Pyszne , delikatne i baaardzo wilgotne. Idealne ciasto na letnie dni. Jogurt i baaardzo duża ilość owoców. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , od razu musiałam
Smaczne ZdroweChoć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki – razem smakują świetnie. Nie jest to jednak przepis dla początkujących – mimo, że składniki są bardzo proste, to przygotowanie tarty bez termometru wymaga nieco zdolności kulinarnych. Składniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły karmel malinowy. Jednak jest on zdecydowanie wart uwagi! Tarta jest dość niska – ale taki jest(...)okrągły kształt (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm w taki sposób, aby zajęło całe dno i utworzyło 2-3 centymetrowy rant. Najlepiej ciasto od razu rozwałkować na średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie
Poezja smakuGotowanie Pieczenie Przechowywanie Przygotowanie Smażenie X Jak gotować żurek? Jak gotować żurek? Proste wskazówki i przepisy na wyjątkowy smak. Odkryj tajniki tradycyjnego żurku w Twojej kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do żurku - historia i znaczenie w kuchni polskiej Rozdział 1: Wprowadzenie do żurku – historia i znaczenie w kuchni polskiej Żurek to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni polskiej, które(...)ciągu kilku dni od przygotowania. Wariacje na temat żurku - nowe smaki i inspiracje Żurek to danie, które pozwala na wiele wariacji i eksperymentów smakowych. Można go przygotować z dodatkiem pieczonych warzyw, kiszonej kapusty, grzybów lub nawet suszonych owoców. Dodatki mogą nadawać zupie nowych smaków i wzbogacać jej konsystencję. Warto także spróbować wersji wegetariańskiej żurku, w której mięso zastępujemy soczewicą
Podstawy Gotowaniadostać makaron pszenny pełnoziarnisty, więc taki też spokojnie możecie użyć. Ja mam już przerobione miejscówki (dzięki diecie My), w których makarony żytnie dostanę bez problemu. To między innymi Auchan i Selgros. I oczywiście zakupy online, bez których już nie wyobrażam sobie życia. Nie, to nie lenistwo, nie jestem po prostu fanem łażenia po sklepach, taki typ. Jeżeli chodzi(...)się w całość potrawy. Zresztą, gdzie one by się idealnie nie wkomponowały… Na dziś chyba tyle. Od rana krzątam się po kuchni. W końcu próbuję zrobić bulion z pieczonych warzyw (póki co wege), za chwilę zacznę smażyć kotlety z kiszoną kapustą, muszę zrobić jeszcze makaron z pesto z fetą i wyczarować jakąś sałatkę do kotletów. Jeżeli wszystko się
Kardamonovyspróbuje zrobić je wersji faszerowanej z mięsem, oliwkami i fetą. Wychodzą doskonałe. Przepis na bakłażany faszerowane Składniki: 3 średnie bakłażany, 1 większa cebula, 3 ząbki czosnku, garść zielonych oliwek bez pestek, 500 gramów mielonej wieprzowiny, około 150 gramów sera feta, oliwa z oliwek, sól, pieprz, oregano. Jak zrobić bakłażany faszerowane? Bakłażany umyj, odetnij końcówkę z łodygą, przekrój na pół(...)pokrojone w plasterki oliwki. Gdy farsz przestygnie, dodaj mięso, dopraw solą, pieprzem i oregano, dokładnie wyrób. Wydrążone bakłażany posmaruj odrobiną oliwy, oprósz solą, wypełnij masą i posyp pokruszoną fetą. Piecz w brytfance posmarowanej oliwą w temp. 190 stopni przez 50-60 minut. Artykuł Bakłażany faszerowane z mięsem, oliwkami i fetą. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskamąki pszennej, dodajemy 150 g cukru, paczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę soli, startą skórkę z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy 3 całe jajka i 250 ml ciepłego mleka (bez 4 łyżek, które dodaliśmy do drożdży), rozpuszczone drożdże i miksujemy na gładką masę. Ciasto jest bardzo luźne, dlatego zagniatanie dłońmi nie jest wskazane, lepiej użyć miksera. 3. Gdy ciasto będzie(...)ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. 5. Foremkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 40-45 minut, z grzaniem góra-dół. 7. Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia, następnie wykładamy ciasto na przykład na talerz i posypujemy cukrem
Kawa z mlekiemNiektóre na czerwono, inne podkreślone, kolejne po prostu gdzieś tam uwzględnione. Tak czy inaczej, częścią tych planów jest to, że tu wracam. Podkreślone. Pomimo tego, że intensywność mego pieczenia zmalała do minimum zawstydzającego, kilka przepisów zamieszczam, pamięcią do nich wracając. I życzę Wam, nam, pięknej, ciepłej, pachnącej jesieni. Zacznę od przepisu absolutnie jesiennego. Wyłącznie dla wielbicieli ciast(...)chrupiący dzięki orzechom, koniecznie włoskim. Dla mnie to przyjemny akcent na dzień dobry - zanim wyskakujemy z domu, do kawy przegryzamy po kromeczce. Przechowuje się doskonale nawet przez tydzień. Nie pieczcie go na uroczyste obchody urodzin ojca lub cioci, natomiast będzie doskonały co rano, od poniedziałku do piątku, gdy budzi nas deszcz uderzający o parapet. Składniki: 2 duże jajka
Kronika Piekarnikacukru 220 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy piernikowej lub ulubiony zestaw przypraw 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej 1 pełna łyżka powideł śliwkowych ( użyłam zamiennie krem daktylowy - z przepisu zamieszczonego na końcu ) Wykonanie : Makę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, miodem(...)ulubione bakalie, łacznie pół szklanki. Mieszamy szybko trzepaczką lub szpatułką i przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ja piekłam w keksówce, ale można wykorzystać tortownicę o średnicy około 21 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 35 - 40 minut. Po tym czasie zróbcie test patyczka, jeśli jest suchy - gotowe. Wyłączamy piekarnik i studzimy 5 minut
Kronika Piekarnikatylko fajnie wyglądają, ale ciekawy smak mają. Zioła sprawiają, że świeżość w sobie mają. To danie z jajem, wariacja moja, ale jak je przygotujesz, będzie i Twoja. Można wersję bez boczku przygotować, lub ulubione zioła (ale świeże) dodać. Składniki na ok. 12 babeczek: 5 niewielkich jajek, 2/3 szklanki mrożonego groszku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska(...)olej do wysmarowania papieru. Przygotowanie: Przygotowujemy sylikonowe foremki na babeczki, należy je delikatnie posmarować olejem. Można też przygotować w metalowej formie z tym, że wykładamy je papierem do pieczenia, które również smarujemy olejem. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wszystkie zioła drobno siekamy, pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu (można włożyć między papier śniadaniowy i rozgnieść młotkiem do mięsa). Groszek
Moniki Smakołykismakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego lanczu, ale idealnie nadaje się na danie na imprezę(...)dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów i kolendry, który nadaje całości delikatnego, aksamitnego
Niedzielny kucharzświeżego jeszcze nie ma) - szklanka mleka ( ok.250ml) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa , czosnek Ziemniaki obieram, myję i kroję w plastry - nie za grube. Można je delikatnie podgotować ale można i bez gotowania. Naczynie żaroodpornę smaruję masłem i wcieram w nie czosnek. Jeśli nie macie czosnku w ząbkach może być suszony lub granulowany. Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję(...)Jeśli mleka jest za mało w naczyniu - po prostu dolejcie. Na wierzchu zapieknaki układam wiórki masła i posypuję startym serem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200C ( przy termoobiegu) i piekę ok.20 min. Jak ziemniaki są miękkie a ser zamieniony w cudowną chrupką skorupkę możecie jeść. Bardzo trudno zrobić zdjęcie zapiekance, u mnie to wygląda tak...powiem jedno była smaczna
Kuchnia Pełna Emocjiogórkami, są również amatorzy jedzenia go z surową cebulą. Niezależnie od preferowanego chleba i dodatków zawsze smakuje on wyśmienicie. Składniki na smalec z jabłkiem i cebulą 1 kg słoniny bez skóry 2 cebule 1 kwaśne jabłko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Słoninę bardzo drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebule i jabłko obrać, z owocu usunąć gniazdo(...)ciasteczek . Ciągle trzymając smalec na lekkim ogniu, dodać posiekaną cebulę, smażyć ok. 5 minut, po czym dodać pokrojone jabłko i pozostawić na ogniu kolejne 2-3 minuty. Zdjąć z pieca, lekko przestudzić i rozlać do słoiczków, które po zamknięciu postawić na przykrywce. Tak przygotowany smalec z jabłkami i cebulą może postać w lodówce kilka tygodni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Smalec
niecodziennikparymiodu, jeśli lubisz słodsze). masa jasna (Góra - jogurt typu greckiego - 1 i 1/2 opakowania (600 g) - olej rzepakowy - 1/4 szklanki (45 g) - jaja - 3 szt. - budyń śmietankowy bez cukru - (40 g) 1 opakowanie/ lub 3 łyżki maki ziemniaczanej - erytrytol - ja dodałam 1 szklankę, wyszło dosyć słodkie, na pewno następnym razem dodam mniejszą ilość (1/2 szklanki w zupełności(...)miód. Całość bardzo dokładnie zblendować, nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21x21). Następnie przygotowujemy kolejną warstwę: masa jasna (góra) Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać erytrytol i ubijać aż masa zrobi się błyszcząca. Żółtka wymieszać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas