bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2337/3453)

Sprawdź kto wygrał zabawę z Ecolu 154

Moi drodzy, w imieniu swoim i sponsora dziękuję Wam za udział w zabawie. Wybór zwycięzców (tak, tak tym razem wygrywają aż 3 osoby) jak zawsze nie

Słodkie okruszki
Placuszki misie 187

Jeżeli chcecie zachęcić dzieci do jedzenia do zachęcam do przygotowania placuszków w kształcie  miśków. Poniższe placki są miękkie, puszyste i świetnie się smażą. Jestem przekonana

Ugotować
Brownie z malinami 141

Jeżeli jesteście wielbicielami mocno czekoladowych ciast to musicie przygotować poniższe brownie. Ciasto nie jest suche i świetnie smakuje wraz z dodatkiem malin. Wierzch ciasta powinien być

Ugotować
Omlet kakaowy z masłem orzechowym i dżemem 149

Dziś przepis na doskonały omlet mocno kakaowy, podany z pysznym rozpływającym się masłem orzechowym i orzeźwiającym lekko kwaskowatym dżemem wiśniowym.  Dzięki dodatkowi słodkiego banana omlet

Healthy food explorer
WEGAŃSKIE KOKOSANKI Z DŻEMEM – kokosowe ciastka 247

  Kokosanki to ciastka, które jak sama nazwa wskazuje składają się głównie z kokosa. Stworzyłam ich wegańską wersję, która jest bardzo prosta w przygotowaniu – wystarczy

Via Gusto
BABECZKI Z TUŃCZYKIEM I SEREM 224

Babeczki na obiad? Oczywiście, że TAK!👍 Nikt nie mówił, że muffiny mają być tylko na słodko i na deser😋 Smakują zarówno na ciepło jak i na

Zdrowie i pysznie na talerzu
Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 148

Po upieczeniu niedawno chleba na zakwasie na liściu chrzanu pomyślałam, że z tymi liśćmi można upiec też królika. Od myśli do działania - królik zagościł na stole

Weekendy w domu i ogrodzie
Pączki dyniowe 147

Jutro Tłusty Czwartek więc od rana zakasuję rękawy i zabieram się za smażenie pączków.  Będą to ulubione pączki moich chłopaków  czyli tradycyjne z konfiturą

Wiem co jem
Puszyste placuszki z miodem FIT 201

   Moja córka by mogła jeść codziennie naleśniki , placki itp , na śniadanie , obiad i kolację , Julcia w prost uwielbia tego typu jedzenie , więc dziś zapodałam

Mój Smak
ciastka z piwem vel piwoszki 168

składniki: 285 g mąki orkiszowej 125 ml piwa 200 -250 g masła, schłodzonego dodatkowo: marmolada cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy

Domowy Smak Jedzenia
Pieczone buraczki na kremowym spodzie z quinoy i koziego sera 137

Spodziewacie się gości, albo planujecie romantyczny wieczór i nie macie pomysłu na przystawkę? Sprawdzone przepisy wydają się Wam oklepane? Popularne danie zawsze można przerobić i zaprezentować

Quinoa Raz!
Bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami 185

Proste i pyszne ciasto z bezglutenowej mąki gryczanej. Składniki: 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag mąki gryczanej 10 dag orzechów włoskich 4 jajka Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Tawa - tawas 159

Wczoraj przyszli kolejni odwiedzający do naszej córci - każdy chce powitać brzdąca na świecie :-) Tyle, że trzeba było zorganizować coś szybkiego na słodko, a chętnego na szybkie

Czary - gary w kuchni
Marchewkowo Owocowe Babeczki - Bezglutenowe i Smaczne 165

Tradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia

IzaGotuje
Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy 262

Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek

Pełny talerz
CIASTO DYNIOWE – NAJLEPSZE I NAJŁATWIEJSZE! 201

A skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta . Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam

Ostra na Słodko
JOGURTOWE CIASTO Z OWOCAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 382

    Pyszne , delikatne i baaardzo wilgotne. Idealne ciasto na letnie dni. Jogurt i baaardzo duża ilość owoców. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , od razu musiałam

Smaczne Zdrowe
Tarta z karmelem malinowym 215

Choć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki – razem smakują świetnie. Nie jest to jednak przepis dla początkujących – mimo, że składniki są bardzo proste, to przygotowanie tarty bez termometru wymaga nieco zdolności kulinarnych. Składniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły karmel malinowy. Jednak jest on zdecydowanie wart uwagi! Tarta jest dość niska – ale taki jest(...)okrągły kształt (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm w taki sposób, aby zajęło całe dno i utworzyło 2-3 centymetrowy rant. Najlepiej ciasto od razu rozwałkować na średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie

Poezja smaku
Jak gotować żurek ? 81

Gotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X Jak gotować żurek? Jak gotować żurek? Proste wskazówki i przepisy na wyjątkowy smak. Odkryj tajniki tradycyjnego żurku w Twojej kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do żurku - historia i znaczenie w kuchni polskiej Rozdział 1: Wprowadzenie do żurku – historia i znaczenie w kuchni polskiej Żurek to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej, które(...)ciągu kilku dni od przygotowania. Wariacje na temat żurku - nowe smaki i inspiracje Żurek to danie, które pozwala na wiele wariacji i eksperymentów smakowych. Można go przygotować z dodatkiem pieczonych warzyw, kiszonej kapusty, grzybów lub nawet suszonych owoców. Dodatki mogą nadawać zupie nowych smaków i wzbogacać jej konsystencję. Warto także spróbować wersji wegetariańskiej żurku, w której mięso zastępujemy soczewicą

Podstawy Gotowania
Makaron żytni z gotowaną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami 73

dostać makaron pszenny pełnoziarnisty, więc taki też spokojnie możecie użyć. Ja mam już przerobione miejscówki (dzięki diecie My), w których makarony żytnie dostanę bez problemu. To między innymi Auchan i Selgros. I oczywiście zakupy online, bez których już nie wyobrażam sobie życia. Nie, to nie lenistwo, nie jestem po prostu fanem łażenia po sklepach, taki typ. Jeżeli chodzi(...)się w całość potrawy. Zresztą, gdzie one by się idealnie nie wkomponowały… Na dziś chyba tyle. Od rana krzątam się po kuchni. W końcu próbuję zrobić bulion z pieczonych warzyw (póki co wege), za chwilę zacznę smażyć kotlety z kiszoną kapustą, muszę zrobić jeszcze makaron z pesto z fetą i wyczarować jakąś sałatkę do kotletów. Jeżeli wszystko się

Kardamonovy
Bakłażany faszerowane z mięsem, oliwkami i fetą. PRZEPIS 85

spróbuje zrobić je wersji faszerowanej z mięsem, oliwkami i fetą. Wychodzą doskonałe. Przepis na bakłażany faszerowane Składniki: 3 średnie bakłażany, 1 większa cebula, 3 ząbki czosnku, garść zielonych oliwek bez pestek, 500 gramów mielonej wieprzowiny, około 150 gramów sera feta, oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano. Jak zrobić bakłażany faszerowane? Bakłażany umyj, odetnij końcówkę z łodygą, przekrój na pół(...)pokrojone w plasterki oliwki. Gdy farsz przestygnie, dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i oregano, dokładnie wyrób. Wydrążone bakłażany posmaruj odrobiną oliwy, oprósz solą, wypełnij masą i posyp pokruszoną fetą. Piecz w brytfance posmarowanej oliwą w temp. 190 stopni przez 50-60 minut. Artykuł Bakłażany faszerowane z mięsem, oliwkami i fetą. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Prosta babka drożdżowa z rodzynkami + filmik 146

mąki pszennej, dodajemy 150 g cukru, paczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę soli, startą skórkę z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy 3 całe jajka i 250 ml ciepłego mleka (bez 4 łyżek, które dodaliśmy do drożdży), rozpuszczone drożdże i miksujemy na gładką masę. Ciasto jest bardzo luźne, dlatego zagniatanie dłońmi nie jest wskazane, lepiej użyć miksera. 3. Gdy ciasto będzie(...)ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. 5. Foremkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 40-45 minut, z grzaniem góra-dół. 7. Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia, następnie wykładamy ciasto na przykład na talerz i posypujemy cukrem

Kawa z mlekiem
Murzynek jesienny z orzechami i daktylami 80

Niektóre na czerwono, inne podkreślone, kolejne po prostu gdzieś tam uwzględnione. Tak czy inaczej, częścią tych planów jest to,  że tu wracam. Podkreślone. Pomimo tego, że intensywność mego pieczenia zmalała do minimum zawstydzającego, kilka przepisów zamieszczam, pamięcią do nich wracając. I życzę Wam, nam,  pięknej, ciepłej, pachnącej jesieni. Zacznę od przepisu absolutnie jesiennego. Wyłącznie dla wielbicieli ciast(...)chrupiący dzięki orzechom, koniecznie włoskim. Dla mnie to przyjemny akcent na dzień dobry - zanim wyskakujemy z domu, do kawy przegryzamy po kromeczce. Przechowuje się doskonale nawet przez tydzień. Nie pieczcie go na uroczyste obchody urodzin ojca lub cioci,  natomiast będzie doskonały co rano,  od poniedziałku do piątku, gdy budzi nas deszcz uderzający o parapet. Składniki: 2 duże jajka

Kronika Piekarnika
Piernik ekspresowy, miodowo - bakaliowy, bez miksera 100

cukru 220 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy piernikowej lub ulubiony zestaw przypraw 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 1 pełna łyżka powideł śliwkowych  ( użyłam zamiennie krem daktylowy - z przepisu zamieszczonego na końcu ) Wykonanie : Makę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, miodem(...)ulubione bakalie, łacznie pół szklanki.  Mieszamy szybko trzepaczką lub szpatułką  i przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.  Ja piekłam w keksówce, ale można  wykorzystać tortownicę o średnicy około 21 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 35 - 40 minut. Po tym czasie zróbcie test patyczka, jeśli jest suchy - gotowe. Wyłączamy piekarnik i studzimy 5 minut

Kronika Piekarnika
Babeczki jajeczno ziołowe z cukinią, boczkiem i groszkiem 120

tylko fajnie wyglądają, ale ciekawy smak mają. Zioła sprawiają, że świeżość w sobie mają. To danie z jajem, wariacja moja, ale jak je przygotujesz, będzie i Twoja. Można wersję bez boczku przygotować, lub ulubione zioła (ale świeże) dodać.   Składniki na ok. 12 babeczek: 5 niewielkich jajek, 2/3 szklanki mrożonego groszku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska(...)olej do wysmarowania papieru. Przygotowanie: Przygotowujemy   sylikonowe foremki na babeczki, należy je delikatnie posmarować olejem. Można też przygotować w metalowej formie z tym, że wykładamy je papierem do pieczenia, które również smarujemy olejem. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wszystkie zioła drobno siekamy, pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu (można włożyć między papier śniadaniowy i rozgnieść młotkiem do mięsa). Groszek

Moniki Smakołyki
Zdrowa dieta słoikowa 158

smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego lanczu, ale idealnie nadaje się na danie na imprezę(...)dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów i kolendry, który nadaje całości delikatnego, aksamitnego

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana 135

świeżego jeszcze nie ma) - szklanka mleka ( ok.250ml) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa , czosnek Ziemniaki obieram, myję i kroję w plastry - nie za grube. Można je delikatnie podgotować ale można i bez gotowania. Naczynie żaroodpornę smaruję masłem i wcieram w nie czosnek. Jeśli nie macie czosnku w ząbkach może być suszony lub granulowany. Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję(...)Jeśli mleka jest za mało w naczyniu - po prostu dolejcie. Na wierzchu zapieknaki układam wiórki masła i posypuję startym serem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200C ( przy termoobiegu) i piekę ok.20 min. Jak ziemniaki są miękkie a ser zamieniony w cudowną chrupką skorupkę możecie jeść. Bardzo trudno zrobić zdjęcie zapiekance, u mnie to wygląda tak...powiem jedno była smaczna

Kuchnia Pełna Emocji
Smalec z jabłkiem i cebulą 107

ogórkami, są również amatorzy jedzenia go z surową cebulą. Niezależnie od preferowanego chleba i dodatków zawsze smakuje on wyśmienicie. Składniki na smalec z jabłkiem i cebulą 1 kg słoniny bez skóry 2 cebule 1 kwaśne jabłko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Słoninę bardzo drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebule i jabłko obrać, z owocu usunąć gniazdo(...)ciasteczek . Ciągle trzymając smalec na lekkim ogniu, dodać posiekaną cebulę, smażyć ok. 5 minut, po czym dodać pokrojone jabłko i pozostawić na ogniu kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z pieca, lekko przestudzić i rozlać do słoiczków, które po zamknięciu postawić na przykrywce. Tak przygotowany smalec z jabłkami i cebulą może postać w lodówce kilka tygodni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Smalec

niecodziennikpary
BROWNIE - wersja wzbogacona 115

miodu, jeśli lubisz słodsze). masa jasna (Góra - jogurt typu greckiego - 1 i 1/2 opakowania (600 g) - olej rzepakowy - 1/4 szklanki (45 g)  - jaja - 3 szt.  - budyń śmietankowy bez cukru - (40 g) 1 opakowanie/ lub 3 łyżki maki ziemniaczanej - erytrytol - ja dodałam 1 szklankę, wyszło dosyć słodkie, na pewno następnym razem dodam mniejszą ilość (1/2 szklanki w zupełności(...)miód. Całość bardzo dokładnie zblendować, nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21x21). Następnie przygotowujemy kolejną warstwę: masa jasna (góra) Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać erytrytol i ubijać aż masa zrobi się błyszcząca. Żółtka wymieszać

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Metrowiec 280

przestygnięcia. Jeśli mamy dwie identyczne foremki, ciasta możemy piec równocześnie. Jeśli mamy jedną foremkę, musimy najpierw upiec jedno, a potem przygotować drugie ciasto (surowe nie może długo czekać przed pieczeniem). Waniliowy krem budyniowy: Do rondelka wsypujemy 5-6 łyżek cukru (wg preferencji) i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Rozcieramy je palcami z cukrem. Zalewamy 2,5 szklankami mleka(...)temperaturze pokojowej (jeśli będzie z lodówki krem się zważy!) ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy, aż do wykończenia. Jeśli mimo wszystko krem się zważy – bez paniki – wystarczy ustawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać. Gotowy krem chłodzimy w lodówce. Oba ciasta kroimy na równe ok. 1,5-2 cm kawałki

Poezja smaku
Brownie jaglane z kokosem 112

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -300 g kaszy jaglanej -20 g oleju (u mnie kokosowy) -4 łyżki kakao ciemnego -szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania -400 ml mleka Mlekovita bez laktozy -10 łyżek wiórków kokosowych -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka sody -1 łyżeczka octu jabłkowego polewa: -3 łyżki kakao ciemnego -30 g oleju kokosowego -4 łyżki wody(...)melaksera, dolewamy mleko z kakao i miksujemy do dokładnego połączenia. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy. 4. Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni. 5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami

zdrowo i aktywnie
Wieprzowina na świąteczny obiad 167

Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 4. Kotlety ze schabu z farszem z boczku i papryki 5. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 6. schab pieczony z tymiankiem . 7. Schab pieczony z boczkiem 8 Schab faszerowany podgrzybkami 9. Schab pieczony w niskiej temperaturze 10. Schab faszerowany jajecznicą 11. Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 12. Schab faszerowany cukinią 13. Najlepszy(...)pieczony faszerowany warzywami 18. Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 19. Karkówka pod pierzynką z pieczarkami 20. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 21. Karkówka pieczona miodowa 22. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym 23. bitki z karkówki wieprzowej 24. Kotlety siekane z karkówki 25. Kotlety panierowane z karkówki 26. Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 27. Pieczone kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ORZESZKI Z KREMEM KOKOSOWYM 96

kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni).  Składniki na krem: * 200 g śmietany kremówki 36% * 3 łyżki cukru pudru * 5 łyżek mleka kokosowego z puszki (potrzebny jest sam miąższ(...)puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach.   Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą. Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku

Zrób to smacznie
Ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi 170

zawsze lubię zjeść w tym okresie kawałek ciasta z dodatkiem kakao oraz z bakaliami. U mojej mamy zawsze pojawia się pyszny keks. Ja natomiast proponuję tym razem ciasto bez mąki, a za to z dodatkiem kaszy jaglanej. To będzie przepis na ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi . Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1/2 szklanki mleka(...)gładką masę. Przekładam do miski i dodaję jajka, olej rzepakowy, cukier brązowy i kakao. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję uprażone orzechy. Przelewam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Forma:  małe serce Temperatura piekarnika:  170 °C Czas pieczenia:  około 50-60 minut Ciasto wyjmuję z formy i podaję, gdy ostygnie. Można

Kuchnia co dnia
Owsiane tartaletki z lekkim kremem orzechowym i owocami. Zdrowy deser lub śniadanie. 142

jeszcze nie zwariowałam, wręcz przeciwnie, mam dla Was propozycje, która wygląda jak deser, smakuje jak deser i moim zdaniem po prostu jest stuprocentowym deserem, ale takim który możecie zjeść bez obaw również jako zdrowy, pełnowartościowy posiłek zawierający w sobie węglowodany w postaci nieocenionych płatków owsianych bogatych w witaminy, składniki mineralne i błonnik, dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, pożyteczne, pełnowartościowe(...)samo pysznie. Przed nami weekend, idealna okazja na leniwe, słodkie śniadanie lub pyszny deser. Koniecznie wypróbujcie. A kto lubi urocze śniadania na słodko niech skoczy również po przepis na pieczoną owsiankę z malinami oraz truskawkowy budyń jaglany. Składniki (4 tartaletki o średnicy 10 cm): Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1 dobrze dojrzały banan 2 łyżki syropu klonowego, miodu lub syropu

Fitsweet.me
Grillowane kotlety mielone z pieczarkami – prosty przepis na obiad 246

bardzo lubi tą wersję. Tak przygotowane kotlety najczęściej podaję na obiad. Dziś wersja z kopytkami, sosem i surówką. Grillowane kotlety mielone z pieczarkami możecie również podać do tradycyjnych lub pieczonych ziemniaków itd. Idealnie się również sprawdzą jako składnik domowych hamburgerów. Spróbujcie. Kotlety możecie przygotować na patelni grillowej lub tak jak w opiekaczu Befsztyk Gofry Dezal. Już raz polecałam(...)jest przyjemnością – po skończonej pracy wystarczy je przetrzeć szmatką. Szczerze polecam Wam opiekacz firmy Dezal (jak i inne produkty, gofrownica np. służy nam już bardzo długo). Dezal , to bez wątpienia JAKOŚĆ i NIEZAWODNOŚĆ ! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) pół cebuli 4 małe pieczarki 2-3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego

Słodkie okruszki
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką 139

sięgnąć po mikser, a ulubiony kubek (ten, który najczęściej pozuje mi na zdjęciach na IG) był na wyciągniecie ręki. Dlatego też mniej mnie ostatnio na blogu i FB, choć bez gotowania się nie obchodzi. Mam przygotowanych nawet kilka przepisów, które czekają na spisanie i opublikowanie.   Od razu po krótkim zapoznaniu się z instrukcją obsługi (tak, tak, czytam instrukcje(...)najwyższa, by podzielić się przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 120g masła 3 żółtka pianka: 3 białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ok 300g śliwek węgierek Mąkę przesiać

Obiad gotowy
Delikatne ciasteczka do herbaty z kokosem i limonką 164

smakuje jak delikatne kruche ciasteczka. Te idealnie będą się komponować z herbatą, bo maja nutkę limetki i jednocześnie są orzeźwiające. Dzięki wiórkom kokosowym są wybornie kruche i delikatne, ale bez obaw doskonale znoszą transport w pudełku (Miśka testowała) , więc można je zabrać ze sobą do pracy czy też do szkoły na przekąskę. Składniki na około 40 sztuk ciasteczek(...)folię spożywczą i schłodź w lodówce przez pół godziny. Schodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj ciastka. Uformowane ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 12 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Po upieczeniu mogą być delikatnie miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją i będą idealnie kruche. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS

greenscarf
Puszyste i delikatne placki z jabłkami 163

placków z jabłkami zawsze używam jak najlżejszej i zawierającej jak najmniej glutenu mąki – tutaj idealnie sprawdza się mąka tortowa, która odpowiada za miękkość i finalną konsystencję ciasta.   Nie bez znaczenia pozostaje też fakt dodania do ciasta alkoholu – wysokoprocentowy trunek użyty do ciasta ma ogromny wpływ na to, że dużo wolniej tworzą się w cieście pasma glutenu. Placki(...)Białka oddzielamy od żółtek i w czystej, suchej i pozbawionej tłuszczu misce ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę. To właśnie piana, razem z proszkiem do pieczenia dodanym do mąki, uniesie ciasto i pozwoli mu rosnąć podczas smażenia. W osobnej misce do żółtek dodajemy cukier, imbir i cynamon – dokładnie miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy do jajek mleko

Karo in the Kitchen
Brownie jaglane z kokosem 162

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -300 g kaszy jaglanej -20 g oleju (u mnie kokosowy) -4 łyżki kakao ciemnego -szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania -400 ml mleka Mlekovita bez laktozy -10 łyżek wiórków kokosowych -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka sody -1 łyżeczka octu jabłkowego polewa: -3 łyżki kakao ciemnego -30 g oleju kokosowego -4 łyżki wody(...)melaksera, dolewamy mleko z kakao i miksujemy do dokładnego połączenia. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy. 4. Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni. 5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami

Zdrowie i pysznie na talerzu
Przepis #133 Domowa mleczna czekolada - FIT, bez glutenu i laktozy (wegańska) 1232

jest Dzień Czekolady? W takie święto nie można nie zjeść choćby kawałka:) Dla dbających o zdrowe odżywianie przygotowałam propozycję na pyszną domową czekoladą na mleczku kokosowym. Przysmak jest wegański, bez glutenu i dodatku białego cukru. Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu a smakuje wyśmienicie. A w dodatku ma o prawie połowę mniej kcal niż sklepowa! Musicie koniecznie jej spróbować(...)mleczko kokosowe. Dodajemy masło orzechowe, kakao oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki - ja użyłam szklanego naczynia do przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na około godzinę a później do zamrażalnika również na około godzinę.  Czekolada dość łatwo się rozpuszcza dlatego warto

Health-Fit-Life
Migdałowa babka z żurawiną i morelami 161

zbiorów żurawiny, która od tamtej pory leżakuje sobie w zamrażarce mojej Mamy, wykorzystałam właśnie taką żurawinę; jej cierpkość świetnie podkręca smak babki. Ale jeżeli nie macie możliwości użycia mrożonej, bez obaw - z suszoną babka również będzie smaczna. Aromat migdałowy dodany do ciasta fantastycznie komponuje się zarówno z żurawiną jak i z morelami. Od babki wprost nie można się oderwać(...)cukru 165 g cukru trzcinowego ( u mnie cukier Demerara ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )  1 szklanka jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego 1 szklanka żurawiny, świeżej/mrożonej lub suszonej ( żurawinę mrożoną należy najpierw rozmrozić ) 3/4 szklanki suszonych

Opowieści z piekarnika
Surówka z tartej brukselki z orzechami 193

tartej brukselki to jeszcze inny obszar doświadczeń smakowych. Brukselka kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim i taka rzeczywiście jest po ugotowaniu, natomiast na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku. W surówce, którą Wam proponujemy, orzechową nutę podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje(...)boczkach, polej olejem, sokiem z cytryny, posól i pieprz. Dodaj posiekane grubo orzechy. Wcześniej możesz je podprażyć 2-3 minuty na suchej patelni. Całość wymieszaj. Podawaj jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs, np. do steka z tego przepisu Artykuł Surówka z tartej brukselki z orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Owsiane tartaletki z lekkim kremem orzechowym i owocami. Zdrowy deser lub śniadanie. 192

jeszcze nie zwariowałam, wręcz przeciwnie, mam dla Was propozycje, która wygląda jak deser, smakuje jak deser i moim zdaniem po prostu jest stuprocentowym deserem, ale takim który możecie zjeść bez obaw również jako zdrowy, pełnowartościowy posiłek zawierający w sobie węglowodany w postaci nieocenionych płatków owsianych bogatych w witaminy, składniki mineralne i błonnik, dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, pożyteczne, pełnowartościowe(...)samo pysznie. Przed nami weekend, idealna okazja na leniwe, słodkie śniadanie lub pyszny deser. Koniecznie wypróbujcie. A kto lubi urocze śniadania na słodko niech skoczy również po przepis na pieczoną owsiankę z malinami oraz truskawkowy budyń jaglany. Składniki (4 tartaletki o średnicy 10 cm): Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1 dobrze dojrzały banan 2 łyżki syropu klonowego, miodu lub syropu

Fitsweet.me
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 196

Pierożki won ton to jeden z naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Przepisy z resztek kurczaka – jambalaya Jambalaya(...)pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. P rzepisy z resztek kurczaka – marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania

Niedzielny kucharz
DORSZ POD KRUSZONKĄ Z PIEKARNIKA 195

nigdy nie skończą mi się pomysły. Rybę jemy często, głównie dorsza, a taka inna kombinacja dodaje lepszego smaku. Kruszonka jest pyszna ! Chrupiąca i aromatyczna.  PRZEPIS filety z dorsza bez skóry 2 duże szt.  sól, pieprz do oprószenia olej kokosowy 4 łyżki bułka tarta 4 łyżki koperek świeży 2 łyżki ( siekany ) słonecznik łuskany 1 łyżka boczek surowy wędzony(...)posiekany czosnek. Zalać olejem kokosowym i wymieszać. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na płaty ryby. Piekarnik rozgrzać na 190 stopni. Wstawić blachę z rybą. Piec około 30 minut, aż kruszonka zarumieni się.  UWAGA !  Czas pieczenia może być krótszy w zależności od piekarnika

Kuchnia Paulettes
Wegańskie batoniki 231

Jest to kolejna odsłona wegańskich słodyczy. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału. Bardzo smaczne, zdrowe i proste. Myślę, że są dość tanie. Składniki: Pierwsza warstwa: 100 g wiórków migdałowych; 100  g otrębów owsianych; 100 g daktyli (namoczonych); 3-4  łyżki kakao (oczywiście dodałam karob) 3  łyżki oleju kokosowego; 1 łyżka syropu z agawy Druga(...)kokosowego; 100 g  wegańskiej gorzkiej czekolady; 2-3 łyżki syropu z agawy; 4 łyżki oleju kokosowego; 1 łyżka kakao; Wykonanie: Pierwsza warstwa Pojemnik kwadratowy/prostokątny wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki pierwszej części wrzucamy do blendera i mielimy do momentu, aż się połączą się w jedną dość klejącą masę. Masę przekładamy do pojemnika i uklepujemy ją równomiernie

Smaki Przyprawy i Kolory
Kakaowiec z malinami Agnieszki 168

pewno każdemu, nawet tym niedoświadczonym cukiernikom. Ja dorzuciłam maliny, bo to końcówka sezonu i warto jeszcze je jeść póki są. Do tego cukier puder. Ale możecie również upiec ciasto bez dodatków, albo z rodzynkami i na wierzch dać polewę. Idealne do kawy lub z mleczkiem. Nie wymaga jakiegoś koszmarnego nakładu pracy. Fajną robotę robi tutaj cytrynka, której delikatny aromat(...)u0142y\u017cek wody\r","1,5 szkl cukru (da\u0142am 1)\r","3 \u0142y\u017cki kakao\r","2 szklanki m\u0105ki\r","2 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia\r","sok i sk\u00f3rka z po\u0142owy cytryny\r","250 g malin\r","3 jajka"],"name":"Kakaowiec z malinami Agnieszki","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Mas\u0142o

Mieszam w Garnku
sernik z masą kokosową 182

Ostatnio chęć na kokos i czekoladę nie daje mi spokoju. Do tego stopnia, że zachciało mi się nawet sernika z kokosem. Upiekłam więc sernik bez spodu a na wierzch wylałam gęstą masę kokosową i czekoladę. Smakowało trochę jak batoniki bounty. Wizualnie prawie nie widać, że to ciasto składa się z dwóch warstw, mają one też podobną konsystencję więc(...)szklanki mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 60 g budyniu waniliowego (półtorej paczki) dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki wiórek kokosowych Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Przygotować masę serową: białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nadal ucierając dodać ser, budynie i olej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zdrowa wielkanocna baba 165

staną się puszyste powoli dosypujemy cukier. Finalnie powinny stać się prawie białe. Odstawiamy miskę z ubitymi żółtkami i analogicznie postępujemy z białkami, do których dodajemy szczyptę soli. Ubijamy już bez cukru. Do wyrośniętego ciasta dodajemy żółtka i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Dopiero wtedy wlewamy roztopiony olej i ponownie doprowadzamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy. Na końcu dorzucamy rodzynki(...)jeszcze urośnie. U nas z podanych proporcji wyszły 2 baby, 1 duża i 1 mała. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra/dół. Pieczenie z termoobiegiem nie jest tutaj konieczne. Baby pieczemy przez 60 min. POLEWA:  W garnku gotujemy na niewielkim ogniu mleko z cukrem przez ok 15 min, aż do uzyskania

Kuchnia od dwojga
Roladki z pstrąga z kremowym serkiem i pomidorami 194

porcje: 2 pstrągi po ok.250-300g lub niewielkie filety z pstrąga serek kremowy Apetina "Grilowana papryka i oliwki" 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki soku z limonki 1 kromka chleba (nieziarnistego, bez skórki 300 g pomidorków koktajlowych w soku pomidorowym czarne oliwki według uznania 1 szlotka sól i pieprz bazylia Jeżeli ryby są w całości, należy je najpierw oczyścić i odfiletować(...)serek rozsmarować na filetach. Zwinąć niezbyt ściśle roladki, spiąć wykałaczkami. Nie dociskać zbyt mocno, żeby serek na miejscu. Roladki rybne ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.12-15 minut (zależnie od grubości). Szalotkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim szalotkę. Dodać pomidorki, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę gotować ok. 5-7 minut. Dodać oliwki, gotować

Pełny talerz
Sernik wiedeński 194

będę się wiele rozpisywać tylko powiem klasyczny sernik bez spodu, czyli  lekki, puszysty uwielbiany przez wszystkich sernik wiedeński.  Gorąco polecam! Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 6 jajek 100 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)mieszamy do połączenia się składników. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez 1 h i 20 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylić

magiczna kuchnia Kasi
Jesienna bezglutenowa szarlotka 223

Przepyszna, jesienna szarlotka z kruszonką w wersji bezglutenowej – aromatyczna, krucha i pachnąca. Smakuje jak najlepszy, tradycyjny glutenowy wypiek. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć.  Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki(...)ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Tortownicę o średnicy około 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep 1/3 schłodzonego ciasta. Resztę ciasta włóż do zamrażarki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz około 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudź. Kolejną 1/3 ciasta wylep

Kuchnia bezglutenowa
Dynia kandyzowana 169

sprawdzonym przepisem mojej mamy. Właśnie jesienią przygotowujemy wspólnie dynię na różne sposoby i zamykamy ją w słoikach, żeby służyła nam całą zimę.  Składniki:  500 g miąższu dyni bez skórki  250 ml wody 250 g cukru 1 opakowanie małe cukru wanilinowego  2 goździki Przygotowanie:   Dynię pokroić w dość sporą kostkę przełożyć do sita, a następnie(...)będzie szklista przekładamy ją na blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy i pozostawiamy na kilka godzin do osuszenia.  Następnego dnia dynię osuszamy w piekarniku termoobieg temperatura 70 C i pieczemy ok 2 godzin.  Osuszoną dynię przechowujemy w szczelnych opakowaniach :)  Smacznego

Niezły Młynek
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe placuszki z cukinią i selerem 202

ulubionych. Przygotować możemy je na setki sposobów.  U nas dzisiaj moje ulubione połączenie z cukinią i selerem, a dla zaostrzenia smaku dodałam zieloną cebulkę. Placuszki owe zostały upieczone bez tłuszczu na blaszce w piekarniku co dodatkowo zwiększa ich atuty poniedziałkowe ;) Jemy zdrowo i smacznie :) Drobiowe placuszki z cukinią i selerem Składniki :   300 g filetu z kurczaka(...)dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę i przeciśnięty czosnek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - mieszamy. Z powstałej masy nakładamy blaszkę wyłożoną papierem przy pomocy łyżki niewielkie placuszki. Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut (obserwujemy mają być lekko przyrumienione

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto oczy carycy. 226

jajkami ucieramy z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodajemy mąkę, olej, proszek i kakao. Formę wielkości  (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia, a potem na przemian układamy ciasto raz ciemne, raz jasne. Możemy delikatnie wymieszać widelcem.  Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty.  Krem:  Szklankę mleka zagotowujemy(...)kładziemy okrągłe biszkopty nasączone w naparze w z kawy. Wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia, a następbie kłądziemy pozostały krem . Przykrywamy drugą częścia ciasta. Można udekorować polewą, u mnie bez polewy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu, bez cukru 212

glutenu. Słodzone miodem, są bardzo pożywne i sycące. W środku są wilgotne. Szybkie i proste w przygotowaniu, polecam… (inspiracja ze strony justpaleofood )     Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu Składniki na około 12 ciastek: 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki naturalnego miodu 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej szczypta soli(...)Odstawić na około 5-10 minut, aż mąka kokosowa wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę zachować między ciastkami odstępy i obserwować, ponieważ szybko

Mała Cukierenka
Czekoladowe wegańskie brownie bez pieczenia - bez cukru i słodzików 168

zależności od grubości kawałków, mi wyszło 15 sztuk) 325 g daktyli suszonych (2,5 szklanki) 200 g orzechów włoskich bez łupinek (2 szklanki) 100 g niskotłuszczowego kakao bez cukru (1 szklanka) szczypta soli 20 g nasion chia (2 łyżki) 1. Wszystkie składniki, oprócz nasion chia, zblenduj na gładką masę. Najlepiej robić to stopniowo, zaczynając od orzechów, a następnie(...)tłuszcz z orzechów.  3. Rozwałkuj wszystko na kształt prostokąta, następnie wycinaj/formuj dowolne kształty - mogą to być np. kulki albo płaskie kwadraty. 4. Przechowuj w lodówce, przykryte papierem do pieczenia.  Energia (1 kawałek) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 182 kcal

Powiedz dietom nie
Schab pod pierzynką 176

dalsze pisanie i gotowanie jeszcze przez jakiś czas. Jeszcze raz bardzo Wam wszystkim Kochani dziękuję. A dzisiaj mam dla Was pyszny schab pod pierzynką Składniki 500 g schabu bez kości 3 średnie cebule 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 200 ml śmietany (dałam 18%) 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz koperek lub natka pietruszki Schab(...)solą i pieprzem. Następnie ułożyć podsmażone kotlety. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać i ułożyć na wierzch mięsa. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 1h . Od czasu do czasu w trakcie pieczenia uciskać widelcem marchewkę, aby była zanurzyć ją w sosie. Po upieczeniu posypać natką pietruszki lub koperkiem. schab pod pierzynką

O kuchni z uczuciem
Cukinia – warzywo do wszystkiego – pasztet 205

bardzo wdzięczna gdyż zawsze jest pysznie gdy przyniosła ten pasztet myślałam, że to jakieś ciasto pochłonęłam go kilka kawałków i na drugi dzień upiekłam swój oczywiście nie bez drobnych zmian w przepisie -  pasztet ten jest naprawdę świetnym polem do kulinarnego kombinatorstwa   PASZTET Z CUKINII Składniki 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach 1 starta marchewka(...)jajka dodatkowo dodałam (poza podstawowym przepisem) - (można pominąć) 2 garści mięsa mielonego łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka curry Do dzieła!!! Wszystkie składniki łączymy - dokładnie mieszamy i wykładamy do formy - ja piekłam w keksówce jednak polecam płaską szeroka formę - wtedy pasztet będzie ładnie się kroił - mój nie wyszedł zwarty nadawał się tylko do smarowania pieczywa - co nie odebrało mu wspaniałego smaku

sierotka maRysia w kuchni
Najprościej: muffinki z nektarynkami 180

dnia równomiernie kapał deszcz. I jak tu nie popaść w depresję...? Nie ukrywam, nie jest lekko...  Przez długie godziny zbierałam się za napisanie posta. snując się po domu bez celu. W końcu zastał mnie wieczór i ciemności, a ja nadal nie potrafiłam się w sobie zebrać. Upiekłam więc ciasto - gruszkowe, czekoladowe, rozgrzewające. Pycha!  Ale o nim innym(...)słodkie i wilgotne od owoców. To co, powspominacie ze mną...? Muffinki z nektarynkami Składniki: (na 12 sztuk) 250 g mąki pszennej 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju 1 jajko 125 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 nektarynki Nektarynki sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić na pół, wyjąć pestki, pokroić miąższ w kostkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
18 dań na wrzesień 153

Drugi dzień września, pomimo, że pochmurny, zainspirował mnie do przygotowania zestawienia potraw, które koniecznie musicie przygotować w tym pięknym miesiącu. Korzystając z kalendarza sezonowego, wybrałam warzywa i owoce, które bez problemu znajdziecie w sklepach w tym miesiącu. Zachęcam również do samodzielnego zbierania owoców np. jeżyn i ich mrożenia, w woreczkach, po kilka porcji, będą jak znalazł, gdy będziemy tylko(...)czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Wegeburgery z zielonej soczewicy 207

gałką muszkatołową. Teraz jeszcze możecie próbować masy, zaraz wrzucimy jajko. Dodajemy siemię lniane, które razem z jajkiem będzie stanowiło spoiwo kotletów. Siekamy pietruszkę, ziarna sezamu chwilę podprażamy na patelni bez tłuszczu. Wszystko to razem mieszamy. Najlepiej dłonią. Dosypujemy drobne płatki owsiane i wgniatamy je w masę. Już teraz możecie wsypać odrobinę bułki tartej – wyczujecie pod ręką, czy masa jest(...)usmażyć. Jeśli się rozsypie, potrzeba mu jeszcze trochę bułki żeby zespoiła wilgotne składniki.   Naszykowałam kotlety, kładąc łyżką do lodów równe porcje masy na kwadraty wycięte z papieru do pieczenia i formowałam kotlety dłonią. Kotletów o wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej wyszło mi 12. Nie mogą być za cienkie, bo się porozpadają, miejcie to na uwadze. Smażymy

Karo in the Kitchen
Kremowy sernik z musem dyniowym pachnący cynamonem i wanilią 203

Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina :) Można powiedzieć, że to taki trochę oszukany sernik, bo bez prawdziwego twarogu, ale gwarantuje że nikt się nie pozna, bo smak jest tak rewelacyjny, że jedyne pytanie jakie nasuwa się podczas jego jedzenia to "ciekawe czy zostanie dla mnie(...)brązowego cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka 2 cukry wanilinowe lub 2 łyzki cukru z prawdziwą wanilią 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 100g serka naturalnego apetina 1 żółtko 1 cukier wanilinowy lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki pokruszyć jak najdrobniej, najłatwiej zrobić to przy pomocy

DefinicjaSmaku
Bananowiec 241

zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów, bez skórki Składniki na krem: 600 ml śmietanki 30% 200 g serka Piątnica (śmietankowy) 2 łyżki cukru pudru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanka wrzącej wody Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa(...)garnka, dodajemy pokrojone masło i cukier. Wkładamy na gaz i mieszamy, po chwili dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formę 23x23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy na nie niewielką ilość masy bananowej, ale uważamy by biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wlewamy resztę masy i pozostawiamy już

Panda i jej świat
Makaron z karkówką, porem, cukinią i smażoną szałwią 180

krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie  osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę z obu stron na chrupko, odłożyłam na ręcznik kuchenny(...)sicie – mojemu wystarczyły 4 minuty gotowania. Makaron dodałam na patelnię, wszystko razem dokładnie wymieszałam i przełożyłam na talerz. Posypałam plasterkami żółtego sera. Na wierzchu położyłam listki szałwii. Makaron jest bez sosu tylko obtoczony oliwą, ale ja tak lubię

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka z kurczakiem, selerem, kukurydza, ananasem... 370

lepszych, bo i zapowiada się ciekawie. Przede wszystkim ruszam z akcją pierniki (to już nr 3;D) Dziś zdałam sobie sprawę, że nie będę miała czasu na gotowanie i pieczenie swoich zdrowszych potraw na święta, bo do domu zląduję dopiero 23 grudnia i to wieczorem.  Nie wiem jak to wszystko zorganizuję. Nie poszaleję tak jak w zeszłym roku(...)lekko odchudzić. Składniki (około 3 porcji): 1 mały seler 2 piersi z kurczaka + curry do przyprawienia  około 4-5 plastrów ananasa (użyłam ananasa z puszki w soku własny, bez dodatku cukru- dostępny w NETTO) kawałek świeżego pora (około 4 cm) 0,5 puszki kukurydzy domowy majonez light przygotowany wg. tego przepisu 2 łyżki gęstego jogurtu sól, pieprz

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym 272

prosty sposób przygotowania  zdrowych i smacznych ciasteczek . Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do   śniadaniowych koktajli, jogurtów  i   kawy.  Bez cukru, jaj, mąki pszennej  i zbędnych tłuszczy.  To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2  dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki siemienia lnianego(...)nasiona lnu. -Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną  z sodą i olej. -Składniki  starannie wymieszać  łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie  wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką  do lodów /lub zwykłą / nakładać  na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta ,  lekko je spłaszczać nadając   ciasteczkom odpowiedni kształt

Zakamarki mojej kuchni
Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem | mata-stolnica z podziałką hiszpańskiej marki Lekule 172

jedna rolada piekła się szybciej a w drugiej pojawiał się zakalec. Uważam, że mata ta jest fantastyczna! Nie tylko służy nam jako stolnica, ale również można stosować ją podczas pieczenia. Czego chcieć więcej? Stolnica zawsze kojarzyła mi się z drewnianym blatem, stojącym u babci za szafkami w kuchni ;) A tu proszę. Matę wystarczy po użyciu zwinąć w rulon(...)nadaje się do wszystkich czynności przygotowywania wypieków. Można wygodnie i szybko wyrobić i rozwałkować na nim ciasto, w razie potrzeby schłodzenia wstawić do lodówki, a później bezpośrednio do piecyka- bez potrzeby stosowania dodatkowo jakiejkolwiek folii. Zaletą maty jest również fakt, że łatwo poddaje się czyszczeniu. Niestety, żeby nie było za słodko - mata ta posiada jeden maleńki minus. Podczas cienkiego

CookYourself
Tort Wielkanocny Zajączek 347

Jeśli z wierzchu za mocno się przyrumienia to na czas dopiekania można je przykryć folią lub papierem do pieczenia. Ciasto II    Z ciastem II postępujemy analogicznie jak z ciastem I, jednak można je już upiec w normalnej foremce. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Z wystudzonego ciasta wycinamy nóżki zajączka. Resztę ciasta kruszymy- z tego powstanie ogonek(...)pomocą miksera. Następnie dodajemy po łyżce budyniu i ciągle miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Masę dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy pokrojone w kosteczkę wafelki. Mieszamy. Drugą odstawiamy bez niczego. Będzie nam ona potrzebna na posmaro wanie zajączka z zewnątrz. Masa cukrowa: Cukier puder przesiewamy wraz z mąką. Odkładamy 1 czubatą łyżkę. Galaretkę zalewamy łyżką wrzącej wody. Mieszamy

Czerwona Porzeczka
Waniliowe ptasie mleczko - pyszne ciasto 434

Zapraszam na pyszne ciasto -  ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu! Składniki na biszkopt: ( przepis stąd(...)cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane  mąki - pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką i piec w 170`C  20-25 minut. Studzić na kratce 200 g cukru wsypać do rodelka, zalać 75- 80 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Woda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1189

truskawek (umytych i obranych) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru. Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zamaczamy(...)niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem do garnuszka z ciepłą woda i mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę o płynnej konsystencji dodajemy po trochu do śmietanki i szybko mieszamy. Śmietankę

Smakowy Raj
Słodkie środy - Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi 207

Często potrzebujemy pomysłu na szybką słodkość, którą będziemy mogli poczęstować niespodziewanych gości, chociaż przyznam, że u nas takie słodkie ślimaczki goszczą bardzo często bez okazji. Są idealne do kawusi, a w dodatku bardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych(...)roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry.  Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 179

wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, mózgu, dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. Wyniki badań medycznych(...)surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Najwartościowsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia - Extra Virgin - spożywana na surowo. Jest doskonałą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn (tłuszcze typu trans) czy innych olejów roślinnych (jak słonecznikowy, kukurydziany, arachodowy

ClauditteMissCooking
Szarlotka z masłem orzechowym 209

Chociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście taką z dodatkiem masła orzechowego? Jak nie to koniecznie spróbujcie w najbliższy(...)dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy maso orzechowe. Ciasto zagniatamy opuszkami palców tworząc małe okruszki. 2/3 ciasta wysypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - resztę odstawiamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 15 minut do zarumienienia. W tym czasie ścieramy na grubych oczkach jabłka, posypujemy cynamonem, dodajemy łyżkę cukru

Słodkie Przyjemności
Prawie jak Croissant - z czekoladą i masłem orzechowym... 196

Tradycyjne  Croissant są bez nadzienia, no ale skoro w domu jest nutella i masło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze(...)Ciasto kroimy mniej więcej na kwadraty, w rogu nakładamy nadzienie i rolujemy, rogi zawijamy dodatkowo w ślimaka, żeby farsz nam nie wyciekał i kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się zostawiać duże odległości między ciastkami. Smarujemy je pędzelkiem umaczanym w rozbełtanym jajku lub mleku. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. Ciastka pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia

Z butelką mleczka w tle
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 312

jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :) Składniki: szklanka mąki 1 jajko szklanka maślanki, jogurtu lub kefiru 1/2 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia  łyżeczka sody 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego Dodatki: miód, nutella, dżem, rodzynki, orzechy, świeże owoce, bita śmietana, bekon, ... Wykonanie: Wszystkie składniki na pancaki łączymy razem, polecam użycie(...)rozcieńczcie je odrobiną wody. Możecie też przygotować je przed położeniem się spać, by rano móc szybko usmażyć placuszki na śniadanie dla siebie i rodziny. Pankejki smażymy na rozgrzanej, suchej (bez tłuszczu) patelni obydwu stron. Nie potrzebujemy tłuszczu, bo jest on już w cieście, a tylko na suchej patelni uzyskamy złoty kolor placuszków. Jemy tak, jak lubimy najbardziej

Taste Of My Day
Orzechowe babeczki z karmelem i bezą 177

cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki, a na wierz wylać masę z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut w tem. 180C. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i polać karmelizowanymi orzechami.Foremki silikonowe są do tego idealne:), zerknijcie na link do sklepu(...)łyżki cukru kryształu 3 łyżki miodu Masło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną bezę upieczonej babeczki. źródło,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Rozgrzewamy się! Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą 236

pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking , Beverley Jollands na 6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. z czego 1 godz. na pieczenie warzyw Składniki: 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek świeżego tymianku 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonej kolendry(...)pół dynią, przekrojonymi na pół i pozbawionymi pestek pomidorami, przekrojoną na pół czerwoną papryką oraz papryczką chilli. Delikatnie posmaruj dynię oliwą po czym wstaw blachę do piekarnika.  Warzywa piecz przez 25 min, po czym wyjmij pomidory, paprykę słodką i chilli. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z truskawkami na ciemnym biszkopcie. 246

miksując, aż do powstania lśniącej piany. Następnie ciągle miksując dodajemy żółtka. Później przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i dodajemy kakao mieszając ręcznie by powstająca masa była bardziej puszysta. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i nakładamy powstałą masę. Wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ochłodzenia. Żelatynę odmierzamy do kubka i dolewamy wody(...)sztywny krem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy oraz przestudzoną żelatynę. Wystudzony biszkopt nasączamy herbatą (my zużyłyśmy około 4/5 kubka naparu). Następnie układamy na nim truskawki bez szypułek, szerszą stroną ku dołowi (jak na zdjęciu). Nakładamy przygotowany krem dokładnie wypełniając przestrzenie pomiędzy truskawkami. Odkładamy od lodówki na dwie godziny. Po tym czasie ozdabiamy ciasto truskawkami z szypułkami

Kolizje Smaków