przypieczoną, chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak na razie jesteśmy w połowie drogi do udzielenia odpowiedzi na pytanie jak usmażyć tofu. Po usmażeniu ser jest chrupiący, ale nadal bez smaku. Zyskuje go dzięki prostemu, słodkiemu sosowi, zrobionemu na bazie sosu sojowego i słodzika (miód, cukier, agawa). Usmażone tofu trzeba obtoczyć w słodkiej glazurze. Po tym zabiegu tofu zmienia się(...)dość trudno je oddzielić, kiedy już się podsmażą. Ok, lekcję teorii jak usmażyć tofu masz za sobą, czas wypróbować przepis. Wypróbuj także nasz przepis na sałatkę z tofu z pieczonymi warzywami . Składniki: 2 opakowania sera tofu 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej Olej do smażenia Sos 6 łyżek sosu sojowego 4 łyżki miodu lub brązowego cukru 3 ząbki czosnku 3-centymetrowy
Niedzielny kucharzdostatecznie słodki. Jeśli chcecie, kakaowy biszkopt możecie upiec dzień wcześniej - to przepis na mój sprawdzony biszkopt z 4 jajek, który zawsze się udaje Jest bardzo prosty, bo przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek, to idealny przepis dla początkujących. Ciasto z wiśniami mrożonymi lub świeżymi będzie bardziej kwaskowate, takie wiśnie idealnie przełamią słodycz ciasta. Jeśli nie przepadacie(...)biszkopt: (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml): 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty 2 galaretki wiśniowe, ok. szklanki wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika / kompotu), na budyniowy krem wiśniowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania
Lekcje w kuchniNiestety odchodzący rok 2020 nas nie rozpieszczał. Łatwo nie było, co nie oznaczało, że nie mogło być smacznie. Kiedy pierwszy lockdown zaczął mi bardzo doskwierać zabijałam czas pieczeniem i przygotowywaniem słodyczy dla okolicznych znajomych. A później kompletnie nielegalnym dostarczaniem do domów, połączonym z minutkowymi ploteczkami na schodkach... :) A teraz mamy za pasem równie nieoczekiwane i raczej nietypowe Boże(...)czekoladą na wierzchu, czekoladki wyjdą wegańskie przy użyciu tylko ciemnej czekolady i odrobiny (około łyżeczki) oleju kokosowego). Przebojem okazały się rodzynki/sułtanki (te są nieco lepsze, bo bez pestek) namoczone w amaretto, albo likierze kokosowym - pomysł Nigelli, z ksiażki Nigella Christmas . Smakują znakomicie z lodami waniliowymi, albo z bitą śmietaną - koniecznie domową, nie tym kupnym nonsensem
Lejdi of the housedrożdżówki. Są mięciutkie, a dodatek owoców i kruszonki sprawia, że smakują po prostu obłędnie. Osobiście lubię jeszcze lukier na wierzchu, ale reszta rodziny nie za bardzo, więc dziś drożdżówki bez lukru. Ale i tak pyszne :-) składniki: 2 1/2 szklanki mąki 8 g drożdży instant 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli 2 żółtka 4 łyżki oleju 3/4 szklanki ciepłego(...)masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką). Wyrośnięte ciasto odpowietrzam, energicznie je zagniatając. Dzielę na dziewięć równych części, z każdej formuję okrągłą bułeczkę, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple na 30 minut do podwojenia objętości. Gdy bułeczki urosną, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej
babka w formiesmak. Sprawdzi się również w roli przystawki. W ostatnim czasie konfitura z cebuli stała się bardzo modnym dodatkiem do mięs w wielu restauracjach. Jest to świetny dodatek do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin czy serów. Jest słodka, słona i wytrawna jednocześnie. Przygotowanie konfitury jest banalnie proste i nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych. Z pewnością wyjdzie każdemu. Polecamy Wam również(...)tego dodajemy pokrojoną cebulę i solimy. Całość smażymy, aż cebula puści soki. Dodajemy wino i dusimy do miękkości cebuli. Następnie dodajemy miód, ocet balsamiczny, tymianek oraz pieprz i smażymy bez przykrycia. Całość mieszamy co jakiś czas, aby wszystko odpowiednio zmiękło, odparowało oraz zaczęła się karmelizować. Konfiturę możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno. Artykuł Konfitura z czerwonej cebuli
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRavioli, to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Czas: Ok. 1 h (w tym pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób (30 ravioli): ok. 11-12 zł Czy uwierzycie, że w kupowanym w sklepie(...)świeżym, który jest za to znacznie droższy oraz makaronem domowej roboty – lepszym i tańszym od obydwu przemysłowych wersji. Ile jajek w cieście? My bardzo często kręcimy makaron – bez maszynki do makaronu trudno się niestety obejść – jednak zajęło nam trochę czasu znalezienie najlepszego przepisu na ciasto makaronowe: elastyczne, sprężyste i miękkie, z którego można zrobić idealne domowe
Niedzielny kucharzciasteczka. Nie od dziś wiadomo, że mam "bzika" na tle domowych ciasteczek :) Te na pewno zaliczam do tych ulubionych moich dzieci. Chwila pracy i mamy w domu naturalnie maślane, kruche, bez sztucznych konserwantów, czy tłuszczów utwardzanych ciasteczka, które po prostu można jeść i jeść.... SKŁADNIKI: ( na około 20 ciastek (już złożonych(...)około 2 mm. Wyciąć około 40 pojedynczych okrągłych ciastek, w połowie z nich mniejszymi foremkami wyciąć środki – małe oczka lub na przykład serduszka. Położyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C lub krócej w zależności od piekarnika, do zarumienienia ciastek. Wyjąć, wystudzić na kratce, przełożyć powidłami lub dżemem. inspiracja: moje wypieki
Calzonella.comCiasto z dynią z dodatkiem orzechów to smakowity wypiek dla amatorów ciast, bez słodkich kremów. Jest łatwe do przygotowania, świetnie smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy. składniki na tortownicę 26 cm 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki cynamonu 2 garście posiekanych orzechów ( nerkowca, laskowych(...)ciasta dodajemy posiekane orzechy oraz startą na tarce dynię i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku. Tak przygotowane ciasto i posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Ciasto z dynią + film pochodzi
Smakowite Daniatygodniu w grupie Domowa Piekarnia, wypiekamy pieczywo z makiem. Zrobiłam więc, takie bułeczki. Na szybko, bez wyrastania ciasta. Czekamy tylko 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować, dodajemy resztę składników, a później, bułki wyrastają już na blaszce. Oszczędzamy więc, około godziny. Bardzo polecam. Uwielbiam, takie świeże bułeczki ze swojskim dżemem. Coś pysznego :) Spróbujcie koniecznie. Składniki: 200 ml ciepłej wody(...)hakami na gładkie ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 części. Z każdej części, uformować bułkę. Gotowe bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na tak przygotowanych bułkach, zrobić nacięcia. Ja zrobiłam to, przeciętym wzdłuż na pół, kubeczkiem po jogurcie. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem i posypać makiem. Zostawić na 20 minut do napuszenia. Piec
Agusiowe smakołykiZdrowe ciacho... bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego ciasta. Nie jest ono za słodkie, więc jeśli lubicie mocno słodkie ciasta, to ono nie jest dla Was! Ciasto jest wykonane z kaszy gryczanej niepalonej, dlatego ma lekki gryczany posmak, więc trzeba też lubić(...)podwieczorek, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej 2 duże banany 100 g daktyli suszonych 3 jajka 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek 100 g borówek szczypta soli Wykonanie: Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Kuchnia MagdaLenypołaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką. No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki: (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego mleka(...)połączyły sie i otrzymałam gładkie ciasto) i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu kruszonką Piec 45 min w temp.175st
Walijskie Pichceniesię tylko nie spodoba. No straszne to jest, bo człowiek wkłada naprawdę dużo pracy, żeby wszystko było tak jak trzeba, a tu proszę. Najgorsze jest to, że bez żadnego ostrzeżenia czy informacji. No nic zobaczymy co będzie. Jeśli chodzi o przepis to dziś pyszny łosoś, którego zapiekłam z koperkiem, płatkami migdałów, czosnkiem i mozzarellą. Wyszedł naprawdę pyszny(...)praskę czosnek, płatki migdałów, posiekany koperek i startą mozzarellę. Dodajemy też pieprz i sól. Wszystko mieszamy i wykładamy na łososia. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni wkładamy łososia i pieczemy około 20 minut. Podajemy z ryżem, kaszą, ulubioną sałatką. Smacznego
kruche babeczkibardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie. Wadą jest fakt, że ciężko poprzestać na jednym kawałku, ale bez obaw dwa wystarczą, ponieważ pomimo świetnego smaku kremu na bazie masła chyba nie zje się za dużo... Polecam! (Forma o wymiarach 20 x 20 cm) Krem: 200g obranych orzechów włoskich(...)połączyć z orzechową masą. Na końcu można dodać ekstrakt z wanilii lub dowolny alkohol. Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera. Całość. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka. Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić
Di gotujenerkowca? Jeśli tak to mam dla Was pyszną propozycją na bardzo proste muffinki, którym w zasadzie nikt się nie oprze. Ja do nich użyłam mąki z orzechów nerkowca, ale bez problemu możecie samodzielnie zmielić orzeszki. Teraz pomyślicie, że lepiej je zjeść, prawda? W zasadzie czemu nie, ale czy te 65 gram Wam wystarczy? Dlatego szczerze zachęcam do upieczenia muffinków(...)żytniej typ 720 (70-80g w zależności od rodzaju maki) 1 jajko 100 ml maślanki/jogurtu naturalnego/mleka 50 ml oleju 3 łyżki miodu (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1-2 garście płatków migdałowych /orzechów do posypania W pierwszej misce należy wymieszać jajko, maślankę/jogurt/mleko, miód oraz olej, a w drugiej - obie mąki i proszek
Di gotujemiękka. Ja gotowałam około 25 minut, z 3 dolewkami wody i mieszaniem od czasu do czasu. Gdy kapusta jest już miękka, zostawiamy ją dalej na małym ogniu, już bez pokrywki aby pozostała woda odparowała całkowicie. W tym czasie myjemy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Jak woda odparuje z kapusty dodajemy do niej jabłka i dusimy(...)jeszcze ładniej, z pozostałego ciasta wycinamy foremką jakiś świąteczny kształt – zdecydowałam się na gwiazdkę. Układamy go na wierzch każdej tarty i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyciągamy z pieca – możemy podawać na gorąco lub na zimno. Powrót na górę
Smaczna Stronakakao Żółtka z margaryną i cukrem ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz mleko. Kiedy ciasto jest już gładkie ubijamy białka i i mieszamy delikatnie. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 st ok godzinę. Masa czekoladowa i amaretto 3 budynie waniliowe 2 kostki masła(...)więc to odcinamy ;) można zjeść do kawki osobno) Kilka łyżek czekoladowej masy wkładamy do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną. Równe placki układamy na paterze i rozkładamy masę na przemian (bez nasączania ponczem) wyrównujemy i przekładamy, wierzch smarujemy juz cienko białą masą, boki można posypać posypką a dookoła torcika układamy rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego
Gotowanie jest łatwepuszyste i idealnie okrągłe placki smażone w okręgach. Naleśniki przygotowuje się szybko (ok 15 minut). Dodatkowo są pyszne i zachwycą się nimi duzi i mali. W oryginale naleśniki są bez dodatku kakao, ale naleśniki mają to do siebie że można podawać je z różnymi dodatkami. Placuszki zrobiłam o smaku kakaowym z dodatkiem płatków Lubella corn flakes Producent na swojej(...)garść pł atków Lubella Klasyczne 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki kakao 1/4 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodu oczyszczonej olej rzepakowy do smażenia 1/2 łyżeczka soli jogurt naturalny owoce Dwa jajka, maślankę, cukier, cukier, waniliowy i sól miksujemy na niskich obrotach przez
Kuchnia w oparachChlebek bananowy to bardzo szybkie i proste ciasto. Można je przygotować bez grama cukru, dlatego doskonale sprawdzi się dla małych dzieci. Dodatkowo to świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Najlepiej sprawdzą się banany bardzo dojrzałe pokryte czarnymi plamami. 4 bardzo dojrzałe banany 100 g stopionego masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)smaku można dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Jajko roztrzepujemy i wlewamy do miski z bananami. Mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wlewamy w keksówkę i pieczemy przez godzinę. By sprawdzić, czy ciasto się dopiekło należy wbić w środek patyczek. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe
Dieta bez mlekaRavioli, to tak jak pierogi, idealny patent na zagospodarowanie mięsa lub farszu z pieczonego kurczaka. Jak zrobić domowe ravioli? Mamy dla Was przepis na idealne ciasto makaronowe. Czas: Ok. 1 h (w tym pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób (30 ravioli): ok. 11-12 zł Czy uwierzycie, że w kupowanym w sklepie(...)świeżym, który jest za to znacznie droższy oraz makaronem domowej roboty – lepszym i tańszym od obydwu przemysłowych wersji. Ile jajek w cieście? My bardzo często kręcimy makaron – bez maszynki do makaronu trudno się niestety obejść – jednak zajęło nam trochę czasu znalezienie najlepszego przepisu na ciasto makaronowe: elastyczne, sprężyste i miękkie, z którego można zrobić idealne domowe
Niedzielny kucharznastępnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy olej Wielkopolski i delikatnie mieszamy. Obydwie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a potem przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy do formy oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach przez 20-25 minut. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty. poncz: Wodę gotujemy(...)przykrywamy następnym blatem ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem, nakładamy pozostała część masy i przykrywamy trzecim blatem.Górny biszkopt też polewamy ponczem. Wierzch oraz boki tortu smarujemy 1/3 masy bez skórki pomarańczowej, którą zostawiliśmy do dekoracji. Tort wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski
Bon appetit mon amiejogurt, wbić jajka, dodać miękką margarynę, mikserem wyrabiać z 4 minuty na gęste ciasto forma 30x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić umyte jabłka wydrążyć z gniazdek, kroić ze skórką(...)przycisnąć do masy, wierzch posmarować jabłkami, posypać orzechami włoskimi, w chłodnym miejscu lub lodówce na kilka godzin do stężenia galaretkowych jabłek ciasto jest bardzo wilgotne, lekkie i smakuje wybornie bez okazji jak i na świąteczny stół.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięchmurka kremem z koksowej śmietanki z kawałkami chrupiących orzechów. Aż brakuje przymiotników, żeby opisać ten sernik! Po prostu idealny na jesień! A jak Wam jeszcze powiem, że jest bez cukru, to już chyba bardziej pokochać go rady nie dacie. * SKŁADNIKI na formę 20 cm Masa serowo-dyniowa: 750 g ricotty 400 g dyni piżmowej 100 g ksylitolu lub erytrytolu(...)sobą. Następnie dodaj posiekane masło, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Następnie wstaw na 30 minut do lodówki. Foremkę pokryj od spodu papierem do pieczenia. Kolejno ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy oraz boki do połowy wysokości. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obiąż fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego
Food Squareczym kojarzą się wypieki bez dodatku tłuszczu? Mi z suchymi, piaskowymi babkami, których nie da się przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego(...)łyżeczka aromatu waniliowego 190g cukru trzcinowego 80g kakao w proszku 2 łyżeczki octu jabłkowego tabliczka gorzkiej czekolady 200g pełnoziarnistej mąki 100g mąki owsianej 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Doprowadzić cydr do wrzenia i zagotować w nim przez około 10 minut suszone morele. 2. Zblendować cydr wraz z ugotowanymi morelami. 3. Dodać sól, aromat waniliowy, cukier
Pland based fillewłoskimi. Tylko dwa etapy przygotowania ciasta: 24-godzinny zaczyn i ciasto właściwe. Stosuje się tu niewielki dodatek drożdży do ciasta przyspieszający wyrastania chleba w foremce. Można spróbować upiec go bez drożdży, ale chleb będzie wtedy dłużej wyrastał i może być bardziej kwaśny w smaku. Ilość składników na formę 20 x 11 cm (1,3 litra): Zaczyn (9 godzin(...)Uprażyć orzechy: co najmniej godzinę przed sporządzeniem ciasta nagrzać piekarnik do temperatury 190-200°C, orzechy przełożyć do naczynia żaroodpornego lub wysypać na blachę do pieczenia i prażyć około 10-12 minut, do czasu aż zaczną robić się lekko brązowe. Należy uważać aby ich nie przypalić (będą wtedy gorzkie), lepiej prażyć je krócej niż zbyt długo. Ciasto właściwe
Przepisy na domowy ser i chlebChinach są miejsca, gdzie pszczół nie ma już w ogóle. A w Europie na przestrzeni trzech ostatnich lat w okresie jesienno-zimowym śmiertelność wśród pszczół wynosiła około 20 proc. Bez pszczół i innych owadów zapylających nie byłoby roślin i poprawnie działającego ekosystemu. A jeśli nie będzie przyrody wytwarzającej tlen, to życie człowieka będzie również zagrożone. Albert Einstein mawiał(...)wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, czosnek i sok z cytryny. W przygotowanej marynacie obtocz rybę, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybę przełóż do naczynia do pieczenia, piecz około 15 minut w temperaturze 190°C. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka i rozmaryn, duś na małym ogniu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWitajcie :) Na osłodę ponurego i deszczowego dnia proponuję wyśmienite ciasteczka krucho drożdżowe bez wyrastania, po prostu rewelacja. Ostatnio przeglądając przepisy Pawła Małeckiego natknęłam się na te właśnie ciasteczka, oryginalne były z wróżbą w środku ja zamiast papierków włożyłam pyszną marmoladę wieloowocową ORZECH . Przepis troszkę zmieniłam bo nie miałam oleju kokosowego, zastąpiłam go zwykłym. Zapraszam do wypróbowania bo przepis jest(...)kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy spodem tak jak byśmy je sadzali na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12 minut na złoty kolor.Upieczone ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikusić słodkościami itp musiałam również nieco zmienić nawyki żywieniowe. Wkrótce dam znać o efektach. A zatem dzisiaj moja propozycja na racjonalny ZDROWY obiad niskokaloryczny bez zbędnego tłuszczu. Czym kotleciki różnią się od zwykłych? 1. Nie są smażone w głębokim tłuszczu 2. Są z indyka a zatem bardzo chudego mięsa 3. Sos składa się z samych warzyw(...)łyżce oleju. W maszynce do mielenia mięsa zmiel indyka. Dodaj namoczoną bułkę, jajko, podsmażoną cebulę, dopraw solą i pieprzem, Uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Etap II - Pieczenie kotlecików Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Uformowane kotleciki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45 minut. Etap III - Sos Cebulę i seler naciowy pokrój w małą
Wylizany Rondelłyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki cukru Śmietana (niekoniecznie) Przygotowanie: · Włóż 2 buraki do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 45 minut. · Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki a następnie ugotuj. Nie wylewaj wody(...)starte jabłko, posiekaną pietruszkę, a następnie całość dopraw solą i pieprzem. · Podawaj na talerzach z dodatkiem śmietany ( u mnie bez) Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujezapraszam na kolejny wariant bezowych ciastek. Tym razem wymyśliłam ciastka bezowe z migdałami i kawą przekładane kremem mascarpone. Ciastka podwójne , po prostu na jedno posiedzenie. Zawsze miałam słabość do bezy. Próba przechowania ich w metalowym pudełku do niedzieli nie udała się. Pewnie dlatego, że miałam już gotowy krem cappuccino, którym miałam zamiar posmarować ciastka w niedzielą z myślą o popołudniowej(...)cukru ubijając do jego rozpuszczenia. Wymieszaj migdały z kawą i skrobią. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Napełnij masą cukierniczy rękaw z okrągłą końcówką i wyciśnij 12 równych ciastek. Piecz w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez ok.25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. . Ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i cukier puder. Ubijaj aż krem zgęstnieje. Zazwyczaj
codojedzeniaświecie gofry”, dzisiaj przepis na 4-składniokowe gofry. Bo nie ma nic lepszego niż szybko i prosto. 4 składniki, które każdy ma w domu. Bez dodatkowego cukru, bez tłuszczu. Nic tylko zakasać rękawy i przygotować weekendowe śniadanko. Smak tych gofrów bardzo mi odpowiada. Może sama struktura nie jest rewelacyjna, ale smak jak najbardziej. Szczególnie jeżeli dodacie(...)klik ! 4-składnikowe gofry – proste i szybkie 2 porcje (8 gofrów, 1 porcja to ok. 400 kcal) czas przygotowania to ok. 20 minut (z tego 16 minut to pieczenie gofrów) koszt to ok. 2 zł 50 gr Składniki: jajka 2 sztuki mleko 300 ml soda oczyszczona 1 łyżeczka mąka pszenna 140g dodatki: aromat waniliowy, miód, jogurt grecki
rabarbarowowedług mnie wystarczająco słodka, oczywiście mniej słodka od tradycyjnej. Syropu też jest mniej, dlatego ciasto filo przyjemne chrupie, a nie rozmięka pod wpływem syropu. Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) - Przepis Składniki / na 18 sztuk: 50 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich lub po 40 g orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu(...)drobno). Wymieszaj orzechy z posiekanymi suszonymi owocami i cynamonem. Jeżeli używasz mrożonego ciasta filo, rozmroź go przez noc w lodówce. Ciasto wyjmij z opakowania, rozwiń i przykryj papierem do pieczenia, aby nie obsychało. Na dużym arkuszu papieru do pieczenia rozłóż pierwszy arkusz ciasta filo. Posmaruj go olejem lub roztopionym masłem przy pomocy pędzelka i przykryj drugim arkuszem
Chilli Czosnek i Oliwawiem jak Wam, ale mi największa frajdę sprawia przygotowywanie śniadania w sobotę. Kiedy mam wolne od pracy i mogę chwilę dłużej posiedzieć w kuchni. Bez uciążliwego stania przy otwartej lodówce – ‚Co ja tu zjem? Tu nic nie ma dobrego’. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą(...)ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać kawałki z ciasta i formować bułeczki, posypać z góry pestkami dyni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec
Pink EnvelopeKolejna drożdżowa propozycja tym razem bułeczki z owocami. Bardzo smaczne i aromatyczne. Te są w wersji z truskawkami ale można wykonać je z dowolnym nadzieniem a nawet same bez nadzienia smakują wyśmienicie. Składniki 500 g mąki 50 g drożdży 300 ml mleka 100g margaryny lub masła 2 łyżki czystego smalcu ( nie jest wyczuwalny w smaku) 1 jajko 2 żółtka(...)odgazować, jeszcze raz lekko zagnieść po czym odrywać kawałki ciasta formując małe kulki w głąb której wcisnąć po 1 truskawce. Układać bułeczki na okrągłej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić jeszcze na 15 minut do napuszenia. Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką , piec ok.40 minut -190 stopni
W garach u Gosicieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy(...)boki, do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną! Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,posypujemy orzechowym krokantem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi około
Wanilia i Kardamonjest trudna. Nic bardziej mylnego, jest bardzo łatwa do przygotowania, niestety nie jest tak chrupiąca jak tradycyjna beza. Świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. W mojej roladzie słodycz bezy wspaniale harmonizuje z kwaśnymi i bardzo aromatycznymi jeżynami. Roladę dodatkowo przełożyłam dżemo- galaretką jeżynową (pezepis tutaj ) i podałam z jeżynową frużeliną. Jeśli szukasz bezglutenowej słodyczy, oto przed Tobą wspaniała rolada(...)jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec wmieszać szpatułką mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować ubite białka. Piec w 160` z termoobiegiem 25 minut do lekkiego zrumienienia. Masa początkowo bardzo wyrośnie, by następnie opaść. Wyjąć roladę z piekarnika i natychmiast przełożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Całość doprawiłem solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia, a następnie dusiłem na niewielkim ogniu przez 2 godziny pod przykryciem, a następnie przez kolejne 30 minut bez przykrycia, tak aby odparował nadmiar płynu, a sos zrobił się dość gęsty. 250 gram pszennej mąki chlebowej, 125 gram mąki kukurydzianej i 125 gram mąki razowej żytniej przesiałem(...)wierzchu oliwą, posypałem niewielką ilością soli morskiej i ziarnami czarnuszki. Placki odstawiłem na 10 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 240 stopni i umieściłem w nim placki. Piekłem przez 25 minut. Na 5 minut przed podaniem dodałem do mięsa pół pęczka posiekanej natki kolendry. 400 gram natualnego jogurtu greckiego wymieszałem z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny
Wyprawy kulinarneMakaroniki zostały przygotowane na bezie francuskiej. To przekładane ciasteczka bezowo – migdałowe z chrupiącą cienką skórką i mięciutkim wnętrzem. Przesłodkie świąteczne makaroniki w postaci bałwanków. Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy(...)mniejszy, stykający się z nim, o średnicy około 1 cm na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone bałwanki odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem i dekorujemy czekoladą oraz lukrem
Podróż w kulinariamacie troszkę więcej czasu, warto pokusić się o przygotowanie takiej pysznej zapiekanki z duża ilością warzyw i mięsem. Można do niej oczywiście użyć dowolnych, ulubionych warzyw. Podawać można ją bez dodatków lub, tak jak ja, np. z kopytkami by danie było bardziej sycące. Składniki: 1/2 bakłażana, 1/2 cukinii, duża cebula, papryka, 3 duże(...)pomidorów. Posmarować dwiema łyżkami przecieru. Oprószyć obficie solą i pieprzem. Przykryć kolejną warstwą bakłażana, cukinii, cebuli, mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować przecierem i oprószyć solą i pieprzem. Piec około 50 min w temp. 180st. Następnie ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać jeszcze jakieś 10-15 minut
Z miłości do słodkościChoć tego pewnie nigdy nie uda mi się osiągnąć, warto próbować i dążyć do udoskonalania ich :) jedną z prób są pyszne ciasteczka musli z płatków owsianych i bakalii, praktycznie bez dodatku cukru, bo dwie łyżeczki osobiście przeboleję :) Przepis otrzymałam od koleżanki z boga http://szydlakicudaki.blogspot.com/ o zuperłnie odmiennej niż kulinarna tematyce. Zachęcam Was do odwiedzin strony :) Zaś(...)być ani zbyt płynna, ani zbyt sypka. Jej gęstość regulujemy składnikami, np otrębami. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem układamy, przy pomocy łyżki lub rąk, wielkość wg Waszych upodobań :) Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu, aż będą lekko brązowe. Jemy po ostygnięciu, jednak najlepsze są po kilku dniach. Smacznego
Taste Of My DayBez cienia przesady mogę powiedzieć, że jest to najlepszy piernik czekoladowy jaki kiedykolwiek jadłam :) Nie pomyślcie, że wpadłam w samozachwyt - to dzieło mojej Mamy :) Piernik jest wilgotny, aromatyczny i cudownie chrupie dzięki orzechom. Jeśli chcecie można polać go czekoladą :) Składniki : 3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1 słoik powideł 1 szklanka oleju(...)wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie. Formę z kominkiem wysmarować olejem. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180*C przez 30-40 minut lub do suchego patyczka. Smacznego
Chocolate Muffin Blogilość błonnika, potasu, wapnia i magnezu.. Jak ugotować kaszę? Kaszę wypłukać na sitku. Na 1 szklankę kaszy wlać 2,5 szklanki wody. Posolić i gotować około 10 minut bez przykrycia. Zdjąć z palnika przykryć garnek pokrywką i pozostawić do spęcznienia. Składniki: 2 szklanki kaszy bulgur 5 szklanek wody 1 mała młoda kapusta 1 łyżka masła klarowanego(...)uciskamy łyżką ma gładko. Kapustę wraz z sosem który powstał wlewamy na kaszę i również wygładzamy lekko uciskając łyżką. Ponownie warstwa kaszy i na wierzch starty żółty ser. Piec w 180 stopniach C do całkowitego rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia. Polecam i smacznego
O kuchni z uczuciemzrobione, wino żywe, z wyższą kwasowością aby dobrze pasowało do tłustej gęsiny. Dlatego i dziś młode wino, tzw. Svatomartinské jest wprowadzane na rynek 11 listopada i w tym dniu piecze się gęsi. Tyle tradycja. Po konsultacjach z winiarzami i po własnych doświadczeniach, do gęsiny proponujemy wina z wyższą kwasowością, wytrawne. Z gęsiną dobrze skomponuje się Svatovavřínecké lub Modrý portugal(...)jasnozielonym kolorze, w aromacie przypomina agrest i zielone marynowane papryki. W smaku jest lekkie i świeże. Krásná Hora Sauvignon Blanc 2012 W nosie dominują aromaty kwiatów czarnego bzu i czarnej porzeczki. Usta pełne, w smaku charakterystyczna mineralność z Podvorova, karmelowe zakończenie. Sauvignon może nie każdemu będzie do dań z gęsi odpowiadało, ale myślę, że wyrazisty smak gęsiny, wymaga
królestwo garówDziś przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami. Robi się je bez mąki, którą zastępuje się mielonymi migdałami. Nie ma w nim też mleka, ani cukru. Świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie spożywają glutenu, ani produktów mlecznych. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mielonych migdałów 200 ml mleka kokosowego 120 g klarowanego masła 20 g odtłuszczonego kakao(...)masłem. Powoli dodawać mielone migdały, cały czas miksując. Na koniec dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Blachę nasmarować masłem, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 50 minut. Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu, ciasto polać przygotowaną polewą
W SMAKsię coraz chłodniej… Wkrótce trzeba będzie wyciągnąć ciepłe kołdry i zacząć pić herbatę z cytryną… Obiady lekkie zastąpić cięższymi… Na razie proponuję makaron w lżejszej wersji, bez ciężkiego sosu… Makaron z szynką i figami to nietypowa propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Nam takie połączenie pachnącego rozmarynem, lekko cytrynowego makaronu ze słodkimi figami(...)stopni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone na cząstki figi, porwaną na mniejsze kawałki szynkę, rozmaryn, skórkę z cytryn i 2 łyżki oliwy. Wstawić naczynie do gorącego piekarnika i piec 10 minut. 3. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć do rondelka dodać sok z cytryn i resztę oliwy. Dodać większość upieczonej mieszanki fig i szynki. Doprawić pieprzem. Przełożyć na talerze i udekorować
UgotujmyTo.plśpię, jestem jakaś taka przymulona jak śnięta ryba , i nawet jak coś upiekę, to nie mam siły o tym napisać. A wiecie, że pisać lubię, więc dwa zdania bez składu i ładu w grę nie wchodzą. Tak właśnie było z tymi ślimaczkami - miałam tak ogromną ochotę na domowe bułeczki, że mimo, że oczy mi się niemal zamykały, zmusiłam(...)dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal. Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne. I choć są już tylko pysznym wspomnieniem, wcześniej jakoś nie miałam kiedy o nich napisać. A - uwierzcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoje dziecko. Ma nietolerancję konserwantów i barwników, dostać coś w tych czasach zdrowego w sklepie graniczy z cudem. Tym razem pokaże jak samemu w domu możemy zrobić własną pachnącą bez żadnych sztucznych dodatków szyneczkę.Proces od uboju po sprzedaż szyneczki nie jest mi obcy, w końcu osiem lat pracy w sklepie mięsnym na coś się przyda :) Potrzebny(...)dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić( ja wyrabiam przy pomocy miksera na wolnych obrotach lub wspomagam się maszynką do pieczenia chleba na funkcji mieszanie),aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia. - Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując
Basia w kuchniJakiś czas temu robiłam barmbrack cake z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale z kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki 350 g tłustego mleka 1 małe jajko, ubite 50 g masła 90 g cukru opakowanie (7 g) suszonych drożdży kilka kropli olejku cytrynowego Mąkę wymieszać z drożdżami(...)czasie ciasto odgazować, zagnieść. Włożyć do miski, do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30 min. Przełożyć do formy o wymiarach 30x12 cm, posypać kruszonką, odstawić na 15 min. do napuszenia. Piec w 180 st. C przez
Moje domowe kucharzeniekrótkiej obróbce nadaje się do jedzenia. Nadawało się, jak najbardziej! Niewiele go ubyło, bo ok. 200 g, było bardzo soczyste, pachnące i zachęcające do jedzenia! I trzymało się bez problemu ponad tydzień w lodówce, co najbardziej mnie zadziwiło! Będą dalsze wyroby:) "Tam, gdzie wszyscy myślą to samo, w ogóle niewiele się myśli" Heiner Geissler Komentarze Gość: monami(...)robie podobnie i takie domowe wedlinki sa najpyszniejsze:) sowa_nie_sowa 2011/11/01 12:13:27 Monami - mnie też się kojarzyła z czymś przede wszystkim pracochłonnym. Podobnie jak kiedyś pieczenie chleba;) Ewa - nie wiem po co tam majonez, ale ja lubię, więc się nawet nie zastanawiałam;) Kasiaorlikowska - wydaje się, że po tak krótkiej obróbce nie może wyjść nic jadalnego, prawda
Zdrowa Kuchnia Sowykuchni to przepisy czyta na logikę i tu wg mnie wsypanie 1/4 szklanki sody oczyszczonej byłoby oczywistym spieprzeniem całego ciasta, dlatego ograniczyłam się do 1/4 łyżeczki, a w innym pieczeniem ciasta w 350 stopniach Celsjusza byłoby kulinarnym samobójstwem, tak więc wg mnie to zwykłe "literówki". Ciastka wyszły przepyszne, krem dobrym składnikiem na kilka innych moich pomysłów, bo z powodzeniem(...)dzieciaki i nie tylko miały możliwość spróbowania tych pyszności. Składniki na ok. 50 niewielkich sztuk: 115 g masła w temperaturze pokojowej 225 g masła orzechowego (u mnie domowego, tylko bez dodatku cukru i miksowane dłużej, aby konsystencja była rzadsza, niż to, które przygotowuję zwykle) 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki) 95 g cukru trzcinowego (ok. 1/2 szklanki
Blondynka GotujeTym razem mam coś dla najmłodszych smakoszy. Domowe biszkopciki słodzone gruszką. Delikatne i mięciutkie, w sam raz do małych rączek. Wszystkie mamy zachęcam do takich domowych
Natka PietruszkiZapewne choć raz w życiu każdy był na jakieś diecie związanej z chęcią zrzucenia kilogramów lub poprawą stanu zdrowia. Niestety w wielu przypadkach wytrwanie na diecie
Słodkie okruszkiPrzepyszna propozycja śniadaniowa dla całej rodziny. Pankejki kefirowe z bananem. Są bardzo sycące, a dodatek banana wewnątrz to świetna niespodzianka dla maluchów. Możemy podawać je z
Natka PietruszkiJesień już na dobre zagościła w naszych ogrodach. Z krzewu jeżyny udało mi się zebrać ostanie plony. Co zrobić z tak małą ilością owoców? Decyzja zapadła
Tajemnice SmakuMiesiąc temu pisałam już o sajgonkach - przygotowałam wtedy sajgonki na zimno . Aby nie wyjść z wprawy w zawijaniu, znów przygotowałam sajgonki na kolację. Żeby jednak było
Z notatnika dietetykaCiasto pyszne, nic suche. Zrobiłam to ciasto na pożegnanie w pracy. Bardzo im smakowało. Wykonanie ciasta – jest najprostsze z możliwych. Wszystkie składniki wrzucić do miski
Kuchnia PokoleńDziś w końcu nowy przepis na ciasteczka :) Tym razem w wersji mocno czekoladowej, zrobione z płatków i mąki owsianej oraz daktyli. Ciasteczka wyszły kruche, bardzo pożywne
Healthy food explorerZnowu popełniłam coś przepysznego 😂 Placki na bazie białej komosy ryżowej, znanej pod inną nazwą jako quinoa. Zdecydowanie kwalifikuje je do grupy najlepszych. Są bardzo proste do
Zdrowie na języku :PChyba pokuszę się i napiszę, że to najlepsze placki, jakie w ostatnim czasie udało mi się przygotować! Zawsze wszystkie wychodzą bardzo smaczne, ale te to już
Zdrowie na języku :PZa oknem brzydka pogoda, złota jesień chyba powoli się kończy. Ale to nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ekspresowe, zdrowe ciastka żytnie. Mąka żytnia typ 2000
TrufelkowoW weekend miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w festiwalu dla twórców blogowych – See Bloggers w Gdyni, gdzie brałam udział w wielu wspaniałych warsztatach kulinarnych, licznych prelekcjach
Be Fit Be StrongNadszedł czas, gdy warzywnik daje to, nad czym pracowałam od lutego :) Mogę się cieszyć różnymi odmianami sałat i innymi warzywami. To dla mnie istne warzywno-owocowe
Weekendy w domu i ogrodziePyszne, kruchutkie i co najważniejsze maślane takie są te ciasteczka :) Składniki na 1 blaszkę ciastek: 200 gr masła 100 gr cukru pudru aromat waniliowy 220 gr
Gotowanie...to proste !Bardzo szybkie i pyszne danie. Podawać z sałatkami warzywnymi. Piersi kurze umyć i osuszyć, pokroić na małe mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką
Kuchnia PokoleńI znowu to samo – muffinki Musicie mi to wybaczyć, ale uważam, że to genialna, słodka przekąska, szczególnie by ładnie przywitać gości. Łatwo je podzielić, a
Ania i Marcin gotująDomowe bułki na hamburgery Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka
Kuchnia co dniaZapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 1/2 szklanki kuskusu czerwona cebula
wyzwania kuchennePo dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie
Ze smakiem i z pasją