bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2357/3453)

Kiełbaski w cieście francuskim 370

Pomysł na ekspresową przekąskę na imprezę. Do wykonania tego dania użyłam cienkich, drobiowych kiełbasek, ale możecie również wykorzystać parówki. Składniki podaję bez ilości, bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości ciasta francuskiego oraz parówek/kiełbasek użyjecie. Składniki: płat ciasta francuskiego kilka cienkich kiełbasek lub parówek kilka plastrów żółtego sera 1 jajko ziarna czarnuszki Plastry sera pokroić na pół(...)ciasto się nie skończy. Powstałe rulony zawierające ser i kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypać ziarnami czarnuszki. Przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temperaturze 200ºC. Podawać z ketchupem i musztardą

Bullio
Cranberry Noëls 186

Świetne bożonarodzeniowe ciasteczka dla wszystkich łasuchów. W ciastkach co prawda nie ma żadnych smaków świątecznych (może suszona żurawina? Choć mi osobiście się ona nie kojarzy ze

Słodkie inspiracje
Odchudzone tiramisu 229

słodkim jest silniejsza? Podrabiać, zmieniać, oszukiwać i odchudzać klasyki. Mogą powstać całkiem fajne rzeczy. Dziś oszukane tiramisu. Bez jajek, cukru, hektolitrów bitej śmietany i – o zgrozo – bez alkoholu. Skandal! Może i skandal, ale całkiem dobry i niedewastujący wyrzutów sumienia, zdrowia psychicznego dietetyków i nieposzerzający nas tak bardzo w pasie. Potrzebujemy: opakowanie dowolnych biszkoptów 3 filiżanki dobrej(...)cukier wanilinowy. Pozwalamy by kawa ostygła. Szykujemy naczynie, w którym będziemy układać nasze tiramisu. Ja układałam porcje bezpośrednio na talerzykach, ale tiramisu można ułożyć nawet w formie do pieczenia wyłożonej folią spożywczą. Jogurt i mascarpone mieszamy razem, dodajemy cukier kokosowy lub inny odpowiadający nam słodzik. Zaczynamy składanie. Biszkopty moczymy w kawie i układamy warstwę, na to dajemy jogurt

ladykitchen
Bułeczki orkiszowe 216

strony http://zdrowepieczywo.blogspot.com/ . W przepisie poczyniłam dwie zmiany. Jedna to zamiana mąki pszennej na orkiszową 740. Druga, to zrobienie rozczynu z mleka i drożdży. Jakoś dorzucanie świeżych drożdży bez rozczynu dla mnie profanacja, ale niekiedy się sprawdza W każdym razie te moje zamiany nie odjęły smaku bułeczkom, mogę zatem przepis polecić z czystym sumieniem   Drukuj Bułeczki orkiszowe window.ajaxurl(...)zagniatamy ciasto przez ok 10-15 min. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1-1,5h. Dzielimy ciasto na 9-10 części. Formujemy bułeczki, robiąc w nich nacięcie. Pieczemy bułeczki 10 min w 200 stopniach, potem 10 min w termoobiegu. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/buleczki-orkiszowe/ MieszamWGarnku Artykuł Bułeczki orkiszowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 220

ciasto -czynność tą powinniśmy wykonywać energicznie i zdecydowanymi ruchami, tak aby jak najwięcej napowietrzyć ciasto, dodajemy tłuszcz i zagniatamy ciasto, podsypując sobie mąką. Ciasto powinno być puszyste, miękkie i bez problemu odklejać się od dłoni. Nie może być twarde, gumowate ani tępe pod ręką. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane minimum 20 minut i tego czasu nie można skracać(...)jednolity wałek, który kroimy na mniejsze części i układamy we wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszce bądź tak jak ja patelni Ambition (rozmiar mojej patelni to  - 28 cm średnica). Dzięki pieczeniu w patelni ciasto ma przecudowną skórę, ciasto całe równomiernie się nagrzewa i w smaku jest po prostu przepyszne, przypomina mi pieczenie w garnkach żeliwnych. Ale tu jest zdecydowanie

SMYKWKUCHNI
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ŻYTNIO-GRYCZANY Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE 215

   Kolejny z kolekcji pysznych chlebków na zakwasie, które nigdy się nie starzeją, one tylko każdego dnia inaczej smakują... Dzisiaj z okazji Światowego Dnia chleba

Smaczne Zdrowe
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #2 Brownie z wiśniami 335

takie produkty jak jajka, masło, mąka czy cukier ma w domu większość z nas. No właśnie. A do przygotowania tego ciasta potrzebujemy jeszcze tylko czekoladę, wiśnie i kakao (chociaż bez kakao też by się obeszło). Czas potrzebny na przygotowanie ciasta można ograniczyć do minimum zaopatrując się w wydrylowane wiśnie w zalewie, chociaż oczywiście ze świeżymi ciasto smakuje lepiej(...)środek: minuty w piekarniku decydują czy będzie mazisty czy nie. Pamiętajcie, żeby się tym nie przejmować. W każdym piekarniku takie samo ciasto wyjdzie inaczej. Jeszcze lepiej: to samo ciasto, pieczone tyle samo, za każdym razem wyjdzie odrobinę inne. Jeżeli podpieczecie ciasto za długo wyjdzie wam po prostu ciasto czekoladowe i też nie będzie katastrofy. Gdyby wyszło za suche, zaserwujcie

Relaxtime
Szybkie bułeczki z farszem a'la kebab i sosem czosnkowym 76095

bardzo posmakują-pyszne i na ciepło i na zimno Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego  500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej  1 cebula puszka pomidorów z puszki bez skórki krojonych pół cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej  ząbek czosnku przyprawa do kebaba, sól,pieprz, olej jajko na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu(...)pieprzem,i smażymy jeszcze kilka minut. wyłączamy i odstawiamy ,żeby troszkę przestygło i wtedy dopiero dodajemy tarkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser(żeby roztopił się dopiero w pieczeniu) rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na prostokąty(wielkość zależy od was 8-10 kawałków) na każdy kawałek nakładamy porcję ciasta i zlepiamy jak na zdjęciu niżej układamy na blaszce

Swojskie jedzonko
Chleb z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 194

Chleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Bez drożdży czy zakwasu, mimo tego ciasto naturalnie fermentuje i chleb wyrasta. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki(...)napęcznienia.  Napęczniałą kaszę odcedzić na sitku z nadmiaru wody. Zblendować, masa nie musi być idealnie gładka. Wymieszać z solą i cukrem, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Ciasto w formie zostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu, w celu wyrośnięcia. Gdyby chleb nie chciał rosnąć, wstawić go na 1 godzinę do lekko nagrzanego piekarnika

Przepisy na domowy ser i chleb
Clebek z ziaren bez mąki, zakwasu i drożdży z mieszanki 251

piekarnika, a po chwili w domu będzie unosił się wspaniały aromat chleba i jaka radość wyciągnąć taki własny bochen chleba :) Składniki : Przepis I  opakowanie mieszanki do wypieku chleba bez mąki melvit 3 łyżki nasion chia 3 łyżki siemienia lninaneg 2 łyżki miodu 400 ml wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli  ewentualnie można dodać(...)wodę z miodem oraz olej dodajemy do suchych składników i odstawiamy na ok 1-2 h do wchłonięcia wody i napęcznienia, następnie masę przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, chleb kroimy jak wystygnie albo najlepiej na drugi dzień, bo może się kruszyć. Przepis II : wymieszać jajka i maślankę

zdrowa vege kuchnia
Mini focaccia 174

soli    7g suszonych drożdży    2 łyżki oliwy z oliwek    1 szklanka ciepłej wody (ale nie gorącej)    100 g posiekanych czarnych oliwek bez pestek     Na obłożenie:    1 duża czerwona cebula    4 posiekane suszone pomidory z zalewy    2 łyżki oliwy z oliwek(...)około 3 minuty. Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy je na każdym z placków. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmieloną solą morską. Przykrywamy

peggiwkuchni
Kuskus do obiadu 196

Gotowane i pieczone ziemniaczki, ryż, makaron - i tak od zawsze. Czasem kasza gryczana... Nie ulegaj rutynie, zrób kuskus do obiadu ! Banalnie prosty i gotowy w kilka chwil. Pasuje doskonale do drobiu oraz ryb. A na zimno, staje się daniem na kolację lub do lunch boxu. Składniki: 120 g kuskusu 100 g mrożonej mieszanki - marchew mini z groszkiem pęczek kolendry(...)około 0,5 cm nad poziom kuskusu. Przykryć naczynie pokrywą/talerzem i odstawić do napęcznienia. W międzyczasie zagotować w garnku wodę z solą. Na gotującą się wodę wrzucić warzywa ( bez uprzedniego rozmrażania ). Po 3-5 minutach odcedzić. Marchew z groszkiem dodać do kuskusu. Kolendrę posiekać, dodać do kaszy. Na koniec kuskus doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny/limonki oraz

kolorowotorcikowo
Babeczki Red Velvet z Oreo 233

wcześniej przypuszczałam – lepiej upiec je samemu, dlatego do tych muffinków polecam Wam wykorzystać prosty przepis na babeczki Red Velvet, które znajdziecie tutaj . Oczywiście babeczki nie były by gotowe bez kremu Oreo – a ten okazał się strzałem w dziesiątkę :) Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie dzisiejsze babeczki będą Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na babeczki(...)mleka gotujemy. Kiedy mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczony budyń i nie przerywamy mieszania, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Zestawiamy garnek z pieca i ostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nie jest już gorący można wstawić go pod przykryciem do lodówki. Moje cukiernicze pamiątki z wakacji prezentuję poniżej ;) Instrukcję przygotowania domowych babeczek Red Velvet znajdziecie

Ciastkozercy
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 274

pieczywa). Ścieramy ser na drobnej tarce. Dobry będzie każdy twardy i ostry żółty ser, ale cheddar pasuje tutaj wyjątkowo. Odkładamy na później dwa, trzy cienkie plasterki boczku, resztę wysmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni, na chrupko. Odsączamy boczek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i łamiemy na mniejsze kawałki.   Na patelnię wkładamy odrobinę masła i szklimy pokrojoną(...)pozbędziemy. Pieczarki powinny być lekko zrumienione, nie uduszone. Skarmelizowane mają więcej smaku. Rant tortownicy o średnicy 21-24cm smarujemy masłem i osypujemy tartą bułką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Do pieczywa z mlekiem dodajemy 2/3 startego sera, podsmażone pieczarki, przesmażony połamany boczek i szpinak z cebulką. Całość dokładnie razem mieszamy. Przekładamy masę

Karo in the Kitchen