bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2477/3453)

Czas na domowy kebab! 161

libańskiego kebaba z mielonego mięsa z magiczną sałatką z kuskusu, zrobionego z… pieczonego kalafiora. Danie zdrowe i ładnie się prezentujące. To będzie dobra wprawka do doner kebaba , zrobionego z pieczonego mięsa, nadzianego na specjalnie przygotowany stelaż z patyczków do szaszłyków, z którego ścinane ostrym nożem płatki pieczystego smakują absolutnie niezwykle. Niedawno dodaliśmy kolejny przepis na kebaba, przyprawionego w nieco inny(...)pita, można podać na bogato z pitą, frytkami sałata i obowiązkowo sosem tzatziki. Skoro o chlebkach mowa: spróbuj sam je upiec w domu. Polecamy przepisy na super proste pity , bez żadnych wyszukanych składników, tylko mąka, drożdże i woda. Chlebki wychodzą rumiane, pulchne i pachnące. Spośród rzeczy robionych w domu, własne pieczywo jest produktem najpiękniejszym. Bo nic tak nie pachnie

Niedzielny kucharz
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC CZYLI MAKOWA CHOINKA 139

mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 180 ml mleka szczypta soli 1 jajko 30 g masła NADZIENIE 400 g masy makowej (ja użyłam własnej roboty bez dodatku rodzynek) 1 słoik powideł śliwkowych 1 żółtko 2 łyżki mleka LUKIER 1 łyżka wody 1 szkl. cukru pudru Przygotować ciasto: Mąkę przesiać. Do szklanki dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki(...)wielkości 15x45 cm. Każdy prostokąt posmarować masą makową i powidłami śliwkowymi. Zwinąć obydwa ciasta w rulon i pokroić na krążki o grubości ok 5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier układać krążki jeden obok drugiego tak aby stworzyły choinkę. Przykryć ciasto i odstawić na 20 minut. Jajko roztrzepać z mlekiem a następnie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem

Kuchnia w oparach
Roladki z kurczaka z serem Camembert i czerwoną cebulą 152

pokroić w małe plastry. Na każdą z rozbitych piersi kurczaka wyłożyć podsmażoną cebulkę oraz kilka plasterków sera. Nie wykładać na sam środek tylko z prawego brzegu. Boki brzegu pozostawić bez farszu. Zawinąć roladkę poprzez założenie pustych boków mięsa delikatnie do wewnątrz a następnie zrolowanie. Jajka wybić na talerz, roztrzepać widelcem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą a na trzeci(...)roladki z kurczaka z serem i cebulą. Roladki z kurczaka z serem Camembert i czerwoną cebulą Jeśli po zwinięciu roladki nie trzymają się albo boicie się, że w trakcie pieczenia się rozpadną, podepnijcie je paroma wykałaczkami. Ja nie miałam takiego problemu więc nie używałam wykałaczek. Możecie zrobić podwójną panierkę, czyli po obtoczeniu roladek w bułce ponownie zanurzcie

mecooks
TARTA Z BOROWIKAMI 185

walczę codzienni z lenistwem gonie z d... ile wlezie. Czasem się nie udaje i robią się zaległości . Więc do rzeczy póki jeszcze grzyba można znaleźć w lesie. Przyznaję się bez bicia  moja tarta powstała dzięki bratowej, która ma niesamowite szczęście do runa leśnego , jeszcze dobrze w drzewa nie wejdzie i już cały koszyk prawdziwków i innych cudów nazbiera(...)ściereczkę i wstawić do lodówki na pół  godziny. Kiedy minie pół godziny, ciasto rozwałkować i wyłożyć  nim wcześniej wysmarowaną tłuszczem foremkę nakłuwając  przy tym widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C nie dłużej niż 15 min.  Cebulę zeszklić na maśle , dodać oczyszczone i pokrojone drobno grzyby. Smażyć ok. 10 min. ciągle mieszając

pieprzny smaczek
KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY 207

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis.   ----------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut* ----------------------------------------- *oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy 3 płaskie(...)smarujemy kawałkiem masła, porcje kurczaka układamy skórką do góry, zalewamy sosem w którym się marynowały, na wierzchu rozkładamy kawałki masła, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180  stopni (bez termoobiegu )zapiekamy około 45-55 minut lub do czasu, aż będą miękkie. Podajemy z roszponką lub sałatą ze śmietaną i pomidorkami koktajlowymi, posypujemy sezamem. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Ciasto Ambasador. 130

spróbowania! :) Składniki na formę 20x30: I. Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu - 4 łyżki cukru  - 4 łyżki mąki  - 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: - 1 l mleka 3,2 % - 2 budynie waniliowe - 2 łyżki mąki pszennej - 2 jajka - 2 żółtka - 2 kostki masła - 7 łyżek brązowego cukru (można dosłodzić(...)rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. II. Masy: W 1/4 mleka roztrzepujemy budyń z jajami, żółtkami i mąką. Resztę mleka gotujemy, rozpuszczając w nim 7 łyżek cukru. Po zagotowaniu

DominikaDolci
Muszelki z ryba i rozowym puree 139

jesteśmy prawdziwymi makaronożercami !! :) Makaron to po prostu fenomenalny wynalazek - szybko i łatwo można wyczarować obłędnie smaczne i cieszące oko danie! Należy jedynie pamiętać, aby wybrać makaron z dobrej mąki, bez dodatku ulepszaczy. My stawiamy na #Lubella :) A już niedługo  #ŚwiatowyDzieńMakaronu Z tej okazji mamy coś naprawdę niesamowitego.  Chociaż początkowo nie mogliśmy wyobrazić sobie połączenia buraka z pietruszką(...)nastawiamy na 170 stopni termoobieg lub 180 góra / dół. Pietruszkę i ziemniaki dokładnie myjemy, buraki obieramy ze skóry. Nakłuwamy wszystkie warzywa widelcem. Do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia wlewamy do środka 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła (najlepiej klarowanego - będziemy mieć pewność, że się nie spali). Dodajemy plaster cytryny, pieprz i sól. Wkładamy warzywa i zamykamy

Kuchnia od dwojga
The Plate - weekendowy brunch tex-mex 191

cudnych kolorów na talerzu. Pojawiła się na nim grillowana tortilla z ryżem i kurczakiem, boskie guacamole, puszysty sos majonezowy, domowe kukurydziane tortille, salsa pomidorowa, aksamitny krem z pieczonego batata, pieczone warzywa i zupełnie odlotowy mus z mango. Należy jeszcze dodać, że lokal jest urządzony ze smakiem, nie jest przeładowany, a jego głównym bohaterem jest piękny i długi stół. Bardzo ciekawym(...)ziarna kawy, odpowiedni czas parzenia i temperatura wody, to podstawowe elementy rytuału. Ciśnieniowe ekspresy niech się schowają ;). Po brunchu był czas na pogawędkę o kulinariach, smakach i podróżach, wszystko bez pośpiechu, tak jak to powinno być przy stole. Reasumując, jeśli lubicie jeść, gotować i spędzać czas w dobrym towarzystwie w przyjaznym i zarazem wysmakowanym otoczeniu to miejsce jest

Kulinarne przygody Gatity
Roladki schabowe z pieczarkami 166

cebuli pokrojonej w pióra. Ja marynowałam w jednym kawałku około 20 h. Możecie marynować je w plastrach i oczywiście skrócić ten proces.  Pieczarki miksujemy. Podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż odparuje z nich woda. Doprawiamy solą i tymiankiem. Gdy pieczarki ostygną mieszam je z surowym jajkiem. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, tak jak na kotlety schabowe. Ja zawsze(...)gdzieniegdzie widelcem. Na ciasto wykładamy solidną łyżkę pieczarek, nieco cebulki, plaster mięsa, a na nie jeszcze trochę pieczarkowej masy. Zwijamy w zgrabne roladki i smarujemy ich wierzch rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w 180 stopniach, około 20-25 minut

Pichceniomania
Muffinki bez mąki, cukru i tłuszczu :) 192

mąki, bez cukru, bez tłuszczu, bez glutenu, bez mleka? To z czego są te muffinki!? A z orzechów, słodkich daktyli i innych pysznych składników 😎 Nie ukrywam, trochę obawiałam się, co z tego wyjdzie, bo była to całkowita improwizacja. Przepis powstał na potrzeby wykorzystania pozostałości po robieniu mleka migdałowego (więcej TUTAJ ), przecież nic nie może się zmarnować(...)Składniki: 60 g migdałów, które pozostały po zrobieniu domowego mleka migdałowego (przepis TUTAJ ) lub gotowa mąką migdałowa 60 g masy daktylowej (Fresh Dates) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml napoju roślinnego (u mnie ryżowy) Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, aby powstała jednolita masa. Nakładaj po 2-2,5 łyżki do każdej foremki.  Piecz w nagrzanym

Zdrowie na języku :P
Chleb zmieniający życie 195

Zainteresował mnie ten chleb i musiałam go upiec. Tyle się pisze o cudownych właściwościach tego chleba bez dodatku mąki i drożdży, tylko same nasiona i płatki. Może nie jest to oryginalny przepis,bo użyłam takich składników jakie akurat mam w swojej kuchni,to i tak efekt końcowy zadowalający. Chlebek wyszedł smaczny,bardzo wilgotny,przepełniony zdrowymi nasionkami(...)Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać wodę,olej i miód,dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny by nasiona nasiąkły wodą. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę ziaren. Masę dokładnie ugnieść. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* C i piec przez 60 minut. Po upieczeniu chleb zostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia

Kolorowa kuchnia Elki
Restauracje w Poznaniu: Maniok 198

moim (!) schabowym. Sama spróbowałam jeden i przepadłam, fantastyczne, chrupiąca wersja chipsów na obiad.  Wybór Oli padł na sałatkę mięsną. Otrzymała talerz zielonych sałat z rostbefem, czerwonym winogronem, korzeniem pieczonej pietruchy, kaszą gryczaną oraz pieczywem wypiekanym na miejscu. Była cudownie wykonana z właściwą proporcją wszystkich składników, a dodatek własnego chlebka niezwykle pozytywnie wpłynął na dopełnienie całości dania. Na deser chłopaki(...)wiecie co jest w tym najfajniejsze/dziwniejsze/lepsze? Całe to jedzenie nie zawiera ani laktozy, ani glutenu! Gdybym o tym nie wiedziała, w życiu bym nie powiedziała, że to dania bez ich zawartości. Świadczy to o tym, że „takie” jedzenie może być niezwykle smaczne i zaskakujące. Koszt porcji:  między 30zł, a 50zł. Oprócz tego lokal oferuje menu lunchowe w skład

Kolizje Smaków
Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 208

proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy powoli do masy jajecznej, mieszamy, dodajemy olej, pokruszone na drobno wafelki, mieszamy delikatnie.  3.Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, przewalamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzimy na kratce, przekrawamy na dwa blaty. Masa wafelkowa: 400 ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone(...)dwie części. 3. Jedną częścią masy smarujemy spodni blat ciasta. 4. Do drugiej połowy masy dodajemy pokrojona na drobno wafelki, mieszamy  drewnianą łyżką i wykładamy na masę bez dodatków. Przywykamy drugim blatem ciasta. Wkładamy do lodówki. Dodatkowo: 90 g czekolady gorzkiej 60% 2 łyżki masła 1.Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy (żeby nie była

kruche babeczki
Pieczone ziemniaki z pieczarkami 154

Kontynuując tydzień z ziemniakiem, proponuję je dziś w formie pieczonej. Ale za nim przejdę do  przepisu, kilka informacji z pochodzenia ziemniaka. W XVII i XVIII wieku ziemniaki zaczęto uprawiać w Europie Środkowej i Wschodniej. W Polsce pokazały się po raz pierwszy w XVII wieku. Jan III Sobieski przysłał je swojej ukochanej Marysieńce jako osobliwość cesarskich ogrodów w Wiedniu(...)roku 1812, kiedy uratowały ludność od klęski głodu. Od tego czasu Polska stała się krajem, o którym poeta Włodzimierz Zagórski pisał: Znaszli tej kraj, gdzie kartofla dojrzewa? Dziś bez ziemniaków trudno wyobrazić sobie polski jadłospis. Jak kraj długi i szeroki pyrki, kartofle, grule, ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. A oto jeden z nich: Składniki: -8 ziemniaków jednakowej wielkości

Kulinarne przemyslenia
Zapiekane naleśniki z mielonym mięsem 3153

trochę takie canelloni, tylko zamiast makaronu mamy naleśniki jest naprawdę smaczne. Z farszem oczywiście można bardziej pokombinować, dodać do niego na przykład pieczarki, paprykę czy czerwoną fasolę, ale i bez tych dodatków niczego mu nie brakuje :) Składniki na ok. 8 sztuk: (inspiracja: " Na talerzu ")     8 sztuk usmażonych naleśników (ja smażę naleśniki wg tego przepisu , wychodzi(...)wlać cały koncentrat pomidorowy, keczup oraz przyprawy, wymieszać i smażyć przez kilka minut.    Na usmażone naleśniki nałożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec przez ok. 5 minut w temperaturze 200 st. C, wyjąć posypać startym żółtym serem i piec jeszcze przez ok. 10 minut, aż ser ładnie się rozpuści. Podawać na ciepło posypane

Simply Food