bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2305/3453)

Babeczki piernikowe na Boże Narodzenie z nutą czekolady 82

całym okresie jesienno-zimowym. Muffinki możesz łatwo zapakować i zabrać ze sobą. Dekorowanie babeczek nie musi być skomplikowane, wystarczy lukier, cukier puder czy polewa czekoladowa. A nawet dobrze smakują bez tego! Babeczki piernikowe to doskonały pomysł na prezent . Zapakuj je elegancko w folię albo pojemnik i przewiąż kolorową wstążką. Podarunek dla najbliższych gotowy! Zobacz też: Kawa piernikowa – przepis(...)Twoich preferencji. Składniki: 250 g mąki pszennej 120 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2 jajka 100 ml oleju 200 ml mleka 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki przyprawy do piernika (może być gotowa mieszanka do piernika, specjalna przyprawa do muffinek piernikowych albo domowa kombinacja przypraw korzennych przygotowana w moździerzu: cynamon, imbir, kolendra, goździki

Rozdomowiona
Ciasto marchewkowe przepis 145

Zapraszamy na sprawdzony przepis! Forma do pieczenia: 25 x 25 cm Ciasto marchewkowe Składniki: mąka pszenna: 200 g jajka: 2 szt. marchewka drobno starta: 200 g olej roślinny: 150 ml cukier brązowy: 180 g maślanka: 1/3 szklanki orzechy włoskie posiekane: 50 g + 15 do dekoracji skórka pomarańczowa: 3 łyżki proszek do pieczenia: 1 płaska łyżeczka soda: 1 płaska(...)proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę oraz imbir. Wsyp do miski z marchewką i dokładnie, ale delikatnie połącz składniki. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni i piecz ok. 40 minut. Stopień upieczenia ciasta najlepiej sprawdź wykałaczką. Jeśli jest czysta, ciasto jest gotowe, jeśli nie, kontynuuj pieczenie jeszcze

Kuchnia Na Wypasie
ciasto z czarnej fasoli 97

Ciasto z czarnej fasoli, to najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłam. Bardzo wilgotne o niezwykle wyrazistym smaku. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto bez grama mąki. Fasola jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym a czarna, najzdrowszym z tej odmiany. Zawiera dużą ilość błonnika i białka Szczególnie ważne w nasionach czarnej fasoli są antocyjany, którym ziarna zawdzięczają nie tylko kolor(...)czarnej fasoli. Szczególnie pysznie smakuje w tym cieście:)) Składniki 2 puszki czarnej fasoli 2 dojrzałe banany 5 jajek 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie rozdrobniona gorzka czekolada Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kilka łyżek wrzątku Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem (tylko dno) Fasolę wylać

gotuj ze mną
Babka drożdżowa z pesto 112

drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji dla alergików, tj. bez mleka, bez jajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki czy sera lub do odrywania na kolacyjkę maczana w czosnkowej oliwie. Nadzienie babki można dowolnie komponować, np. może być(...)ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny

moj przepis na
Babka drożdżowa z pesto 97

drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji dla alergików, tj. bez mleka, bez jajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki czy sera lub do odrywania na kolacyjkę maczana w czosnkowej oliwie. Nadzienie babki można dowolnie komponować, np. może być(...)ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny

moj przepis na
Grecki Sernik czyli Melopita-Μελόπιτα 107

formy 20 cm, ja niestety mam tylko 25 cm i dlatego mój sernik z Sifnos jest tak jakby na diecie.  Rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni i piecz ciasto jakieś 45-55 minut, aż boki będę lekko spieczone, a środek troszkę się ruszał.  Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozostaw sernik na jakieś 5-10 minut, następnie wyciągnij(...)zostaw swój komentarz pod postem, będzie mi bardzo miło. Dziękuję . Jeśli szukasz inspiracji w Kuchni, to zapraszam na grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem”. Bez wątpienia najlepsza grupa kulinarna, wspaniali ludzie, piękne potrawy nie tylko z Polski, ale z całego świata. Świetne zdjęcie profesjonalistów, ale także amatorów. Zapraszam Cię w to jedyne w swoim rodzaju

RafalCook
Pizza z burakiem 136

Pizza z burakiem to dość nietypowe połączenie, ale gwarantuję Wam, że udane! Jeśli szukasz nowych pomysłów na pizzę bez mięsa, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Chcę ograniczyć ilość mięsa w diecie mojej i mojej rodziny, dlatego ciągle poszukuję nowych smaków. Zależy mi, by smaki te nawiązywały do ulubionych potraw moich i mojej rodziny, bo w ten sposób mają szansę(...)moich ulubionych rodzajów pizzy jest pizza z prosciutto crudo i rukolą. Szukając rozwiązań bezmięsnych pomyślałam, że spróbuję przygotować podobną pizzę, jednak użyję do niej zamiast szynki parmeńskiej – pieczonego buraka. Tak też zrobiłam i nie żałuję! Szukając informacji na temat buraków na pizzy odkryłam, że ten sposób jej przyrządzania jest już praktykowany przez innych i taką pizzę można spotkać

Wiszniówka
Wegetariańska pizza z warzywami. 100

łyżeczki drożdży instant Sos do pizzy: – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 ząbek czosnku – ½ łyżeczki suszonego oregano – ½ łyżeczki soli himalajskiej – 3 pomidory bez skórki Dodatki: – 5 pieczarek – ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego – ½ papryki żółtej – ½ czerwonej cebuli – 100 g sera mozzarella Wodę, cukier, olej i drożdże mieszamy w misce i odstawiamy(...)mąką blat. Szybko zagniatamy ciasto, które kroimy na pół. Ciasto za pomocą wałka rozwałkowujemy na taką grubość jaka nam odpowiada. Ostrożnie przenosimy krążki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie składniki do wykonania sosu umieszczamy w pojemniku i za pomocą blendera ręcznego miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Spód pizzy smarujemy sosem. Pokrojone pieczarki podsmażamy na patelni, dodajemy nasiona

Zdrowy Styl Joanny
Pasztet z pstrąga 101

Znalazłam ten przepis w starej książce z 1961 roku. Bardzo mnie zaciekawił i postanowiłam wypróbować. Wyszło super, mogę Wam go polecić bez chwili zastanowienia. Podałam go z sosem tatarskim. Ryby wyfiltrować, obrać ze skóry. Małe ości mogą zostać, po zmieleniu nie będą wyczuwalne. Uzyskałam z tej ilości ryb 520 g czystej ryby. Bułki połamać na mniejsze kawałki i zalać(...)jajka, śmietanę , gałkę muszkatołową, biały pieprz sól do smaku. Wymieszać. Foremkę 10 cm x 18 cm wysmarować grubo masłem, wlać masę. Na górę położyć kawałki masełka. ( około 1 łyżki ) Pieczenie – nagrzać piekarnik góra – dół do 180 C i piec 60 minut. Zostawić pasztet w foremce aż całkowicie ostygnie. Pasztet smakuje super pokrojony w grube plastry z sosem

Kuchnia Pokoleń
Ciasto orzechowe z zatopionym jabłkiem 100

orzechów. Bardzo delikatne i miękkie.  Nie kruszy się przy krojeniu, długo pozostaje wilgotne, mięsiste - to zasługa dodatku masła i śmietany. Słodkie, soczyste jabłko, zatopione w każdym kawałku  - bez dodatku cynamonu, cukru waniliowego i innych przypraw. Jak widzicie - żadnych lukrów, żadnych dodatków.   Proste ale nie banalne.  Jesienne.  Idealne na moment zatrzymania się w pędzie(...)miękkiego masła 3 jajka rozmiar L 100 gram - 1/2 kubeczka śmietany 18 % 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże lub 2 mniejsze, soczyste jabłka 3/4 szklanki zmielonych orzechów - polecam włoskie 2 łyżki likieru: słony karmel, kawowego lub adwokata Wykonanie: Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy

Kronika Piekarnika
Domowe paluszki rybne - super chrupiące! 164

chrupiące, że naprawdę ciężko im się oprzeć! Kruszcie płatki i rozgrzewajcie piekarniki - to będzie pyszna wyprawa na rybę! :) Domowe paluszki rybne - super chrupiące Potrzebujesz: 500g filetu z łososia bez skóry (lub innej ryby) 1/2 szklanki płatków kukurydzianych  15g parmezanu / Grana Panado / innego twardego sera 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu Sposób przyrządzenia(...)solą i pieprzem. 5. Rybne paluszki maczaj w jajku, następnie bardzo dokładnie obtocz w panierce z płatków i wiórków sera. 6. Układaj paluszki rybne na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli chcesz zjeść je od razu.           6a. Układaj paluszki rybne na blasze, przekładajac je, jak ciasteczka papierem śniadaniowym (tak, żeby się ze sobą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mołdawska placinta z serem 129

oczyszczonej  1 łyżeczka proszku do pieczenia 350 g mąki pszennej i dodatkowo około 100-150 g mąki do zagniatania około 150 ml oleju do smażenia  Uwaga: W oryginalnym przepisie nie ma proszku do pieczenia, ale lubię kiedy placinty są bardzo puszyste. Możesz pominąć ocet winny jeśli dodajesz proszek do pieczenia.  Nadzienie serowe do placinta(...)dużej misce wymieszaj widelcem kefir (lub maślankę lub jogurt), cukier, sól, ocet winny i 1 łyżkę oleju. 2. 350 g mąki wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i partiami dodawaj do miski z kefirem. Mieszaj po każdym dodaniu mąki. W ten sposób powstanie bardzo miękkie, lepkie ciasto. 3. Wyjmij ciasto na obficie obsypaną mąką stolnicę

Cztery Fajery
Modro kapusta, czyli czerwona kapusta po śląsku 114

Górnego Śląska. Idealnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, takich jak śląskie roladki, polędwiczki wieprzow e czy dziczyzna. Modro kapusta prosto ze Śląska Przepisów na czerwoną kapustę jest bez wiele – na ciepło, na zimno, na słodko, kiszona. Bezsprzecznie jednak jednym z najpopularniejszych przepisów jest ten pochodzący z okolic Górnego Śląska. I właśnie jego dziś bierzemy na tapet. Modro(...)kapusta wyśmienicie pasuje do klasycznych potraw kuchni śląskiej, czyli np. do słynnej wołowej rolady śląskiej, przygotowywanej z dodatkiem boczku, cebuli i ogórków kiszonych. Bardzo lubię podawać ją też do pieczonej kaczki. Czerwona kapusta – dlaczego jest zdrowa? Czerwona kapusta jest tak samo pyszna, jak i zdrowa. Za jej czerwoną barwę odpowiadają antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające i chronią organizm przed

Na-talerzu.pl
Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy 89

śmietany, skórki pomarańczy i likieru Cointreau. Jedynym problemem może być kupienie żurawiny. Świeżą udało mi się kupić tylko dwa razy. Zajrzałam do sklepowych zamrażarek i okazało się, że tam bez problemu można znaleźć mrożoną. Ciasto z pewnością Wam posmakuje, wypróbujcie! Print Ciasto z żurawiną i nutką pomarańczy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Proste(...)jednej pomarańczy 2 duże jajka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej 230 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli 60 ml śmietany 18 % Dodatkowo na polewę 100 g białej czekolady 2 łyżki śmietany 18 % skórka otarta z pomarańczy lub 3 łyżeczki suszonej skórki 50 ml likieru

SprawdzonaKuchnia.pl