podanych wymiarach lub jeżeli nie macie możliwości pieczenia w swoim piekarniku kilku blach na raz - można z powodzeniem piec blaty jeden po drugim. Na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową : Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku. Dodać orzechy i chwilę wszystko razem smażyć. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec odrobinę dłużej niż pozostałe blaty - około(...)pamiętać aby nie miksować zbyt energicznie - zbyt szybkie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu. Gotowy krem powinien mieć jednolitą i puszystą konsystencję. Złożenie ciasta : Na jednym z blatów ( tych bez orzechów ) rozsmarować połowę powideł. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, posmarować drugą połową powideł i wyłożyć pozostały krem. Wyrównać. Przykryć blatem z orzechami, również
Opowieści z piekarnikateż było im tym razem, w niedzielę robiłam rosół na wiejskiej kurze i kaczce, z rosołu wyjęłam mięso i postanowiłam przygotować drobiowy pasztet. Bardzo lubię domowy pasztet, jest bez porównania lepszy od tego ze sklepu. Pasztet robiłam już na bardzo wiele sposobów, zazwyczaj zależy to od tego co po prostu mam w domu, bądź w lodówce. Tym razem(...)składniki oprócz białek z jajek i wiśni, zmiksuj blenderem na gładka masę. Białka ubij na sztywno i dodaj z wiśniami do masy, wymieszaj łyżką. Blaszkę tzw. keksówkę ( ja piekę w takiej formie ale porcelanowej), wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą bądź kaszą kuskus, wyłóż masę , wierzch posmaruj olejem, włóż do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temp. 190 stopni
SMYKWKUCHNIklepać na okrągło zwykle kotlety schabowe czy mielone (choć i te lubię). Schab z jabłkami jest tym daniem, na widok którego moi synowie pomagają mi nakryć do stołu, bez kilkakrotnego przypominania myją ręce i szybko zajmują swoje miejsca, a w trakcie pałaszowania powtarzają „mamusiu ale smaczny obiadek znowu zrobiłaś, dołożę sobie jeszcze jedną porcję”. To chyba najlepsze(...)lodówki. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić na plasterki, wkładać pomiędzy kawałki schabu i przewiązać nitką. Tak przygotowane mięso włożyć z pozostałymi kawałkami jabłek do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec przez około 1,5 godzinki w 180 stopniach. Smacznego! Artykuł Schab z jabłkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaPyszna tarta z sycącym mięsnym farszem. Farsz można wzbogacić kolorową papryką. Danie można podać z ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam! Tarta z mięsem mielonym Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody(...)kawałek na dekoracyjne paski). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem lub małymi kokilkami. Ciasto podpiekamy w 180 stopniach 15 minut, zdejmujemy obciążenie i folię i pieczemy kolejnych 10 minut. Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone, smażymy, aż straci czerwony kolor. Wlewamy pomidory, dodajemy sól
Smak mojej kuchniWielkanoc bez mazurka? Wykluczone. Mazurek to ciasto Wielkanocne i nie ma Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być. Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco(...)też gotową masę z puszki. Ozdabiamy ulubionymi bakaliami. U mnie tym razem prażone płatki migdałów, trochę daktyli, rodzynek i orzechów włoskich. Mazurki możemy robić w dowolnych kształtach czy też piec w normalnej formie. Przyznam się, że ja po raz pierwszy w zeszłym roku zrobiłam mazurek w kształcie jajka, a w tym roku chyba zaszaleję i zawita u nas mazurek
Mieszam w Garnkuuwielbiam serniki to chyba już wszyscy wiedzą ( łącznie z kilkoma milionami widzów programu MasterChef :D ). Na blogu jest ich mnóstwo – są klasyczne , są z orzechami , karmelem , jabłkami , brzoskwiniami i bezą . Dziś stworzyłam kolejny – taki, jakiego do tej pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl/ A wszystko(...)biała czekolada – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Herbatniki miksujemy z orzechami, dodajemy bardzo miękkie masło oraz miód – wyrabiamy na gładką masę, wylepiamy foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Ciasteczkowy spód delikatnie smarujemy cieniutką warstwą rozbełtanego jajka, równomiernie, przez środek rozkładamy wafelki Lusette ( dociskamy do ciasteczkowego spodu ), wstawiamy do lodówki. Ser ucieramy ( na najmniejszych obrotach miksera albo
Ostra na Słodkobiałko quinoa (komosa ryżowa), mnóstwo zieleniny i pyszny sos winegret. Przyrządziłam ją wczoraj na kolację. Resztę zapakowałam do pojemnika na dzisiaj do pracy. Oczywiście sałatka nie może się obyć bez sosu. Ja jak zwykle przyrządzam lekkie sałatki najczęściej z sosem winegret. Polewam nim sałatkę tuż przed podaniem. Lekka sałatka to nie tylko najlepszy obiad latem. Zawsze można ją przyrządzić(...)limonki 4 łyżki oliwy szczypta soli i czarnego pieprzu Obierz batata ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą i posyp solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 30 minut. Ja korzystam z funkcji grillowej, bo taką opcję mam w moim piekarniku. Wypłukaj sałatę w zimnej wodzie. Rozerwij na małe kawałki lub pokrój
codojedzeniaponieważ w ich składzie jest bardzo mała ilość miodu. Składniki: ciasto na pierniczki 0,4 kg mąki pszennej 130 g roztopionego miodu 50 ml silnej kawy, np. sypanej bez fusów 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g masła 2 jajka rozczyn ½ kostki świeżych drożdży (50 g) 110 ml mleka 3 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru do dekoracji(...)się zbyt mocno do rąk to podsypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na obmączonym blacie i za pomocą foremek wykroić pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierniczki. Odstawić je na 15-30 minut do lekkiego podrośnięcia. Piec około 15 minut w 180ºC. Ostudzić. Na sam koniec udekorować lukrem (białko ubić na sztywno, a następnie
UgotowaćSłodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiająca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki mleka w proszku(...)składników. Gdy masa serowa będzie zmiksowana dodajemy starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr 22 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*c piekarniku przez 55-60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami. Wylewamy na zimny
Wanilia i KardamonKończy się już sezon rabarbarowy ale na 100% zdążycie jeszcze upiec placek z rabarbarem i owsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż jest bardzo zdrowe. Mąka razowa, mała ilość cukru i to brązowego plus płatki owsiane! Nie spodziewałam się, że placek z rabarbarem i owsianą kruszonką będzie taki pulchny i delikatny. U mnie w domu(...)jaja 150 g brązowego cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 ml jogurtu naturalnego 300 g mąki razowej (użyłam 200 g razowej + 100 g pszennej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki cynamonu Kruszonka: 2-3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki brązowego cukru Dodatkowo: 4 łodygi rabarbaru lub 2 łodygi rabarbaru i 200 g truskawek/jabłek
sierotka maRysia w kuchniJednak ciężko się nie zgodzić: odpowiednio słodka, cudownie chrupiąca, pełna smaku jagód i zielonej herbaty. Do tego kawałeczki kasztanów, które nadają jej zupełnie wyjątkowego charakteru. Kolor też nie jest bez znaczenia; cudowny ocień zieleni wywołuje uśmiechy na twarzach konsumentów. Inspirację zaczerpnęłam z dwóch blogów: She who eats oraz 40 aprons . Trochę pozmieniałam, dopasowałam do swojego smaku i zawartości szafek(...)kasztany grubo posiekać, wymieszać z płatkami. Olej rozpuścić, dodać syrop klonowy, ekstrakt i herbatę, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, dokłądnie wymieszać. Mieszankę wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie. Piec w 160 st. C. przez 25-30 minut, 2-3 razy mieszając w trakcie pieczenia. Blachę wyjąć z piekarnika, dodać jagody, wymieszać, ostudzić. Przechowywać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik krówkowy z czekoladą Składniki: 750g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 150g cukru 3 jajka 300g gotowej masy krówkowej – kajmakowej (użyłam gotowej z puszki) 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 1 płaska łyżka kakao Wierzch(...)części. Do jednej dodać czekoladę i kakao, a do drugiej masę krówkową, każdą osobno wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 5. Do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Na wierzch wylać masę serowo – krówkową. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC
Mała CukierenkaLubia sie pomaszkycić, [2] ale niy lubia, kedy [3] ciasto abo jaki deser je za słodki. Nojlepi, keby [4] sie połōnczōło w nim słodke i kwaśne, bo bez tyn kōntrast czowiek lepi czuje wszyske smaki. I jak łostatnio na zygrōdce [5] u Teściowyj jołd [6] żech sie te czorne jagōdki, to mie tak prziszła chyńć [7] na take ciasto(...)cuker, szokolada i dalyj miyszejcie. Jak sie to wszysko dobrze łospuści, [15] to wyłōnczcie, [16] wciepcie żylantyna, łozmiyszejcie [17] i niech sie chōdzi. [18] Terozki biszkopt. Rozgrzyjcie sie piec na 165 stopni i przigotujcie sie tortownica- jak mołcie [19] tako zamykanoł, to na ta dolnoł czyńść mogecie sie dać tyż piapiōr [20] do pieczynioł. Biołka łoddzielcie od żōłtek i przesiyjcie
Chop w kuchnimasła, bez oleju, w ogóle bez dodatku jakichkolwiek tłuszczów i bez cukru, a smakuje IDENTYCZNIE jak jego klasyczny odpowiednik. Ciasto jest dietetyczne, więc można i bez najmniejszych wyrzutów zjeść go pół na raz ;) Składniki: 550 g słodkich jabłek (4-5 małych sztuk) 165 g mąki pełnoziarnistej 100 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody(...)Całość miksujemy jeszcze chwileczkę, do całkowitego połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, na wierzch wykładamy pozostałe jabłka. Pieczemy 35- 40 minut w 180*C, do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Możemy przed podaniem posypać pudrem z erytrytolu. * Jeżeli stosujecie biały
Moja Michapierwszy. Ponieważ pigwa ma bardzo delikatny zapach, dynia również, dżem aromatyzowałam moją ulubioną przyprawą do potraw słodkich. Składniki : 1,8 kg dyni bez skóry 1,8 kg pigwy bez pestek, ale ze skórką 10 zielonych kardamonów sok z cytryny 0,7 kg cukru Dynię i pigwy pokroić w kostkę podobnej wielkości (na im mniejszą kostkę pokroicie, tym krócej(...)zmienić proporcje) i łatwo przywiera do garnka pod wpływem ciężaru. Przypalone kawałki będą brzydko wyglądać w jasnym dżemie. ---------- Podobne: Dżem z mirabelek i jabłek Muffiny z dynią i pigwowcami Pieczona dynia z sosem śliwkowym
Weekendy w domu i ogrodzie