bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2495/3453)

Domowe bułki 134

wiem jak Wam, ale mi największa frajdę sprawia przygotowywanie śniadania w sobotę. Kiedy mam wolne od pracy i mogę chwilę dłużej posiedzieć w kuchni. Bez uciążliwego stania przy otwartej lodówce - 'Co ja tu zjem? Tu nic nie ma dobrego'. Na szczęście, w takie dni jak dziś, pomył na śniadanie pojawił się nagle. Od razu obudziłam się z ochotą(...)ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i dać do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odrywać kawałki z ciasta i formować bułeczki, posypać z góry pestkami dyni. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec

pink envelope
Drobiowe pulpety z piekarnika 378

Uwielbiam takie potrawy, gdzie mogę dodać co mi wpadnie pod rękę, miało być bez soczewicy i bez kaszy. No właśnie miało być. Czasami fantazja kulinarna mnie ponosi.  Gdybyście mieli np. tartą marchewkę z poprzedniego dnia lub szczypiorek, również możecie dodać. Śmiało można nazwać moje kotlety nawinie, czyli co mi się nawinie. Zaczynamy.  Składniki: 500 g mielonego(...)misce połączyć przestudzony szpinak, kaszę, soczewicę, mięso, jajka, mąkę wraz z bułką i przyprawami. Mieszać dokładnie. Blachę posmarować  olejem/oliwą. Mokrą ręką formować kotleciki i układać na blachę. Piec ok. 1 godzinę w 180 st. C. Kotleciki do spożycia na gorąco lub na zimno, na obiad lub na kanapki. Są mięciutkie, sycące, delikatne acz wyraziste i bardzo bardzo smaczne

pieprzny smaczek
Babeczki jarzynowe quiche w wersji light 251

się do syta, a produkty dobieramy według indeksu glikemicznego, im niższa jego wartość, tym lepiej.  Dziś jeden z przepisów wyżej wymienionej diety, bardzo proste w wykonaniu babeczki jarzynowe bez grama tłuszczu. Można je przygotować z 2 porcji, zamrozić i wyjmować na bieżąco do zjedzenia.  Babeczki jarzynowe quiche w wersji light Składniki na 12 sztuk: 3 duże jajka(...)Formę na 12 sztuk muffinów smarujemy olejem. Do miski wbijamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy odsączone warzyw, przyprawiamy  i mieszamy. Masę jajeczną przekładamy łyżką do formy i pieczemy około 180 minut. Ja po około 10  minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Gdy babeczki ostygną przekładamy je do pojemnika lub zamrażamy

Kulinarne przygody Gatity
Beef Burger całkiem domowy 223

może i wygląda na "Fast Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że:  po pierwsze - sos barbecue , to jedno posiedzenie,  po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj , (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny(...)duża czerwona cebula 40 g cukru trzcinowego 100 ml białego wina sól Cebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimy ok. 3-5 minut. Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie

Delicious Titbits
Japoniec 186

dodałam do ciasta kruchego sezamu co stworzyło z makiem fajną kombinację:) Polecam na przyszłość również do innych przepisów. Mój łasuch ocenił ciasto jako ciekawe, zatem obyło się tym razem bez euforii nad wypiekiem ale przynajmniej zostało zjedzone ze smakiem:) Chociaż z drugiej strony to w sumie duże wyróżnienie gdyż mój łasuch nie przepada za makiem. W każdym razie mnie(...)mniejsze kawałki masło i wszystko razem zagniatamy rękami aż powstanie jednolita kula. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy nim brzegi i spód prostokątnej blachy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni na brązowo.  Gotujemy dwa budynie waniliowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy ostygnie ucieramy margarynę z cukrem na miały puch

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolady po grecku 201

Jeśli lubicie rolady i szukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku       Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10   czarnych oliwek 1/3 papryki(...)papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek.   Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy   wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 20 minut

Mania Gotowania
Nie żałuj sobie przypraw ! 157

Przyprawy potrafią każdej potrawie nadać niepowtarzalny aromat i smak. Ale przyprawy korzenne mają też inne zalety. Dzisiaj trudno sobie wyobrazić kuchnię bez goździków, anyżu, gałki muszkatołowej, cynamonu, wanilii czy ziela angielskiego. Doskonale dosmaczają dania, ale też maja właściwości konserwujące, a nawet lecznicze.    CYNAMON   * pozyskuje się go z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego(...)pikantniejsza niż nasiona * gałka ma zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak * zmniejsza wzdęcia i bóle reumatyczne  * utartą gałkę dodajemy do lodów, kremów, ciast * idealnie sprawdzi się do kompotu, pieczonych owoców i gotowanych warzyw  * niezastąpiona do grzanego wina, ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb WANILIA * jej laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej

Magiczne Życie Marty
Jakie buciki dla dziecka na wiosnę? 90

Pierwszy dzień wiosny. Pogoda coraz ładniejsza. Słońce zaczyna przyjemnie ogrzewać twarz. To idealny czas na długie rodzinne spacery. To też najlepszy czas na przeglądnięcie szafy i

Słodkie okruszki
Smoothie Victoria Cymes – mój towarzysz jesiennych treningów 124

S łońce wychylające się zza chmur… szelest kolorowych liści pod stopami… piękno jesienne przyrody… cisza… spokój… spokojny bieg… świeże powietrze

Słodkie okruszki
Ciasteczka Bounty 509

dodawania mąki -  ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć na blachę, jeśli nie wałkujemy na papierze - piec w 180-190 stopniach 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasteczka delikatnie przełożyć na talerz, ostudzić - jeśli nie przekładamy tego samego dnia ciasteczek(...)żeby utrzymała rzadką konsystencję przez cały czas trwania dekorowania - ciasteczka zanurzać do połowy w polewie czekoladowej, chwilę odczekać, aż nadmiar polewy spłynie, odkładać na kratkę, stawiając na sztorc, częścią bez polewy do kratki lub jeśli nie macie kratki, na folię aluminiową - ciasteczka pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy, można je schłodzić w lodówce - ciasteczka po zastygnięciu polewy

Smakołyki Bereniki
Szczupak smażony sauté 88

chcieliby ją chociaż raz złowić. Z tego drapieżnika można przygotować pyszne potrawy. Szczupak powinien zostać sprawiony. Należy obciąć mu ogon i płetwy, dokładnie umyć i wypatroszyć. Do faszerowania i pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, zaś przygotowania w galarecie czy do smażenia wykorzystujemy szczupaka pokrojonego w dzwonka. Na resztkach można ugotować wywar rybny, który można wykorzystać do zupy . Polecam też(...)smażony sauté , składniki dla 2 osób: 1 szczupak, mąka, do smaku sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia Jak zrobić szczupaka smażonego na patelni . Oprawionego szczupaka ( oskrobanego z łusek, bez wnętrzności, ogona, płetw i głowy) płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w dzwonka. Rybę doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Mąkę wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki waniliowo – truskawkowe 164

pokroić na grubsze półplasterki. Przełożyć do niedużego garnuszka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum, następnie gotować około 45 minut (lub dłużej), bez przykrycia (żeby odparowało nam jak najwięcej płynu). Gdy objętość nadzienia/dżemu zmniejszy się o więcej niż połowę, zdjąć z palnika i przestudzić. Gdyby dżem był w dalszym ciągu mocno(...)przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto, przełożyć na blat lub stolnicę i krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odjąć około 150 g ciasta, które należy rozwałkować na wymiar formy (będzie to spodnia warstwa naszych bułeczek, by nie wyciekał z nich dżem). Resztę ciasta rozwałkować

Świat Ciasta
Szybka babka serowa 152

Dzisiaj wszystko już jest, nawet niemiecki twaróg dostaniemy w każdym większym mieście, w aldiku. Jest bardzo neutralny w smaku i jeśli chcecie go podać na kolację, nie obejdzie się bez drobno krojonej cebulki, soli i pieprzu. Za to idealnie nadaje się do wielu wypieków typu twarogowe bułeczki, czy babki( przepisy na blogu).  Serek wystarczy krótko rozmieszać kuchenną rózgą(...)masła 250 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 5 jajek 250 g serka homogenizowanego, kremowego lub twarogu 20% 270 g mąki 30 g skrobi kukurydzianej 1 proszek do pieczenia= 15 g szczypta soli 2 3 łyżki kakao 1- 2 łyżki mleka tłuszcz do wysmarowania foremki bułka tarta Wykonanie: Foremkę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masło

dolcevitainmykitchen
tort czekoladowo orzechowo kokosowy 133

łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy(...)mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórek kokosowych wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia