1Kg karczku – pokroić w plastry i nakłuć widelcem Następnie przygotować mieszankę: (wszystkie składniki wymieszać razem) -1 łyżeczka czosnku sproszkowanego 4 lyżki oleju 4 łyżeczki serbskie
Moje Wyrobyświąteczną atmosferę. I chcemy, żeby tegoroczne święta były idealne. Aby tak się stało, w naszych kuchniach też zaczyna się okres wytężonej pracy: lepimy pierogi i uszka, szykujemy wyśmienite dania, pieczemy wykwintne ciasta. Aby podkreślić wyjątkowy charakter świąt, przygotowujemy też prezenty dla naszych bliskich. Dzisiaj chcę Wam podpowiedzieć, jakie prezenty wybrać dla ukochanych osób. Świąteczne podarunki powinny być niebanalne. Bo obdarowywane(...)roku życia, niestety, tracimy. Firma Perfect Coll, z którą współpracuję od kilku lat - jak wiecie, jako jedyna na świecie wyprodukowała kolagen całkowicie biozgodny z ludzkim, w 100% organiczny, bez glikolu, który można przechowywać w temperaturze od 1 do 32 stopni C. Na bazie aktywnego kolagenu są produkowane rewelacyjne kosmetyki do pielęgnacji skóry. W tym roku linia pielęgnacyjna Perfect Coll
W mojej kuchnijednak nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast kaszy bulgur dodać kuskus lub zyskującą coraz większą popularność quinoa (komosa ryżowa). Ta arabska sałatka z pietruszki nie może się też obyć bez pomidorów. Starajmy się wybierać twarde mięsiste pomidory o jak najmniejszej zawartości soku. Przygotowując sałatkę tabbouleh najczęściej usuwam pestki wraz z sokiem i dodatkowo odsączam pokrojone już drobno pomidory(...)pietruszki najlepiej smakuje po około 30 minutach od przyrządzenia, kiedy wszystkie smaki i aromaty wzajemnie się przenikną. Do czego podawać tabbouleh Tabbouleh stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych lub grillowanych mięs oraz ryb. Może być też podawana do takich dań jak falafel czy grillowane warzywa. Tabbouleh arabska sałatka z pietruszki składniki na cztery porcje 4 łyżki kaszy bulgur
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprawdziwego kakao, dodają fajnego czekoladowego smaku, natomiast granat, którym posypuję całość, nadaje odrobinę rześkości. Warto też wspomnieć, że płatki mają teraz ulepszony skład. Są BEZ syropu glukozowego i BEZ oleju palmowego. naleśniki: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 2 jajka łyżka oleju rzepakowego masa do zapiekania: 0/5 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu dodatkowo: szklanka płatków(...)plastry. Powstałe roladki układamy w niewielkim, lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przestrzeń między naleśnikami wypełniamy płatkami zbożowymi Lubella Mlekołaki Choco Muszelki. Mleko roztrzepujemy z jajkami oraz miodem. Zalewamy naleśniki. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Podajemy ciepłe, posypane pestkami granatu. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka naleśnikowa z granatem i płatkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdzieci -idealny,synek był zachwycony i jak nigdy zjadł aż dwa kawałki,a o to chodziło.Za to ciekawe bardzo w tym przepisie jest to ,że obeszło się bez ponczowania a jest bardzo wilgotny,bo placki nie są biszkoptowe tylko ucierane.Można oczywiście pokusić się o dodanie nutelli ,bądź dżemu-jak tylko lubicie-ale sam i tak zrobił furorę(...)masła 330 g drobnego cukru do wypieków 7 białek 3łyżeczki ekstraktu z wanilii(lub opakowanie cukru waniliowego) 563 g mąki pszennej 6 łyżeczek płaskich proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 530 ml mleka Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać, odłożyć. Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować
Swojskie jedzonkoostatnie połącznie to dla mnie symbol jesiennych chłodniejszych wieczorów spędzonych pod kocykiem. I właśnie jabłka z cynamonem są jednym z głównych składników mojego kolejnego przepisu czyli ciasta - bez mąki, jajek oraz dodatku cukru. Przygotowanie do dosłownie chwila moment. W sam raz na szybki deser lub drugie śniadanie, gdyż można go pokroić na mniejsze kawałki i zabrać ze sobą(...)Płatki owsiane wsypujemy do miski i dodajemy do nich starte jabłka. Całość blendujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy cynamon oraz rodzynki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto można pozostawić do wystudzenia lub zjeść na ciepło. Dodatkowo wierzch można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub posypać
Health-Fit-Lifełyżki masła 3 łyżki mąki 1/2 litra mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE Bakłażany obieramy i kroimy wzdłuż w centymetrowe plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lub skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na reszcie oliwy. Dodajemy(...)trzepaczki. Dolewamy powoli mleko, cały czas mieszając, aż sos się zagęści. Doprawiamy go solą i gałką. Na dnie naczynia układamy plastry bakłażana, masę mięsno-warzywną, następnie pokrojone pomidory (bez skórki!). Całość zalewamy beszamelem i posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy całość około 20 minut. Smacznego :) Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram źródło inspiracji
Moje Kuchenne Rewelacjepudru (u mnie zmielony słodzik) ▸3 łyżki śmietany 18% masa serowa ▸1 kg twarogu (u mnie półtłusty zmielony 3-krotnie) ▸pół kostki masła rozpuszczonego ▸1 budyń śmietankowy (u mnie bez cukru) ▸50 g wiórków kokosowych ▸3 żółtka ▸6 białek ▸100 g cukru/słodzika ▸100 g rodzynek namoczonych Przygotowanie: ciasto 1. Masło siekamy w mniejsze kawałki i łączymy(...)dodajemy rodzynki namoczone i odcedzone z wody. 3. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową. 4. Dużą formę (u mnie 37x26 ) wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach ścieramy 1 część ciasta tworząc spód. Na to wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy 2 część. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle
Zdrowie i pysznie na talerzuzwyczajach Warszawy. Bo dobra kuchnia to polska kuchnia. Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki. Może würfelka na deserek? Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym. W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych plakatach reklamowych(...)precyzyjnie określono sposób ich przyrządzania. Tym właśnie zajmiemy się w tym wpisie – sprawdziliście czy amerykańskie danie przetransformowane na niemiecką nutę jest zdatne do przełknięcia. Oczywiście nie obyło się bez małych modyfikacji, a raczej upgrade’u dania – uważam, że niezbędny jest tu także dodatkowy sos, który doda całości charakteru i soczystości. W przepisie mamy także boczek
Nerds KitchenEksperyment przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, śmiem nawet twierdzić, że jest to najlepsze wegańskie brownie ever. Ciasto jest mega czekoladowe, nie jest ciężkie i śmiało można sięgnąć po kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia - słodzone jest daktylami i niewielką ilością ksylitolu. Spróbujcie i koniecznie podzielcie się opinią :) PS. To jest drugi przepis na brownie z fasoli na moim blogu, spróbujcie(...)pół szklanki płatków owsianych pół szklanki oleju kokosowego 1 szklanka kakao 1/4 szklanki soku pomarańczowego 1/4 szklanki ksylitolu pół łyżeczki soli pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia kilka kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Fasolę odsączyć na sicie i wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki
Domowa Cookierenka Agimielę na proszek w młynku. 2 160g czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z 40g oleju kokosowego lub masła klarowanego i odstawiam do ostudzenia. 3 Piekarnik rozgrzewam do 180ºC bez termoobiegu. 4 Spód 3 okrągłe blach o takiej samej średnicy smaruję tłuszczem i wykładam papierem. 5 Białka oddzielam od żółtek. 6 Białka ubijam na pianę, jak już trochę zesztywnieją(...)mieszam do połączenia składników. 9 Do masy dodaję rozpuszczoną z tłuszczem czekoladę i delikatnie mieszam do równomiernego połączenia składników. 10 Masę wylewam równomiernie na 3 wcześniej przygotowane blachy i piekę w piekarniku ok. 12 minut. 11 W tym czasie do miseczki rozkruszam 140g czekolady. 12 W małym garnuszku podgrzewam mleko kokosowe z 20g ksylitolu nie doprowadzając do wrzenia. 13 Gorące
Book of spellsPrzepis na wytrawne, wielobarwne warzywne babeczki. Bez mąki, glutenu i laktozy. Delikatne w smaku i atrakcyjne wizualnie. Świetna propozycja na samodzielną, lekką warzywną przekąskę czy jako starter przed obiadem. Nie byłabym sobą, gdybym nie przetestowała jakiegoś nowego przepisu przy okazji Świąt. Kiedy tradycja miesza się z nowoczesnością, cieszymy się prawdziwą paletą barw i smaków na stole. Te warzywne babeczki(...)smaku. Polecam nie tylko od święta. Osobiście z chęcią bym zjadła taki aperitif przed dobrym obiadem np. szparagami zapiekanymi pod beszamelem . Składniki na 10 babeczek : 300g ugotowanych lub pieczonych czerwonych buraków 100g czerwonej soczewicy 100g ugotowanej marchewki (może być z bulionu warzywnego lub z niedzielnego rosołu) 300g gotowanego brokuła (może być ugotowana do miękkości łodyga) 150g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
Dietologsię problem. O ile wiele osób tego wymaga, to wcale się do tego nie stosuje. Zmierzając do sedna. Całkiem niedawno znalazłam swój przepis (dosłowne kopiuj-wklej) na innym blogu. Bez żadnego oznaczenia, że został skopiowany czy zapożyczony z mojej strony. Drodzy blogerzy - szanujmy siebie i swoją pracę. Osobiście zawsze, gdy korzystam z czyjegoś przepisu, wprowadzając nawet drobne zmiany, oznaczam(...)godziny. Była tak pyszna, że nawet mała M podkradała ją z talerza. Niby zwyczajna babka marmurkowa ale za to miękka, aromatyczna i wilgotna. To najbardziej lubimy. Babki piekę dosyć często (ze względu na M) i dawno nam żadna tak nie posmakowała. Po raz kolejny klasyka broni się sama. Do oblania babki polecam polewę czekoladową a bazie czekolady. Ja zrobiłam tylko
My simple kitchenzwyczajach Warszawy. Bo dobra kuchnia to polska kuchnia. Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki. Może würfelka na deserek? Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym. W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych plakatach reklamowych(...)precyzyjnie określono sposób ich przyrządzania. Tym właśnie zajmiemy się w tym wpisie – sprawdziliście czy amerykańskie danie przetransformowane na niemiecką nutę jest zdatne do przełknięcia. Oczywiście nie obyło się bez małych modyfikacji, a raczej upgrade’u dania – uważam, że niezbędny jest tu także dodatkowy sos, który doda całości charakteru i soczystości. W przepisie mamy także boczek
Nerds Kitchenwolnych obrotach. Wlewamy powoli wrzątek i mieszamy dokładnie. Masa powinna być rzadka, nie ma potrzeby zagęszczania przez dodatek mąki. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy masę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie zostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy wyciągamy z formy. Możemy posypać(...)Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą
Kucharzyca