duże jajka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – cukier wanilinowy Polewa – 250 g malin – 2 łyżki cukru – 1 łyżka wody lub – dżem malinowy (bez konserwantów ) Przygotowanie: Składniki wyciągnąc kilka minut wcześniej z lodówki. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Maliny wrzucić do garnka dodać wode i cukier. Wszystko zagotować(...)jajka i dodać cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Całośc wylać na przygotowany spód. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 45-60 minut na złoty kolor. Następnie wyciągnąć, wystudzić polać polewą malinową* lub dżemem malinowym a następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 h (najlepiej włożyć na całą
I LOVE LIFEuprawie warzyw gdzie sialiśmy, pieliliśmy, doglądaliśmy warzyw a w ostatnim tygodniu zebraliśmy plony i je zjedliśmy w plenerowej kuchni Ogrodu. Był też czas na krótki odpoczynek w Chacie, trochę "bez prądu" za to z książką w dłoni. Teraz rok szkolny się kończy, mimo pikników przedszkolnych, "zielonych szkół" i zebrań staram się nadrabiać zaległości także te tutaj, na blogu. Poniżej(...)kruche ciasto z powidłami i migdałami pachnące pomarańczą. Bardzo łatwe w przygotowaniu lody kawowe. Sałatka z bulguru z grillowanymi szparagami, papryką i cukinią kontra Sałatka z orkiszu z pieczonym, młodym kalafiorem curry. A na podwieczorek drożdżówki z konfiturą z porzeczek i kruszonką LUB słodkie kulki daktylowe! A może fińskie ślimaki cynamonowe??? Na obiad poleca się również brzmiąca egzotycznie CZAKALAKA
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto na zsiadłym mleku z rabarbarem jest wilgotne i miękkie, jak wszystkie ciasta z dodatkiem kefiru, jogurtu, itp. Wzbogaciłam je o dodatek skórki cytrynowej, która podkreśla
Smakołyki BerenikiKiedy w mojej głowie pojawił się pomysł na zrobienie płatków do mleka, na początku wydawało się to niemożliwe. Jednak udało mi się uzyskać to, co chciałam
Via Gustogrzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą i grzybami na mące orkiszowej: Domowy zakwas z buraków: Zakwas buraczany: PASZTETY: Pasztet drobiowy pieczony, bezglutenowy: Wykwintny pasztet z indyka lub królika: Domowy pasztet zapiekany: Pasztet z kaszy jaglanej z pieczarkami: Pasztet z kaszy jaglanej z boczniakami : Pasztet z selera i kaszy jaglanej: Pasztet(...)jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy z cynamonem i orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami: Sernik zebra: Sernik rewelacja na kruchym spodzie
Smaczne Zdrowezachwyceni. Polecam i zapraszam:) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny olejek pomarańczowy według uznania Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2 kopiaste(...)wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i olejek pomarańczowy według uznania, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 2. Przygotowanie do pieczenie: Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy połowę masy serowej, następnie w rzędach układamy pierniki i przykrywany pozostałą masą serową
IzabelawkuchniJednodaniowa szarlotka to jest to co łasuchy lubią najbardziej😍 Pomyśleć, że zjadasz całe ciasto sama?😂 Wymyśliłam je w formie omleta i coś czuję, że raz na
Zdrowie i pysznie na talerzugęstą masę. Przyznam się, że to chyba mój debiut plackowy z mąką ryżową. W zasadzie, jeśli ktoś nie wie, czego można się spodziewać w środku, to raczej bez szans, że pozna Wasz tajemny składnik. Oczywiście, jeśli nie posiadacie mąki ryżowej w domu, spokojnie zastąpcie ją mąką pszenną. Jabłko oraz borówki w środku miło urozmaicają smak placków. Porcja(...)szkl.\r","spore jab\u0142ko\r","1 \u0142y\u017ceczka cukru\r","\u0142y\u017ceczka cynamonu\r","2 gar\u015bcie bor\u00f3wki ameryka\u0144skiej\r","1 \u0142y\u017ceczka proszku do pieczenia\r","Olej do sma\u017cenia\r","\r","\r","Do podania:\r","cukier puder, d\u017cem\r"],"name":"Placki na ma\u015blance z m\u0105k\u0105 ry\u017cow\u0105, jab\u0142kami
Mieszam w Garnkuprzepis na pyszne ciasto kokosowe z morelami. Błyskawiczne do zrobienia i przepyszne! Nie zawiera innych mąk niż mąka kokosowa, jest bez cukru i mleka. Jest bezglutenowe i bez laktozy. Śmiało może być przygotowywane i jedzone przez osoby z alergiami pokarmowymi. A do tego jest niesamowicie pyszne! Jest świetnym pomysłem nie tylko na deser ale też jako przekąska(...)jajka – 5 szt * mąka kokosowa – 0,5 szkl ( do kupienia TU ) * roztopiony olej kokosowy – 1/4 szkl ( do kupienia TU ) * miód wielokwiatowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia bg- 2 łyżeczki * morele/brzoskwinie Ps. mąkę kokosową możemy zrobić sami mieląc i susząc wiórki kokosowe ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z miodem ok. 10 minut, dolewamy olej. Dodajemy mąkę przesianą
Ostra na Słodkozwiązku z piękną słoneczną pogodą, myślę że wielu z nas spędza czas podczas pikniku ze swoją rodziną i najbliższymi. Nie wyobrażam sobie pikniku bez słodkich łakoci... Przygotowałam, więc pyszne, chrupiące ciasteczka, które nie tylko dodadzą nam słodyczy, ale również cennych dla naszego zdrowia mikroelementów oraz kwasów omega 3. Do ciasteczek dodałam płatki owsiane, orzechy włoskie, nerkowce, orzeszki ziemne, sezam(...)łyżek, orzechy włoskie pół szklanki, orzechy nerkowce 1 garść, orzechy ziemne użyłam solonych 1 garść, sezam 2 łyżki, starta skórka z cytryny 0,5 łyżeczki, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, miód 5 łyżek, Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie orzechy drobno siekamy. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie
kulinarne odsłony patiprzepuszczamy przez praskę i zalewamy oliwą. Robimy to na początku, aby oliwa „złapała” aromat czosnku. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Jeżeli mamy młode ziemniaczki warto spróbować wersji bez obierania, lecz należy ziemniaki dokładnie wyszorować. Upieczona „młoda” skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Ziemniaki kroimy w ćwiartki (na mniej więcej równe kawałki). Krojone ziemniaki wrzucamy do osolonej(...)oliwą z oliwek z czosnkiem, posypujemy ziołami i dokładnie mieszamy. Nie potrzebujemy zbyt dużo oliwy, dzięki czemu uzyskamy wersję „light”. Wykładamy je na blachę z papierem do pieczenia, opcjonalnie możemy dosypać jeszcze trochę naszej mieszanki ziół. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220°C) na około 30-40 minut. Osobiście lubię naprawdę chrupiące, dlatego zazwyczaj piekę trochę dłużej
Gar ZdrowiaZostały mi białka których nie wykorzystałam przy robieniu Crème brûlée , bez nie lubię więc ten pomysł odpadał w przedbiegach. Znalazłam gdzieś w internecie taki prosty przepis na kokosanki. Nie miałam ochoty na nic skomplikowanego, więc się zdecydowałam skorzystać z tego przepisu. Czasami całe piękno tkwi w prostocie i nawet z pozoru niby najprostsze danie można popsuć. Kokosanki wyszły(...)sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Na koniec dodajemy stopniowo wiórki i cały czas ubijamy na wolnych obrotach. Łyżką kładziemy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut aż ciasteczka się zarumienią
Delusional Trineczęści więc 4 torty do zrobienia. córa poprosiła o tort czekoladowy i taki dostała. Tort zrobiony w oparciu o przepis tort choc & cherry z Kwestii Smaku, niestety bez wiśni, które ja uwielbiam, ale córa owoców w torcie nie toleruje. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Masa: 500 g mascarpone (temp. pokojowa(...)powoli wsypujemy mąkę z kakao (zamiast części mąki wsypuję 5 łyżeczek kakao, ale waga całości musi się zmieścić w proporcjach powyżej) i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 3 blaty. Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Mus czekoladowy: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić
Państwo Wojtczuk gotująSą tak smaczne że sama zjadłam całą porcję, wiec lepiej je zrobić od razu z podwójnej porcji, a nawet potrójnej ;) Składniki na 8-10 placuszków: 1
Gotowanie...to proste !