bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2318/3453)

Torcik szarlotkowy na fasolowym spodzie 153

Podsumowując, wreszcie z przyjemnością delektowałam się kawą z kawałkiem torcika szarlotkowego. Przyznam się Wam również, że niedawno udało mi się upiec ciasto serowo-kakaowe, bez jajek i z mąką bezglutenową. Co w nim było wyjątkowego? Oprócz sera ricotty największy zakalec, jaki w życiu widziałam i jadłam, bo owszem jadłam(...)szklanka wrzątku Wykonanie : Ciasto • Fasolę odcedzić i zmiksować ręcznym blenderem razem z pozostałymi składnikami. • Ciasto wylać do średniej tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut. Jabłka • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Jabłka z wodą zagotować, dodać suchą

To co kocham
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 213

się do zapiekania w piekarniku), która umożliwia podglądanie procesu przygotowania potrawy. Do urządzenia dołączona jest też instrukcja w języku polskim oraz książeczka z 29 przepisami na zupy, dania główne, pieczenie i desery. Ustawienia wolnowara : – LOW ( 170 W- ok 80 st C ) – podgrzewanie następuje w niższej temperaturze, ale wydłużony jest czas gotowania do 10 godzin, funkcja idealna(...)godzin . Funkcja o tyle istotna, że po zakończonej pracy wolnowar utrzymuje temperaturę dania przez co po powrocie z pracy możemy cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem bez konieczności podgrzewania go. Co przygotowałam w tym wolnowarze? Bigos to potrawa, która w wolnowarze wychodzi lepiej niż gotowana tradycyjnie w garnku, z reguły wymaga długiego czasu gotowania, czy duszenia. Bigos gotowany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka po cygańsku babci Basi 615

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 1 kg karkówki, 30 dag żółtego sera, 3 cebule, mały słoik ketchupu, mały słoik majonezu, majeranek, sól, pieprz, Sposób przygotowania : Dzień wcześniej(...)kładziemy na przemian plastry karkówki, krążki cebuli, posypujemy potartym żółtym serem i smarujemy odrobiną majonezu – aż do wyczerpania składników. Całość przykrywamy i pieczemy 1- 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. 20 min. przed końcem pieczenia możemy odkryć , by pięknie się przyrumieniło. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Domowe chrupki cynamonowe Cini Minis 144

Pyszne, chrupiące, słodziutkie i zdrowe płatki śniadaniowe, które uwielbiają wszyscy - duzi i mali! Bez zbędnych dodatków, aromatów i białego cukru. Wspaniałe do mleka, jogurtu lub jako samodzielna przekąska do schrupania między posiłkami. Nieco szybsze w przygotowaniu niż Chocolate Cookie Crisps, polecam dla zabieganych :)  Składniki: 350 g  mąki pszennej pełnoziarnistej(...)ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy bardzo cienko - im cieńsze ciasto tym bardziej chrupkie płatki. Dla ułatwienia wałkujemy ciasto bezpośrednio na papierze, na którym będziemy piec. Ostrym nożem tworzymy małe kwadraciki, tnąc ciasto wzdłuż i wszerz. Delikatnie oddzielamy od siebie. Przekładamy papier na blaszkę i pieczemy 20 minut (uważamy, aby nie przypalić płatków). Wyjmujemy i odstawiamy

Chocolate Muffin Blog
Fritatta z chorizo i halloumi 211

Idea frittaty polega na wykorzystaniu ziemniaków i jaj. Jest więc to danie bardzo ekonomiczne, awaryjne chciałoby się rzec. Przepis na tę potrawę znalazłam w "Ekonomii gastronomii", bez modyfikacji się nie obeszło ale czy nie na tym polega kreatywne gotowanie? Polecam na szybki obiad lub ciepłą kolację. Fritatta z chorizo i halloumi kawałek ok 15 cm chorizo 1 łyżka oliwy(...)chorizo. Zdejmujemy z patelni. Dolewamy łyżkę oliwy i smażymy na rumiano pokrojone w kostkę ziemniaki. Do naczynia w którym będziemy zapiekać (ja robiłam to w patelni wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy ziemniaki i kiełbasę. Jajka lekko roztrzepujemy, mieszamy je ze śmietanką i papryką. Mieszanina zalewamy ziemniaki z chorizo. Na wierzchu układamy plasterki sera i ogórka. Wszystko pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z budyniem i rabarbarem 167

okazała się hitem? :) Składniki na formę o średnicy 27cm: Na ciasto: 250g mąki pszennej 125 g masła ½ szklanki cukru 2 żółtka Krem: 750 ml mleka 2 budynie w proszku bez cukru 3 łyżki cukru Dodatkowo: 350g rabarbaru 3 łyżki cukru + 1 łyżka do posypania na wierzch Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na minimum 1h do lodówki(...)łyżkami wody. Poddusić kilka minut, aby nie był taki kwaśny. ¾ ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Spód obciążyć (na spód nałożyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/grochem lub specjalnymi kulkami) i piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyłożyć na niego ugotowany budyń, na budyniu ułożyć odsączony rabarbar. Wierzch dodatkowo posypać

Fabryka pomysłów
OWSIANE CIASTECZKA Z DYNIĄ 165

wszystkich łakomczuchów, którzy nie mogą żyć bez słodyczy, taki zdrowy deser na pewno zasmakuje   SKŁADNIKI: 1 jajko, 0,5 szkl. mąki razowej, 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych, 2 łyżki wiórek kokosowych, 1/3 szkl. musu z dyni, 1/3 szkl. cukru 1/4 kostki masła, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1/2 szkl. posiekanych orzechów, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki jagód(...)łączymy suche składniki, dodajemy je do masy z jajkiem. Na końcu dodajemy jagody, mieszamy wszystko razem. Z tak powstałej masy formujemy kulki, spłaszczamy ręką, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10-12 min w 180 stopniach

słodki bratek
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 185

pasztet z indyka i kaszy jaglanej z chrupiącą posypką z pistacji. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 500 g mięsa mielonego z indyka 30 g pistacji bez łupin 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę(...)powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Inne przepisy na wielkanocne dania: Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna

My Chcemy Jeść
Krem brokułowo-jaglany z batatem i młodym jęczmieniem 149

mnie nowością - kupiłam i zastanawiałam się do czego go dodawać. Ma wiele walorów zdrowotnych, najwięcej oczywiście spożywany na zimno, ale można go dodawać także do dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a beta-karotenu więcej niż marchew! Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na naszą sylwetkę. Polecam poczytać więcej na jego temat, bo zalet ma całe(...)bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu. Bataty to też źródło beta-karotenu, błonnika i szeregu witamin i wartości odżywczych oraz są niskokaloryczne. Zupa jest idealna także dla dzieci - zdrowa, bez sztucznych dodatków, kremowa... Moja Córcia jadła z apetytem! Składniki: 1 brokuł 1 pietruszka 1 marchewka 1/4 selera 1 duży batat 1/2 szkl. kaszy jaglanej 5-6 listków świeżej bazylii

Kolorowy Przepisownik
wege ciasto cieciorkowe z borówkami 121

Super pyszne i słodkie (o dziwo, bo bez cukru, ksylitolu, czy stewii) ciasto cieciorkowe z borówkami. Przyznam szczerze, że jak dla mnie było ono idealne- ba! Pomogło mi przy zdawaniu egzaminu na prawo jazdy- dodało dużo energii, załagodziło nerwy oraz polepszyło koncentrację! Tego typu słodkości polecam w dniach, podczas których narażeni jesteśmy na stresujące sytuacje. SKŁADNIKI : 4 łyżki cieciorki banan(...)ostudzenia suszone śliwki zalewamy wrzątkiem na ok 5 min ostudzoną cieciorkę blendujemy razem z bananem, śliwkami i cynamonem gotowe ciasto przekładamy do aluminiowej formy/ formy wyłożonej papierem do pieczenia, dekorujemy borówkami, po czym ostawiamy na 40 min do lodówki

healthy dreams
Schab podwójnie grzybowy 228

szklanki oleju ok 20g masła Sposób przygotowania: 1. W schabie robimy nacięcia w dwóch miejscach obok siebie przez całą długość schabu. Pieczarki kroimy w drobne talarki i smażymy bez tłuszczu z 1/2 łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz(...)marynatę, którą nacieramy schab i zamykamy na minimum 24 godziny w szczelnym pojemniku. Przechowujemy w lodówce lub innym, równie chłodnym miejscu. Po tym czasie schab przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200st na ok 45 minut. Po tym czasie temperaturę skręcamy do 160st C i pieczemy jeszcze 2 godziny. Przed podaniem kroimy

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak Buffalo + surówka z buraczków na zimno 211

przełączam się na książki kulinarne. Tym oto sposobem zainspirowałam się przepisem na Skrzydełka Buffalo z książki Bohater Kuchni - SuperKurczak. Zamieniłam jedynie skrzydełka na podudzia, które udało mi się dostać bez kości. Sposób na kurczaka Składniki na 4 porcje: 1 kg podudzi z kurczaka ok. 8 kawałków olej rzepakowy sól pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku(...)umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso posypać solą, pieprzem i paprykami w proszku.   Dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Marynować ok. 1 h w lodówce. Następnie piec w naczyniu żaroodpornym ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Sos: W rondelku rozpuścić masło, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażyć ok. 1 minuty na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać

Fabryka pomysłów
Tort makowy 188

cytrynowej z pomarańczową. Starałam się zgrać smak masy ze smakiem kremu a poza tym muszę się przyznać, że nie lubię rodzynek. Ale jeżeli Wy nie wyobrażacie sobie masy makowej bez powyższych składników- nic nie stoi na przeszkodzie abyście dopasowali ją do swoich smakowych upodobań. Dzień przed dekorowaniem tortu namoczcie orzechy w mleku, upieczcie biszkopt i jeżeli nie zrobiliście tego(...)waniliowy (proszek) 30 g. posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 3 łyżki zmielonego maku 1 łyżka zmielonych na proszek migdałów 2 łyżki oleju aromat migdałowy szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWO-MIGDAŁOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich 2 łyżki zmielonych migdałów

Domowe Torty
Bułeczki pszenne z ziarnami 190

Bułeczki na śniadanie, na kanapki do pracy a i bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie.     Składniki: -3,5 szklanki mąki 650 -4 dkg drożdży -łyżeczka cukru -250 ml ciepłej wody -łyżeczka soli -4 łyżki oleju -nasiona białego i czarnego sezamu, słonecznika, dyni i siemienia lnianego Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody, 4 łyżki mąki, mieszamy(...)nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i tniemy na porcje. Z każdej porcji formujemy bułeczkę i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 223

wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy kulę, przekładamy do wysokiej miseczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii. Cukinię (bez pestek) kroimy w kosteczkę, zalewamy 100 ml wody wymieszanej z solą i odstawiamy na 15 min. Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem. Cukinię odciskamy dokładnie i mieszamy(...)układamy na blasze podsypaną mąką. Na środek nakładamy cukinię zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie farsz. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 30 min, w 180°C. Około 5 min przed końcem pieczenia, na cukinię, każdej pizzy dodajemy starty parmezan, albo ser gorgonzolę.  Dzięki temu, uzyskamy dwa różne smaki, delikatniejsze z parmezanem i wyrazisty

Moniki Smakołyki