Placuszki piernikowe z pomarańczą 229roku czas świąteczno-noworoczny jest wyjątkowo obfity w wolne dni. Bez większego problemu możemy sobie pozwolić na późniejsze, niespieszne śniadanie, zjedzone w towarzystwie wszystkich domowników, a nie na raty, jak to zwykle bywa podczas pracowitych tygodni. Na takie śniadanie polecam placuszki piernikowe. Z pomarańczą i pokruszonymi pierniczkami. Są pyszne i nietuzinkowe. Jako, że czas mamy okołoświąteczny, wszystkie składniki(...)skórka starta z połowy pomarańczy pół pomarańczy ¾ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 jajka ¼ łyżeczki soli 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pierniczki rozdrobnić malakserem lub blenderem. Zetrzeć skórkę z wyszorowanej pomarańczy. Pomarańczę obrać, podzielić na segmenty, z których zdjąć błonkę i połowę cząstek wrzucić do pierniczków. Dolać mleko i przyprawę
Posadzone i zjedzone
Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej 202Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości 250 ml maślanki 2 łyżki zielonego curry 10 szparagów zielonych ( bez twardych końcówek ) 10 plastrów boczku wędzonego surowego pieprz, sól, płatki chili Udka z kurczaka wkładamy do miski i zalewamy mieszanką zielonego curry i maślanki. Odstawiamy na 10 minut(...)związujemy” plasterkiem boczku. Tak przygotowane zawijańce kładziemy w naczyniu do zapiekanie, które wykładamy liści boćwiny. Całość podlewamy wodą około 1 szklanką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 C. Ja podałem gołąbki z karmelizowanymi warzywami i wiosennymi młodymi ziemniaczkami. Obiad był pyszny
Kuchnia na wzgórzu
Ptysie z różaną masą bezową 259mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach (sporo urosną), okrągłe kształty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut (pod żadnym pozorem nie otwieramy w tym czasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru(...)ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć. Jeżeli mamy termometr to gotujemy do 130° C. Bez termometru – musimy przeprowadzać próby. Zanurzamy łyżeczkę w syropie. Jeżeli opuszczona kropla na talerzyku rozpłynie się, to znaczy, że syrop jeszcze nie jest gotowy. W tym czasie możemy ubić białka
mojewypiekiinietylko
Sernik chałwowy. 316Przepyszny ,kremowy sernik ,delikatnie chałwowy ,rozpływający się w ustach . Upiekłam go bez spodu ,bo są takie serniki ,którym ten spód jest absolutnie niepotrzebny .Polecam gorąco . Składniki: tortownica 20 cm 500 g sera wiaderkowego na serniki 4 jajka 1/3 szklanki cukru 200 g chałwy mlecznej 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki kaszki manny Dodatkowo: 150 ml śmietany 18% 2 łyżki(...)drobno i razem z resztą składników zmiksować krótko,tylko do połączenia się masy w jednolitą całość .Teraz dodajemy białka i delikatnie łyżką mieszamy z masą .Na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę przelewamy masę serową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut . Po 30 minutach ciasto wysuwamy z piekarnika i polewamy śmietaną z 2 łyżkami
Ladylaura.
ŁATWY I NAJLESZY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 204PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę keksową ( 12 x 25 cm) posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, kakao i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały(...)najlepiej bezpośrednio przez sitko cały czas mieszając. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Masę wylać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika (konsystencje będzie rzadka). Piec przez 45 - 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu, przekroić ciasto na pół i przełożyć powidłami. Przełożony piernik polać polewą
Calzonella.com
Schab po góralsku 443tradycyjnego schabowego. Nie, nie :) Tradycyjny schabowy też jest smaczny, uwielbiam go. Tutaj znajdziecie przepis na schab zapiekany z ajvarem . Składniki 1 kg kapusty kiszonej 700 g schabu bez kości 250 ml śmietany 18% 2 łyżki mąki 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Kapustę kiszoną włożyć do garnka, wlać dwie szklanki wody i gotować około 20 minut. W razie(...)lekko rumiany kolor. Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a na to usmażone mięso i ponownie resztę kapusty. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i rozsmarować na wierzchu kapusty. Piec w 200 stopniach C do momentu aż góra zrobi się rumiana. Podawać na gorąco. schab po góralsku
O kuchni z uczuciem
Frittata z burakiem i wędzonym pstrągiem 232jajek sól, pieprz do podania: chrzan Przygotowanie frittaty: Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 200 stopni C. Ugotowane ziemniaki (bez skórki) pokrój na ósemki. Buraka (również bez skórki) pokrój w kostkę. Jeżeli masz całego wędzonego pstrąga, usuń z niego skórę i ości. Mięso podziel na mniejsze kęsy. Na żeliwnej patelni* (takiej, którą możesz włożyć do piekarnika(...)się, że wszystkie składniki frittaty są nimi pokryte. Smaż frittatę przez 4-5 minut, aż zetnie się od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Rady: *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób
Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka jarzynowa 239lubią domownicy. Niektóre składniki można pominąć (np. ziemniaki, groszek), niektóre dodać (kukurydzę, pora, ogórki konserwowe zamiast kiszonych). Przepis jednak dodaję i robię to celowo przed Wielkanocą, bo świątecznego śniadania bez niej sobie nie wyobrażam! Sałatkę przygotowuję 2-3 razy w roku i mam swoje wobec niej wymagania, co sprowadza się do tego, że nie każdą sałatkę jarzynową zjem(...)być dobrze przyprawiona czarnym mielonym pieprzem. Ciekawa jestem, czy lubicie sałatkę jarzynową i czy macie podobne wymagania ;) W tym roku tak się złożyło, że na Święta nic nie piekę. Trochę dziwnie mi z tym... pierwsze takie święta :) Tylko sałatkę zrobię i żurek ugotuję. I mam nadzieję, że prognoza pogody się sprawdzi :) Zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt! Składniki
bistro mama
PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ 206szybko. Niedługo już marzec, a wraz z nim Wielkanoc. Dziś pokażę Wam świetny przepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa(...)mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Pasztet upiekłam w formie PAPILART . Zajrzyjcie na ich stronę, do świąt
Z Majeczką w kuchni
Mini Serniczki Bez Sera 206Coś dobrego dla dużego i małego ;) Składniki na 18 mini serniczków 1 jogurt grecki 400 gr 2 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1/2 szkl cukru lub nawet odrobinę mniej 1/4 szkl oleju 18 małych biszkopcików kakao w proszku do dekoracji 1. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę i utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi trzepaczkami od miksera(...)układamy na samym dnie po jednym biszkopciku. Do każdej papilotki, dajemy po łyżce masy i tak aż do wykończenia jej. Po wierzchu możemy obsypać nasze serniczki kakao w proszku :) Pieczemy w 180-190 stop przez
Gotowanie...to proste !
Pierniczki 248pierniki na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można je udekorować dowolnym lukrem i dodatkami. Ciasto jest bez dodatku tłuszczu, dlatego też wymaga cierpliwości podczas wyrabiania, ale naprawdę wychodzą pyszne pierniczki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki miodu płynnego 1 jajko(...)Uformować kulę i małymi porcjami wałkować placki o grubości ok 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinać pierniki. 3. Ciastka wyłożyć na blaszkę w odległościach od siebie, ponieważ podczas pieczenia pierniczki trochę podrosną. 4. Piec 10 minut w temperaturze 160 st. 5. Pierniki przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli chcemy, aby zmiękły, należy dodać do puszki skórki z jabłek. Udekorować wedle
Kuchnia domowa Ani
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 236czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka(...)dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron będzie miękki i nasiąknie płynem, a z bulionu i fety zrobi się pyszny, kremowy sos. Jeśli Wasze casserole zacznie się przypiekać, zmniejszcie temperaturę do 160⁰C i odrobinę wydłużcie czas pieczenia (jeśli to potrzebne). Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i odstawiamy
Karo in the Kitchen
Fasolowe babeczki z kremem szpinakowym i owocami 203Czytając nazwę przepisu można się pomylić i pomyśleć, że to wytrawne babeczki. Nic bardziej mylnego :) Chociaż ich głównym składnikiem jest fasola, krem zawiera szpinak a w dodatku całość jest bez cukru to jak najbardziej jest to słodki deser :) Babeczki są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Świetnie komponują się z owocowym kremem który dzięki szpinakowi ma piękny, intensywny(...)dojrzały banan (najlepiej z czarną skórką, wtedy będzie słodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka 50 ml maślanki 30 g mąki gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę
Mienta blog
Babeczki z Maltesers 187składników. Następnie dodać jajka (roztrzepane). Dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Wymieszać do połączenia wszystkich składników. Formę do muffinek wyłożyć papierkami (papilotkami). Wlewać ciasto do połowy papierka. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 ° (do "suchego patyczka"). Studzić na kratce. Składniki na krem: 1/4 szklanki napoju słodowego Horlicks 1 łyżka kakao 230 g masła (nie wprost z lodówki(...)wystudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego. Na górze kremu położyć groszek Maltesers. Gotowe babeczki należy przechowywać w lodówce. *do zakupienia np. w sieci sklepów Kuchnie Świata. Uważam, że bez Horlicks babeczki nie będą miały tak świetnego smaku. Sekret polega na tym, że Maltesers są wypełnione słodem jęczmiennym, który jest także składnikiem tego napoju, dlatego tak idealnie do siebie pasują
Mania Wypiekania
Tortilla szpinakowa 344sztuk placków tortilli, ja robiłam z połowy porcji. Farsz podany również na 5 sztuk placków. Składniki: Tortilla: 3 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 4 łyżki oleju 125g szpinaku mrożonego lub świeżego, rozdrobnionego 3/4 szklanki ciepłego mleka Farsz: opakowanie serka (typu Almette o o dowolnym smaku, np. śmietankowy, z ziołami, z papryką(...)klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem, żeby zmiękły. Łatwiej będzie je zawijać. Do zawijania możemy przystąpić, po wystudzeniu placków. Każdy placek smarujemy serkiem. Na środku
Czerwona Porzeczka