chwalił pisemnie , ale też próbował sam je wykonywac u siebie w domu :) 4. Co daje ci blog? Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa? Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato? Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa(...)chyba odłoży sie wyjazd za rok , gdyż jestem w trakcie remonu domu :) 10. Jaki jest twój ulubiony napój? Bardzo często lubię napic sie coli i nie ma dnia bez jednej kawki z mleczkiem. 11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ? Uwielbiam kuchnie włoską . A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej
Słodkości i nie tylkoChoć w moim domu, tak naprawdę stanowią piękną ozdobę – wiklinowy taboret (teraz mam w planach kupić jeszcze kilka białych wiklinowych elementów do pokoju) i niezwykle przydatną rzecz – bez wiklinowej tacy ani rusz Podaję na niej śniadania, kawę, desery – uwielbiam ją A Wy lubicie wyroby z wikliny? P.s. Nie zapomniałam o Was! Wiem, że niektórzy(...)dokonania wysyłki. Nagrody będą wysyłane wyłącznie na terenie Polski. Treść oświadczenia: “ Ja (imię i nazwisko) oświadczam, że zapoznałem/zapoznałam się z Regulaminem konkursu przeprowadzanego przez Stronę „Słodkie okruszki – piecz i gotuj z sercem”. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach związanych z przeprowadzeniem Konkursu. Oświadczam dodatkowo, że zostałem/zostałam poinformowany/-a, że Administratorem moich danych osobowych
Słodkie okruszkichwycić za telefon i zadzwonić do MAKRO ! Dział z owocami stanął na wysokości zadania i na czas zamówił dla nas pyszne owoce! Pewnie pomyślicie - tak pyszne?! jasne, pewnie są bez smaku, a tylko ładnie wyglądają! A wiecie jakie było nasze zaskoczenie, kiedy truskawki pachniały truskawkami i były słodziutkie?! Dobrze, że mieliśmy większą ilość niż potrzebowaliśmy, bo przynajmniej z czystym(...)przygotowane ciasto chowamy ponownie do lodówki na 1 godzinę, po tym czasie nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy z obciążeniem (na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy groszki ceramiczne, albo fasolę czy groch) przez 15 minut, a następnie ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze 10 minut. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, odstawiamy
Plate of JoyKu chwale spontaniczności - znów! Rozmawiałam z Gosią w kuchni, kiedy zadzwonił do mnie telefon. Ledwie skończyłam rozmawiać, a Gosia zeskoczyła z blatu i zaczęła obierać jabłko
Gary Bez dnaetap pieczenia), pięknie wyrasta, ma ciekawą strukturę, jakby nieco sypką i zadowalający smak. ⇨ W przypadku tego ciasta nieodzowna okazała się kratka do studzenia ciasta, którą wynalazłam w ofercie sklepu Tadar . Nigdy wcześniej nie posiadałam takiego gadżetu, a jest on uważam niezwykle przydatny, aby świeżo upieczone ciasto mogło swobodnie odparować. Taka kratka jest też pomocna przy pieczeniu(...)ponownie zamieszaj masę, ale bardzo delikatnie, aby nie porozgniatać za bardzo jagód. Foremkę wysmaruj olejem kokosowym (ja tak zrobiłam) albo wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę do formy. Ciasto piekłam 30 minut w nagrzanym do 180 ° C piekarniku w termoobiegu, a następnie 25 minut w 150 ° C ustawiając funkcję góra-dół. Podsumowując - do suchego patyczka 😁 *szklanka
Zdrowie na języku :Pjajka w sosie musztardowym na ciepło z poniższego przepisu to już niemal klasyka. Sos musztardowy na ciepło pasuje też do gotowanego i pieczonego mięsa i warzyw. Sos musztardowy na zimno jest idealny do sałatek, wędlin, jajek, ryb, pieczonego i grillowanego mięsa i warzyw. Świetnie sprawdza się także jako dip do frytek i sos do burgerów. Cztery poniższe przepisy na sosy(...)musztardowy przepis krok po kroku. Jeśli masz zimne masło, włącz w mikserze opcję wstępnego ogrzewania produktów. 1. Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel białek od żółtek. Z białek możesz przygotować np. bezy migdałowe. 2. Żółtka zmiksuj z musztardą i miękkim masłem na jednolity krem. Dodaj ocet lub sok z cytryny i śmietankę i zmiksuj lub wymieszaj łyżką do połączenia składników. Na koniec
Cztery Fajerydelikatnie mieszamy. Na samym końcu wlewamy powolutku, rozpuszczone, wystudzone masło . Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na dużą blaszkę, tak aby utworzyć płaski, cienki placek, grubości do 2 cm. Pieczemy w wysokiej temperaturze 230*C przez 8 minut . Musimy pilnować, aby za bardzo nie przypiec naszego ciach. Ciasto może mocno „spuchnąć” w piekarniku. Mogą pojawić się znaczne górki(...)cukrem (drobnym) na sztywną pianę. Cukier dodajemy do białek partiami, po łyżce, za każdym razem czekamy, aż cukier rozpuści się. Partiami dodawaj ubitą bezę do migdałowej mieszanki. Mieszaj powoli i delikatnie, aby nie zniszczyć bezy. Kiedy już wszystko zostało prawie! wymieszane dodaj ostudzone masło. Dodawaj powoli i mieszaj delikatnie. Powtarzaj czynności, aż masło będzie mało widoczne. Masę migdałową wylej
SmartBake.pldelikatnie mieszamy. Na samym końcu wlewamy powolutku, rozpuszczone, wystudzone masło . Mieszamy do połączenia składników. Całość wylewamy na dużą blaszkę, tak aby utworzyć płaski, cienki placek, grubości do 2 cm. Pieczemy w wysokiej temperaturze 230*C przez 8 minut . Musimy pilnować, aby za bardzo nie przypiec naszego ciach. Ciasto może mocno „spuchnąć” w piekarniku. Mogą pojawić się znaczne górki(...)cukrem (drobnym) na sztywną pianę. Cukier dodajemy do białek partiami, po łyżce, za każdym razem czekamy, aż cukier rozpuści się. Partiami dodawaj ubitą bezę do migdałowej mieszanki. Mieszaj powoli i delikatnie, aby nie zniszczyć bezy. Kiedy już wszystko zostało prawie! wymieszane dodaj ostudzone masło. Dodawaj powoli i mieszaj delikatnie. Powtarzaj czynności, aż masło będzie mało widoczne. Masę migdałową wylej
SmartBake.plkurczak? Z pewnością słyszeliście kiedyś o szarpanej wieprzowinie czyli amerykańskim klasyku, wywodzącym się z południa Stanów Zjednoczonych. Długo gotowane mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Wciąż jest soczyste i bez żadnego wysiłku można podzielić je na pojedyncze włókna. Szarpany kurczak jest wariacją na temat tak przygotowanej wieprzowiny. Robi się go zdecydowanie krócej i jest on znacznie lżejszy, dlatego doskonale(...)pamiętać, że szarpany kurczak to bardzo uniwersalny dodatek do wielu potraw. Rewelacyjnie sprawdza się chociażby w tacos lub burgerach. Możesz również skusić się na doskonałe burrito, wykorzystać je do pieczonych ziemniaków, nachosów, bao, dim sumów , chilli lub frytek w stylu poutine. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką z pewnością zasmakuje ci również ramen z szarpanym kurczakiem var stamp = parseInt(new Date().getTime
okolicepalnika.plwykrawać mięsa, ani go rozbijać. Wykorzystujemy bowiem mięso z udek bez skóry i kości, które w takiej formie można praktycznie wszędzie kupić. Udka z kurczaka są bardziej soczyste od piersi, dlatego też świetnie nadają się do zapiekania. Spróbujcie kiedyś takich roladek na obiad. 10 udek z kurczaka bez skóry i kości kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki(...)mięsa układamy ser żółty, po paseczku żółtej i czerwonej papryki, cebulę oraz paseczek ogórka. Zwijamy (lub składamy na pół). Całość owijamy 2 plasterkami boczku. Mięso układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut
Smaki Na Talerzuoliwek (może być smakowa), a następnie przypraw ulubionymi dodatkami – solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką czy czosnkiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz wszystko przez około 20-25 minut w 180 stopniach. Frytki możesz podać z ulubionym sosem lub hummusem. Burger w diecie? Tylko z naszym przepisem! Z czym kojarzą się popularne fast(...)odpowiedniki), mięso mielone (może być wegańskie), warzywa: sałata, pomidor, cebula, ogórek kiszony lub inne, ulubione sosy: ketchup, musztarda lub czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego (w trakcie zakupów wybieraj sosy bez cukru, z jak najkrótszym składem). Nie zapomnij o przyprawach, które są sekretem smaku mięsa. Polecamy Ci przede wszystkim sól i pieprz, paprykę wędzoną lub słodką, czosnek czy chilli. Przygotowanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć moi Mili! Już niebawem, już za chwilę mamy święto św. Marcina. A jak św. Marcin to rogale. Ja proponuję Wam mniej pracochłonną ich wersję – bo drożdżową- i bez maku- bo jak niektórzy pisali- nie przepadają za nim. A więc powstały rogale proste w wykonaniu, ze smacznym , sycącym orzechowo – pomarańczowym nadzieniem ; ) Polecam. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 sporych(...)około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Nadzienie : 80 g masła 2 łyżki miodu ½ szklanki cukru ½ szklanki mleka 200 g zmielonych orzechów włoskich
Domowe ciastaLekki, nieprzesłodzony torcik o smaku kawowo-śmietankowym. Ten akurat był na imieniny, ale jest tak pyszny, że pasuje na każdą okazję, a nawet i jako deser bez okazji. Zniknął w mgnieniu oka. Pamiętam, że jako dziecko lubiłam zapach kawy i wszystkie kawowe czekolady, desery i cukierki (wow, to wtedy był szał!). Teraz mój Niejadek wylizuje z talerza okruszki(...)cukru 4) 15 g masła 5) szczypta soli 6) pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 1) 200 g serka mascarpone 2) 200 g śmietanki
Na kulinarnym poligoniePyszny, lekki deser z owocami schowanymi pod owsiano-migdałową kruszonką. Można jeść bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia ;) Owoce pod owsiano-migdałową kruszonką Składniki: 1) 400 g borówek albo jagód 2) kilka malin (opcjonalnie) 3) 100 g płatków migdałowych(...)cynamon i szczyptę imbiru i chwilę podsmażamy. 2. W kokilkach układamy owoce i posypujemy je migdałowo-owsianą kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut aż kruszonka stanie się rumiana. Smacznego
Na kulinarnym poligonie