Często potrzebujemy pomysłu na szybką słodkość, którą będziemy mogli poczęstować niespodziewanych gości, chociaż przyznam, że u nas takie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych(...)roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, mózgu, dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. Wyniki badań medycznych(...)surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Najwartościowsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia - Extra Virgin - spożywana na surowo. Jest doskonałą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn (tłuszcze typu trans) czy innych olejów roślinnych (jak słonecznikowy, kukurydziany, arachodowy
ClauditteMissCookingChociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście taką z dodatkiem masła orzechowego? Jak nie to koniecznie spróbujcie w najbliższy(...)dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki. 2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru
Słodkie PrzyjemnościTradycyjne Croissant są bez nadzienia, no ale skoro w domu jest nutella i masło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze(...)Ciasto kroimy mniej więcej na kwadraty, w rogu nakładamy nadzienie i rolujemy, rogi zawijamy dodatkowo w ślimaka, żeby farsz nam nie wyciekał i kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się zostawiać duże odległości między ciastkami. Smarujemy je pędzelkiem umaczanym w rozbełtanym jajku lub mleku. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. Ciastka pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia
Z butelką mleczka w tlejajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :) Składniki: szklanka mąki 1 jajko szklanka maślanki, jogurtu lub kefiru 1/2 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego Dodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ... Wykonanie: Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie(...)rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny. Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków. Jemy tak, jak lubimy najbardziej
Taste Of My Daycukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki, a na wierz wylać masę z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut w tem. 180C. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i polać karmelizowanymi orzechami.Foremki silikonowe są do tego idealne:), zerknijcie na link do sklepu(...)łyżki cukru kryształu 3 łyżki miodu Masło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną bezę upieczonej babeczki. źródło,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkapieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking , Beverley Jollands na 6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. z czego 1 godz. na pieczenie warzyw Składniki: 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek świeżego tymianku 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry(...)pół dynią, przekrojonymi na pół i pozbawionymi pestek pomidorami, przekrojoną na pół czerwoną papryką oraz papryczką chilli. Delikatnie posmaruj dynię oliwą po czym wstaw blachę do piekarnika. Warzywa piecz przez 25 min, po czym wyjmij pomidory, paprykę słodką i chilli. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą
Chilli Czosnek i Oliwamiksując, aż do powstania lśniącej piany. Następnie ciągle miksując dodajemy żółtka. Później przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodajemy kakao mieszając ręcznie by powstająca masa była bardziej puszysta. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i nakładamy powstałą masę. Wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ochłodzenia. Żelatynę odmierzamy do kubka i dolewamy wody(...)sztywny krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy oraz przestudzoną żelatynę. Wystudzony biszkopt nasączamy herbatą (my zużyłyśmy około 4/5 kubka naparu). Następnie układamy na nim truskawki bez szypułek, szerszą stroną ku dołowi (jak na zdjęciu). Nakładamy przygotowany krem dokładnie wypełniając przestrzenie pomiędzy truskawkami. Odkładamy od lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ozdabiamy ciasto truskawkami z szypułkami
Kolizje Smakówzielenią, żółcią czy pomarańczą. Dzisiejsze danie jest mocno pomarańczowe za spraw ą marchewki. To właśnie z niej stworzyłam małe i cieple danie, które sw ą optymistyczn ą barw ą bez trudu poprawia humor. Mieszczącą się w malej foremce marchewkowa pianka, była lekka jak puch, a co najważniejsze smaczna. Flan z marchewki składniki: 400 g marchewki 2 jajka(...)miksujemy marchewki. Dodajemy następnie mascarpone, mielone migdały, jajka i wszystko ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Foremki smarujemy masłem i wypełniamy je masą marchewkową. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C w kąpieli wodnej. Uwagi: Przepis jest na 4 małe kokilki lub 3 większe, takie jak na zdjęciu
Przysmaki KarolkiIdealne ciasto stworzone dla osób, które lubią zdrowe słodkości i brzoskwinie. Sycące, zdrowe i bardzo pyszne ciasto, które wykona każdy! Nie wymagające dużo pracy i proste
Be Fit Be StrongUwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec , sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo
Be Fit Be StrongUrocze ciasteczka w formie stempelków ze świątecznymi motywami, upieczone ze zdrowej mąki gryczanej z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw i miodu. Mąka gryczana nie zawiera glutenu i
maniapieczeniaPomysł na taką tartę znalazłam tutaj. ..ja do gruszek dodałam jeszcze jabłka... kruchy spód: 30 dkg mąki 3 łyżki drobnego brązowego cukru 12 dkg
Moje domowe kucharzenieKalafior to bardzo uniwersalne warzywo, z którego możemy przygotować wiele dań. Można go jeść na surowo, jednak my polecamy bardziej wykwintne posiłki, które idealnie nadają się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jelenina. I to właśnie jelenina znalazła się dzisiaj w mojej kuchni pod postacią gulaszu. Jest ona znacznie bardziej krucha, o mniej zwartej strukturze i charakterystycznym aromacie. Świetna do pieczenia, smażenia, duszenia i wędzenia. Najlepiej komponują się z nią takie smaki, jak rozmaryn, kolendra, pietruszka, czosnek czy bazylia. Składniki na gulasz z jelenia: 800 g mięsa na gulasz z jelenia(...)187g, T 257 g, W 55 g. W 100g: 177 kcal, B 10 g, T 14 g, W 3 g. Artykuł GULASZ Z JELENIA (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHF