sypko. Od dłuższego czasu ryż gotuję na sypko wg sprawdzonej metody, którą zdradził mi poznany kiedyś(...)proszku 40 g cukru 8 g soli 24 g świeżych drożdży 200 g letniego mleka pełnego 170 g Tang Zhong 40 g roztopionego masła 180 g ryżu brązowego, ugotowanego bez soli Przygotowanie chleba: Rozetrzyj drożdże z cukrem, następnie zalej je połową mleka. W reszcie mleka rozpuść sól. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj mleko w proszku, rozpuszczone w mleku

Grahamka, weka i kajzerka
Krówki rzemieślnicze z KrówkoMania – tradycja i bogactwo smaku 190

Czy są tu wielbiciele krówek? Ja je uwielbiam od zawsze. To jedne z moich ulubionych słodyczy. Do dziś pamiętam jak dostawałam je z siostrą od rodziców

Słodkie okruszki
Marchwiowe babeczki z bananem i kremem 173

Dawno nie podawałam Wam przepisu na babeczki. Dlatego postanowiłam wstawić dziś przepis na rewelacyjne marchwiowe babeczki z bananem. Są świetnym pomysłem na przekąskę, którą możemy zabrać

Be Fit Be Strong
Chleb paleo śródziemnomorski 148

Opublikowany na początku tego roku przepis na chleb paleo z warzyw , niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału (który w dodatku jest przepyszny) to najpopularniejszy przepis na tej stronie, notując kilkaset wyświetleń każdego dnia. Lepsze jest czasem wrogiem dobrego, ale w tym przypadku okazuje się, że z pewną modyfikacją ten chleb może być jeszcze lepszy ! Chleb paleo śródziemnomorski jest modyfikacją wspomnianego(...)wyraźnie śródziemnomorską nutę, a w dodatku wciąż jest paleo, niskowęglowodanowy, bezglutenowy i bez nabiału . Może być doskonałym śniadaniem paleo, można go też wziąć ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Jak więc zrobić taki pyszny chleb? Przepis na chleb paleo śródziemnomorski, niskowęglowodanowy, bez zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) i bezglutenowy: jajka – 7 większych albo 8 średnich

PaleoSMAK
Ketchup z cukini od babci Ali 205

gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Z przepisu babci Ali dowiecie się jak zrobić ketchup z cukini, który będzie idealnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, pizzy, frytek, zapiekanek, pieczonych albo grillowanych mięs.  Oto składniki i przyprawy na domowy keczup z cukinii: 1,5kg cukinii 0,5kg cukru 1 szklanka octu (spirytusowy i jabłkowy pół na pół(...)większymi oczkami, nasolić pozostałą solą, przykryć i odstawić na 6 godzin. Krok 2. Cukinię oraz cebulę odcisnąć z nadmiaru wody, włożyć do szerokiego rondla i gotować razem 20 minut, bez przykrycia. Następnie dodać cukier, ocet, obie papryki, pieprz i przecier pomidorowy - wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dokładnie zmiksować. Keczup można doprawić

Moja Książka Kucharska
Sernik kremowy, kajmakowo - waniliowy 121

masa serowa: 700 gram sera sernikowego z wiaderka 250 gram sera mascarpone 150 gram kwaśnej śmietany 18 % 150 gram cukru pudru 4 jaja rozmiar L 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( ewentualnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej ) szczypta soli 400 gram masy kajmakowej w puszce Wykonanie: Spód: ciasto kruche zagnieść z podanych składników  ( ja nie dodałam kakao ),  wylepić(...)wypełnionego wrzątkiem naczynia żaroodpornego  ( wyrośnie równomiernie, nie popęka i bedzie aksamitny ). Po podpieczeniu ciasto wyciągamy i wylewamy delikatnie masę jasną.  Wkładamy ponownie do piekarnika  i pieczemy około 60 minut, również w 160 stopniach.  Po wyłączeniu piekarnika, sernik zostawiamy w środku,  przy zamkniętych drzwiczkach przez 30 minut.  Po tym czasie piekarnik otwieramy  i zostawiamy

Kronika Piekarnika
Sałatka z kurczakiem i kaszą jaglaną 146

super prostego dresingu. Czas: 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Sałatka z kurczakiem potrafi nie jedno mieć imię. Na pewno zdarzyło ci się zamówić w restaurację sałatkę bez wyrazu i smaku. Kurczak sam w sobie nie wiele tutaj zdziała, potrzebuje towarzystwa, dzięki któremu pokaże się z najlepszej strony. Nasza sałatka z kurczakiem z kasza jaglaną taki składnik(...)filet z kurczaka i postanowiliśmy zrobić sałatkę z kurczaka z kaszą jaglaną – dodatek kaszy po to, żeby danie było sycące, gdyż podaliśmy je na obiad. Jeśli nie masz kawałka pieczonego kurczaka możesz szybko upiec filet ( według tego przepisu ) lub ugotować ( tu znajdziesz opis jak to zrobić ). W pierwszym przypadku kurczak będzie gotowy po pół godzinie, w drugim po kwadransie. Dobierając

Niedzielny kucharz
Puszyste ciasto drożdżowe z jagodami 156

Uwielbiam domowe ciasto drożdżowe, czy z owocami, czy też bez... Idealne na śniadanie z dodatkiem masła, lub samo jako dodatek do kawy <3 <3 Przepis na formę: 11cm x 30cm SKŁADNIKI NA ROZCZYN: 100g mąki pszennej 20g drożdży 100ml ciepłego mleka szczypta soli 50g cukru CIASTO WŁAŚCIWE: 150g mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 75g roztopionego ciepłego(...)dokładnie z rozczynem. Odstawiamy na około 1,5godz do wyrośnięcia. 4. Podrośnięte ciasto przekładamy do formy, pozostawiamy kilka minut aby delikatnie podrosło. Na wierz układamy jagody i zasypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180* około 30-40minut

Dziś Ja gotuje
Sernik z rosą. Zaskocz swoich znajomych wyjątkowym deserem! 141

zwolenników, że zdobył ogromną popularność w przeróżnych, nieraz najodleglejszych od siebie zakątkach świata. Dzięki temu, możemy dzisiaj wybierać spośród wielu rodzajów sernika. Do wyboru jest nie tylko sernik wiedeński bez spodu czy sernik nowojorski, w którym spód przygotowuje się z krakersów z mąki graham lub herbatników. Istnieje również sernik królewski, sernik japoński oraz sernik na zimno! Dzięki temu, ciasto(...)Czarodziejska „rosa” pojawia się w momencie gdy sernik stygnie! Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Do przygotowania spodu potrzeba jedynie mąki pszennej, cukru pudru, masła, jajek i proszku do pieczenia, z kolei do masy serowej – trzykrotnie zmielonego twarogu, cukru, jajek, budyniu śmietankowego, oleju i mleka! Nietrudno jest także przygotować bezową piankę! Wystarczą do niej białka i drobny cukier

Żyję by jeść
Bezglutenowe migdałowe gofry ze szparagami 181

Gofry bez glutenu, bez laktozy wytrawne. Podałam je z jajkiem i szparagami. Polecam na śniadanie, można je zabrać do pracy. Są bardzo dobre i do tego zdrowe. Goframi można zajadać się też zamiast chleba i jeść je z wędliną, masełkiem. gofry bezglutenowe: 3 łyżki migdałów 3 łyżki płatków owsianych 2/3 szklanki mąki migdałowej 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki(...)całość miksuję. Białka ubijam na sztywno mikserem i dodaję do ciasta. Mieszam już delikatnie łyżką. Gofrownicę smaruję olejem , nagrzewam. Wylewam po około trzy łyżki ciasta na jednego gofra i piekę aż będą rumiane. Długość pieczenia zależy od gofrownicy i jej mocy.  Pozostałe: Jajka wbijam na rozgrzany tłuszcz, dodaję pokrojone kabanosy. Doprawiam solą, pieprzem. Szparagi gotuję w osolonej wodzie

wesoła kuchnia
Grillowany kurczak z batatem, quinoą i zieloną sałatką 217

Program Clean 9 to zdecydowanie oszczędność czasu, kolejny posiłek, który przygotujecie w mniej niż 20 minut. Posiłki podczas programu oczyszczająco-odżywczego Clean 9  przygotowuje się bez soli, ale jeśli aktualnie się nie oczyszczacie, to oczywiście polecam jej użyć w umiarkowanych ilościach ;) Uwielbiam ten program, bo pozwala mi trzymać w ryzach moją wagę, która lubi rosnąć przy hashimoto(...)łyżka oliwy z oliwek kiełki lucerny majeranek kumin ostra wędzona papryka pimienton sól (jeśli nie jesteś na programie C9) Wykonanie: Plastry batata smarujemy delikatni oliwą i posypujemy pimentonem i pieczemy w 190 stopniach aż będzie zrumieniony i miękki. W międzyczasie nacieramy kurczaka majerankiem i lekko posypujemy papryką pimoenton, patelnię do grillowania smarujemy delikatnie oliwą, rozgrzewamy, a następnie grillujemy

Quinoa Raz!
Kaczka confit 157

godziny, wyjmujemy miękkie, soczyste, aromatyczne kacze mięso, które po odsączeniu można od razu podać na stół. Confit z kaczki to dobry pomysł dla tych, którzy nie mają doświadczenia w pieczeniu kaczki i obawiają się, że mięso będzie albo przesuszone albo nieupieczone. Konfitowana kaczka za każdym razem będzie w sam raz. Składniki na kaczkę confit 1 kaczka 2 kg kaczego(...)udka. Zamknąć je w pojemniku, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na dobę. W dużym garnku lekko rozgrzać kaczy smalec, włożyć piersi i udka. Gotować bez przykrycia na małym ogniu 2-3 godziny – tłuszcz powinien tylko lekko pyrkać. Od czasu do czasu sprawdzić, czy mięso nie przywarło do dna garnka. Jest ono gotowe

niecodziennikpary
Wegańskie cynamonowe ciasteczka 198

całkowicie musiałam zrezygnować z nabiału. Dlatego tak trudno mi znaleźć słodycze idealne dla siebie. Te ciasteczka są idealne – co prawda jest tutaj mąka orkiszowa, ale ja wybrałam taką bez glutenu. Jeśli nie macie problemu z tym składnikiem, użyjcie zwykłej mąki orkiszowej. Dzięki tym małym modyfikacją, moje ulubione ciasteczka 4 składnikowe udało mi się dopasować do swojej diety Wegańskie(...)czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciastka o dowolnych kształtach, a następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj po przestudzeniu. Smacznego Artykuł Wegańskie cynamonowe ciasteczka pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Marchewkowe ciasto prozdrowotne 185

działanie regeneracyjnie i przeciwnowotworowe. Kardamon wzmacnia odporność. Mąka jaglana jest bogata w lekkostrawne białko, a kokos w drogocenne tłuszcze. Podsumowując to ciasto jest jak lekarstwo, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia. Nie obawiajcie się, jest smaczne, w konsystencji przypomina brownie, więc nie musicie zawracać sobie głowy tym czy wyrośnie, bo to inna liga ciasto, ciut wyrośnie(...)smaku oleju (słonecznikowy, ryżowy, rzepakowy) 150 g mąki jaglanej (może tez być owsiana, lub gryczana) 100 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli *opcjonalnie 100 g gorzkiej czekolany do dekoracji Przygotowanie: Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj widelcem/trzepaczką aby je lekko napowietrzyć, dodaj posiekane drobno daktyle. Banany

greenscarf
Keto mini różyczki z jabłek (Paleo, LowCarb) 190

makrach obowiązujących na diecie ketogenicznej . Myślałam ostatnio o tym, jak można by było ugryźć temat keto szarlotki i niestety dużo nie udało mi się w tym temacie wymyślić… Szarlotka bez jabłek to jednak nie szarlotka… A prawdziwa szarlotka to nie keto szarlotka… Keto mini różyczki z jabłek jednak zgodne z wytycznymi diety Zamarzył mi się jednak wypiek(...)formę na mini muffiny, a raczej mini półkule. Co do ciasta, to korzystałam z tego samego przepisu, co w przypadku gofrów śniadaniowych . Z tą niewielką różnicą, że tym razem piekłam je w piekarniku, a nie w mikrofalówce. No i posłodziłam je erytrytolem … Bardzo dobrze sprawdziło się i w tym przypadku. Keto różyczki z jabłek Jabłkowe keto inspiracje Różyczki

Modern Cave Girl
Tort Rafaello (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) 264

żółtka oraz wodę i mus kokosowy. Białka ubij na sztywno i delikatnie dodaj do masy z żółtkami. Wmieszaj delikatnie suche składniki. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Upiecz na złoto i ostudź. Przekrój ciasto na pół tak, aby uzyskać dwa blaty. Krem Ubij olej(...)porcji: Wartość energetyczna: 250 kcal Tłuszcz: 23,7 g Węglowodany: 6,1 g w tym błonnik 2,4 g Białko 3,9 g Artykuł Tort Rafaello (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie

Modern Cave Girl
SERNIK ŚLIWKOWY 147

Dziś na blogu sernik śliwkowy, na kruchym cieście, szybki i prosty. Niezbyt słodki, z wyraźnie wyczuwalnymi dojrzałymi śliwkami. Bez ubijania białek, wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Wystudzony sernik posypuję cukrem pudrem, parzę kawę i zapraszam łasuchów do stołu Zapraszam po przepis! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 90 masła, zimnego, posiekanego 1 żółtko(...)ponownie zagniatam, na końcu tworząc kulę. Owijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję ciasto. Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia, także boki (papier łatwiej się przykleja). Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Ciasto trę na tarce o dużych oczkach i wykładam nim tortownicę (dno). Piekę 10-12 minut

Zasmakuj Kuchni
Krakersy domowe 241

zawsze smacznie musi być słodko. Słone przekąski własnego wypieku też są bardzo „wciągające”. Czy wyobrażacie sobie grę w karty, w kości, czy zapomniane już gry planszowe bez jakiejkolwiek przekąski? Chyba nie. Dlatego mając na uwadze tych, którzy nie przepadają za słodyczami proponuję krakersy domowe. Składniki: - 410 g mąki pszennej - 75 g zimnego masła - 40 g żółtego sera o wyrazistym(...)wykrajamy dowolne kształty (użyłam foremki w kształcie koła i zakrętki z butelki po Amaretto). Ciastka nakłuwamy kilka razy widelcem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie trzeba zachowywać odstępów, ciastka nie rosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i pieczemy ok. 10 minut, aż się zrumienią i wysuszą. Krakersy domowe to małe, słone umilacze na spotkania

mojewypiekiinietylko
Przepis #184 Dyniowe ciasto czekoladowe - bez mąki, laktozy i białego cukru 204

delikatne w smaku. Choć wygląda jakby było niedopieczone jest w pełni jadalne oraz smaczne. Bez problemu można je wyciągnąć z formy i pokroić. Dyniowe ciasto czekoladowe powstało bez mąki, laktozy oraz dodatku białego cukru. A dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na całość: 1168 kcal w tym: B: 42 g; W: 142 g; T: 48 g.  Składniki(...)jednolitą masę. Wlewamy miód. Wsypujemy kakao, zmielone płatki owsiane oraz sodę oczyszczoną. Ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy posiekane drobno orzeszki. Mieszamy. Tak przygotowaną masę przkładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-60 minut. Po wyciągnięciu pozostawiamy do wystudzenia.  Polewa W kąpieli wodnej  rozpuszczamy olej kokosowy z czekoladą. Polewamy ciasto. Wierzch można udekorować

Health-Fit-Life
Przepis #174 Różowy torcik na zakończenie lata - bez glutenu 142

sezon wielu pysznych owoców.  Ale już wkrótce powitamy jesień, która również przyniesie nam kolejne pyszności. Na dobry początek nowego sezonu i pożegnanie lata przygotowałam różowy torcik bez glutenu i białego cukru. Do zabarwienia masy na bazie serka ricotta użyłam malin, dzięki czemu otrzymałam naturalny różowy kolor. Taki torcik będzie się świetnie prezentowała na przykład na urodzinach lub innych(...)żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy syrop daktylowy. Miksujemy przez chwilę. Dodajemy do jednym żółtku po każdym dokładnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawiamy ciasto do wystudzenia

Health-Fit-Life
Przepis #161 FIT Fale Dunaju 232

robiła moja babcia  a później mama. Korzystając z sezonu wiśniowego postanowiłam wrócić do tych smaków i przygotować swoją wersję tego ciasta. Moje FIT Fale Dunaju są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Jeśli lubicie ciasta z owocami to ta wersja zapewne Wam posmakuje:) Wartości odżywcze (cała blacha): 1913 kcal(...)sodą. Całość łączmy ze sobą. 3/4 ciasta przekładamy na formę a pozostałą część mieszamy z kakao. Masę z kakao układamy na jasnej części ciasta. Na wierzch wykładamy wiśnie.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.  Krem Jogurt grecki wykładamy na sito (najlepiej na ręczniku papierowym), które stawiamy na miską

Health-Fit-Life
CIASTO KRÓLEWSKIE 200

Ciasto królewskie w kształcie pisanki to taka moja autorska wersja mazurka wielkanocnego. Królewski mazurek urzeka swoim smakiem. Blaty bakaliowe bez dodatku białej mąki, przełożone dżemem z czarnej porzeczki i pokryte masą chałwową. Smak genialny! Słodki smak masy chałwowej równoważony jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Nie ma co tu pisać, trzeba koniecznie spróbować! Odpowiedni na każdą okazję, nie tylko(...)sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i porcjami zmieszane, zmielone bakalie, cały czas miksując. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część ciasta przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy kształt pisanki - max. długość ok. 25 cm, max szerokość ok. 15 cm. Każdy blat pieczemy 35 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Tortilla z kurczakiem i warzywami 181

już wiecie warzywa rządzą w naszym domu. Czasami zdarza się też mięsko W tym przypadku kurczak. Bez oleju, oliwy, wytopiony z reszty tłuszczu jaki w sobie posiadał. A zrobiłam to danie tak   Składniki: 6 płatów tortilli 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1/2 brokuła 2 filety z kurczaka papryka mielona czerwona słodka(...)piekarnika na 20 minut. Tortille rozkładamy w formie, jak na poniższym zdjęciu. Wykładamy 1/2 sera startego na tarce, 1/2 farszu mięsno-warzywnego, tortillę, reszta farszu, ser żółty. Zawijamy tortille, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Podajemy z ulubionym sosem czosnkowym, lub ostrym ketchupowym. Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku- rozgnieciony, sól, pieprz

MojaQchnia.pl
Puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem 238

przepisów do publikacji jeszcze przed świętami, więc pewnie będzie więcej nowych wpisów na blogu Dzisiaj mój kolejny eksperyment, tym razem puszyste ciasto bezglutenowe z mielonym makiem. Oczywiście w wersji bez cukru Jeśli nie przepadacie za zbyt ciężkimi makowymi wypiekami to pewnie będzie wam smakowało. Jest naprawdę lekkie i można trochę poeksperymentować z dodatkami już po upieczeniu, czyli przełożyć powidłami(...)jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 banany (około 245 g po obraniu ze skórki) 1 łyżka miodu 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki erytrytolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżka suszonej skórki z pomarańczy (lub skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy) Jajka umieścić w misce i ubić

Fitkot
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1113

podanych wymiarach lub jeżeli nie macie możliwości pieczenia w swoim piekarniku kilku blach na raz - można z powodzeniem piec blaty jeden po drugim. Na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową : Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać orzechy i chwilę wszystko razem smażyć. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec odrobinę dłużej niż pozostałe blaty - około(...)pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Złożenie ciasta : Na jednym z blatów ( tych bez orzechów ) rozsmarować połowę powideł. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, posmarować drugą połową powideł i wyłożyć pozostały krem. Wyrównać. Przykryć blatem z orzechami, również

Opowieści z piekarnika
Domowy pasztet drobiowy z wiśniami! 225

też było im tym razem,  w niedzielę robiłam rosół na wiejskiej kurze i kaczce, z rosołu wyjęłam mięso i postanowiłam przygotować drobiowy pasztet. Bardzo lubię domowy pasztet, jest bez porównania lepszy od tego ze sklepu. Pasztet robiłam już na bardzo wiele sposobów, zazwyczaj zależy to od tego co po prostu mam w domu, bądź w lodówce. Tym razem(...)składniki oprócz białek z jajek i wiśni, zmiksuj blenderem na gładka masę. Białka ubij na sztywno i dodaj z wiśniami do masy, wymieszaj łyżką. Blaszkę tzw. keksówkę ( ja piekę w takiej formie ale porcelanowej), wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą bądź kaszą kuskus, wyłóż masę , wierzch posmaruj olejem, włóż do piekarnika.  Pieczemy 1 godzinę w temp. 190 stopni

SMYKWKUCHNI
Schab z jabłkami 160

klepać na okrągło zwykle kotlety schabowe czy mielone (choć i te lubię). Schab z jabłkami jest tym daniem, na widok którego moi synowie pomagają mi nakryć do stołu, bez kilkakrotnego przypominania myją ręce i szybko zajmują swoje miejsca, a w trakcie pałaszowania powtarzają „mamusiu ale smaczny obiadek znowu zrobiłaś, dołożę sobie jeszcze jedną porcję”. To chyba najlepsze(...)lodówki. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki, wkładać pomiędzy kawałki schabu i przewiązać nitką. Tak przygotowane mięso włożyć z pozostałymi kawałkami jabłek do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec przez około 1,5 godzinki w 180 stopniach. Smacznego! Artykuł Schab z jabłkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z mięsem mielonym 197

Pyszna tarta z sycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam!         Tarta z mięsem mielonym   Składniki na formę 26cm:   Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody(...)kawałek na dekoracyjne paski). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach 15 minut, zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy kolejnych 10 minut.   Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, smażymy, aż straci czerwony kolor. Wlewamy pomidory, dodajemy sól

Smak mojej kuchni
Mazurek orzechowo-kajmakowy 198

Wielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być. Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco(...)też gotową masę z puszki. Ozdabiamy ulubionymi bakaliami. U mnie tym razem prażone płatki migdałów, trochę daktyli, rodzynek i orzechów włoskich. Mazurki możemy robić w dowolnych kształtach czy też piec w normalnej formie. Przyznam się, że ja po raz pierwszy w zeszłym roku zrobiłam mazurek w kształcie jajka, a w tym roku chyba zaszaleję i zawita u nas mazurek

Mieszam w Garnku
SERNIK MEGA CZEKOLADOWY LUSTETTE – obłędny! 236

uwielbiam serniki to chyba już wszyscy wiedzą ( łącznie z kilkoma milionami widzów programu MasterChef :D ). Na blogu jest ich mnóstwo – są klasyczne , są z orzechami , karmelem , jabłkami , brzoskwiniami i bezą . Dziś stworzyłam kolejny – taki, jakiego do tej pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl/ A wszystko(...)biała czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki miksujemy z orzechami, dodajemy bardzo miękkie masło oraz miód – wyrabiamy na gładką masę, wylepiamy foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Ciasteczkowy spód delikatnie smarujemy cieniutką warstwą rozbełtanego jajka, równomiernie, przez środek rozkładamy wafelki Lusette ( dociskamy do ciasteczkowego spodu ), wstawiamy do lodówki. Ser ucieramy ( na najmniejszych obrotach miksera albo

Ostra na Słodko
Lekka sałatka z batatem, quinoa i sałatą 426

białko quinoa (komosa ryżowa), mnóstwo zieleniny i pyszny sos winegret. Przyrządziłam ją wczoraj na kolację. Resztę zapakowałam do pojemnika na dzisiaj do pracy. Oczywiście sałatka nie może się obyć bez sosu. Ja jak zwykle przyrządzam lekkie sałatki najczęściej z sosem winegret. Polewam nim sałatkę tuż przed podaniem. Lekka sałatka to nie tylko najlepszy obiad latem. Zawsze można ją przyrządzić(...)limonki 4 łyżki oliwy szczypta soli i czarnego pieprzu Obierz batata ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i posyp solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 30 minut. Ja korzystam z funkcji grillowej, bo taką opcję mam w moim piekarniku. Wypłukaj sałatę w zimnej wodzie. Rozerwij na małe kawałki lub pokrój

codojedzenia
Pierniczki po polsku 408

ponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu.  Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy, np. sypanej bez fusów 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g masła 2 jajka rozczyn ½ kostki świeżych drożdży (50 g) 110 ml mleka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru do dekoracji(...)się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić na sztywno, a następnie

Ugotować
Sernik marcepanowo-jeżynowy 211

Słodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiająca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag  chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki  mleka w proszku(...)składników. Gdy masa serowa będzie zmiksowana dodajemy starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr 22 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*c piekarniku przez 55-60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami. Wylewamy na zimny

Wanilia i Kardamon
Placek z rabarbarem i owsianą kruszonką 284

Kończy się już sezon rabarbarowy ale na 100% zdążycie jeszcze upiec placek z rabarbarem i owsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż jest bardzo zdrowe. Mąka razowa, mała ilość cukru i to brązowego plus płatki owsiane! Nie spodziewałam się, że placek z rabarbarem i owsianą kruszonką będzie taki pulchny i delikatny. U mnie w domu(...)jaja 150 g brązowego cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki razowej (użyłam 200 g razowej + 100 g pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki cynamonu Kruszonka: 2-3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: 4 łodygi rabarbaru lub 2 łodygi rabarbaru i 200 g truskawek/jabłek

sierotka maRysia w kuchni
Pożegnania. I zielona, wiosenna granola. Z jagodami 238

Jednak ciężko się nie zgodzić: odpowiednio słodka, cudownie chrupiąca, pełna smaku jagód i zielonej herbaty. Do tego kawałeczki kasztanów, które nadają jej zupełnie wyjątkowego charakteru. Kolor też nie jest bez znaczenia; cudowny ocień zieleni wywołuje uśmiechy na twarzach konsumentów. Inspirację zaczerpnęłam z dwóch blogów: She who eats oraz 40 aprons . Trochę pozmieniałam, dopasowałam do swojego smaku i zawartości szafek(...)kasztany grubo posiekać, wymieszać z płatkami. Olej rozpuścić, dodać syrop klonowy, ekstrakt i herbatę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokłądnie wymieszać. Mieszankę wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie. Piec w 160 st. C. przez 25-30 minut, 2-3 razy mieszając w trakcie pieczenia. Blachę wyjąć z piekarnika, dodać jagody, wymieszać, ostudzić. Przechowywać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik krówkowy z czekoladą 494

Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Sernik krówkowy z czekoladą   Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki) 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 płaska łyżka kakao Wierzch(...)części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC

Mała Cukierenka
Szokoladowy biszkopt ze czornymi jagōdkōma (Czekoladowy biszkopt z czarną porzeczką) 189

Lubia sie pomaszkycić, [2] ale niy lubia, kedy [3] ciasto abo jaki deser je za słodki. Nojlepi, keby [4] sie połōnczōło w nim słodke i kwaśne, bo bez tyn kōntrast czowiek lepi czuje wszyske smaki. I jak łostatnio na zygrōdce [5] u Teściowyj jołd [6] żech sie te czorne jagōdki, to mie tak prziszła chyńć [7] na take ciasto(...)cuker, szokolada i dalyj miyszejcie. Jak sie to wszysko dobrze łospuści, [15] to wyłōnczcie, [16] wciepcie żylantyna, łozmiyszejcie [17] i niech sie chōdzi. [18] Terozki biszkopt. Rozgrzyjcie sie piec na 165 stopni i przigotujcie sie tortownica- jak mołcie [19] tako zamykanoł, to na ta dolnoł czyńść mogecie sie dać tyż piapiōr [20] do pieczynioł. Biołka łoddzielcie od żōłtek i przesiyjcie

Chop w kuchni
Jabłecznik bez tłuszczu 255

masła, bez oleju, w ogóle bez dodatku jakichkolwiek tłuszczów i bez cukru, a smakuje IDENTYCZNIE jak jego klasyczny odpowiednik. Ciasto jest dietetyczne, więc można i bez najmniejszych wyrzutów zjeść go pół na raz ;) Składniki: 550 g słodkich jabłek (4-5 małych sztuk) 165 g mąki pełnoziarnistej 100 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody(...)Całość miksujemy jeszcze chwileczkę, do całkowitego połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, na wierzch wykładamy pozostałe jabłka. Pieczemy 35- 40 minut w 180*C, do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Możemy przed podaniem posypać pudrem z erytrytolu. * Jeżeli stosujecie biały

Moja Micha
Dżem z dyni i pigwy 650

pierwszy. Ponieważ pigwa ma bardzo delikatny zapach, dynia również, dżem aromatyzowałam moją ulubioną przyprawą do potraw słodkich. Składniki : 1,8 kg dyni bez skóry 1,8 kg pigwy bez pestek, ale ze skórką 10 zielonych kardamonów sok z cytryny 0,7 kg cukru Dynię i pigwy pokroić w kostkę podobnej wielkości (na im mniejszą kostkę pokroicie, tym krócej(...)zmienić proporcje) i łatwo przywiera do garnka pod wpływem ciężaru. Przypalone kawałki będą brzydko wyglądać w jasnym dżemie. ---------- Podobne: Dżem z mirabelek i jabłek Muffiny z dynią i pigwowcami Pieczona dynia z sosem śliwkowym

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki mieszane z ostropestem i chia 218

Kolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie. Składniki  na 10 bułek: 350 g mąki pszennej typ 450 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej  300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania(...)swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min.  Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami 167

podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czyjesz się zachęcona? Polecam!  Składniki: 400 g mąki orkiszowej ( 250 g jasnej(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości  zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia przygotować owoce. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Z każdej figi wyciąć dwa krążki o grubości około 1,5 cm. Cukier wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flammkuchen z cukinią i jagodami 240

Flammkuchen, alzacka lub  niemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej(...)godzinę. Gdy nie masz czasu możesz zaraz przystąpić do pracy z ciastem ciasto podzielić na 2 części, podsypać mąką, rozwałkować 2 cienkie placki. Placki ułożyć na papierze do pieczenia piekarnik nastawić na 250`C igiełki rozmarynu oberwać z gałązek i drobno posiekać. Cukinię pociąć wzdłuż w 2-3 mm plastry. Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Zetrzeć na tarce parmezan

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quiche ze szpinakiem i twarogiem 196

stwierdziłem, że się nadaje. Finalnie okazało się, że miałem rację, twaróg się bardzo bardzo nadaje, quiche wyszło naprawdę pyszne, mieliśmy z Madzią doskonałą kolację. Teraz już przejdę do sedna, bez zbędnego przedłużania, bo dochodzi północ i muszę za moment iść spać. Wspomnę tylko, że za mąkę dziękuję (nie po raz pierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj(...)chowamy na 50 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem nasmarowane olejem foremki do tarty. Wierzch tarty wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego coś w miarę ciężkiego, np. groch, fasolę, czy chociażby ryż (żeby obciążyć ciasto, żeby właściwego kształtu nabrało). Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy ciasto przez

Marder&Marder Manufacture
Blogerze, po co to robisz? 248

pracą (tak, tak moi drodzy, można za pracą tęsknić). Prowadząc bloga mam poczucie spełniania się, wykonywania jakiegoś , misji, obowiązku, zabawy, pracy (zwał jak zwał). I wreszcie po czwarte: Bez blogowania chyba bym zwariowała :). Kocham swoje dzieci i kocham swojego męża.  Jednak jak każdy człowiek potrzebuje robienia czegoś dla siebie, zajęcia się czymś co daje mi radość, satysfakcję(...)mogę zaglądać do Was :)  PS2. Oczywiście blog prowadzę razem z siostrą, ale ona jako szczęśliwy pracownik na pełen etat ma nieco mniej czasu na blogowanie. Czasami ze mną piecze, czy gotuje, często fotografuje, każdy post jest z nią omówiony, a decyzja skonsultowana. Jak tylko ma czas, zajmuje się blogiem z wielką pasją i energią. Życzę jej by go miała

Kolizje Smaków
Mazurek pierrot-lion 197

Mazurek robiłam po raz pierwszy w życiu. Zawsze wydawało mi się, że takie ciasto, to nie ciasto. No bo jak może smakować zwykłe kruche ciasto z jakąś tam masą, bez żadnej wkładki i innych wizualnych polepszaczy? A może smakować i to wybornie, o czym przekonałam się na własnej skórze i teraz żałuję, że tak późno. Jeśli więc macie jakieś obiekcje(...)kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na  obrzeże ciasta miksuję i wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego dookoła ciasta w blaszce  i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Dyńcepcja 216

pochwalić dyniową aparycją. To bardzo efektowny sposób na podanie babeczek- zachwycone ochy i achy gwarantowane. A osoby, które się Halloween'owo bawią, z pewnością unikną psikusa bo jest to bez wątpienia "treat". Zatem na pytanie "trick or treat?" odpowiadam: DYNIOWE DYNIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM:) 175g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 50g cukru(...)dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki i pieczemy 20-30 minut do suchego dźgulca. Zimną czekoladową śmietanę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Wyrośnięte czubki babeczek odcinamy nożem. Dwie babeczki sklejamy za pomocą kremu. Z odciętego czubka wycinamy łodygę

les mirabelles
Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami i ksylitolem 310

długiej przerwie przepis dla tych, którzy na blogu szukają przepisów bez glutenu, bez cukru czy bez dodatku tłuszczu. Biszkopt wyszedł puszysty i za sprawą mrożonych owoców lekko wilgotny. W smaku super, oczywiście jeśli ktoś lubi charakterystyczny posmak mąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii(...)jednym żółtku. Wyłączyć mikser. Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować.  Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra ciasta ładnie się zarumieni. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia

Ze smakiem i z pasją
Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe 372

Lekkie, słodkie, choć prawie bez cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie? Przygotowuje się je dosłownie chwile, można zrobić je wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?" Składniki :  opakowanie(...)lekko nacinamy, z drugiej układamy około dwóch, trzech łyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienienia. Studzimy. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Aromatyczny bakłażan z sałatką z kaszy bulgur 284

łyżeczka papryki 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki  1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowo sałatka  1 szklanka kaszy bulgur  15 szt zielonych oliwek bez pestek,przekrojonych 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w bardzo cienkie plasterki 1/3 szklanki rodzynek 1/3 filiżanki liści pietruszki płaskim, posiekane 1/3 szklanki świeżej kolendry, posiekanej plus więcej do przybrania(...)pergaminem.  Skropić każdą połówkę 1 łyżką oliwy, poczekać aż się trochę wchłonie. Lekko posypać solą. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie na bakłażanach mieszaninę oliwy i  przypraw. Piec, aż będą bardzo miękkie  - ok 50-60 minut. W międzyczasie przygotować sałatkę.  Bulgur umieścić w garnku i przykryć 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Gotować 5- 6 minut

Stare Gary
Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 205

użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku. W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia,no i robi się własciwie sam. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki fileta z łososia a 160 g każdy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)wysmarowanego marynatą.Na łososiu rozłożyć płatki imbiru,plasterki cytryny i posiekane chili.Założyć boki papieru na siebie,a boki podwinąć pod spód pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut rozwinąć pakieciki  i podawać  rybę y ulubionymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!