przestygnięcia. Jeśli mamy dwie identyczne foremki, ciasta możemy piec równocześnie. Jeśli mamy jedną foremkę, musimy najpierw upiec jedno, a potem przygotować drugie ciasto (surowe nie może długo czekać przed pieczeniem). Waniliowy krem budyniowy: Do rondelka wsypujemy 5-6 łyżek cukru (wg preferencji) i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Rozcieramy je palcami z cukrem. Zalewamy 2,5 szklankami mleka(...)temperaturze pokojowej (jeśli będzie z lodówki krem się zważy!) ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy, aż do wykończenia. Jeśli mimo wszystko krem się zważy – bez paniki – wystarczy ustawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać. Gotowy krem chłodzimy w lodówce. Oba ciasta kroimy na równe ok. 1,5-2 cm kawałki
Poezja smakuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -300 g kaszy jaglanej -20 g oleju (u mnie kokosowy) -4 łyżki kakao ciemnego -szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania -400 ml mleka Mlekovita bez laktozy -10 łyżek wiórków kokosowych -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka sody -1 łyżeczka octu jabłkowego polewa: -3 łyżki kakao ciemnego -30 g oleju kokosowego -4 łyżki wody(...)melaksera, dolewamy mleko z kakao i miksujemy do dokładnego połączenia. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy. 4. Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni. 5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami
zdrowo i aktywnieSchab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 4. Kotlety ze schabu z farszem z boczku i papryki 5. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 6. schab pieczony z tymiankiem . 7. Schab pieczony z boczkiem 8 Schab faszerowany podgrzybkami 9. Schab pieczony w niskiej temperaturze 10. Schab faszerowany jajecznicą 11. Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 12. Schab faszerowany cukinią 13. Najlepszy(...)pieczony faszerowany warzywami 18. Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 19. Karkówka pod pierzynką z pieczarkami 20. Karczek rolowany z boczkiem. Rolowana karkówka pieczona. 21. Karkówka pieczona miodowa 22. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym 23. bitki z karkówki wieprzowej 24. Kotlety siekane z karkówki 25. Kotlety panierowane z karkówki 26. Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 27. Pieczone kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Składniki na krem: * 200 g śmietany kremówki 36% * 3 łyżki cukru pudru * 5 łyżek mleka kokosowego z puszki (potrzebny jest sam miąższ(...)puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą. Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku
Zrób to smaczniezawsze lubię zjeść w tym okresie kawałek ciasta z dodatkiem kakao oraz z bakaliami. U mojej mamy zawsze pojawia się pyszny keks. Ja natomiast proponuję tym razem ciasto bez mąki, a za to z dodatkiem kaszy jaglanej. To będzie przepis na ciasto z kaszy jaglanej z prażonymi orzechami włoskimi . Składniki: - 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej - 1/2 szklanki mleka(...)gładką masę. Przekładam do miski i dodaję jajka, olej rzepakowy, cukier brązowy i kakao. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję uprażone orzechy. Przelewam ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Forma: małe serce Temperatura piekarnika: 170 °C Czas pieczenia: około 50-60 minut Ciasto wyjmuję z formy i podaję, gdy ostygnie. Można
Kuchnia co dniajeszcze nie zwariowałam, wręcz przeciwnie, mam dla Was propozycje, która wygląda jak deser, smakuje jak deser i moim zdaniem po prostu jest stuprocentowym deserem, ale takim który możecie zjeść bez obaw również jako zdrowy, pełnowartościowy posiłek zawierający w sobie węglowodany w postaci nieocenionych płatków owsianych bogatych w witaminy, składniki mineralne i błonnik, dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, pożyteczne, pełnowartościowe(...)samo pysznie. Przed nami weekend, idealna okazja na leniwe, słodkie śniadanie lub pyszny deser. Koniecznie wypróbujcie. A kto lubi urocze śniadania na słodko niech skoczy również po przepis na pieczoną owsiankę z malinami oraz truskawkowy budyń jaglany. Składniki (4 tartaletki o średnicy 10 cm): Spód: 1 szklanka płatków owsianych 1 dobrze dojrzały banan 2 łyżki syropu klonowego, miodu lub syropu
Fitsweet.mebardzo lubi tą wersję. Tak przygotowane kotlety najczęściej podaję na obiad. Dziś wersja z kopytkami, sosem i surówką. Grillowane kotlety mielone z pieczarkami możecie również podać do tradycyjnych lub pieczonych ziemniaków itd. Idealnie się również sprawdzą jako składnik domowych hamburgerów. Spróbujcie. Kotlety możecie przygotować na patelni grillowej lub tak jak w opiekaczu Befsztyk Gofry Dezal. Już raz polecałam(...)jest przyjemnością – po skończonej pracy wystarczy je przetrzeć szmatką. Szczerze polecam Wam opiekacz firmy Dezal (jak i inne produkty, gofrownica np. służy nam już bardzo długo). Dezal , to bez wątpienia JAKOŚĆ i NIEZAWODNOŚĆ ! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) pół cebuli 4 małe pieczarki 2-3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego
Słodkie okruszkisięgnąć po mikser, a ulubiony kubek (ten, który najczęściej pozuje mi na zdjęciach na IG) był na wyciągniecie ręki. Dlatego też mniej mnie ostatnio na blogu i FB, choć bez gotowania się nie obchodzi. Mam przygotowanych nawet kilka przepisów, które czekają na spisanie i opublikowanie. Od razu po krótkim zapoznaniu się z instrukcją obsługi (tak, tak, czytam instrukcje(...)najwyższa, by podzielić się przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;) Kruche ciasto ze śliwkami i pianką Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 120g masła 3 żółtka pianka: 3 białka 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej ok 300g śliwek węgierek Mąkę przesiać
Obiad gotowysmakuje jak delikatne kruche ciasteczka. Te idealnie będą się komponować z herbatą, bo maja nutkę limetki i jednocześnie są orzeźwiające. Dzięki wiórkom kokosowym są wybornie kruche i delikatne, ale bez obaw doskonale znoszą transport w pudełku (Miśka testowała) , więc można je zabrać ze sobą do pracy czy też do szkoły na przekąskę. Składniki na około 40 sztuk ciasteczek(...)folię spożywczą i schłodź w lodówce przez pół godziny. Schodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj ciastka. Uformowane ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 12 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Po upieczeniu mogą być delikatnie miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją i będą idealnie kruche. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS
greenscarfplacków z jabłkami zawsze używam jak najlżejszej i zawierającej jak najmniej glutenu mąki – tutaj idealnie sprawdza się mąka tortowa, która odpowiada za miękkość i finalną konsystencję ciasta. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt dodania do ciasta alkoholu – wysokoprocentowy trunek użyty do ciasta ma ogromny wpływ na to, że dużo wolniej tworzą się w cieście pasma glutenu. Placki(...)Białka oddzielamy od żółtek i w czystej, suchej i pozbawionej tłuszczu misce ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę. To właśnie piana, razem z proszkiem do pieczenia dodanym do mąki, uniesie ciasto i pozwoli mu rosnąć podczas smażenia. W osobnej misce do żółtek dodajemy cukier, imbir i cynamon – dokładnie miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy do jajek mleko
Karo in the Kitchenadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -300 g kaszy jaglanej -20 g oleju (u mnie kokosowy) -4 łyżki kakao ciemnego -szklanka słodzika/cukru lub więcej wedle uznania -400 ml mleka Mlekovita bez laktozy -10 łyżek wiórków kokosowych -1 łyżka mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka sody -1 łyżeczka octu jabłkowego polewa: -3 łyżki kakao ciemnego -30 g oleju kokosowego -4 łyżki wody(...)melaksera, dolewamy mleko z kakao i miksujemy do dokładnego połączenia. Następnie dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy. 4. Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni. 5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami
Zdrowie i pysznie na talerzujest Dzień Czekolady? W takie święto nie można nie zjeść choćby kawałka:) Dla dbających o zdrowe odżywianie przygotowałam propozycję na pyszną domową czekoladą na mleczku kokosowym. Przysmak jest wegański, bez glutenu i dodatku białego cukru. Jej przygotowanie nie zabiera dużo czasu a smakuje wyśmienicie. A w dodatku ma o prawie połowę mniej kcal niż sklepowa! Musicie koniecznie jej spróbować(...)mleczko kokosowe. Dodajemy masło orzechowe, kakao oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki - ja użyłam szklanego naczynia do przechowywania żywności, które wyłożyłam papierem do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na około godzinę a później do zamrażalnika również na około godzinę. Czekolada dość łatwo się rozpuszcza dlatego warto
Health-Fit-Lifezbiorów żurawiny, która od tamtej pory leżakuje sobie w zamrażarce mojej Mamy, wykorzystałam właśnie taką żurawinę; jej cierpkość świetnie podkręca smak babki. Ale jeżeli nie macie możliwości użycia mrożonej, bez obaw - z suszoną babka również będzie smaczna. Aromat migdałowy dodany do ciasta fantastycznie komponuje się zarówno z żurawiną jak i z morelami. Od babki wprost nie można się oderwać(...)cukru 165 g cukru trzcinowego ( u mnie cukier Demerara ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 1 szklanka jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego 1 szklanka żurawiny, świeżej/mrożonej lub suszonej ( żurawinę mrożoną należy najpierw rozmrozić ) 3/4 szklanki suszonych
Opowieści z piekarnika