czekoladowe! W moim wykonaniu na dodatek zdrowe i całkiem dietetyczne. ;) Coś w tylu tego brownie z tą różnicą, że ulepszone i o wieeeeele smaczniejsze. Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao... i do tego smakuje jak najprawdziwsza czekolada! Czego chcieć więcej...? ;) Składniki(...)roztopiony olej kokosowy. Doprawiamy szczyptą soli i chilli dla podkreślenia smaku. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przelewamy naszą czekoladową masę do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki myjemy i kroimy na plasterki. Dekorujemy nimi wierzch ciasta. Brownie pieczemy przez ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni C do tzw. ,,suchego patyczka". Smacznego
Kuchnia Elliemałej ilości wody Kaszę jaglaną najpierw opłukać , potem przelać wrzątkiem i jeszcze raz opłukać zimną wodą. Gotować na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować , bez mieszania, aż całkiem wypije wodę ⅛ łyżeczki cynamonu 2 krople ekstraktu waniliowego-niekoniecznie Wykonanie Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest bezglutenowa , a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja(...)migdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw
w mojej kuchniprzy kasie. Ja tego daru niestety nie mam ;) Ale po kolei, plusy i minusy robienia zakupów on-line w sklepie Frisco.pl: PLUSY: zakupy można robić w piżamie i bez makijażu dzieci nie uciekają między półkami i żadne dodatkowe batoniki i chrupki nie lądują w koszyku od razu widać, ile zapłacisz (plus wszystkich większych zakupów w sieci) na spokojnie(...)jako mieszkanka Opola nie mogę kupić produktów świeżych) mały minus za połamaną czekoladę ;) Zakupione składniki zdążyłam już częściowo wykorzystać. Zrobiłam owsiano-ryżowe mini galette z truskawkami oraz pieczoną owsiankę z truskawkami, bananami i czekoladą. Przepisy w najbliższym czasie pojawią się na blogu :) Ciekawa jestem czy Wy czasami robicie zakupy spożywcze on line i jeśli tak, to dlaczego
bistro mamalodówki. Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut w 175 stopniach C. Po tym czasie wyjąc ciasto, ostrożnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Piec na złoty kolor ( około 10 minut ). Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przygotować krem. Czekoladę połamać, przełożyć(...)Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny. Zimną i lekko tężejącą frużelinę wylać na krem z ricotty. Tartę schłodzić w lodówce. Przed podaniem można udekorować świeżymi malinami i kruszoną bezą. Smacznego
kolorowotorcikowodniach leżenia w łóżku coś mnie trafiło i postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z Wami przepisem na razowe drożdżówki bez cukru, ale za to z serem i bakaliami Ciasto: 400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 100 g mąki pszennej 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych 1 łyżka(...)dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut
Cynamonowe szczęścieBrownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć(...)gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około 50-55 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia (powinno być wilgotne ale nie lejące
Bulliomoim rodzinnym domu nazywaliśmy je małpi kit , i zdania na ich temat były podzielone. Tato, i owszem, mógł zjadać na kilogramy, Mama skubnęła od czasu do czasu, ale bez większych ekscytacji. Babcia nie jadała, a my z Młodą, wiadomo - dzieci. Zjedzą wszystko, co słodkie. Dzisiaj banany jem z przyjemnością, pod warunkiem, że nie są zbyt dojrzałe. Takie już(...)bananowe, każdy to chyba już wie, są wyborne. Najpopularniejsze to chlebki , czyli, bardziej po polsku, keksy. Pieczone w keksówkach, wilgotne i słodkie, świetnie nadają się do zabrania ze sobą kawałka na wycieczkę lub na podwieczorek do kubka gorącego kakao. Uwielbiam takie piec, znikają niemal szybciej, niż zdążyły się pojawić. Tym razem miałam jednak apetyt na coś innego; idealną propozycję
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszny sos, domowy makaron, brokuły, szynka - pycha! kto chętny?! Składniki; 15 dag serka ricotta 1 sredni brokuł pół szklanki startego sera np, gouda dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków swiezej bazylii 15 dag szynki pokrojonej w paski olej do smażenia sól pieprz makaron lazagne Przygotowanie; Brokuły ugotować(...)makaronu. Na to znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. Przykryc makaronem, posmarować sosem i na koniec posypać zółtym serem. Lazagnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec około 30-40 min. Domowe płaty lazagne. 2,5 szkl. mąki pszennej 3 jajka ok, szklanki ciepłej wody sól Mąke przesiać,połaczyc
Radość kipiąca uśmiechem.ulubionym sosem - to już nigdy nie zapragnie zmiany. Chyba już to pisałam. Tak więc wróćmy do sedna tego wpisu. Tutaj chodzi o bułę. Może gra drugoplanową rolę, ale bez niej całe burgerowe przedstawienie by nie miało sensu. Składniki: szklanka zarodków pszennych, czyli ok 100g 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - razem 300g szklanka mąki pszennej tortowej 25g drożdży świeżych(...)każdej uformować kulkę, którą następnie należy porządnie rozplaszczyć. Bułki będą i tak duże i jeszcze sporo wyrosną. Posmarować mleko i posypać sezamem lub jak ja w czarnuszką. Piec przez ok 15 minut w 200-220 stopniach
Karczma Honoriettynazwałam, bo faktycznie po raz pierwszy robiłam pasztet na Wielkanoc. Przepis prosty, ale jakże smaczny. Z podanej ilości składników wyszły mi dwie foremki, z tym, że tę drugą zrobiłam bez jajka, żeby pasztet mógł dłużej postać w lodówce. Składniki: 400 g wątróbki drobiowe j 300 g łopatki wieprzowej 1 średnia bułka pszenna 2 jajka 1 mała cebula 2 ząbki(...)pasztet i ułożyć jajka, przykryć górną warstwą, tak, aby jajka były zakryte, a nad nimi było też około 3 cm mięsnej masy. Pozostałą część umieścić w drugiej foremce. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 170 C przez 35-40 minut. Podawać na zimno z ulubionymi dodatkami...u mnie biały chrzan z jajkiem i domowym majonezem. Smacznego
Gosia gotujeSKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju(...)zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu ,połozyc po 2-3 oliwki i posypac serem, .Następnie piec kotlety w piekarniku nagrzanym do temp. 180C, do chwili aż ser się roztopi. Można to również zrobić na przykrytej patelni. Kotlety podawać gorące, z ziemniakami i surówką...SMACZNEGO
w mojej kuchniPrzedstawiam lekkie placki z ziemniaków – bez tłuszczu i z niewielkim dodatkiem mąki z ciecierzycy. Dieta musi być smaczna, w przeciwnym razie nic z tego nie będzie. Placki są wilgotne w środku i bardzo sycące. Nie trzeba tłuszczu, tylko więcej czasu niż przy smażeniu placków na patelni. Jako dodatek do placków proponuję wędzonego łososia z kaparami i sosem jogurtowo(...)wodą. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do nich mąkę besan, jajko, sól i świeżo mielony pieprz. Mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – za pomocą łyżki – wylewamy 4 placki. Pieczemy przez 30 minut. Gorące placki smarujemy sosem chrzanowym, układamy łososia, posypujemy kaparami i posiekanym szczypiorkiem
OstryKęsmdła i nijaka, a jedyne do czego się nadaje to bycie lampionem na Halloween. :) Obiecuje Wam jednak, że jeśli spróbujecie tej zupy, już nigdy nie powiecie, że dynia jest bez smaku i mam nadzieję, że ją docenicie, tak jak ja jakiś czas temu. Składniki (4 porcje): 800 g dyni po obraniu i wydrążeniu (czyli cała dynia o wadze(...)najlepiej oczyścić z resztek dyni, a następnie płuczemy na sitku (najlepiej ze sporymi oczkami) pod bieżącą wodą. Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając . W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia
Zakręcony WidelecUwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania. Drożdżowe z kruszonką … Drożdżowe ze śliwkami … Drożdżowe z brzoskwiniami … I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków! I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania! Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby(...)godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ). Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę. Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia. KRUSZONKA : Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach. Posypujemy obficie ciasto. Pieczemy 40 minut / 180C. Smacznego
Ostra na SłodkoTroszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki. Za to z pieczarkami lub marchewką. Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku. Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem. Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę(...)mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lub marchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut w temp. 180 st. C. Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami. Smacznego
Maminek kulinarny