Frittata to taka tarta bez spodu, którą można jeść o każdej porze. Pyszne i lekkie danie, które może stanowić główny posiłek dnia jak i przekąskę. Idealnie smakuje na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu, ale również na zimno, dlatego świetnie sprawdza się do lunchbox’a. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a możemy wykorzystać do niej wszystko to, co zalega(...)tartego parmezanu – 1-2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę o średnicy 25cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Pierś z kurczaka w całości gotujemy lub podsmażamy na patelni z solą i pieprzem, studzimy. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek
Be Fit Be Strongprzygotować siebie? Przede wszystkim przed degustacją nie używamy perfum i intensywnie pachnących dezodorantów. Panowie unikają wszelakich wód kolońskich (choć zapach tych naprawdę dobrych sprawia, że mój świat wiruje i bez wina) i aromatycznych płynów po goleniu. Panie z kolei nie powinny się mocno malować i używać aromatyzowanych pudrów/podkładów. Nie powinny również używać szminek, których często tłusty film(...)jeść i pić, a raczej czego unikać. Przed degustacją warto odpuścić sobie kawę, mocną herbatę czy…. mocniejsze alkohole. Warto również szerokim łukiem ominąć, kolokwialnie mówiąc, ostrego jak piekło kebaba Ostre ;*potrawy aktywują receptory bólowe, przez co postrzeganie wina na podniebieniu będzie mocno upośledzone i niekoniecznie przyjemne, ale o tym dokładniej opowiemy sobie przy okazji odcinka dotyczącego food&wine
Kate's Kitchenjajka wielkości L 100 g cukru pudru 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Masa z Kubusia: 1 l soku Kubuś lub Pysio (koloru pomarańczowego) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki drobnego cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 250 ml gorącej wody(...)miksera pojedynczo dodawać żółtka, każde dokładnie wmiksować przed dodaniem kolejnego. Do ubitej masy z jajek delikatnie wmieszać obie przesiane mąki. Ciasto wylać na blachę (25/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać jego powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem ok. 20 minut , do suchego patyczka. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku
niecodziennikparypełnoziarnistych 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (gęstego!) 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka zwykłego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym bez cukru (1 opakowanie = 38 g) 3/4 szklanki mleka 4 jajka polewa czekoladowa 2 tabliczki gorzkiej czekolady, np. 64% (200 g) 1/2 szklanki śmietany 30% ewentualnie kilka łyżek mleka W dużych(...)koniec dodać rozpuszczone budynie. Masę cały czas mieszać, aż do zgęstnienia budyniu. Chwilę gotować (należy CAŁY czas mieszać, ponieważ krem może się przypalić!) . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć herbatniki i wylać 1/2 gorącej masy sernikowej. Czynność powtórzyć. Na samym końcu ułożyć ostatnią warstwę herbatników. W rondelku podgrzać śmietanę, a następnie dodać połamaną czekoladę. Rondelek zdjąć z ognia
Ugotowaćidzie u nas testowanie przepisów na ciasteczka ;-) Moje dzieci ten okres uwielbiają. Bardzo lubią robić ze mną ciasteczka, a podczas przekładania podkradać i zjadać takie bez niczego :-) W domu mam trzy takie ciasteczkowe potworki bo do dzieci dołącza mąż ha ha :-) Tym razem ciasteczka kruche z kaszą manną. Można je na spokojnie zrobić przed Świętami :-) Tym razem do przełożenia(...)zamrażalnika. 2. Ciasto dzielimy na dwie porcje. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka około 15-17 minut. Po upieczeniu studzimy i przekładamy masą. Smacznego
kruche babeczkiskórka z 1 cytryny Składniki na budyń: – 500ml mleka – 100g cukru/erytrolu – 70g skrobi ziemniaczanej – 3 żółtka – sok z 1 cytryny Dodatkowo: – białe winogrona bez pestek – erytrol w pudrze BUDYŃ: Mleko podgrzewamy. Żółtka miksujemy wraz z erytrolem na jasną masę przez około 6-8 minut. Ścieramy skórkę z cytryny i odstawiamy. Dodajemy skrobię(...)dokładnie wyrabiamy rękoma. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i przekładamy na wałku do formy lub wygniatamy w formie na spodzie i bokach. Całość nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy drugą formą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Ściągamy obciążniki wraz z papierem i pieczemy 10 minut w 160 stopniach. Całkowicie studzimy
Be Fit Be Strongbezy muszą być nudne? BYNAJMNIEJ Kolorowe beziki są tego świetnym potwierdzeniem. To cieszący oko mini deser, na który chyba każdy się skusi A dodatkowo świetna opcja na wykorzystanie białek, które zostają nam chociażby z czekoladowych ciasteczek . Składniki: 3 białka 6-8 łyżek cukru 6 czubatych łyżek mielonych orzechów 6 czubatych łyżek kokosa Dowolne barwniki spożywcze Białka ubijam na sztywno(...)miseczki. Do każdej miseczki dodaję 3 łyżki orzechów lub kokosa i barwnik (ilość zależy od intensywności koloru, który chcemy uzyskać). Beziki wykładam łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Suszę 40 – 45 minut. Beziki można dodatkowo przyozdobić czekoladą lub skleić nutellą. Smacznego Artykuł Kolorowe beziki pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentprzepis ze świeżych grzybów Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 30 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas 1 godzina USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 25 KOPYTEK) KOPYTKA(...)przyprawy: natka pietruszki (świeża), sól, pieprz, sok z cytryny, suszone pomidory (opcjonalnie) INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA Kopytka 1 Dynię pokrój na kawałki, skropl oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C (w międzyczasie przejdź do przygotowywania kurek). 2 Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée. 3 Miąższ
A to pestkawpadłam kupując figi na sałatkę... 😄 Pomyślałam, że przerobię przepis na przepyszne Najprostsze Ciasto Truskawkowe (KLIK TUTAJ) , które tak bardzo chwalicie, i które robi się błyskawicznie, bez użycia miksera, łącząc tylko suche i mokre składniki - t ak , żeby się nie narobić, a móc w szybkim czasie zjeść kawałek dobrego, domowego ciasta(...)herbatki... 🍵💕 SKŁADNIKI SUCHE: ( w temperaturze pokojowej) 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki ciemnego kakao 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki cukru SKŁADNIKI MOKRE: 2 duże jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki roztopionego masła (ostudzonego) 1 szklanka gęstego skyru lub bardzo gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mleka
Słodko-Słony Świat Ilonypełna sił i dobrego humoru. To były pierwsze święta od nie wiem jakiego czasu bez chorób, pierwszy Sylwester od lat spędzony częściowo poza domem ale nie w szpitalu bez widna umierania, gorączki itp. Taki jest nasz bilans końca roku co mam nadzieję, zwiastuje dobry rok przyszły! W ten rok wchodziliśmy w świetnym towarzystwie nie tylko ludzi(...)czekolady min. 70% 100 ml syropu klonowego i 50 ml cukru trzcinowego 4 duże jajka 140 g mąki pszennej 60 g dobrego kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia po sporej garści niesolonych pistacji i posiekanych suszonych wiśni kakao do posypania Piernik nagrzewamy do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biała czekoladę
Dzieje kuchennej WiewióryWeihnachtskranz, ale nie z igliwia do zawieszenia na drzwiach w okresie adwentowym, ale jak najbardziej jadalny i w dodatku w zdrowszym wydaniu - bez cukru i bez nabiału. Ciasto drożdżowe zrobiłam na mleku kokosowym z dodatkiem miodu, jest mięciutkie, delikatne i puszyste, natomiast słodycz nadzienia płynie z daktyli. Pastę daktylową wzbogaciłam dodatkiem tahini i orzechami laskowymi i jest przepysznie(...)daktyli 2 łyżki jasnego tahini 3-4 łyżki mielonych orzechów laskowych/włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: 1 żółtko+1łyżka wody do posmarowania garstka orzechów włoskich Przygotowanie: przed planowanym pieczeniem z odpowiednim wyprzedzeniem namoczyć daktyle. Zimną wodą zalać pozbawione pestek daktyle na noc, gorącą przynajmniej na 1 godzinę (250 g daktyli zalać 1 szklaną wody) mleko kokosowe delikatnie podgrzać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Często zamiast ziemniaków robię risotto w bezmięsnej formie - do tego osobno smażę lub piekę mięso. Sprawdza sie to doskonale, dziś zapraszam na risotto z dużą ilością cukinii. 400g polędwiczek z kurczaka 100g ryżu do risotto 400ml bulionu warzywnego 1 duża cukinia lub 2 małe 1 marchewka 2 cebule 50 sera cheddar sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma(...)Kiedy ryż wchłonie wodę czynność powtarzamy aż do miękkości ryżu. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i kurkumę oraz starty na tarce ser. 3. Polędwiczki smażymy na patelni już bez tłuszczu po około 3-4 minuty na każdej ze stron
Szefowa kuchnibakłażany nakłuwamy nożem, żeby ciepło łatwiej dotarło do wnętrza. Kładziemy je w nagrzanym piekarniku na kratce, a poniżej umieszczamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową, aby na nią skapywał sok z bakłażanów. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 30-40 minut aż będą mocno pomarszczone – znak, że wnętrze dobrze się upiekło. Po upieczeniu bakłażany(...)warzywami lub chipsami typu tortilla albo z domowymi. Praktyczna rada: Na szybko można zrobić takie samemu domu krojąc tortille do wrapów na kawałki (nasze ulubione są trójkąty ) i “smażymy” bez oleju na rozgrzanej patelni aż będą pięknie rumiane i chrupiące. Smacznego! Artykuł Baba ghanoush – pasta dip z bakłażana pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.pl