bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2349/3453)

Sernik cynamonowy na spodzie orzechowo-czekoladowym z jabłkami 171

kremowa warstwa serowa z nutą cynamonu i pierzynka z domowych jabłek ze słoika... Jesień w kuchni czuć coraz bardziej :) Z tego przepisu ucieszą się ci, którzy nie lubią czasochłonnego pieczenia, a chcą stworzyć coś pysznego :) Spód: 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka płatków owsianych 1 banan 2 łyżeczki kakao gorzkiego Orzechy i płatki zmielić lub zmiksować na mąkę(...)Olej i miód roztopić. Zmiksować z twarogiem i cynamonem.  Masę rozprowadzić na spodzie i schłodzić.  Jabłka: 1 słoik jabłek smażonych, niesłodzonych 15 g galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej bez cukru 1 łyżeczka żelatyny Jabłka przełożyć do słoika, dodać galaretkę i żelatynę. Podgrzewać, aż kryształki rozpuszczą się. Wystudzić, wyłożyć na masę serową. Umieścić w lodówce do stężenia. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi, żurawiną i słonecznikiem 238

Szybkie ciasteczka owsiane bez mąki pszennej. Jako dodatki możecie wykorzystać dowolne składniki, u mnie tym razem są to wiórki kokosowe, słonecznik i suszona żurawina. Ciasteczka są słodzone miodem, ale można zamienić go na ksylitol lub cukier trzcinowy. Zapraszam! Składniki: 2 łyżeczki miodu 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1/2 szklanki słonecznika garść suszonej żurawiny garść wiórków kokosowych(...)pomocą łyżki wymieszać z resztą składników. Przygnieść, aby  płatki pochłonęły mokre składniki. Łyżeczką nabierać porcje ciasta, zgnieść w ręce i uformować kulkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 18-20 minut w 180*C. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Fit szarlotka jaglana 242

wolno, nie dręcz mnie, bardziej niż to konieczne" Oznajmiłam jej, że w tej szarlotce nie ma ani grama zabronionych składników. "E to pewnie smakuje jak trociny skoro jest bez cukru" Po małej dyskusji i moich wyjaśnieniach, udało mi się ją nakłonić do spróbowania. "To ciacho jest absolutnie genialne - Ty to wiesz jak człowiekowi humor poprawić". I tak jaglana szarlotka(...)namoczyć) i banana blendujemy na gładką masę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a następnie mieszamy z kaszą, musem daktylowo-bananowym oraz żurawiną i rodzynkami. Przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała średnicę 26 cm) i pieczemy w 170 st. C 70 minut. widgetId = 12712; width= 590; height

Cynamonowe szczęście
Bezglutenowy mazurek czekoladowy Pawła Małeckiego 181

bakalie, kolorowe lukry, polewy, świąteczne foremki... i bardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika :).  Składniki: Ciasto czekoladowe bez mąki 6 jaj "L" 80 g cukru 200 g czekolady deserowej 50 g masła Ganasz czekoladowy 200 g śmietanki 30%  200 g czekolady deserowej  2 łyżki miodu(...)podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy.  Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia.  Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce.  Śmietankę zagotowujemy

SzczyptaSmaQ
Pasztet z selera 230

dlatego zrobiłam pasztet z selera. Rodzina uznała, że smakuje jak tradycyjny. Mnie także zaskoczył pozytywnie smak. Tym bardziej, że nie lubię selera. A zjadłam ze smakiem nawet bez ketchupu ;)  Emotikon grin A Wy z czego robicie wegetariańskie pasztety? Pochwalcie się w komentarzach Składniki: 2 duże ugotowane selery starte na tarce o dużych oczkach(...)bułka tarta, roztrzepane jajka, wywar, sos sojowy, majeranek, sól, pieprz) wszystko mieszamy.  Otrzymaną masę wkładamy do foremki "keksówki " o wymiarach 30 cm x 12 cm  i  pieczemy w temp.180 st.C przez

Bon Appetit Małgorzaty
Wegańskie ciasto bananowe 220

małym ogniu rozpuścić cukier puder w odrobinie nektaru bananowego i za pomocą pędzelka nałożyć go na wystudzone już ciasto, a następnie posypać pokruszonymi chipsami bananowymi. Chlebek cudownie smakuje także bez żadnych dodatków, więc jeśli boisz się cukru, równie dobrze możesz pominąć ten krok. Przepis jest naprawdę bardzo prosty; aby go przygotować wystarczy miska, łyżka i kilka niebezpiecznie dojrzałych bananów(...)której elegancka gorysz subtelnie kontrastuje z bananową słodyczą. Składniki na keksówkę o wymiarach 23x8 cm: 2 ½ szklanki mąki pszennej typ 550 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej wanilii  ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 ¼ szklanki mleka sojowego sok wyciśnięty z ½ cytryny  1/3 szklanki neutralnego w smaku

Roślinna - blog wegański
Najlepsze bezy 197

Bezy nie są najłatwiejszymi ciasteczkami jeśli chodzi o efekt końcowy... białka były za zimne, za ciepłe, za mało lub za bardzo ubite, rozlały się, spiekły lub wyszły suche... powodów niepowodzenia może być wiele, ale w końcu odnalazłam przepis, z z którego wychodzą piękne beziki jak z cukierni. Wystarczy przestrzegać kilku rad i zaopatrzyć się w cierpliwość :) Składniki: 5 białek(...)cukry i miksować do rozpuszczenia, aż piana zacznie błyszczeć. Postępować tak do wyczerpania składników. Sztywną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy. Nakładać małe porcje w niewielkich odstępach. Piec 40 minut w 140*C z termoobiegiem. Studzić na kratce. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 342

gałką muszkatołową. Dałam też odrobinę suszonego kopru. Wykładamy je w jednej warstwie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190⁰C około 25 minut, przewracamy na drugą stronę, włączamy termoobieg i jeszcze 15-20 minut pieczemy (sprawdzajcie, czy już miękkie w środku a z wierzchu chrupiące). Jako dodatek – to co pyszne w hamburgerach, czyli karmelizowana(...)strony.   Bavette przekroiłam na dwie porcje, w poprzek na pół, posmarowałam marynatą z sosu sojowego i sosu Worchestershire zaraz przed smażeniem. Steki smażyłam na teflonowej, mocno rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po 4,5 minuty z każdej strony (więcej o stekach, sposobie wysmażenia i doborze mięsa TUTAJ ). Jeśli macie ochotę na kilka plastrów chrupiącego bekonu, wrzućcie go teraz

Karo in the Kitchen
PIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) 430

przyprawami oraz ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone ziemniaki kiedy skończy się sezon na młode, jędrne ziemniaczki, po prostu obierzcie stare pyry ze skórki :D Ziemniaczki Hasselback polecam Wam jako osobne danie z dowolnymi dipami albo jako elegancki(...)łyżeczki czosnku granulowanego kilka gałązek świeżego tymianku sól do smaku odrobina pieprzu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Jeśli wolisz wersję bez skórki, obierz je cienko. Teraz zrób ostrym nożem 2-3 mm pionowe nacięcia na poszczególnym ziemniaku, głęboko, ale tak by nie przeciąć ziemniaka do końca. Możesz sobie pomóc dwoma

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik bez tłuszczu 206

sernik powstał przez przypadek. Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam upiec sernik bez dodatku masła i byłam nieźle zaskoczona, gdy wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :)  Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny(...)utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min.  Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej

Ciasteczkowy Potwór
Pełnoziarniste bułeczki 136

Wczoraj zrobiłam próbną wersję, a dziś zachwycona efektem przygotowałam kolejne na jutro ;) Możemy je przygotować w wersji wytrawnej z dodatkiem ziół, czy też z cynamonem/odrobiną miodu lub też bez dodatków. Składniki (na dwie bułki): 1 jajko 2 łyżki mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm 6 łyżek mielonych otrębów żytnich 2 łyżki przemielonych płatków owsianych (ja nie miałam ich zmielonych(...)kilka minut, aż masa spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy na kratce

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką 136

piekarniczą.  Ciasto 3 jaja 0,5 kostki margaryny 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 7 dag świeżych drożdży 1,5 szkl. mleka 70 dag mąki 1 budyń śmietankowy bez cukru Kruszonka 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag maki 10 dag wiórków kokosowych olejek śmietankowy do smaku Dodatkowo  truskawki świeże lub mrożone Sposób Margarynę rozpuścić, drożdże(...)blachę z piekarnika natłuścić, rozłożyc na niej ciasto, na ciasto wyłożyć owoce, na nie  kruszonkę  (ponieważ klei się do rąk, posypać się nie da, trzeba kawałkami poukładać). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut

Kuchenne aromaty
Pizza – najlepsza domowa 184

Ciasto o właściwej konsystencji lekko klei się do rąk. W razie potrzeby podsypać mąką lub dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury zajmuje to około 1 do 1,5 godziny. Przygotowanie pizzy: Kolejność składników wydaje się banalną sprawą, jednak wpływa(...)sera (wymieszane oba rodzaje sera), rozłożyć salami, pieczarki i pokrojone oliwki – nie za gęsto. Pozostałym serem posypać wierzch pizzy. Całość lekko posolić. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około 15 minut

Trzeci talerz
Bezy kakaowe 236

sprawą dodanego do nich kakao. Można je wykorzystać do deserów z kremem, tortów czy do jedzenia 'na sucho'. Do wyboru do koloru. A w jakiej postaci Wy lubicie jeść bezy najbardziej? Składniki : 4 białka 210 g cukru pudru czubata łyżka kakao 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej łyżeczka octu jabłkowego Sposób przygotowania: Białka przelewamy do wysokiej miski i ubijamy na sztywną pianę(...)najlepiej do takiego który ma dwie oddzielne kieszonki, jeżeli takiego nie posiadacie, postaracie się przełożyć masę tak, aby masy się nie połączyły w jedną). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe stożki, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy. Gotowe beziki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150`C a następnie zmniejszamy temperaturę

Słodkie Przyjemności
Sernik z masą krówkową (kajmak) 397

sera, który najlepiej aby był gęsty i dobrej jakości. Składniki masa serowa:  1 kg sera twarogowego (użyłam twarogu Hanusi z Mlekowity) 1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy 5 jajek 60 g  miękkiego masła 3 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć(...)pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta. Orzechy drobno pokroić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię. polewa: Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową. masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko

Kuchcik gotuje